(#2663) 2014. szeptember 24., szerda

Pár naponta vagyok Ürömön – nyáron hosszabban is ott voltam – ezért a napi változások is feltűnnek. A kisebb változások is. Ez pedig nem is kicsi: korábban elkezdték építeni az egészségházat a CBA mellett. Ez nem a falu közepe – ezt az eddig nem regnáló, ellenzéki és civil vagy talán csak „civil” (itt, Abszurdisztánban soha sem lehet tudni, melyik civil szervezet a Trójai Ló), szóval ezt szórólapon észrevételezték is hogy miért a falu szélén építik fel.

Mindegy, most nem erről akarok írni, arról sem hogy sokáig kint volt a tábla, hogy augusztus 31 az átadás időpontja – amikor kitették már akkor látható volt, ez nem tartható – és még most is készül, arról sem, hogy az eddigi polgármester facebook profilján persze ott a látványterv és persze ott sorakoznak az elismerő, dicsérő kommentek. Nem fotó, látványterv, és a kommentből nagyon sok és a legtöbb elragadtatott. Nincs ezzel semmi gond, véleménye mindenkinek van és a túlnyomó többsége, többségünk ennek hangot is ad. Ez alapjog. Szóval nem erről akarok írni...

Bringával járok mostanában, de mert a bringa egy őskövület: sem váltója nincs, sem nem könnyű és magam sem vagyok egy friss kiadás, az ürömi kálvária domb több mint kihívás. Egészen egyszerűen feltolom a biciklit (asszem egyetlen egyszer sikerült keréken a CBA-tól az Ady utcáig egy lendületből, azaz inkább csak „lendületből”” feljutni.

Így aztán nagyon is észrevettem, hogy az egészségház építésével párhuzamosan egyéb terepmunkákat is csináltak, például a Kálvária domb oldalán fitó szépen kikövezett gyalogjárdát szétszedték. Azt hittem elsőre, hogy valami közművezetéket tesznek alá, de ennek nincs nyoma. Felszedték a régi kövezést, szépen bestócolták, majd – egy újabbat tettek le, bár ez még nem múlt idő, még sok helyütt csak a marsbéli hepe-hupa van meg és ahol az új kövezet a helyén, ott is az illesztések még kialakításra várnak.

Fogalmam sincs az okokról – okok mindig vannak akár ismerjük akár nem – és azok biztosan megalapozottak. Ezzel együtt nem értem, mi volt a régi kövezet felszedésének az oka. Nem voltak a kövek töröttek, nem volt hepe-hupás, nem volt felázott vagy gyomos, semmi baj nem látszott vele, úgy tűn sőt évig, évtizedig el lesz az ott. Annyi változás látszik csak hogy más a kövek alakja.

Fogalmam sincs, miért kellett ezt felbontani, feltúrni és megint lerakni. (Az eddigi polgármester facebook profilján kérdeztem – majd jól megkapom a gyalázkodást a rajongóktól, jártam már hasonlóan egy „újságíró”-t dicsőitő bejegyzés kapcsán tett kétkedő megjegyzésemmel – úgy kell nekem, minek írogatok ilyeneket... Pláne hogy október 12-én önkormányzati választások, és az ürömi polgármesteri szék annyira értékes lett, hogy az egyik párt, eszem ágában sincs a neve megemlítésével reklámozni azt, hogy melyik, a Bécsi úton óriásplakáton – gondolom rengeteg pénzért – nem átallja a jelöltjét reklámozni...)

65628

Ilyen volt a régi burkolat, a kép a sportpálya melletti résztől, lefelé a CBA felé nézve készült...

65633

Ilyen lesz az új burkolat, ha elkészül. Haladnak vele, persze gondolom az egészségház építése is elég sok kapacitást leköt... Így az alsóbb szakasz elég redesen fel van túrva (a kép az elmúlt hétvégén készült)