Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Elektronikus napló

(#2929) 2017. július 12., szerda

Második éve használunk az Iskolában gyakorlatilag egyazon e-napló programot. Azért a fura fogalmazás, mert a @Napló programmal kezdtünk amit aztán Neptun-Napló program lett (érdekes történet lehet az, hogy hogyan de erről nem tudok biztosat, a pletyka meg csak pletyka).

A (mostani) fenntartó most jutott el odáig, hogy ezeket egységesítse. A mi legnagyobb szerencsénkre ehhez az eKréta (vagy Kréta vagy Neptun-Kréta, kavarognak a nevek) programot jelölte meg a fenntartó. A szerencse számunkra ebben az, hogy ez nem egy teljesen új program, hanem annak, amit korábban használtunk egy átszabott (ráncfelvarrott?) változata. (Az a másik érdekes történet, miért hasonlít ez a két program ennyire egymáshoz, de ezzel kapcsolatban is lásd ami az előző bekezdés végén áll).

Megkaptuk az eKréta programhoz a hozzáférést (még csak admin, a többit majd ennek bitzokában kell megcisnálni). Feladat is lett: a tantárgyfelosztást, pontosabban az előzetes tantárgyfelosztást június elejéig ebben kellett feltölteni. Mondjuk amióta ebben a beosztásban vagyok, évről évre korábban kérnek ilyet, nem tudom hol áll meg ez a folyamat, de hát ez van…

Sajnos, e program család (@Napló, Neptun-Napló. eKréta) minden tagjában az is a közös, hogy gyakorlatilag semmi támogatást nem ad a tantárgyfelosztás kapcsán. A fejlesztő egy tájékoztatón azt mondta, ez amiatt lett így, hogy a maximális szabadságot meghagyják a… Kinek is? Az adminnak? Mert tantárgyfelosztással felhasználó aktívan nem találkozik (nem alakítja). A másik kijelentése, ami szerintem legalábbis érdekes, az volt, miszerint (szerinte) a tantárgyfelosztás készítésének legjobb eszköze a – táblázatkezelő! (Ő Excelt mondott, de ezt most hagyjuk).

A tatárgyfelosztás minden tételét: egy tanát egy tantárgya egy osztálynak/csoportnak tartott óraszámait kellett felvigyem, átmásoljam egy táblázatkezelő munkafüzet egy munkalapjára, majd azt feltöltöttem. Eddig OK a dolog. megnéztem, ott volt. Hopp, módosítani kellett – a táblázatkezelőben megtettem majd ismét feltöltöttem. Előtte és természetesen megkérdeztem a tech support-ot, lehet-e így, persze válaszolták. Persze, lehetett – egy sok hibaüzenetet generálni miszerint a tantárgyfelosztás adott tétele már létezik. Ezt is megírtam, dicséretükre legyen mondva hogy reagáltak rá, ez feltehetően egy olyan hiba volt ami a jelzés hatására javítottak. (Ilyen pozitív tapasztalatom volt mind a @Napló mint a Neptun-Napló tech support-jával.)

Ezek után el is feledkeztem az egész feladatról, hiszen akadt és akad mindig más (akkro éppen mentek az érettségik). Mér a záró értekezlet után, tehát azután hogy kitört a nyár, jött a főhatóság jelzése, valami baj van az előzetes tantárgyfelosztásunkkal, nem zártuk le. Azt hiszem ezt a szót használták az üzenetben, sajnos nem közvetlen én kaptam – mélyen vagyok én ehhez a béka feneke alatt – illetve és sajnos nem írásban jött. Majdnem fél órát bogarásztam keresgéltem az eKréta program tantárgyfelosztásában, mi a fene maradhatott el…? Aztán csak úgy csalapálás gyanánt az adatszolgáltatások menübe kukkantottam és itt találtam rá a küldés nyomógombra. Soha ilyen nem volt elektronikus, központi adathordozóra (divatos szóval felhőbe) feltöltött anyaggal kapcsolatban. Hja, állítólag valami leírás valahanyadik oldalán erről esett szó. Ki a fene fog a munka elkezdése előtt leírásokat böngészni, amikor tisztelet a ritka kivételeknek, azok semmitmondóak, egyszerű részleteket túltárgyalnak, trükkös dolgokra meg alig vagy egyáltalán nem térnek ki.

Ma szerda, ügyelet, én vagyok a sulisban. A(z) egyik feladat az osztálynaplók lenyomtatása. Nem értem, a XXI. században erre mi szükség, de hát kell, és ha kell akkor kell. 23 osztályunk van, osztályonként és átlagosan 120...130 oldal, két oldalasan nyomtatva is ez majdnem 1500 A4-es lap! Szerintem brutális mennyiség. Fogalmam sincs miért, öt év után selejtezhetőek, öt évre elektronikusan is elég nagy biztonsággal lehetne archiválni. A papírra pecsét, aláírás kell. Mikor lesz hétköznapi, hogy (legalább a munka feladatokra) mindenkinek legyen elektronikus aláírása és azzal hitelesítse a PDF-eket, ezt archiváljuk és csak ha kell, csak azokat a lapokat tegyük papírra? Dehogyis, pusztuljanak az erdők, most fogyasztom el azt az 1500 papírlapot.

Sok macera ezzel nem volt, leszámítva, hogy meg kellett találjam, hogyan tudom a tanév utolsó napjának dátumát a kinyomtatott (PDF-fé alakított) naplók fedlapjára rávarázsolni. Na ez az, na ilyen az, ami nincs benne a leírásban. Tudom, kerestem! A dokumentum készítés napját állítottam a kérdéses dátumra, utána el kellett indítani valamennyi osztály osztálynaplója generálását. Miután elkészült, egy ZIP-ben lehetett a 23 darab PDF fájlt letölteni. Igen kulturált megoldás, ez határozottan pozitivum a Neptun-Napló mellett. (Biztosan a többi e-napló program is ilyen kulturált azokat nem ismerem).

A végére hagytam ami nemkicsit megijesztett, amikor reggel mindennek nekiálltam (az eTTF korábbi feladat volt, a naplónyomtatás volt a mai). A nyitólap szerint harmadikától a Neptun-Napló (a felhő alapú program) nem használható mert folyamatban az ezt használók adatainak átvitele (migrálása?) az eKréta programba! Ajaj… Ha tényleg így van, bajban leszek a nyomtatással, gondoltam. Szerencsére nem, szerencsére ez a migrálás dolog nem megy olyan gyorsan, szerencsére még be tudtam jelentkezni, még le tudtam generáltatni PDF-be minden osztály naplóját, szerencsére még le tudtam tölteni. Arra azonban egyelőre nincs válasz, hogy a Neptun-Napló programban elvégzendő időszerű teendők (új belépő osztályok létrehozatala, az osztályok, diákok léptetése, kilépők és távozók kiírása) akkor most elvégezhető-e a Neptun-Napló programban, ezek érvényesek lesznek-e az eKréta programban, és – ez lenne a legrosszabb – nem vész-e kárba az abba fektetett munka? Mondjuk a support javára legyen mondva, visszaírtak, hogy a kérdést továbbították a második szintnek, türelmet kérnek a válaszig.

LibreOffice

(#2923) 2017. július 8., szombat

Nagyon kedvelem, ha tehetem csak ezt használom. Nem mindig tehetem: a KKV-s képzésen például Microsoft programmal kellett tanítani (ez állítólag irodai programcsomag ;-)), szóval ha lehet, akkor a LibreOffice-t használom, de/és persze még a LibreOffice sem tökéletes.

Van egy szép nagy szövegállományom. Két tucat képpel, de a java szöveg. Kis híján 3 megabyte mára a mérete (ez az ODT tulajdonságait, a tömörítést ismerve nem semmi), 650 oldal, 3 millió karakter. Szóval combos darab. És még fokozni szeretném, ameddig csak lehet, ami benne van azt szeretném egyetlen állományban tartani.

Szerkeszteni bajos. Ha megnyitom akkor elsőre lapra tördel. OK, a szövegszerkesztőknek ez szokása, de hát időigényes (még egy i3-as 4G RAM-mal felszerelt gépen is). Azt viszont nem értem, hogy ha hagyom, ha lenyugodott őkelme, miért nem fogad el semmit a billentyűről jó ideig. És ezek sajnos percek… Akár beírok valamit, akár vágólapról beillesztek – semmi. Nincs hibaüzenet, nem marad a pufferben, hogy majd később beillessze, hanem elvész a nagy digitális feketeségben…

OK, ezt nem hoznám fel a LibreOffice használata kapcsán ellenérvnek, egy ekkora dokumentum minden program számára kihívás. Ettől még a LibreOffice Writer nevű szövegszerkesztőről nem fogok áttérni a Microsoft Word nevű programra… :)

Vége

(#2922) 2017. július 8., szombat

Hétfőn véget ért a tanév. Magy majdnem...

Megvolt a záró értekezlet. Erre nekem egy érettségis statisztikás és egy kompetenciaméréses statisztikás dologgal kell mindig készülnöm. Most mindkettőt elsunnyogtam: az utóbbi mondjuk totál felesleges, mert a megfelelő lapon egészen korrekt tájékoztatás olvasható az iskoláról (ezt szoktuk a saját honlapunkra átemelni), az előbbit majd az augusztus végén leadandó zárójelentéshez majd megcsinálom. Amit szóban elmondtam az az újdonság, a szakmai érettségi tárgy eredményeinek vázolása volt. Nem számokkal, nem diagramokkal – azt hiszem, a záró értekezleten elég kevés kolléga kíváncsi számokra és diagramokra. Mivel benne voltam (én is javítottam és én is vizsgáztattam) és mert a fő fő hatóságok kértek ilyet korábban, nagy vonalakban még a mennyiségi értékeket is tudtam vázolni. Hamar a végére jutottam, szerintem senki sem igényelt többet.

Utána megvolt az értekezlet szokásos része, a tagintézmény-vezető (korábban: igazgató) tartja ezt meg, elmondja ami jó volt a tanévben és azt is, ami rossz. Nemkicsit rossz (szerintem), hogy a tanári kajlaságokat, hibákat általánosságban, nem nevesítve. Ez baj, így mindenkire vonatkozik… Amikor például arról van szó, sok tanár késik az órájáról, persze én is a sok tanár részese vagyok (mert miért is ne): pedig ebben a tanévben azt hiszem kettő alkalommal nem kezdtem az órámat azzal becsengetéskor, hogy jelentsen a hetes, akkor is a fő fő hatóság akart valamit azonnal. OK, ez mentegetőzés, de mégis más, mint amikor a drága aranyos kollegina csengetéskor kezd vonulni az órájára, de persze még hosszú perceket a folyosón el kell trécselnie a másik kolleginával… Szóval az általános negatív megállapítások sajnos mindenkire vonatkoznak… Nevesíteni kellene, másként nem ér semmit. Mindegy, túlélhető.

Majdnem fél kettő volt, mire az ebédre sor került. Most hideg ebéd volt, azaz nem állhatott elő az, ami a karácsonyi ebédnél, hogy (akkor) a marhapörkölt lassan főtt meg, az összegyűltek egy része ilyen olyan indokkal még az ebédelés előtt elment. Az ebéd pazar volt (köszönet a készítőinek, Lippai Jóskának és Csőke Sanyinak): hideg gyümölcsleves, nagyon eltalálva mennyi édes és mennyi savanyú kell bele! A második választható: töltött dagadó vagy sült csirkecomb. A köret majonézes kukorica. Jó volt, finom volt, nagyon.

Ezzel a tanév nagyjából véget ért. Nekem persze akadt és akad is még dolgom, le kellett zárni az érettségi adminisztrálást az egyes csoportoknál (ez megtörtént, bár tegnap ezt hiányolta a fő fő hatóság), mint kiderült az előzetes tantárgyfelosztásból is kimaradt egy kattintás (most át kell aztat küldeni ami szerintem nettó hülyeség, de mindennek van jó oldala: ez azt jelzi, hogy a fő fő hatóság nem lát rá online az elektronikus naplónkra [ezt mondjuk a kollégáknak elárulni nem fogom elsietni], hanem amit akar, azt egy ilyen „küldés” funkcióval el kell küldeni. Megvolt ez is.). Az érettségi elszámolás majdnem kész, ezt leadni a jövő hét feladata, és azután már „csak” az órarend bütykölése lesz feladat. Remélem, idén nem lesz az a pofán vágás, ami engem illet: nekem szánt pofán vágás, hogy küzdök vele nyáron aztán szeptember elsején kiveszik a kezemből és valaki más más szabályokkal jeleskedhet hogy haj de jól megcsinálta. Mindegy, ha így is lesz, nem tudok mit tenni. Hja, vettem lottót! :)

Lemorzsolódás

(#2921) 2017. június 27., kedd

Első alkalommal ezen tanév első féléve után, azaz ezen naptári év elején kellett ilyet csinálni. Valami baromi hosszú neve van, mindegy is mi mert az egész úgy marhaság ahogyan van. Valaki, akinek van rá hatása és szereti a statisztikát, keresztülnyomta, valakik akik csak a szép szavakat értik de a mögöttes tartalmat nem, jóváhagyták, na ettől kezdve évente két alkalommal ezzel foglalkozni kell.

Kis statisztika. Olyan, mint az októberi és nagyjából pont annyi is az értelme. Nem általában a statisztikát tartom ostobaságnak, mert ha pontosan körülhatárolt adatokból pontosan megadott szempontok szerit végzünk feldolgozást, abból okosság is kisülhet. Csak hát sajnos nagyon egyszerű összeadni az almát a körtével, csábító a lehetőség, hogy értelmezzük és értékeljük azt hogy 42, de ez akkor is egy színtiszta marhaság, munka feleslegesen, értelem nélkül.

Mindegy, a nehezével megvagyok. Az iskolastatisztika alapján kellett mindenféle hülyeségeket felvinni. Nem a célt hanem a módszert tartom ostobának és feleslegesnek. (Persze csak akkor felesleges, ha nem az a cél, hogy a vizsgaidőszakban naplopással és unatkozással foglalkozó intézményvezető helyettesek kapjanak már valami munkát – na erre pont jó!) A lemorzsolódás, a korai intézmény elhagyás, a végzettség nélküli kilépés valós probléma. Nem vagyok elég képzett ahhoz, hogy kitaláljam, mi lenne a jó stratégia ennek csökkentésére (de meg nem is fizetnek meg hogy ezen agyaljak). Az biztos, hogy egy vagy több dolgot nekünk is másként kellene csinálnunk, mivel ha így megy tovább, el fog fogyni a gyerek! Valaha 800 fölött is volt a létszám, most lassan a félezret sem fogja elérni. Ez persze még így is soknak hangzik, de a tendencia nagyon aggasztó! Baromi jónak, baromi okosnak definiáljuk magunkat, közben olyan legénykék, akiket talán empátiával, talán egyéni bánásmóddal, talán korrepetálással, talán… Talán nem is tudom mivel itt tarthatnánk, elmennek olyan suliban ahol nem mondják, hogy ők baromi jók és kőkemények, de a gyerek akkor is ott van. Persze értem én, a színvonal engedése hosszabb távon visszaüt. De abból is baj lesz (nem lehet, lesz), hogy és ha a léc ilyen magas. Akkor – hogy ne kalandozzak el – félévről félévre lesz lemorzsolódás, korai iskolaelhagyás. És akármi csicsás statisztikát is készítek, ettől semmi de abszolúte semmi sem változik!

Na ez a legbosszantóbb abban, hogy ilyennel kell foglalkozni!

GINOP, VEKOP

(#2924) 2017. június 9., péntek

Múlt héten, valamikor a hét közepén jött egy feladatelrendelő levél. Nem volt nagyon határozott, inkább kérést mint parancsot tartalmazott. Az „Oktatási intézmények és IKT vállalkozások közötti együttműködés ösztönzése és támogatása" projekt motiváció és attitűd kutatása címet viselte, már a cím is rémes. A konkrét azonosítója vagy mi méginkább, idemásolom elrettentésül: GINOP 3.1.1 –VEKOP-15-2016-00001. A levél a pünkösdi hosszú hétvége előtti pénteken jött azt hiszem, benne a határidő: pünkösd hétfő! Komolyan! Ez és a nem kimondottan parancs jellegű megfogalmazás azt sugallta, ez símán el lehet sunnyogni…

Sajnos nem. Tegnap már egy szigorúbb hangú levél kért konkrét beszámolást, hogy halad a dolog, sajnos még a határidőt is kitolták – mára. Nincs mese, ki kell töltetni a tizenegyedikesekkel (a tegnapi parancs levél ezt fogalmazta meg konkrétan).

Nagyon szeretem az ilyen online kérdőíveket. Szép okos kérdések, amikre ha elég sok a válasz, akkor szép okos statisztikát lehet ebből csinálni és levonni a következtetéseket. Mikor? Milyet? Hát mikor milyet! Most éppen – gondoltam mielőtt megszervezem, hogy százegynéhány diák kitöltse, egyszer én is végigmegyek a kérdéseken – arról szól a sok kérdés, melyik diák milyen eredményt ér el informatikából, heti hány órája van (na erre mindjárt visszatérek), mennyire motivált az informatikával kapcsolatban, mi a véleménye az informatikai állásokról, akar-e informatikus lenni.

Isten bizony gyakorta úgy érzem, hogy csak berzenkedi tudok, de úgy látszik mostanában csak hülyeség jön szembe. Vegyük akkor sorba… Az informatika tantárgy kiherélésre került az elmúlt években. Az óraszám draszikusan lecsökkent, a tartalom megnövekedett – had legyen a tananyagot feldolgozni képtelen infó tanár is frusztrált, mielőtt pályaelhagyóként többszörös pénzért elmegy informatikusnak – szóval kasztrálták a tárgyat, most meg valakik GINOP-ilag, VEKOP-ilag úgy gondolják az mégis fontos? Hol volt ez a sok szép és okos, derék ember, amikor földbe döngölték a tárgyat? OK, a kérdés költői. A mostani felmérést ez annyiban érinti, hogy parancs szerint tizenegyedikesekkel kell az online kérdőívet kitöltetni, mert hogy ők a sulisban még bent levő legidősebb, pályaválasztás előtti korosztály – de nekik éppen ezért már nincs is ilyen tárgyuk. De facto már nem is érettségi tárgy (nem informatikai szakmacsoportos szakgimnáziumról és nem gimnáziumról beszélek), hiszen ezévtől kötelezően választandó (tündéri oxymoron!) az ágazati szakmai érettségi tárgy. Továbbá: a szakgimnazisták amikor ide beiratkoztak tulajdonképpen választottak – ezt a sajtó, sok írás erősen kritizálja is, miszrint tizennégy, tizenöt éves korban ez korai – választottak, hiszen az a szakma érdekli őket amit mi tanítunk. Hogy a viharba várható akkor el, hogy a lelkecskéjükben heveny vágy ébredjen informatikusi pályát választani amikor egyfelől ők (a mieink) az autók iránt érdeklődnek (persze ki jobban ki kevésbé), másfelől az informatikával kevesebbet találkoznak (tanórán biztosan) mint magyar irodalommal, történelemmel vagy testneveléssel?

OK, tudom a GINOP, a VEKOP meg az ilyesmik nem erről szólnak. Akkor miről? Hogy értelmetlen projektek kapcsán van aki pénzt kaphat? Mert az reális cél. Más nem tudom, van-e…

Na szóval ma ennek a hülyeségnek a kapcsán az öt tizenegyedikes osztályunkat felesben az elsőtől az ötödik óráig ezzel foglalkozik (mással már úgysem, szinte senki kolléga nem tanít már, ami baj – de ez egy másik bejegyzés), ezzel foglalkozunk majd: más és más osztályt más és más kollégával levisszük a két számítógépteremben és kitöltetjük ezt a hülye kérdőívet. A parancs tehát szabatosan és sarkosan alakilag is elfogadhatóan végrehajtva.

Update: ennyi munkával akár okosságot is lehetett volna csinálni… Két osztály már szépen kitöltötte a kérdőívet, most tölti a harmadik és még kettő van, az ötödik óra végére meg is lesznek. Az első és második órán én felügyeltem az egyik osztályfélre a harminchetesben, mit mondjak erősen nosztalgikus érzés volt (valaha minden órám ott volt, abban a teremben).

Update2: megnéztem net-en: a GINOP-ra a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program kifejezést találtam… A VEKOP-ra meg ezt: Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program. Nem is értem, hogy tudtam élni eddig ezen ismeretek nélkül…

Statisztika

(#2923) 2017. június 8., csütörtök

Lassan ráfordulunk az érettségi időszakra… Az év elejétől van vele dolog, de most lassan csak azzal lesz és van, hogy nem is kevés. És van, hogy értelmetlenül az a nem kevés...

Tegnap délután volt itt az egyik bizottsági elnök, a szokásos látogatáson, ilyenkor megnézi amit meg akar és kell neki, elviszi amit el akar vinni. Korrekt, ettől ér az érettségi annyit amennyit (bár csak érettségivel ma már sokra nem viszi a fiatal), mivel betartanak és betartatnak minden vonatkozó szabályt.

De hogy még annál is több kelljen…?

Az elnök kérte a statisztikát. Néztem rá buta szemekkel, mit és minek, nem kért a 10 év alatt ilyet még elnök. De mindegy is, a ketszintu.hu csodákra képes, lenyomtatjuk majd belőle, mondja, melyik kell. Itt kezdődtek a bajok! Amit elmondott, olyan nincs. Nagy nehezen kiderül, hogy ezt ő meg szokta kapni, ezt az iskolában megcsinálják, hiszen ahol tavaly volt, ott is megcsinálta a matekszakos osztályfőnök neki, nem neki kellett összeszámolgatnia, pedig ő ezt szeretné szerepeltetni az elnöki jelentésében.

Még egyszer, betűzve: szeretné…

Nagyon felkaptam a vizet! Mutatni persze ilyenkor nem lehet, mit gondol az ember, de roppant bosszantott, hogy mivel „meg szokta kapni”, meg hogy „szeretné a jelentésében”, dolgozzam vele én! Amikor ilyen kimutatást nem kér semmi és senki. Ja nem is, ő igen…

A dolgot az bonyolította, hogy a ketszintu.hu riportja annyi sort tartalmaz, ahány a vizsgázó – ebből leszűrni ezt a vizsgacsoportot, durván a diákok negyedét nem nagy mutatvány – és nyolcor négy oszlopot, ahol is az oszlopnégyesek ilyen sorrendben a vizsgatárgyat, a vizsga szintet, a vizsga fajtát és a mentességet (meg még más mindent, de az most nem kell) tartalmaz.

Próbálkoztam Acess-szel és SQL-lel, de nem boldogultam vele (lehet, van rá mód), a 8x4 egymás melletti oszlop nekem egymás alá kellene… Végül táblázatkezelőben faragtam át, majd a szűréseket beállítva kézzel egy másik táblázatba átmásolva lettek meg a kérdéses számok.

Van, hogy a statisztika olyasmire világít rá vagy olyasmit támaszt alá ami a kérdéses statisztika nélkül nem vagy nem markánsan látható. Aztán van, hogy a statisztika remek fegyver arra, hogy az ember bizonyítson, rossz esetben bizonygasson valamit ami a statisztikába belemagyarázható, na ez már annyira nem jó. És van, hogy a statisztika totál semmit sem mutat, csak egy halom szám. Nekem pár órai munkával a legutóbbit sikerült összeütnöm. Remélem, csuklik az a kolléga aki tavaly ezen elnöknek ezt a statisztikát megcsinálta és innen kérek elnézést attól a kollégától, aki jövőre fogja megkapni a „nekem meg szokták csinálni” causát és nem lesz annyi vér a pucájában (nekem sem volt), hogy az egész ötletet elutasítsa visszakézből...

Az ördögnek...

(#2922) 2017. június 8., csütörtök

… tartoztam ezzel az úttal. A hétvégén rendeltem az eMag-ból egy 1T-s külső HDD-t meg egy bluetooth stick-et, tegnap szépen meg is jött az SMS hogy megérkezett, az Üllői úti postára lehet érte menni. Gondoltam nyolcra ne érjek oda, a sok kisnyugdíjas ott várja már a nyitást, ne kelljen sorba állni, kisit később megyek. Isteni az idő, még nincs meleg, ragyogóan süt a nap, a távolság sem nagy (biciklivel) Elkerekezem oda, hát látom: zárva. A fene, mi ez? Nézem a nyitvatartást: kilenctől ötig! Na tessék!

Kapkodós

(#2921) 2017. június 7., szerda

Ebben az évben is volt, van jutalomút: Edina szervezi (igen lelkesen!), a megfelelő tanulmányi eredményes diákoknak kínálja fel, a jutalom a felkínáláson kívül az hogy nem a teljes árat kell kifizetniük. Népszerű, bár az első lelkesedés – februárban kezdődik a szervezés – az idő előrehaladtával kissé megcsappan, az eredetileg azt hiszem négyes félévi átlag kissé lejjebb szokott szállni.

Mindig előre kijelölésre kerülnek a kísérőtanárok is. Most is. Ők három napig nincsenek a sulisban, ez vagy egyéni cseréket vagy helyettesítést igényel. Most úgy volt, csak az előbbit. Nem is tettem semmit, hiszen nincs ezzel tennivalóm. Nem is tévedhettem volna nagyobbat.

Az egyik kollegina aki kísérő lett volna, két hete vállát törte. Szerencsétlen eset, pár éve egyszer már megesett ez vele, most ugyanazon az oldalon ugyanott törött csontja. Ő tehát nem utazhat. Azt, hogy ki megy helyette, Edina dönti döntötte el. Még mindig semmit sem tettem, hiszen a kutya nem szólt nekem, tehát nincs ezzel teendőm. Akárki is a kijelölt, biztosan lerendezte az óráit, ha nem kért helyettesítést.

Az imént, a kérdéses óra előtt pár perccel jön az egyik osztály, nem rossz csapat de hát mint minden diák, ők is azt nézik hol lehetne rövidíteni könnyíteni az iskolai munkán (és nem csak a diák van ezzel így a tanév végére, sajnos), szóval jönnek a nagy lakli kamaszok, hogy mi lesz a tanárnő helyettesítésével. Nézek rájuk (felteszem, igen csak bután), hogy ugyan miért kellene helyettesíteni? Mondják: mivel elutazott a jutalomútra Németországba.

Puff neki! Akkor most kapkodva, szaladgálva fűhöz fához igyekezhetek, hogy megoldjam, ne legyen lyukas órája az osztálynak sőt ha lehet értelmes elfoglaltságot azaz megtartható tartalmas órát találjak nekik. OK, hogy ez a dolgom, teszem is; de az nem OK, hogy soha – na jó: olykor, sajnos hogy nem ritkán – nem tudom meg időben azt, hogy kit mikor kell helyettesíteni.

Gépészet ismeretek, emelt szint

(#2920) 2017. május 30., kedd

71306

Timor domini principium scientiæ • Az úrnak félelme az ismeret kezdete
Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium

Két helyre kaptam megbízást, mind a két helyre ugyanebből a tárgyból.

Egyetlen dolgozatot kellett javítani az Egressy-ben. (Ott majd a szóbelin is részt kell vegyek, persze ha eljön a vizsgázó – az eredménye olyan hogy feltehetően eljön.)

Kicsit elmaradtam a dologgal, Adrienn – most az Egressy-ben igazgatóhelyettes és mint ilyen, az emelt szintű érettségik adminisztrációját végzi – rám telefonált, hogy mikor megyek javítani. Végül is kedden mentem: délután, azelőtt, szerencsére azelőtt hogy leszakadt volna az ég.

A dolgozat erős közepes volt. A – szerintem – nehéz feladatot egészen jól megoldotta, remélem, hogy jön majd (látva az írásbeli eredményét) szóbelizni.

A másik helyen, a városmajori Fasori Gimnáziumban öt dolgozat kijavítása volt a feladatom (itt nem kaptam megbízást a szóbelin közreműködni). Itt is eléggé a végére hagytam… Valamiért amíg az Egressí-ben huszonkilencedike, itt huszonötödike volt a javítási időszak vége. Persze hogy huszonötödikén délelőtt mentem át… Nagyon szép helyen van, nagyon patinás intézmény. A gimnázium mellett egy templom van: amikor odaértem, éppen vége volt a misének, különféle korú diákok népes csoportja jött ki a templomból és ment be a suliba, akkora volt a tömeg, hogy alig fértem be.

Akit keresnem kellett – az OH-tól ezt a nevet adták meg – természetesen nem volt bent, kiránduláson volt a diákjaival. A portás megvárta míg a tömegben az iskolaigazgató is odasodródik, ő mondta meg, hol és kit keressek. Nála is, szinte minden diáknál misekönyv (vagy énekeskönyv?) sötét színű, a borítóját kereszt díszíti. Sok diák egyenblúzban, ez kissé a magyaros mentére hasonlító öltözet. Egészében olyan fíling volt, kissé olyan érzés volt mint az Abigél c. film egyes részeinél…

Egy apró helyiségben ültettek le, az öt dolgozattal kicsit hamarabb lettem meg mint gondoltam. Az emelt szintű gépészet ismeretek szerintem nehéz volt (összevetve a mi tárgyunkkal, a közlekedésgépész ismeretek cíművel, bár azt csak közép szinten javítottam, mindenképpen és számottevően). Mivel azonnal nem jegyeztem fel, konkrét eredményekre nem emlékszem, arra azonban igen hogy különösen gyenge nem született, azaz feltehetően a megtekintés után senki nem dönt úgy, hogy a szóbelire már el sem megy. Mondjuk – lásd fentebb – ez engem nem érint. Főleg a számolós feladattal, annak a javításával volt sok molyolni való, mind a vizsgázónak, mind a javítónak. A gépészet dolgozatban mindig van egy szép nagy rajz is – na ennek a javítása is sok merengéssel, sok mélázással jár.

Emelt szintű érettségi

(#2919) 2017. március 17., péntek

Jó pár hete érkezett a megkeresés – rendes, feladatelrendelő e-mail formájában – miszerint nyilatkozzunk: akarunk-e a szakmai alapozó tárgyunk emelt szintű érettségi vizsgaközpontja lenni. Nekem tetszett az ötlet, a főnökömnek nem, a kérdésemre az volt a válasz, megkonzultálja a szakmai helyettes kollégával. Rendben, gondoltam, ettől kezdve ez a feladat nem az én feladatom. Mostanában mindenre kevés időt adnak: a feladatelrendelő levél pénteken érkezett, hétfő délig kellett volna írásban nyilatkozni. Mivel már nem az én dolgom, gondoltam nem kell ezzel foglalkoznom.

Eltelt a hétfő, tudtommal válasz nem ment… Olyan egy hét múlva hallottam, hogy a Centrum (szóban, ha jól emlékszem egy igazgatói értekezleten) a kérdést úgy tette fel hogy az már nem kérdés hanem utasítás volt. Azaz mi lettünk a januártól (!) „közlekedésgépészeti alapismeretek” című vizsgatárgy (egyik) emelt szintű vizsgaközpontja.

Az operett következő felvonása szintén telefonbeszélgetésre épült. Az OH-tól megkereste az illetékes a főnökömet azzal a kéréssel, kérdéssel, hogy ha már egy tárgyból emelet szintű vizsgát bonyolítunk, nem tudnánk-e helyet adni néhány (!) közismereti tárgyból néhány (!) vizsgázónak? Az ötlet nekem továbbra is tetszett, most már a főnököm sem ellenkezett, persze gondolkodási időt kért majd annak letelte után (telefonon) beleegyező választ adott.

Úgy tudom, ezzel együtt átadásra kerültek az elérhetőségeim, mert hogy mivel az érettségi szervezése úgyis az én dolgom (középszint), ezt is én fogom csinálni. Persze, ez rendben is levőnek látszott… Nemsoká' jött is a levél az OH valamely alkalmazottjától, ez hivatalosan is közölte, hogy emelt szintű vizsgaközpont leszünk, én meg kormánymegbízott (vagy valami hasonló). És egy lista is arról, milyen vizsgákat bonyolítanának nálunk! Egy nagyon hosszú lista! Nem erről volt szó: egészen egyszerűen ennyire helyünk sincs!

Az utolsó előtti felvonás az volt, hogy a főnököm ismét egyeztetett (azt hiszem) telefonon az OH-val, hogy addig rendben, emelt szintű vizsgákat lebonyolítunk, de ennyit egészen egyszerűen nem tudunk elhelyezni. Pontosan nem tudom mi volt az egyeztetés tárgya, azt igen hogy semmiféle információm március 10-éig, a következő adatszolgáltatásig nem volt (az OH felé kellett volna teremszámokat, felügyelő tanárokat meg miegymást leadni – az erről szóló levél is kicsit kócos volt), így csendben nem tettem semmit.

Az operett fináléja következik: megint csak telefonon keresték meg a főnökömet az OH, és azt hiszem arról volt szó: a nekünk szánt vizsgázókat más helyszínekre osztják be, azaz ebben az évben ránk mint vizsgaközpontra nem számítanak. Lehet, jövőre...