Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Alapismeretek

(#2378) 2013. május 29., szerda

61827

 

Ez volt sorban az utolsó írásbeli tantárgy ebben a tanévben, ebben a tavaszi vizsgaidőszakban... A szakmai képzésünkhöz kapcsolódó alapismeretek tárgy, ami nagyon kacifántos nevet kapott: „Közlekedési alapismeretek (közlekedéstechnika)”. Pár éve még a zárójeles utótag nem volt, aztán szétvált közlekedés-üzemvitelre vagy röviden csak üzemvitelre és erre, a közlekedéstechnikára ami döntően gépészeti-műszaki ismeretekre kérdez rá, de akad benne elég számottevő arányban olyan tudáselem, olyan tudás-részekre vonatkozó kérdés, amit ezután kell az oktatásba bevonnunk (sínnyomtávok, a közúti meg a vízi közlekedés fogalmainak magyarázata például).

Ebben az évben egyetlen fő jelentkezett hozzánk ezen tárgyból vizsgára, egy régebben volt diákunk. Ami miatt a dolog érdekes az az, hogy amennyiben a mostani szabályozás marad, akkor 2016-tól ez a ma még zsenge, jelentéktelen hajtás terebélyes fává fog fejlődni, a tárgy amiből most egyetlen vizsgáz volt, abból 2016-tól mindenkinek kell vizsgázni.

A közismereti alaptárgyak mellé sorakozik majd fel ez a tárgy, mivel az ötödik tantárgy pozíciójába szakközépiskolában kötelezően a megfelelő alapismeretet kell válassza a diák. Rendjén van ez így, az hogy egy tárgy érettségivel zárul, súlyt és komolyságot ad a tárgynak még akkor is ha – informatika és nyelv ilyen – az előrehozott vizsga gyakorisága miatt a szaktanárok ezt olykor kimondottan utálják, mivel az sima kenyérféltés: aki hamarabb levizsgázik, mentesíttetheti magát az óralátogatás alól azaz elfogynak a tanórák. Ez tényleges veszély, de ez benne van a mostani rendszerben.

Ebből a tárgyból soha sem fognak előrehozottat tenni, olyan ez mint a magyar, a matematika vagy a történelem, a tantárgy feldolgozásához amazokban és a tantárgyak feldolgozására itt kell a négy év...

Ma még csak egyetlen, 2016-tól remélhetően száz feletti lesz a vizsgázószám ebből a tárgyból...

Szabványírás

(#2243) 2012. szeptember 24., hétfő, 05:34

59196

A pénteki óra ezzel telt el... A füzetlep tartamának kialakítása, a 75° vonalzókkal való kimérése és a legtöbb munkát igénylő rész, a betűk rajzolása... Nagyon nem megy nekik :(

Pénteken páros órám volt az enyéimekkel. Nem lesz ilyen még egyszer, mert ennek a hétnek az órarendje más volt mint a megelőző kettő és mint a követő, reméljük nagyon sok, mármint reméljük, hogy ekkorát év közben már nem kell az órarenden változtatni. Szóval péntek nap második felére, eléggé a végére esett egy páros rajzóra. Ez jó bár a péntek délután nem ideális, elég nehéz fegyelmezni őket. Ez van, elboldogultunk... Egy nem túlságosan érdekfeszítő rész jön, a szabványírás. Amúgy is katasztrofális a gyerekek kézírása (sok esetben a felnőtteké is), és sejtettem hogy nem lesz egyszerű.

Hanem amit ezek a legények műveltek...!

Képtelen 10 mm-es távolságra, képtelenek párhuzamost, képtelek vékony vonalat húzni, A 75 fok csak hozzávetőleges, össze-vissza van meg nekik, a betűk alakját csak odavetik, mintha folyóírás lenne :( A táblán igyekeztem áttekinthetőt csinálni – vajmi kevés haszna volt sajnos a többségnek. Nem tudom mit csináljak velük, de az ijesztő az, hogy 28-ból alig egy tucat gyerek munkája elfogadható :(:( Pedig ők az első olyan évfolyam, akik számára nem 4gyszerűen a műszaki szakma szeretete, a fegyelmezett áttekinthető tiszta munkára való törekvés, nem „csak” ez, az erre nevelés az, ami miatt ez fontos: nekik ez, a szakrajz érettségi tárgy! (nem önállóan, de a NKT szerint kötelező ötödik tárgy, a szakmai képzésükhöz tartozó alapismeretek feladatsor tartalmaz ilyeneket).

Nagy küzdelem lesz, az informatika ehhez képest kutya füle...