(#2920) 2017. május 30., kedd

71306

Timor domini principium scientiæ • Az úrnak félelme az ismeret kezdete
Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium

Két helyre kaptam megbízást, mind a két helyre ugyanebből a tárgyból.

Egyetlen dolgozatot kellett javítani az Egressy-ben. (Ott majd a szóbelin is részt kell vegyek, persze ha eljön a vizsgázó – az eredménye olyan hogy feltehetően eljön.)

Kicsit elmaradtam a dologgal, Adrienn – most az Egressy-ben igazgatóhelyettes és mint ilyen, az emelt szintű érettségik adminisztrációját végzi – rám telefonált, hogy mikor megyek javítani. Végül is kedden mentem: délután, azelőtt, szerencsére azelőtt hogy leszakadt volna az ég.

A dolgozat erős közepes volt. A – szerintem – nehéz feladatot egészen jól megoldotta, remélem, hogy jön majd (látva az írásbeli eredményét) szóbelizni.

A másik helyen, a városmajori Fasori Gimnáziumban öt dolgozat kijavítása volt a feladatom (itt nem kaptam megbízást a szóbelin közreműködni). Itt is eléggé a végére hagytam… Valamiért amíg az Egressí-ben huszonkilencedike, itt huszonötödike volt a javítási időszak vége. Persze hogy huszonötödikén délelőtt mentem át… Nagyon szép helyen van, nagyon patinás intézmény. A gimnázium mellett egy templom van: amikor odaértem, éppen vége volt a misének, különféle korú diákok népes csoportja jött ki a templomból és ment be a suliba, akkora volt a tömeg, hogy alig fértem be.

Akit keresnem kellett – az OH-tól ezt a nevet adták meg – természetesen nem volt bent, kiránduláson volt a diákjaival. A portás megvárta míg a tömegben az iskolaigazgató is odasodródik, ő mondta meg, hol és kit keressek. Nála is, szinte minden diáknál misekönyv (vagy énekeskönyv?) sötét színű, a borítóját kereszt díszíti. Sok diák egyenblúzban, ez kissé a magyaros mentére hasonlító öltözet. Egészében olyan fíling volt, kissé olyan érzés volt mint az Abigél c. film egyes részeinél…

Egy apró helyiségben ültettek le, az öt dolgozattal kicsit hamarabb lettem meg mint gondoltam. Az emelt szintű gépészet ismeretek szerintem nehéz volt (összevetve a mi tárgyunkkal, a közlekedésgépész ismeretek cíművel, bár azt csak közép szinten javítottam, mindenképpen és számottevően). Mivel azonnal nem jegyeztem fel, konkrét eredményekre nem emlékszem, arra azonban igen hogy különösen gyenge nem született, azaz feltehetően a megtekintés után senki nem dönt úgy, hogy a szóbelire már el sem megy. Mondjuk – lásd fentebb – ez engem nem érint. Főleg a számolós feladattal, annak a javításával volt sok molyolni való, mind a vizsgázónak, mind a javítónak. A gépészet dolgozatban mindig van egy szép nagy rajz is – na ennek a javítása is sok merengéssel, sok mélázással jár.