Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

26..32

(#2798) 2015. november 19., csütörtök

Olykor olyasmivel (is) kell foglalkozni, amit nem tart az ember fontosnak. Olykor olyasmivel is, amit simán hülyeségnek tartunk. A címbeli azonban messze visz mindent – trendi szókapcsolattal kimaxolja a hülyeséget, a hiábavalóságot.

A pillanatnyilag érvényes szabályozás szerint egy tanárnak (teljes állásban) minimum 22, maximum 26 órája kell legyen órarend szerint. Ezen felül, heti 32 óráig úgynevezett a „kötött munkaidőnek neveléssel-oktatással le nem kötött része” az, amit könyvelni kell. Ebben érdekesebbnél érdekesebb dolgok vannak a törvény szerint. Ilyenek: foglalkozások, tanítási órák előkészítése, a tanulók értékelése, intézményi dokumentumok vezetése vagy az osztályfőnöki munkával összefüggő tevékenység (van ennél kacifántosabb megfogalmazás is de a kutya fogja idemásolni mind).

Az természetes, hogy ahhoz, hogy valaki rendesen, tisztességesen elvégezze a munkáját, ha tanít, ezeket meg kell csinálja. (Ezt bárki tudja, aki nem csak rendeleteket ír ennek a szakmának a szabályozásáról de csinálja is.) Az elképzelhetetlen bornírtság, hogy erről árgus kimutatást is kell vezessen minden tanerő.

Az @Napló, amit már második éve használunk, erre lehetőséget ad. Minden hónapban mindenkinek be kell állítania nem órarendi foglalkozás időpontjára, mit is csinált. Ebből nyomtatok a következő hónap tizedike után egy csicsás táblázatot, amit lefűzünk, a kolléga aláírja és a feladat abszolválva.

De minek…?

Érettségi

(#2535) 2014. március 13., csütörtök

2535--erettsegi

A kétszintű nyitóképernyője, július elejéig elég sokat kell majd ezen dolgozni

Megint eljött ennek is az ideje.

Pontosan nem most kezdődött, csak most jön az a fázis amit döntően én csinálok – bár Melinda szorgalma, alapossága és fáradhatatlansága párját ritkító, elmondani nem lehet mennyi terhet levesz a vállamról. Gyakorlatilag ő csinálta a jelentkeztetést, nekem „csak” a csoportokat kellett megcsinálni és a diákokat oda besorolni. A határidő a jelentkeztetésre február közepe volt (tavaly valami miatt március elejére kitolták de hagyományosan ez is mint a felvételi, február közepén határidős). Aztán pauza, egy ideig semmit sem kellett, lehetett vele csinálni, na jó annyit március elejéig meg kellett tenni – és ez elég fontos döntés – hogy milyen vizsgacsoportok legyenek és azok mikor szóbelizzenek. Az elsőre a kérdés azért kérdés, mivel ha sok az előrehozott érettségiző, j ötlet lehet ezeket egyetlen csoportba szervezni. A vizsgaelnöknek ez különösen jó: az idióta (miért meglepő ez Magyarországon?) törvény nem feleletszámra hanem főre finanszírozza az érettségi elnököt. Ha ugyanannyi feleletszámra egy osztálynyi van, vagy ha az előrehozott vizsga miatt majdnem hogy egy felelet egy fő, akkor előáll, amint előállt tavaly is, tavaly előtt is az a helyzet, hogy az előrehozottasok vizsgacsoportjához rendelt vizsgaelnök majdnem a háromszorosát kapja azon társaiénak, akik „rendes” csoporthoz kerülnek beosztásra. Mondjuk ez nekünk olyan sokat nem számít – de a szabályozás akkor is hülye.

Ebben az évben, másmilyen szabályozás változás miatt sokkal kevesebb lesz az előrehozott érettségi. (Nem lehet ilyet tenni csak nyelvből és informatikából – ez viszont értelmes dolog, egy leendő autószerelő például már ne hogy biológiából tegyen érettségit csak hogy az öt tárgya meglegyen!). Most négy osztály érettségizik, az előrehozottasokat szétosztottam arányosan, a vizsgáztatókat is figyelembe véve, így meglett a négy csoport, kialakultak az időpontok is és ezt még februárban rögzítettük. Aztán csend – nem volt sem lehetőség sem szükség egy ideig semmit tenni a vizsgaszervezéssel. Az idő azonban halad, tegnap ettől függetlenül elkezdtem az írásbeli beosztást. Sokan, 110 fő körül lesznek – a betlizősök még nem ismertek, ennél csak kevesebb lehet – a vizsgázók, ehhez a tavalyi második emelet a hét termével nem elég, az elsőn is kellenek termek. Tíz terembe viszont szépen el lehet őket rendezni, a három „nagy” tárgy (ez az amiből mindenki egyformán tesz és amiből elvileg lehetetlen az előrehozott) írásbeli beosztása meg is van.

Tegnap este jött az ADAFOR üzenet, hogy lehet a kétszintűben is beosztani – mondjuk akkor már vagy fél napja ezzel bíbelődtem, azon ritka eset volt hogy hamarabb vettem észre a program funkcionális bővítését mint hogy a hivatalos értesítés megjött róla. A programban azonban sok minden kell még előtte... A vizsgáztatók névsora ebben az évben sokat változott: többen mentek el, mint korábban és többen is érkeztek. Ennek a bevezetése a kétszintűbe nem különösebben nehéz feladat. Nehéznek az sem nehéz, hogy beállítsam, ki mikor ér rá – mindenki mindig, kevés kivételtől eltekintve – azonban totál unalmas favágó munka majd' ötven fő kapcsán az a majd” fél tucat kattintgatás, ami ehhez kell. Hát ez van – a kétszintű sem tökéletes, bár kiforrott és jó program, amikor a szakmai vizsgát kellett adminisztrálnom akkor érződött, hogy ott mennyire hiányzik egy ilyen vagy hasonló program. Szóval következő szakaszba ért a vizsgaszervezés, lehet a programban a vizsgáztatók meghatározása után beállítani azt, ki mikor hol mit felügyel, ki melyik vizsgabizottsághoz tartozik, mert ezek mint kellene majd ahhoz hogy a megbízóleveleket ki lehessen nyomtatni márpedig azokat időben kell, a program ráteszi a dátumot...