(#2911) 2017. május 20., szombat

Nem vagyok nagyon közeli barátságban a címbeli operációs rendszerrel, csak mint sokan mások: a telefonon ez van, hát ezt használom és ahogy feltehetően szintén elég sokan lehetünk: szinte semennyire sem ismerem.

Hétfőn reggel szembesültem azzal, hogy a telefonom nem hívható. A melóshelyen a vezetékes telefonnal ki is próbáltam: felhívva a saját számomat sokáig semmi, aztán az automata hang közli, hogy ez a szám nem elérhető.

Miközben a telefonom be volt kapcsolva…

Mi a csuda ez? Előtte pénteken csináltam meg a pink T telefontársaságnál onine azt a személyesítő nemtudommit, amit a feltöltőkártyásoknak kell. SMS-ben megköszönték majd egy másik SMS-ben értesítettek, hogy jutalmul a hétvégén ingyen telefonálhatok… Lehet, hogy valamit elrontottak és azért nem vagyok hívható? Vagy letiltottak? De hát akkor nem a hívásfogadást, hanem a hívásküldést blokkolnák...

Próbáltam kikapcsolni (a telefont), majd vissza, a helyzet ugyanaz. Aztán arra lettem figyelmes, mégis csak kicseng. Azután megint nem… Mi a csuda ez, mi okozza ezt? Ha a telefon hibernálta magát – nem vagyok biztos, hogy ez az állapotot így hívják: előbb leveszi a képernyő fényerejét majd teljesen elsötétedik, és csak a kijelző alatti nyomógombbal lehet a képernyő világítást visszakapcsolni majd ezután jön a képernyőzár feloldása – szóval amennyiben már hibernálta magát, nem lehetett felhívni, nem válaszolt a megkeresésre. (OK, ez messze nem szakszerű leírás, de talán említettem, nem valami közeli a viszonyunk, ami engem és az Android operációs rendszert illeti.) Ha azonban a hívás idején nem volt hiber állapotban, simán kicsengett..

Na ez meg mi a csuda. A ki- és a bekapcsolás ezek szerint nem segített… Hirtelen ötlettől vezérelve írtam Orsinak FB cseten (a teló régebben az övé volt, ezért is meg mert jó ötletei vannak), megkérdeztem nála csinált-e ilyet, és akár igen akár nem, nincs-e valami trükk erre…? Szerencsém volt, Orsi online volt (és rá is ért), azt mondta, szerinte nem elegendő a ki- és a bekapcsolás: vegyem ki az akkut is és ne azonnal tegyem vissza, kapcsoljam vissza.

Az igazat megvallva kicsit varázslásnak éreztem ezt, de mit veszíthetek? Megpróbáltam és olyan negyedóra szétszedettség után tettem vissza az aksit, kapcsoltam vissza.

És láss csodát! A hiba eltűnt. Hogy mi a csuda okozhatta, fogalmam sincs. Azt hallottam, hogy ezek az „okos” telók szeretik, ha időnként ki meg be kapcsolják őket, ez meg hónapok (!) óta nem volt azt hiszem kikapcsolva. De hogy miért több az akkumulátortalanul töltött idővel nyomatékosított kikapcsolás, na arról fogalmam sincs.