Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Szövegszerkesztők

(#2740) 2015. január 13., kedd

Letöltöttem, telepítettem az AbiWord-ot mert olykor kell, olykor jól jön, ha nem puszta szöveget tudok bevinni a gépbe hanem a betűszínnel, a betűstílussak, a bekezdés formázásával a tartomol egyik másik részét ki tudom emelni.

Az idők kezdetén nem Word-öt használtam... Most erősen töröm a fejem, hogy mit – hát nem ugrik be... Talán WordPerfect (természetesen DOS alá). Azután jött a Microsoft Word, még akkor amikor 3-as Windows- volt, már ha használta az ember, a Word-ot először DOS alatt használtam. Akkor már elég sokat, és természetes volt – nem volt egyszerűen más – az, hogy eltér a szerkesztés közbeni alak attól, ami majd a szveg a megjelenítésekor, papírra nyomtatáskor lesz... Az első ami nem ilyen volt, a Word for Windows 2.0 volt, számomra legalábbis. Angol felülettel amit meg lehet tanulni, szokni és speller nélkül. Amit nem ismer az ember azt nem hiányolja, de amikor feltettük a gépre a helyes-e és társai modulokat, az nekem nagy segítség volt, azt nagyon szerettem (és szeretem azóta is, ha a program figyelmeztet elütésekre).

Itt vége is lehetne a dolognak. Az MS fejlesztget, mindig újabb és újabb változatokkal kell dolgozni mert mási is azzal dolgozik és kompatibilisnek kell lenni. (Más meg persze rám hivatkozik). Ez a kompatibilitás dolog okoz galibákat, DOC vagy DOCX például... Itt vége is lehetne, minek más szövegszerkesztő... De persze kíváncsi az ember. Előbb az StarOffice ha jól emlékszem, aztán az OpenOffice.org, most pedig a LibreOffice az, ami a gépemen van és amit használok is, ne csak egyetlen programot ismerjen az ember...

Sajnos, lassú... Ez nagyjából az egyetlen amit negatívumként fel tudok hozni, mert bár akad még, ami a MS Word-ben kézre állóbb (a betűméret váltása Shit+Ctrl+P után, és/vagy ezután a Ctrl+Tab és akkor betűtípust is lehet váltani) de tudom, ez pusztán megszokás kérdése. Most legálisan használhatom a MS programot, de nem volt ez mindig így és feltehetően nem is lesz mindig így. A LibreOffice ingyenes, azt akármikor akármi rendszerre feltehetem, nem árt megszokni. Sok dolog tetszik benne – ezek között nincs ott a sebessége – azzal együtt hogy rengeteg dolgot nem ismerek belőle, mert ezt már messze nem használom anynira intenzíven és elmélyedten, mint annak idején a Word-öt használhattam, illetve kellett használjam. Nagyon tetszik a stílus kezelése – a Word a stílusokkal kissé mostohán bánik – tetszik, hogy ez valóban egyetlen program, nem mint a MS cucc, több valaha önálló program egybehegesztése, amikor is a varratok mét évtizedek után is látszanak, hiszen egy ekkora multi ugyan miért áldozna pénzt a teljes újraírásra. A LibreOffice egyetlen program, ami az egyik modulban így meg így működik az pontosan (és logikusan) ugyanolyan a másikban is. Mostanában órai anyagokat is az Impress-ben csinálok, ennek kimondottan tetszik a felülete, sokal inkáb tűnik jobbnak, minta Writer a Word-hoz képest. Tetszik, hogy a Writer-hez ingyen lehet speciális speller-eket letölteni, telepíteni, így lett latinom (bár lengyelem nem). Kár, hogy gyenge a gépem, mert a LibreOffice olykor fájdalmasan és kegyetlenül – lassú...

Korábban valaki egy abw típusú fájl megnyitásához kért segítséget, ekkor ugrott be (hol hallhattam elsőre? Honnan is maradt meg?), hogy ez egy AbiWord nevű szövegszerkesztő formátuma lehet. Utánakerestem, keszedtem... AbiWord tehát: tetszetős a felülete - jó, tudom ez olyan mint amikor a nők szín szerint választanak kocsit - magyarított és ingyenes nyílt forrású - ez viszont tényleg előny. Kicsi és gyors, ez az én elöregedett, mára elavult és lassú gépemen nagyon nagy előny a Writerh-ez képest mindenképpen (a Word-höz képest nem számottevően). Most ezen sorok, csak ezen bekezdés írásánál kipróbáltam, a LibreOffice ODT-jét ezzel szerkesztem. Pozitívum, hogy megnyitja (és remélem menti is és remélem úgy menti, hogy a Writer majd gond nélkül hozzáfér). Negatívum, hogy nem tetszik az írásképe, nagyon nagyok a betűk közötti rések, hézagok, a sorváltást (nem a bekezdés vége jelet) szokatlan módon mutatja. Kevéssé tetszik és ez nem puszta esztétika, hogy a Writer mezőutasítását, ami a mindenkori file nevet kell hogy tartalmazza, abszolút ösvénnyel tette be (pedig én ösvény nélkül kértem) és kissé zavaró, hogy a mezőutasításokat talpas betűkkel jeleníti meg holott úgy emlékszem a formázásban szerepelt, hogy minden talpatlan betű legyen. Nem tetszik az alkalmazott dátum formátum sem, Writer-nem nem ezt kértem. A dupla kötőjeleket nem helyettesíti hosszú kötőjellel, pedig ezt is megszoktam már a Writer-ben (azt hiszem ezt még az MS Word is tudja). És: itt az AbiWord-ben nem működik a bekezdés kijelölésre a háromszoros kattintás, ez eléggé hiányzik amint hogy a speller állandó működése is, itt nem mutatja pirossal és kékkel, hullámos aláhúzással ha elgépelek valamit (gyakran elgépelek valamit)... Belátom, ezek nem számottevő hátrányok, majd meglátom, hogy ilyen rövidebb szöveg formázott szerkesztésére jó lesz-e ez (ahol a formázás csak a szerkesztés idejére kell, a post amúgy feltöltésre vágólapon keresztül, már síma szövegként kerül).

Egészében ez nem objektív összevetés, csak olyan szubjektív áttekintés... Amire kell arra ezután is a Word lesz... Amire magamtól használom, arra a LibreOffice, aztán meglátom, a nagyon egyszerű, csak kevés formázást tartalmazü szövegek talám abw formátumban lesznek jók...

AbiWord

(#2252) 2012. október 7., vasárnap, 07:03

abw-doc

A Word DOC formátumot így olvassa be... Fura módon bekezdés behúzások nem érvényesülnek, a térközök, a sorkizárás, a betűtípus és -stílus igen. (A dátum formátuma a mező utasításban majdnem jó...)

abw-odt

Az ODT formátumot pedig így olvassa be. Nem tudom, hogy az első két bekezdéssel miért bánik így, ami a behúzásokat illeti, a többi formázás korrektnek tűnik. (A szürke hátterű szöveg az mező utasítás, ott a dátum formátum itt nem jött át rendesen)

Soha sem hittem volna, hogy összeakadok vele...

Valamikor régen hallottam róla, de soha sem használtam (lehet most sem fogom), de érdekes... AbiWord, egy ingyenes kis szövegkezelő, talán illik rá hogy: szövegszerkesztő. Valaki abw típusú állományt küldött be. Fogalmam sem volt elsőre arról, hogy ez milyen kiterjesztés, aztán a Net-en megtaláltam. Megtaláltam utána a programot magát is, tetszetősen kicsi a mérete, magyar a felülete, ingyenes program. Remek kimenetet generál, szép tiszta XML-t.

Beolvassa más szerkesztők formátumát is, szóval ha valaki nem kell hogy ragaszkodjon ahhoz ami Microsoft vagy nem kell neki annyi szolgáltatás, mint a LibreOffice-ban (sok száz MByte-os programméretért cserébe), ha „csak” alapszinten kell formázni a szöveget akkor ez egészen jó választás lehet.