(#2910) 2017. május 17., szerda

Közlekedésgépész ismeretek dolgozatok, még sértetlenül...

Közlekedésgépész ismeretek dolgozatok, még sértetlenül...

Ez a nap is elérkezett. Ma lesz a közlekedésgépész ismeretek tantárgy írásbeli érettségi vizsgája. Ez az ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyak közzé tartozik és minden szakgimnazistának (egy éve még: szakközépiskolásnak) ez a kötelezően választandó ötödik tárgya.

Elég nagy volt a kavarodás körülötte. Kezdődött azzal, hogy öt (!) éve kijött, lesz ez, lesz ilyen: emelt szinten kell mindenkinek aki szakközepes, ebből érettségizni. Hagymázos álom, aki ezt kitalálta, iskolát régen láthatott belülről. Szerencsére ezt visszavették. Úgy tudom – több mint pletyka – hogy eredetileg sem egy emelt szintű erősségű érettségit terveztek, na amikor visszavették és közép szinten lett kötelező, ezt csökkentették. (Bő egy óra és kiderül, valóban így van-e). Folytatódott azzal, hogy a tárgy neve is megváltozott, legalábbis nálunk. E tárgy leánykori neve: közlekedési alapismeretek (közlekedéstechnika). Erre mondta egy egyetemi oktatóm, hogy nem lovagregény ez hogy a címében a tartalom is benne kell legyen. A hercehurca folytatódott azzal, hogy a vizsgakövetelményekbe is belepiszkáltak, ráadásul nem is olyan régen. És akkor még azt az aranyos oxymoront nem is említettem, hogy: kötelezően választható tárgy. Vagy kötelező, vagy választható.

Sok a kérdés, de egy válasz már biztos: minden végzősünk, mindenki aki érettségizik, cirka egy óra múlva nekikezd e tárgy (ezen a néven bizonnyal) első írásbeli vizsgájának. Hogy pontosan minek, arról csak egy után írhatok, az OH felszólított minket, hogy a reggel nyolcas vizsgatárgyakról aznap egyig semmi infót nem szabad adni (az elektronikus sajtó persze azt írhat amit akar).