(#2894) 2016. október 7., péntek

Az aSc Órarend program nagyon korai szakaszában a HTML publkálás tényleg HTML volt, plain text jött létre amit el kellett helyezni a WEB szerver megfelelő könyvtárában. Előny az egyszerűség, hátrány az igénytelen megjelenés (igénytelen, mert olyanra csinálták, lehetett volna az jobb is). Azután a fejlesztők váltottak, SWF állományokat generáltattak WEB-es export címén. Ennek persze sokkal jobb a kinézete. Sokáig ezt használtuk, bár a flash-sel vannak bajok (nem minden platformon használható, sebezhető, illetve a WEB böngésző nem frissíti elég gyorsan – lehet van több is, én ennyiről tudok).

A dolog viszont az én oldalamról elég egyszerű volt, csak le kellett ezen állományokat a programmal generáltatni, aztán feltölteni a WEB szerverre, ha a kolléga vagy diák a saját eszköze böngészője gyorstárolóját kipucolta, akkor biztosan láthatta a friss verziót.

A pofára esés egy hete történt. A program olykor frissíteni ajánlja magát (a magyarítás elég pösze, egy kijelentő mondatban kérdi meg, frissítsen-e). Erre – a forgalmazó javaslata alapján – igenlő a válasz. A WEB publikációnál éri az embert meglepetés a 2017.12.3 változatot használva: nem megy! Nem végzi el, csak ajánlgatja az edupage.org lapot, ajánlgat a (magyarított program) egy angol nyelvű help-et, amin leírják, tessék feltölteni az órarendet az edupage.org helyre.

De én nem oda akarom tölteni! Ne má', hogy a nyúl viszi a puskát!

Megkerestem a forgalmazót, neki persze a dologról fogalma sem volt (miért lenne, kizárólagos forgalmazó), de javára legyen mondva, ő meg megkereste a szlovákokat, a fejlesztőket. A válasz angol, hosszú és majdnem pontos másolata az angol help-nek, amiben leírják, igen ugyanazt: publikáljam WEB-re az edupage.org lapon.

Csináltam oda acc-ot, feltöltöttem majd ott HTML exportot kértem. Ez megy, ez tényleg HTML, SWF egy gramm nincs benne. Ezt le lehet tölteni, bár az önálló HTML file-ok publikálása igényel(ne) még rendesen szerkesztési munkát. De minek: a kinézete (finoman szólva is), viszont messze elmarad a flash-estől…

Most tehát ott tartok, hogy a program is szívat: vagy az egyetlen asztali gépemen maradt régi változattal csinálok SWF-eket és azt publikálom a saját szerverünkre (ezt teszem), vagy a frissített programmal az edupage.org lapra teszem fel. Ezt egyelőre csak próbából tettem. Nem lenne ezzel baj, de ki kellene ismerni mert ez nem egyszerű, ami viszont ezzel ellentétben akkor sem lesz jobb ha foglalkozom vele: az edupage.org egy elég vacakul magyarított lap: a magyar és angol szövegdarabok virgonc összevisszaságban fordulnak elő rajta. Ez viszont elég snassz az iskola anyagainak közzététele kapcsán… Hogy miért ilyen erőszakosan váltottak, hogy az SWF generálás legalább alternatívaként miért nem maradt meg, azt nem értem.