Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Parkolás

(#2889) 2016. július 21., csütörtök

Net-en sokszor láttam képeket bunkó autósról aki úgy parkol, hogy két, három helyet is elfoglal. (Persze lehet, nem is bunkó csak ügyetlen habár ami a végeredményt illeti nem sokat számít.)

A kép a napokban, reggel tájt készült az ürömi, a Mészégetőnél levő CBA előtt. (Prímának nevezi magát, a CBA úgy látszik nem annyira menő márkanév?) A bejárat előtt van egy bicikli tároló, a környékbeliek nem tipikusan kerekeznek, nem szokott itt kerékpár lenni.

Most volt. Meg egy motor is. Ami nem baj, oda teszi ahova akarja de miért kell ilyen istenverte bénán letenni a gépét? Alig tudtam beszuszakolni a bringát mellé, egyszerűen nem hiszem, hogy ügyetlenségből állt meg így, inkább csak nemtörődömség – szóval nettó tahóság!

71027

Akció

(#2830) 2016. január 9., szombat

70025

… és elmúlandanak az karácsonyos napok és megmaradának az cuccosok, az miket most már éppeszű ember megvenni ugyan nem fog, azon karácsonyi áruk maradának az nyakunkon, nosza akciózzunk, hátha mégis...

A kép az ürömi, a Mészégetőnél, az Egészségháznál levő CBA-ban (most már csak azt vállalja: Príma) készült. Fürgén, cselesen, sutyiban mert nem vagyok abban biztos, hogy odabent fotózva nem nehezteltek volna-e rám... Mindegy, a kép elkészült. Most kellett volna ilyesmit venni, karácsony lesz jövőre is (meg reméljük mi is). Kiváncsi vagyok, ha lett volna, akkor a fenyőfát mennyiért adták volna? :)

Járda

(#2663) 2014. szeptember 24., szerda

Pár naponta vagyok Ürömön – nyáron hosszabban is ott voltam – ezért a napi változások is feltűnnek. A kisebb változások is. Ez pedig nem is kicsi: korábban elkezdték építeni az egészségházat a CBA mellett. Ez nem a falu közepe – ezt az eddig nem regnáló, ellenzéki és civil vagy talán csak „civil” (itt, Abszurdisztánban soha sem lehet tudni, melyik civil szervezet a Trójai Ló), szóval ezt szórólapon észrevételezték is hogy miért a falu szélén építik fel.

Mindegy, most nem erről akarok írni, arról sem hogy sokáig kint volt a tábla, hogy augusztus 31 az átadás időpontja – amikor kitették már akkor látható volt, ez nem tartható – és még most is készül, arról sem, hogy az eddigi polgármester facebook profilján persze ott a látványterv és persze ott sorakoznak az elismerő, dicsérő kommentek. Nem fotó, látványterv, és a kommentből nagyon sok és a legtöbb elragadtatott. Nincs ezzel semmi gond, véleménye mindenkinek van és a túlnyomó többsége, többségünk ennek hangot is ad. Ez alapjog. Szóval nem erről akarok írni...

Bringával járok mostanában, de mert a bringa egy őskövület: sem váltója nincs, sem nem könnyű és magam sem vagyok egy friss kiadás, az ürömi kálvária domb több mint kihívás. Egészen egyszerűen feltolom a biciklit (asszem egyetlen egyszer sikerült keréken a CBA-tól az Ady utcáig egy lendületből, azaz inkább csak „lendületből”” feljutni.

Így aztán nagyon is észrevettem, hogy az egészségház építésével párhuzamosan egyéb terepmunkákat is csináltak, például a Kálvária domb oldalán fitó szépen kikövezett gyalogjárdát szétszedték. Azt hittem elsőre, hogy valami közművezetéket tesznek alá, de ennek nincs nyoma. Felszedték a régi kövezést, szépen bestócolták, majd – egy újabbat tettek le, bár ez még nem múlt idő, még sok helyütt csak a marsbéli hepe-hupa van meg és ahol az új kövezet a helyén, ott is az illesztések még kialakításra várnak.

Fogalmam sincs az okokról – okok mindig vannak akár ismerjük akár nem – és azok biztosan megalapozottak. Ezzel együtt nem értem, mi volt a régi kövezet felszedésének az oka. Nem voltak a kövek töröttek, nem volt hepe-hupás, nem volt felázott vagy gyomos, semmi baj nem látszott vele, úgy tűn sőt évig, évtizedig el lesz az ott. Annyi változás látszik csak hogy más a kövek alakja.

Fogalmam sincs, miért kellett ezt felbontani, feltúrni és megint lerakni. (Az eddigi polgármester facebook profilján kérdeztem – majd jól megkapom a gyalázkodást a rajongóktól, jártam már hasonlóan egy „újságíró”-t dicsőitő bejegyzés kapcsán tett kétkedő megjegyzésemmel – úgy kell nekem, minek írogatok ilyeneket... Pláne hogy október 12-én önkormányzati választások, és az ürömi polgármesteri szék annyira értékes lett, hogy az egyik párt, eszem ágában sincs a neve megemlítésével reklámozni azt, hogy melyik, a Bécsi úton óriásplakáton – gondolom rengeteg pénzért – nem átallja a jelöltjét reklámozni...)

65628

Ilyen volt a régi burkolat, a kép a sportpálya melletti résztől, lefelé a CBA felé nézve készült...

65633

Ilyen lesz az új burkolat, ha elkészül. Haladnak vele, persze gondolom az egészségház építése is elég sok kapacitást leköt... Így az alsóbb szakasz elég redesen fel van túrva (a kép az elmúlt hétvégén készült)

Vasárnap a szombatról...

(#2565) 2014. április 27., vasárnap

Vasárnap reggel van, nem korán.

Megvolt a szombat, ebben a tanévben – de lehetséges, hogy egy jó időre – az utolsó munkás szombat... Tanítottam egész nap. Most sokáig nem lesz ilyen, azt sem tudom biztosan, lesz-e még... (Lesz majd egy szigorlatozós szombat meg egy államvizsgáztatós szombat, de tanítós ebben a tanévben már biztosan nem.)

Este nagyon ki voltam fulladva: nem hittem, hogy egy egész napos tanítás ennyire kiveszi az erőmet. Igaz, a délelőtti azért nem volt könnyű mert nemszeretem tárgy volt amiről beszélni kellett -- nem szeretem, mert én nem értek hozzá, a hallgatók, egyesek bizonnyal viszont nálamnál is jobban, az meg elég blama... Könyvtárgépesítés a tantárgy neve és a tartalma pedig az integrált könyvtári rendszerek: lehet, hogy csak az én mániám a gyakorlat, de ezt a tárgyat is úgy tudnám elképzelni, hogy gépteremben történik a foglalkozás, és egy-egy minta rendszeren ki is lehetne az egyes rendszereket próbálni. Ez most ezzel szemben színtiszta elmélet... Ez volt a délelőtti foglalkozás, igaz nem az egész: az utolsó órára levittem a hallgatókat a gépterembe, és a Word egyes, szerintem érdekesebb és megint csak: szerintem majd a szakdolgozat készítése során számukra hasznos szolgáltatását mutattam meg és be nekik. Jó csapat, érdeklődőek voltak, kérdeztek...

A délutáni foglalkozás a harmadévesekkel való ezen tanévbeli egyetlen foglalkozásom volt, ez olyasmiről szólt, mint ami a SzÁMALK egyik órasorozata volt, az ahol egy foglalkozáson négy- de inkább ötféle korábbi órasorozat ismeretanyagát kellett velük gyakoroltatni. A feladatot húsvéthétfőn csináltam, a nagyszombati SzÁMALK-os foglalkozáson jelen nem levőknek házi feladatul, na ez most pont jól jött. A tantárgy neve valami olyasmi, hogy WEB lap készítés. Az első egy órában azt hiszem újat nem mondtam nekik de aztán igen. A HTML alapszekezet nem volt ismeretlen számukra, a CSS nyomokban már igen. A végén szépen belehúztunk, akkor már PHP is előkerült, ez mindhármuknak – ilyen kevesen voltak – újdonság volt. Sok volt mindez, de azt hiszem élvezték, bármi furán is hangzik (mármint az, hogyan lehet mondjuk a programozást élvezni :)), ez szabadon választott foglalkozás volt, a kredit (pontok) miatt vették fel. Nemsoká' államvizsgáznak és ehhez 180 ilyen kreditet kellett megszerezniük a három év alatt, lehetséges, hogy a három jelenlevőnek csak ezzel volt meg? Nincs ezzel baj, ott voltak és érdeklődőek voltak, én meg kifulladtam, hogy még... Fél ötig kellett volna tartani de a szívem szakadt volna meg, ha működő PHP kódot nem tudunk csinálni (az SQL alkalmazása így is kimaradt), szóval ráhúztunk, de nem türelmetlenkedtek a hallgatók.

Mire szedelőzködtünk és mentünk, már kiürült a suli. Napközben ugyanis nagyon nem volt csendes: valami rendezvény volt, sokan voltak jelen, megtelt a díszterem aztán délután szekciókban ültek össze, ehhez is kellett féltucat tanterem. Amikor szüneteket tartottak, igen csak hangosak voltak, de estére, amikor mentünk, már csak mi voltunk, én mentem utolsónak el az iskolából (ahogyan reggel meg én voltam az első, a nagykapu még nyitva sem volt).

Szóval éppen elértem az öt ötvenötös buszt. Kicsit kellett csak várni, na annak soárn meg élvezhettem milyen a nemtudommi-akcentus németből, vagy holland vag német volt az a négy velemegykorú valaki, három nő és egy férfi akik három egészen kis testű kutyával mókáztak a megállóba, és akik szintén az ürömi buszra szálltak (a kiskutyákkal, természetesen). A CBA-nál szálltam le, mert nem mertem a Halleron vásárolni (akkor elkésem a buszt), a CBA-nál leszálltam, vettem csilisbabhoz valókat, aztán felballagtam Ady utcába.

A szombati nap szemerkélő esővel, egészen masszívan beborult éggel nyitott, de olyan dél tájt, kora délután elállt az eső, kiderült az ég és a nap is kisütött (hideg egész nap nem volt). A Kálvária dombnál valami móka volt, rendezvény, vagy egyszerűen csak meccs a focipályán, sok kocsi állt ott meg hangosak is voltak. Ahogy kiértem, beraktam a mosógépet mosni, aztán este csináltam egy nagyon nagy adag csilisbabot, a felét megettem, leküldtem még utána lekváros kenyeret is hogy a csilis bab komolyan vegye, nem akárki ette meg :) utána meg roppant erőfeszítés kellet ahhoz, hogy a mosógépet kipakoljam, hogy kiteregessek. Nem mertem az udvarra, pedig szeretem ha ott szárad – egészen más az illata –, nem mertem az udvarra mert féltem, úgy járok mint húsvéthétfőn és -kedden, amikor is (kedden) a reggeli eső eláztatta a száradó ruhát. Szóval este kaja után kellett lelkierő hogy a teregetést ne hagyjam másnapra, hogy még aznap megcsináljam. De megvolt, a cucc (már vasárnap, a ragyogó napsütésben és az enyhe szélben) kiszáradt, lehet majd vasalni... (Vasárnap délután le is vasaltam.) Szóval ennyi volt... Most azon gondolkodom, kicsit melózzak-e vagy reggelizzek, meg azon mit csináljak meg elsőre... :):)

Szóval itt csend van és nyugi: vasárnap reggel...

Tél

(#2334) 2013. február 10., vasárnap

Ezeket egy héttel később, február 17-én írom: most szép az idő, tegnap szombaton százágra sütött a nap, a Kolossy téren nyolc fokot mutatott kora délután a hőmérő. Egészében már nagyon a tavasz ígérete van a levegőben. Egy hete azonban még komoly tél volt. A lentebbi képek épn egy hete készültek: az első szombaton délután, a második és harmadik vasárnap, a negyedik meg hétfőn kora hajnalban. Esett a hó, hosszan hosszan és igazán tél volt...

60765

A kép a Mészégetőnél levő CBA parkolójából készült. Előre sok évtizede még tényleg állt a mészégető – én működni nem láttam csak a téglaépületre meg a magas kéményére emlékszem – mögöttem pedig a kálváriadomb (az a képen nem látszik). Hó volt és köd és hideg egy hete szombaton...

60766

A kisház, hóval betemetve...

60767

A kert ahova tavaly veteményeztem – és remélem ha kitavaszodik, akkor ebben az évben is...

60780

Az Ady utca, felfelé, észak felé hétfőn kora hajnalban...

Karácsony

(#2292) 2012. december 10., hétfő reggel 4 óra 29 perc

A közelünkben levő bolt előtti fenyőt szépen feldíszítették, kora reggel voltam lent a napokban amikor még majdnem sötét volt. Mutatós – fényképre való téma... :)

xxxxx

Karácsony... (Majd' azt írtam, hogy kép szöveg nélkül, de hát ez a szöveg :))