Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Volánbusz

(#2898) 2017. február 28., kedd

Tegnap este az Árpád hínál jegyet vettem (volna, aztán mégis) a sárga buszra. Végállomás épület már jó rég óta nincs, letarolták az egész telket amin állt, jól körülkerítették, az egyik ott levő fát is kitörték. Aztán jól elkerítették, azóta semmi… A Volánbusz busz járatai most egy utcai megállóból indulnak, a váróterem messzebb van és kicsi. (Azt hiszem, csak véletlenül vettem észre). A végállomáson sokáig tilos volt a buszon venni jegyet. Nem tudom miért. (Tippem van, talán mert a buszvezetők szeretik elcsalni, hogy jegyet adjanak? De hát az összes további állomáson ők adnak jegyet? Szóval nem értem).

Egy darabig csak kártyás automata volt. Akkor kiírták egy cetlire, hogy visszavonásig – mi a Volánbusz, hatóság? - lehet a buszvezetőnél is jegyet venni. Most megint négy automata van, kettő kártyás és pénzbedobós, a másik kettő csak kártyás. A cetli miszerint visszavonásig… már nincs kiragasztva (de láttam, volt aki a vezetőnél vett, szóval nem tudom). Mindenesetre – időm volt – tegnap este a z egyik automatánál vettem jegyet.

Azaz csak majdnem. A fizetésig rendben volt, de utána az automata le sem szart engem! Jegyet, na azt nem nyomtatott. Az automatán – ezt a Volánbusz javára kell írni, ez azon levesek egyike amit a javukra lehet írni – ott z automata száma és egy telefonszám (sima harmincas, semmi kék vagy zöld) amin hibát lehet bejelenteni. 310 forintom ugrott, de nagyon bosszantott a dolog, mi van ha az utolsó járatjoz az utolsó pillanatban érkezem, a másik automatánál való újabb jegyvásárlással lekésem és gyalogolhatok bő két órát? Szóval nagyon bosszantott, hát felhívtam!

Felvették! Ismét egy (elég halovány) piros pont a Volánbusznak. A pasi a vonal másik végén elkérdezte hol milyen számú az automata. Eddig korrekt. Elkérdezte, készpénzes vagy kártyás a vásárlás. Mondtam, kártyás. Elkérdezett még adatokat, aztán a szokásos szöveg: utánanéznek, kivizsgálják, jelentkeznek…

Őszintén kötve hiszem, hogy a dologról hallok még. Azt nem tudom, én voltam-e az első bejelentő, azt nem tudom, mióta nem működik azon az automatán a jegynyomtatás. Azt viszont igen, hogy az utánam következő – nem, nem tudtam neki szólni mert a szomszéd automatával küzdöttem – is megjárta, neki készpénzt nyelt le és nem nyomtatott semmit! (Ő nem jelentette be, inkább a másik automatát használta volna, de azzal akkor én küzdöttem). A szomszéd automata (az is pénze vagy kártyás) képernyője hibás, nehezen, aztán meg sehogyan sem lehet a soron következő lépést az érintőképernyőn kiválasztani. A harmadik próbálkozásom – akkor legalább nem nyelt le pénzt – volt csak sikeres, kaptam jegyet.

Jó arány! A két pénzérmés automata hibás, csak a két kártyás működik (az egyik biztosan ahol megvettem a jegyet). Azt végül is nem tudom, hogy kötelező-e az elővétel (már semmi sincs kiírva), azt viszont igen, hogy elég piszok dolog egy ekkora cégtől az, hogy egy ilyen komoly végállomáson – sok járat indul innen és érkezik ide – a négyből két automata rossz!

x

Biztonság?

(#2219) 2012. augusztus 16., csütörtök, 04 óra 45 perc

58042

Windows XP egy pénzkiadó automatán...

Windows XP – szinte mindenütt, ahol dolgom van géppel, még ilyen van. Elterjedt, elég jól használható (nem vagyok ebben biztos mert kellene sok mást is ismernem ahhoz, hogy megalapozott legyen ez a véleményem) de kiismerhető, az biztos. Sok mindent fel lehet a javára hozni (meg ellene is, de most nem erről akarok írni), azt azonban úgy gondolom nagyon nem hogy ultra stabil lenne, meg biztonságos. Persze ez egy irodai gépen nem annyira fontos, bármikor újra lehet indítani. (Olykor kell is)

Tegnap egy szupermarket előtt – hogy ne legyen belőle gáz, nem írom le milyen bolt és hol – levő pénzkiadó automatát éppen szervizelték. Nem pénzt töltöttek bele, hanem javítgattak valamit rajta. Onnan tűnt fel, hogy odafelé menet a kijelző furcsán ismerős volt. Egy Windows bejelentkező ablak! Amennyire a rátűző napfény engedte, miután közelebb settenkedtem és lefotóztam, meg is néztem, és igen, az első benyomás helyes volt, ez egy Windows XP. Angol nyelvű de mindegy is, ha a magyar nyelvű nem abszolút stabil, akkor miért lenne az az angol nyelvű? (OK, a teljes igazsághoz tartozik hogy a stabilitási gondok egy, ha nem a jó része a hardver szedett-vetettségére is írható...)

Egészében nekem nagyon fura hogy egy ennyire éles alkalmazáson egy ilyen szoftver fut! És ez az ország egyik legnagyobb bankja által működtetett hálózat... Persze lehet, hogy a csodálkozás csak az én tudatlanságom miatt van...