(#2924) 2017. június 9., péntek

Múlt héten, valamikor a hét közepén jött egy feladatelrendelő levél. Nem volt nagyon határozott, inkább kérést mint parancsot tartalmazott. Az „Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása" projekt motiváció és attitűd kutatása címet viselte, már a cím is rémes. A konkrét azonosítója vagy mi méginkább, idemásolom elrettentésül: GINOP 3.1.1 –VEKOP-15-2016-00001. A levél a pünkösdi hosszú hétvége előtti pénteken jött azt hiszem, benne a határidő: pünkösd hétfő! Komolyan! Ez és a nem kimondottan parancs jellegű megfogalmazás azt sugallta, ez símán el lehet sunnyogni…

Sajnos nem. Tegnap már egy szigorúbb hangú levél kért konkrét beszámolást, hogy halad a dolog, sajnos még a határidőt is kitolták – mára. Nincs mese, ki kell töltetni a tizenegyedikesekkel (a tegnapi parancs levél ezt fogalmazta meg konkrétan).

Nagyon szeretem az ilyen online kérdőíveket. Szép okos kérdések, amikre ha elég sok a válasz, akkor szép okos statisztikát lehet ebből csinálni és levonni a következtetéseket. Mikor? Milyet? Hát mikor milyet! Most éppen – gondoltam mielőtt megszervezem, hogy százegynéhány diák kitöltse, egyszer én is végigmegyek a kérdéseken – arról szól a sok kérdés, melyik diák milyen eredményt ér el informatikából, heti hány órája van (na erre mindjárt visszatérek), mennyire motivált az informatikával kapcsolatban, mi a véleménye az informatikai állásokról, akar-e informatikus lenni.

Isten bizony gyakorta úgy érzem, hogy csak berzenkedi tudok, de úgy látszik mostanában csak hülyeség jön szembe. Vegyük akkor sorba… Az informatika tantárgy kiherélésre került az elmúlt években. Az óraszám draszikusan lecsökkent, a tartalom megnövekedett – had legyen a tananyagot feldolgozni képtelen infó tanár is frusztrált, mielőtt pályaelhagyóként többszörös pénzért elmegy informatikusnak – szóval kasztrálták a tárgyat, most meg valakik GINOP-ilag, VEKOP-ilag úgy gondolják az mégis fontos? Hol volt ez a sok szép és okos, derék ember, amikor földbe döngölték a tárgyat? OK, a kérdés költői. A mostani felmérést ez annyiban érinti, hogy parancs szerint tizenegyedikesekkel kell az online kérdőívet kitöltetni, mert hogy ők a sulisban még bent levő legidősebb, pályaválasztás előtti korosztály – de nekik éppen ezért már nincs is ilyen tárgyuk. De facto már nem is érettségi tárgy (nem informatikai szakmacsoportos szakgimnáziumról és nem gimnáziumról beszélek), hiszen ezévtől kötelezően választandó (tündéri oxymoron!) az ágazati szakmai érettségi tárgy. Továbbá: a szakgimnazisták amikor ide beiratkoztak tulajdonképpen választottak – ezt a sajtó, sok írás erősen kritizálja is, miszrint tizennégy, tizenöt éves korban ez korai – választottak, hiszen az a szakma érdekli őket amit mi tanítunk. Hogy a viharba várható akkor el, hogy a lelkecskéjükben heveny vágy ébredjen informatikusi pályát választani amikor egyfelől ők (a mieink) az autók iránt érdeklődnek (persze ki jobban ki kevésbé), másfelől az informatikával kevesebbet találkoznak (tanórán biztosan) mint magyar irodalommal, történelemmel vagy testneveléssel?

OK, tudom a GINOP, a VEKOP meg az ilyesmik nem erről szólnak. Akkor miről? Hogy értelmetlen projektek kapcsán van aki pénzt kaphat? Mert az reális cél. Más nem tudom, van-e…

Na szóval ma ennek a hülyeségnek a kapcsán az öt tizenegyedikes osztályunkat felesben az elsőtől az ötödik óráig ezzel foglalkozik (mással már úgysem, szinte senki kolléga nem tanít már, ami baj – de ez egy másik bejegyzés), ezzel foglalkozunk majd: más és más osztályt más és más kollégával levisszük a két számítógépteremben és kitöltetjük ezt a hülye kérdőívet. A parancs tehát szabatosan és sarkosan alakilag is elfogadhatóan végrehajtva.

Update: ennyi munkával akár okosságot is lehetett volna csinálni… Két osztály már szépen kitöltötte a kérdőívet, most tölti a harmadik és még kettő van, az ötödik óra végére meg is lesznek. Az első és második órán én felügyeltem az egyik osztályfélre a harminchetesben, mit mondjak erősen nosztalgikus érzés volt (valaha minden órám ott volt, abban a teremben).

Update2: megnéztem net-en: a GINOP-ra a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program kifejezést találtam… A VEKOP-ra meg ezt: Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program. Nem is értem, hogy tudtam élni eddig ezen ismeretek nélkül…