Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Betűtípus

(#2956) 2017. december 18., hétfő

2956--betutipus

 

Egy kameravezértő program, CMS szoftver leírását töltöttem le: a DOC állományt megnyitva elég rondácskán nézett ki: teletype betűkkel... Aztán nézem, miért is: a betűtípus kimondottan furcsa nevű :)

Korai tavasz

(#2957) 2018. január 7., vasárnap

A kép egy nappal vízkereszt után (!) készült... Hóvirág (Galanthus nivalis)

74013

 

A Viszkis

(#2955) 2017. december 17., vasárnap

Ma láttam a Campona-ban. Előre bocsátom: tetszett, jó film. Nem vártam messze ennyit tőle. A sajtó annak idején, amikor ez napi történés volt, elkéesztő sok hülyeséget leírt ezzel kapcsolatban. Attól tartottam valami silány bulvárkodás lesz, rózsasándorosra veszik a figurát. Nem ezt tették. Tetszett részben is, egészében is. A történéseket feldarabolták, a nyomozói kihallgatás, a nyomozó és Ambrus párbeszédei fűzik ezeket fel. Mozaikszerű lett ettől a film, ami jót tett neki Az egyes (rövidebb) történések hangulata eléggé eltérő. Nyomasztóan sivár az első pár történés és nem lesz sokkal vidámabb az sem, ami követi. Az alkotók megpróbálják a történések lelki megalapozásával kissé felmenteni a főhőst, nem is sikertelenül, hiszen a film vgi üldözéses jeleneteknél legalábbis nem egyértelmű, kinek drukkol(jon) a néző. Érezhették azonban a szerzők is, hogy fals dolog ez – a második részben igyekeztek oldani ezt, és remek ötlettel a címszereplő, az igazi címszereplőt használták erre akinek az első szava (van több is), ez: „Lehet, hogy a Viszkis?” A moziban kacagás tört ki erre. Jó film, még akkor is ha a szereplők nem mentesek a sablonoktól. Sok rejtély nincs például a bűntárs figurájában (Klem Viktor), a főszereplő barátnője (Móga Piroska játssza, túl sok feladata nincs), sem túl meglepő szerepet alakít, a nyomozó (Schneider Zoltán alakítja) pedig kimondottan sablonos. Oszter Sándor a biztonsági őr szerepében sem kell túl nagy szakmai kihívásnak megfeleljen. Csuja Imre Miki bácsi szerepében jól hozza a korrupt, beképzelt belügyi hivatalnokot, bár árnyalásra, dimenzionálásra szükség itt sincs. Ennyit azonban elbír a film. Jó film, érdemes megnézni!

Migráls

(#2933) 2017. november 27., hétfő

Már írtam korábban bejegyzést ilyen címmel (vagy tárggyal). Akkor az F2 adatkezelő rendszer (mi e-napló programnak szerettük volna használni, valamiért nem jött össze) és a Magiszter nevű rémálom adatkapcsolata volt ilyen migrálás dolog. Akkor az orbitális szívás volt (nekünk), de hát az már a múlt. Most nem erről lesz szó.

A feladatelrendelő levél ma érkezett. Az érettségi nyilvántartó rendszerbe 1998-tól szerepeltetik az érettségi bizonyítványok adatait. Ez derék dolog… 2005-től van kétszintű érettségi, azt hiszem attól kezdve lettek az érettségi bizonyítványok elektronikusan (is) nyilvántartva. (Akkor még más munkakörben voltam, nem volt a dologra rálátásom). Szóval az adatbázis 1998-tól tartalmaz adatokat, felteszem az 1998 és 2005 közöttieket valami trükkel külön fel kellett vinni..

Azaz valamit migrálni kellett. Nem tudom mit, nem tudom honnan és nem tudom miként. Az viszont tény, hogy a fenntartón keresztül – mire is jó a fenntartó – kaptunk egy levelet, nagyon udvarias levelet, miszerint a migrálás során egyes karakterekkel gond volt: Ő, Ű, Í és pont, pont és pont… Átküldtek három adatlapot, amikben a vizsgázók nevében Ö (tehát nem a neuralgikus Ő vagy Ű) betű íródott el Í betűre (ja, azzal is gond volt?), ezekkel kapcsolatban kértek helyesbítési kérelmet. (Az most technikai részletkérdés, hogy miért kérik ezt a Centrumon keresztül, akkor még Centrum nem volt).

Nem volt vele igazán gond, a kolleginák előkeresték a hajdanvolt jegyzőkönyveket, nosztalgiáztunk egy sort majd a kapott űrlapot kitöltöttük. Pecsétet, aláírást már a Centrum tett rá. Amiért az egészet leírtam: milyen már, hogy egy komoly informatikai rendszerben – remélem, az érettségi nyilvántartás az – ilyen előfordulhat! Nem tudom elképzelni, hogy akár a küldő akár a fogadó adatbázist (ha tényleg migrálás), ne lehessen erre felkészíteni. Olyan mint ha még mindig a kalapos ő betűk idejét élnénk, amikor a nyomtatóban (persze hogy tűmátrixos) eprom csere kellett. Hogy hogy egy ekkora rendszerben (feltehetően nem két fillérért csinálja aki csinálja) ezt nem lehet megoldani? (Nem, nekünk nem sok munka csak olyan abszurd ez az egész… Az adatainak ilyen szakértelemre bízzuk? Ez, ez ami roppant ijesztő!)

Betörő az albérlőm

(#2932) 2017. október 27., péntek

Madách színház… „Betörő az elbérlőm ”. Nem tudtam semmit a darabról korábban, pedig 2013-ban volt a bemutatója. A WEB-eb elérhető anyagok között szereplő videóHalász Juditot mutatja Mrs. Wilbeforce szerepében, mi Hűvösvölgyi Ildikóval láttuk. Egészében jó, szórakoztató darab, remek komédia. A története nem túl bonyolult (a szinopszis ittvan), egy szünettel két részben játsszák. Jók voltak a szereplők is, Mucsi Zoltán sok szöveges szerepe Marcus professzorként az egész darab gerincét adja. (Érdekes, a Színház lapja szerint ez idő tájt neki ez az egyetlen szerepe.) Erre a karakterre, szerepre kerül felfűzésre a négy idióta gonosztevő (inkább csak piti figura) szerepe. Ezek magukban nem akkora feladatok azt hiszem, de akik a szereplők bőrébe bujtak, hozták amit kell és összeállt belőle a darab ami olykor kimondottan kacagtatóra kerekedett. Szerednyei Béla a digó maffiózó szerepében nem rossz, Magyar Attilaaz Őrnagy szerepében kicsit egyszerűen alakítja az ostobát, Hajdú „Steve” István szerepe, Egymenet sem túl árnyalt (de jól alakítja). Az ostobaság Csimborasszója a negyedik jómadár, Nagy Sándor egészen a végletekig elmegy a bohóckodásban a szerep életre keltése során. A négy, illetve Mucsival az öt szerep együtt lesz az ami, igazi komédia. Az öreglányok vagy az őrmester szerepe - utóbbi mintegy keretbe foglalja az egészet és lehetővé teszi, hogy bár végül minden pénz Mrs. Wilbeforce tulajdona lesz, azért őt ne kelljen bűntársnak éreznünk – szóval az öt szerep nem valami váratlan, nem valami bonyolult figura, egészében nagyon jó darab, és ami a színészek érdeme, nagyon jó előadás kerekedik ki belőle. Jó szórakozás volt, érdemes volt megnézni!

emag, powerbank

(#2931) 2017. október 27., péntek

Kinéztem egy 20000 mAh-s darabot tárgybeli lapján. (Platinet, PMPB200BG) Combos darab, a net-en talált kritikák szerint egyetlen hátránya, hogy nehéz. Nekem az nem baj…

Már rendeltem jó pár cuccot innen, eddig mindig sima ügy volt. A rendelést feladom, aztán volt hogy címre kiszállíttattam (egy mikrót mégse tudok a hónom alatt hazavinni), apróságokat azonban a közeli postapontra kértem. Minden megjött eddig rendben, kifizettem, vittem használtam.

Azt hittem most is így lesz. Így is volt, csak az utolsó pontba csúszott hiba. Hazavittem, kicsomagoltam, töltőre tettem. A rajta levő öt vagy hat leden végigfutott a fény, azután az első elkezdett villogni.

Nagyjából ennyi életjelet tudtam a kütyüből kicsiholni, semmi de semmi mást.

Na már most vagy visszaküldöm vagy garanciális javításra visszaküldöm. Mivel szükségem lenne egy ilyen játékszerre, ezért a másodikat választottam. A forgalmazó lapja igen korrekt, listázza a vásárlásaimat, ott egy kattintással be tudtam állítani mit akarok visszaküldeni, az adatlapot – rendelés száma, számla száma – szépen kitöltötte, nem kellett ezzel molyolni. Alul: a visszaszállítás kért időpontja… Tegnap, vasárnap este beállítottam a mai napot, amint feladtam jött a nyugtázó e-mail (jó pont), hogy kb. öt munkanapon belül érkezik a futár a cuccért.

Hát… Nem vagyok boldog. Nekem kellett volna most az a vacak, ehelyett, bár korrekt módon, a forgalmazó korrekt megoldásaival de várnom kell valamire. Javításra, cserére? Nem tudom. OK, a forgalmazó nem hibás, de azért szeplő a leányzó orcáján, hogy hibás, nem használható cuccot kaptam :(

Update (2017 október 27!): ma kaptam e-mail üzenetet, miszerint a kütyüt cserélik. Mi tartott ilyen sokáig? Nem ehhez szoktam azon pár alkalommal amikor az eMag-nál vettem valamit...

Tanévnyitó

(#2930) 2017. szeptember 1., péntek

Ez a nap is eljött: innen kezdve munkanapokon három húszkor szól az óra, nagyjából négykor kelek, mint most is. Már elkészültem mindennek, már indulásra készen ülök itten a gép előtt. Totál sötét van – nyáron ilyenkor már erősen virradt... :( Ma a fél hatossal megyek be (a biciklim nem használható, erről egy külön post-ban), szóval korai busszal megyek be, mert van valami apróság amit még a nyolckor kezdődő évnyitó előtt meg kell csinálnom. Nem, ez most nem az én lustaságom volt, hanem óvatosság, csak akkor nyomtatom le a majdnem száz órarendet (osztályok, tanárok), ha jóváhagyják. Aztán...? Aztán majd a szokásos munkanap, szaladgálással, ennek annak intézésével – egyik sem különösen fontos hiszen másnapra az ember már nem is emlékszik rá –, este meg ha minden igaz (ha nem felejtették el a hallgatók :)) felnőttképzés, arra kicsit készülnöm is kell (illik). Szóval indul a verkli, ez 2018. június közepéig így is marad. Jól van ez így...

Az első óra, nyolctól nagyjából háromnegyed kilencig, az első óra programja a szokásos: az udvaron évnyitó. Műsor: ezt most Karola készíti, intézményvezetői beszéd, díjátadások. Utóbbi sok évig az én feladatom volt, ma nem. Nem baj, feldolgozható konfliktus… :) Ma tízig kell valamit csinálnom az eKréta programon keresztül leadandó tantárgyfelosztással, ez sötét ló, nem tudom mennyi munka lesz (lehet, fél perc de lehet, hogy órákat kell vele molyolni – na annyit biztosan nem mert annyi időm egészen egyszerűen erre nem is lesz). Hasonlóan sötét ló maga az eKréta is, életre kell kelteni de ezzel nem volt időm foglalkozni. És persze a sok-sok észrevétel, megjegyzés (kérés) majd az órarenddel kapcsolatban, amik egy jó része egymást üti, de hát ez minden évben hasonlóan van. Apropó órarend: na ezzel kapcsolatban ami a publikálást illeti, lesz gond – de ez megint megér egy teljes post-ot. Este pedig már oktatás…

Boldog új esztendőt! :)

Elektronikus napló

(#2929) 2017. július 12., szerda

Második éve használunk az Iskolában gyakorlatilag egyazon e-napló programot. Azért a fura fogalmazás, mert a @Napló programmal kezdtünk amit aztán Neptun-Napló program lett (érdekes történet lehet az, hogy hogyan de erről nem tudok biztosat, a pletyka meg csak pletyka).

A (mostani) fenntartó most jutott el odáig, hogy ezeket egységesítse. A mi legnagyobb szerencsénkre ehhez az eKréta (vagy Kréta vagy Neptun-Kréta, kavarognak a nevek) programot jelölte meg a fenntartó. A szerencse számunkra ebben az, hogy ez nem egy teljesen új program, hanem annak, amit korábban használtunk egy átszabott (ráncfelvarrott?) változata. (Az a másik érdekes történet, miért hasonlít ez a két program ennyire egymáshoz, de ezzel kapcsolatban is lásd ami az előző bekezdés végén áll).

Megkaptuk az eKréta programhoz a hozzáférést (még csak admin, a többit majd ennek bitzokában kell megcisnálni). Feladat is lett: a tantárgyfelosztást, pontosabban az előzetes tantárgyfelosztást június elejéig ebben kellett feltölteni. Mondjuk amióta ebben a beosztásban vagyok, évről évre korábban kérnek ilyet, nem tudom hol áll meg ez a folyamat, de hát ez van…

Sajnos, e program család (@Napló, Neptun-Napló. eKréta) minden tagjában az is a közös, hogy gyakorlatilag semmi támogatást nem ad a tantárgyfelosztás kapcsán. A fejlesztő egy tájékoztatón azt mondta, ez amiatt lett így, hogy a maximális szabadságot meghagyják a… Kinek is? Az adminnak? Mert tantárgyfelosztással felhasználó aktívan nem találkozik (nem alakítja). A másik kijelentése, ami szerintem legalábbis érdekes, az volt, miszerint (szerinte) a tantárgyfelosztás készítésének legjobb eszköze a – táblázatkezelő! (Ő Excelt mondott, de ezt most hagyjuk).

A tatárgyfelosztás minden tételét: egy tanát egy tantárgya egy osztálynak/csoportnak tartott óraszámait kellett felvigyem, átmásoljam egy táblázatkezelő munkafüzet egy munkalapjára, majd azt feltöltöttem. Eddig OK a dolog. megnéztem, ott volt. Hopp, módosítani kellett – a táblázatkezelőben megtettem majd ismét feltöltöttem. Előtte és természetesen megkérdeztem a tech support-ot, lehet-e így, persze válaszolták. Persze, lehetett – egy sok hibaüzenetet generálni miszerint a tantárgyfelosztás adott tétele már létezik. Ezt is megírtam, dicséretükre legyen mondva hogy reagáltak rá, ez feltehetően egy olyan hiba volt ami a jelzés hatására javítottak. (Ilyen pozitív tapasztalatom volt mind a @Napló mint a Neptun-Napló tech support-jával.)

Ezek után el is feledkeztem az egész feladatról, hiszen akadt és akad mindig más (akkro éppen mentek az érettségik). Mér a záró értekezlet után, tehát azután hogy kitört a nyár, jött a főhatóság jelzése, valami baj van az előzetes tantárgyfelosztásunkkal, nem zártuk le. Azt hiszem ezt a szót használták az üzenetben, sajnos nem közvetlen én kaptam – mélyen vagyok én ehhez a béka feneke alatt – illetve és sajnos nem írásban jött. Majdnem fél órát bogarásztam keresgéltem az eKréta program tantárgyfelosztásában, mi a fene maradhatott el…? Aztán csak úgy csalapálás gyanánt az adatszolgáltatások menübe kukkantottam és itt találtam rá a küldés nyomógombra. Soha ilyen nem volt elektronikus, központi adathordozóra (divatos szóval felhőbe) feltöltött anyaggal kapcsolatban. Hja, állítólag valami leírás valahanyadik oldalán erről esett szó. Ki a fene fog a munka elkezdése előtt leírásokat böngészni, amikor tisztelet a ritka kivételeknek, azok semmitmondóak, egyszerű részleteket túltárgyalnak, trükkös dolgokra meg alig vagy egyáltalán nem térnek ki.

Ma szerda, ügyelet, én vagyok a sulisban. A(z) egyik feladat az osztálynaplók lenyomtatása. Nem értem, a XXI. században erre mi szükség, de hát kell, és ha kell akkor kell. 23 osztályunk van, osztályonként és átlagosan 120...130 oldal, két oldalasan nyomtatva is ez majdnem 1500 A4-es lap! Szerintem brutális mennyiség. Fogalmam sincs miért, öt év után selejtezhetőek, öt évre elektronikusan is elég nagy biztonsággal lehetne archiválni. A papírra pecsét, aláírás kell. Mikor lesz hétköznapi, hogy (legalább a munka feladatokra) mindenkinek legyen elektronikus aláírása és azzal hitelesítse a PDF-eket, ezt archiváljuk és csak ha kell, csak azokat a lapokat tegyük papírra? Dehogyis, pusztuljanak az erdők, most fogyasztom el azt az 1500 papírlapot.

Sok macera ezzel nem volt, leszámítva, hogy meg kellett találjam, hogyan tudom a tanév utolsó napjának dátumát a kinyomtatott (PDF-fé alakított) naplók fedlapjára rávarázsolni. Na ez az, na ilyen az, ami nincs benne a leírásban. Tudom, kerestem! A dokumentum készítés napját állítottam a kérdéses dátumra, utána el kellett indítani valamennyi osztály osztálynaplója generálását. Miután elkészült, egy ZIP-ben lehetett a 23 darab PDF fájlt letölteni. Igen kulturált megoldás, ez határozottan pozitivum a Neptun-Napló mellett. (Biztosan a többi e-napló program is ilyen kulturált azokat nem ismerem).

A végére hagytam ami nemkicsit megijesztett, amikor reggel mindennek nekiálltam (az eTTF korábbi feladat volt, a naplónyomtatás volt a mai). A nyitólap szerint harmadikától a Neptun-Napló (a felhő alapú program) nem használható mert folyamatban az ezt használók adatainak átvitele (migrálása?) az eKréta programba! Ajaj… Ha tényleg így van, bajban leszek a nyomtatással, gondoltam. Szerencsére nem, szerencsére ez a migrálás dolog nem megy olyan gyorsan, szerencsére még be tudtam jelentkezni, még le tudtam generáltatni PDF-be minden osztály naplóját, szerencsére még le tudtam tölteni. Arra azonban egyelőre nincs válasz, hogy a Neptun-Napló programban elvégzendő időszerű teendők (új belépő osztályok létrehozatala, az osztályok, diákok léptetése, kilépők és távozók kiírása) akkor most elvégezhető-e a Neptun-Napló programban, ezek érvényesek lesznek-e az eKréta programban, és – ez lenne a legrosszabb – nem vész-e kárba az abba fektetett munka? Mondjuk a support javára legyen mondva, visszaírtak, hogy a kérdést továbbították a második szintnek, türelmet kérnek a válaszig.

LibreOffice

(#2923) 2017. július 8., szombat

Nagyon kedvelem, ha tehetem csak ezt használom. Nem mindig tehetem: a KKV-s képzésen például Microsoft programmal kellett tanítani (ez állítólag irodai programcsomag ;-)), szóval ha lehet, akkor a LibreOffice-t használom, de/és persze még a LibreOffice sem tökéletes.

Van egy szép nagy szövegállományom. Két tucat képpel, de a java szöveg. Kis híján 3 megabyte mára a mérete (ez az ODT tulajdonságait, a tömörítést ismerve nem semmi), 650 oldal, 3 millió karakter. Szóval combos darab. És még fokozni szeretném, ameddig csak lehet, ami benne van azt szeretném egyetlen állományban tartani.

Szerkeszteni bajos. Ha megnyitom akkor elsőre lapra tördel. OK, a szövegszerkesztőknek ez szokása, de hát időigényes (még egy i3-as 4G RAM-mal felszerelt gépen is). Azt viszont nem értem, hogy ha hagyom, ha lenyugodott őkelme, miért nem fogad el semmit a billentyűről jó ideig. És ezek sajnos percek… Akár beírok valamit, akár vágólapról beillesztek – semmi. Nincs hibaüzenet, nem marad a pufferben, hogy majd később beillessze, hanem elvész a nagy digitális feketeségben…

OK, ezt nem hoznám fel a LibreOffice használata kapcsán ellenérvnek, egy ekkora dokumentum minden program számára kihívás. Ettől még a LibreOffice Writer nevű szövegszerkesztőről nem fogok áttérni a Microsoft Word nevű programra… :)

Vége

(#2922) 2017. július 8., szombat

Hétfőn véget ért a tanév. Magy majdnem...

Megvolt a záró értekezlet. Erre nekem egy érettségis statisztikás és egy kompetenciaméréses statisztikás dologgal kell mindig készülnöm. Most mindkettőt elsunnyogtam: az utóbbi mondjuk totál felesleges, mert a megfelelő lapon egészen korrekt tájékoztatás olvasható az iskoláról (ezt szoktuk a saját honlapunkra átemelni), az előbbit majd az augusztus végén leadandó zárójelentéshez majd megcsinálom. Amit szóban elmondtam az az újdonság, a szakmai érettségi tárgy eredményeinek vázolása volt. Nem számokkal, nem diagramokkal – azt hiszem, a záró értekezleten elég kevés kolléga kíváncsi számokra és diagramokra. Mivel benne voltam (én is javítottam és én is vizsgáztattam) és mert a fő fő hatóságok kértek ilyet korábban, nagy vonalakban még a mennyiségi értékeket is tudtam vázolni. Hamar a végére jutottam, szerintem senki sem igényelt többet.

Utána megvolt az értekezlet szokásos része, a tagintézmény-vezető (korábban: igazgató) tartja ezt meg, elmondja ami jó volt a tanévben és azt is, ami rossz. Nemkicsit rossz (szerintem), hogy a tanári kajlaságokat, hibákat általánosságban, nem nevesítve. Ez baj, így mindenkire vonatkozik… Amikor például arról van szó, sok tanár késik az órájáról, persze én is a sok tanár részese vagyok (mert miért is ne): pedig ebben a tanévben azt hiszem kettő alkalommal nem kezdtem az órámat azzal becsengetéskor, hogy jelentsen a hetes, akkor is a fő fő hatóság akart valamit azonnal. OK, ez mentegetőzés, de mégis más, mint amikor a drága aranyos kollegina csengetéskor kezd vonulni az órájára, de persze még hosszú perceket a folyosón el kell trécselnie a másik kolleginával… Szóval az általános negatív megállapítások sajnos mindenkire vonatkoznak… Nevesíteni kellene, másként nem ér semmit. Mindegy, túlélhető.

Majdnem fél kettő volt, mire az ebédre sor került. Most hideg ebéd volt, azaz nem állhatott elő az, ami a karácsonyi ebédnél, hogy (akkor) a marhapörkölt lassan főtt meg, az összegyűltek egy része ilyen olyan indokkal még az ebédelés előtt elment. Az ebéd pazar volt (köszönet a készítőinek, Lippai Jóskának és Csőke Sanyinak): hideg gyümölcsleves, nagyon eltalálva mennyi édes és mennyi savanyú kell bele! A második választható: töltött dagadó vagy sült csirkecomb. A köret majonézes kukorica. Jó volt, finom volt, nagyon.

Ezzel a tanév nagyjából véget ért. Nekem persze akadt és akad is még dolgom, le kellett zárni az érettségi adminisztrálást az egyes csoportoknál (ez megtörtént, bár tegnap ezt hiányolta a fő fő hatóság), mint kiderült az előzetes tantárgyfelosztásból is kimaradt egy kattintás (most át kell aztat küldeni ami szerintem nettó hülyeség, de mindennek van jó oldala: ez azt jelzi, hogy a fő fő hatóság nem lát rá online az elektronikus naplónkra [ezt mondjuk a kollégáknak elárulni nem fogom elsietni], hanem amit akar, azt egy ilyen „küldés” funkcióval el kell küldeni. Megvolt ez is.). Az érettségi elszámolás majdnem kész, ezt leadni a jövő hét feladata, és azután már „csak” az órarend bütykölése lesz feladat. Remélem, idén nem lesz az a pofán vágás, ami engem illet: nekem szánt pofán vágás, hogy küzdök vele nyáron aztán szeptember elsején kiveszik a kezemből és valaki más más szabályokkal jeleskedhet hogy haj de jól megcsinálta. Mindegy, ha így is lesz, nem tudok mit tenni. Hja, vettem lottót! :)