(#2845) 2016. február 7., vasárnap

Tegnap szép,napos tiszta idő volt, bóklásztam a faluba és csináltam pár képet...

70123

Az Ady Endre utca. A kép a temetőbe menet készült, valahol az 52-es, vagy 54-es ház előtt...

70132

Ez a ház a Péterhegyi út és a Rókahegyi út találkozásától nem messze van. Évek óta ilyen: valószínűleg bővíteni, átépíteni akarták, el is kezdték de eddig még nem történt vele semmi, olyan mint egy elszakadt film, az utolsó képkockánál egyszerűen megállt...

70137

A Rókahegyi út, a falu felé...

70140

Ezt már többször lefotóztam. A Rókahegyi út mellett van a telek, korábban a sövény miatt nm lehetett belátni. A sövényt megritkították, most látszik, milyen szép halomba rakták a laposkövet...

70145

A temető és a régi halottasház

70147

A második világháborúban elesett szovjet katonák sírja. Sötétben irgalmatlanul ki van világítva. A halottaknak jár a megemlékezés, bár azok akiket a Vörös Hadsereg kifosztott, akiket civilként elhurcoltak és főleg azok rokonainak, akiket megerőszakoltak, ennél valószínűleg sokkal árnyaltabb a véleményük (és ezen talán az sem változtat sokat, hogy elég mocskos háború lehetett, mindkét oldal részéről...)

70150

A temető fái, még a rügyezés sem indult meg...

70152

A Fő utca és a Nagykevély. Azt hiszem ez volt az első kép, amit blog-ba kitettem... Ez most tél végén készült, amaz december elején... Vagy tiz éve...

70154

A Petőfi Sándor utca Fő utca felőli vége

70164

A kép csúnya és jellegtelen, azért fotóztam mégis le, mert itt valaha egy szebb időket megélt kőből, terméskőből rakott ház állt. Nem tudom, ennek a bevágásnak mi lehetett valaha a szerepe (most szemétlerakodónak használják a "derék" helybeliek), lehetséges hogy itt kőbánya üzemelt? (Bár annak elég kicsi)

70166

A Fő utca déli része

70168

Nem tudom, ki csuda lehet ez a mord úr, a kép a valaha volt TSz telken, most azt hiszem a Reneszánsz Kőfarakó Kft. épülete mögött készült. Tábla, felirat nincs rajta...

70176

A parkos rész a Fő utca déli és észki része között

70178

Ez volt régen a TSz iroda, ma az épületben (balra) egy videokölcsönző és lottózó működik.

70179

A Fő utca északi része, háttérben a templom

70180

A Fő utca északi része, visszafelé, a Rókahegyi út felé nézve

70188

Ez az épület a kőfejtő iroda volt, most van benn mindenféle... Az épület előtt volt a falu sokáig egyetlen nyilvános telefonfülkéje (a másik nyilvános telefon a postán volt).

70191

A régi plébánia, most azt hiszem lakatlan, talán gazdátlan is -- de mindensetre vitatott a jogállása. Azért egy szigorú tábla kint van, miszerint csak a tulajdonos engedélyével lehet belépni.

70192

A templom, háttérben a világ legcsúnyább plébániája

70203

Alexandra Pavlovna, József nádor első feleségének a sírkápolnája. Amikor ott voltam, a csepp templomban éppen mise volt, ortodox mise: sok nehézillatú gyertya, aranyozott hátterű szentképekből álló ikonosztáz, orosz nyelvű mise és sok-sok-sok keresztvetés (fordítva, mint a katolikusoknál)

70209

A Patak utca eleje az Dózsa György utca felől

70211

Az Ady Endre utca eleje a Dózsa György útca felől

70214

A Sarolta sétány eleje -- azt hiszem Táborföldnek nevezik azt a falurészt, ahova átvezet. A névadóját nem csak ismertem, de tanított is: Sári Sarolta, nekünk földrajzot és rajzot tanított.

70215

A Dózsa György út a falu központja felé, alsó buszmegálló látszikmost a képet (azt hiszem ez az Úttörő utcai megálló? Bár az az utca már Sport utca...)