(#2658) 2014. szeptember 21., vasárnap

Lassan haladok vele... Persze, elég későn tudtam csak nekiállni és sajnos teljes export-import nem lehetséges, mert nincs az aSc-hez XML export lehetőségünk, így marad a kézi rögzítés. Az órarendről van szó, illetve ami ehhez kapcsolódik, a tantárgyfelosztás és ami ehhez kapcsolódik, a csoportbontások. Egészében: annak megteremtéséről, hogy mindenki mihamarabb adminisztrálhasson az e-naplónkba.

Korábban a WEB-es felületről kattintgatással vittem fel az órákat. Itt gondoltam arra erősen, hogy ugyan, miért is nincs egy felvitt óra másolására lehetőség vagy egy óránál nagyobb blokkok bevitelére lehetőség. Az F2 e-naplója adminisztrációs felületén volt, igaz: az nem WEB-es volt, kliens kellett hozzá (a használathoz nem, csak az adminisztráláshoz.) Az előbbi a WEB-es felületen feltehetően nem lehetséges. A nagy blokkok ellen szól, hogy akkor csak egy ilyen, több órás blokkra lehetne a gyereket hiányzónak beírni, pedig lehet, csak csak annak egy részén volt távol: később érkezik vagy el kell mennie a vége előtt. Viszont ez így roppant pepecselős. Azonban a legrosszabb a dologban (a dolgomban) az, hogy van A meg B hetünk: Csupán azért, mert a kicsiknek, a kilencedikeseknek van egy heti másfél és egy másik ami heti fél órás tárgyuk! Ezt másként, mint úgy nem tudom kezelni, mint hogy egyik héten kettő van az egyik tárgyból, a másik héten egy-egy – és így jön ki két hét viszonylatában a fél-másfél arány. Csakhogy ez azt jelenti, hogy ezmiatt minden más kolléga órarendjét két példányban kell bevinni, A hétre is, és B hétre is.

Ez brutál :(

... volt addig, amíg meg nem találtam, hogy van export és import lehetőség, az órarenddel kapcsolatban is. Hurrá: kiexportálom ami most van, kiegészítem – az azonos (mert a tanárok 99%-ánál azonos!) A meg B heteket sima copy/paste-tal meg lehet csinálni plusz munka nélkül az Excel-ben –, aztán visszaimportálom.

OK, működik is, csak... Csak az ördög, ahogyan mindig is, most is a részletekben lakozik. A kiexportált Excel fájl nagy. Ez nem baj. Nem rendezett (azaz lehet, hogy az de még nem jöttem rá, milyen szempont szerint az), így meg amit nyerek a réven, elvesztem a vámon: több idő kikeresni egy kolléga összetartozó óráit mint enélkül adminisztrálni. Jó persze, az Excel csodákra képes: szűr, rendez meg ilyesmi, sajnos azonban olykor az így kezelt állományt (az olyan Excel munkafüzetet, amiben ilyeneket a szerkesztés során tettem), importálás során nem dolgozza fel a program. Még akkor sem ha a munkálás során használt dolgokat szépen vissza állítom... De egészében is, minél többet ügyeskedem az Excel felületen annál inkább vész el ennek a módszernek az előnye...

Hátrány még, hogy a teljes órarend exportja még csak-csak gyors, hanem az importja irgalmatlan lassú. Nem baj, lehetséges részleges import. A kiexportált sablonba csak a kérdéses kolléga órarendjét viszem fel. Ez annál hatékonyabb, mentül kevesebb csoportnak és/vagy tárgyat tanít és mentül több az órái között a több órás blokk. Az A meg a B hét meg csak egy szemvillanás a munkafüzetben. Aztán részleges vissza-import, na itt igen nagyon kell ügyelni, nehogy amit eddig felvitt az ember, agyonüsse (ha nem jelzi a felvitel során, hogy csak részleges felvitel következik). Ezt eddig sikerült elkerülni, remélem ezután is.

Így sem halad sokkal gyorsabban a dolog, de megoldás mindkét problémára, a szinte teljesen egyforma hetek munka-takarékos felvitelére és a több órás blokkok egyszerű felvitelére is. Azért van gyorsítás...

Már csak haladnom kellene vele...