Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Betűtípus

(#2956) 2017. december 18., hétfő

2956--betutipus

 

Egy kameravezértő program, CMS szoftver leírását töltöttem le: a DOC állományt megnyitva elég rondácskán nézett ki: teletype betűkkel... Aztán nézem, miért is: a betűtípus kimondottan furcsa nevű :)

LibreOffice, furcsa

(#2742) 2015. január 31., szombat

Tegnap pénteken Petránál órát voltam látogatni. Marikától kaptam Word DOC-ban a jegyzőkönyvet. Elég semmit mondó de mindegy, ezt kell kitölteni. Gondoltam, LibreOffice-val átteszem ODT-vé, simán ment (nem bonyolult anyag). Viszont „furcsán” formázott, tele volt egymás melletti tab-kkal és a bekezdés térközök is enter-ek. Ezeket jól kigyomláltam, már a nemnyomtatható karakterek megjelenítése mellett is jól fésültnek látszott. Elmentettem ODT-be. Aztán ezt, másolatokat készítve ezt írtam tele. A laptopról pen drive-n áttéve az asztalira, ahol hasonlóan van ugyanaz a verzió LibreOffice, azt vettem észre, hogy a Címsor1 stílusnak formázott szöveg, ami előtt után Enter-ekkel volt a térköz és ami elől után én azt kitörölve bekezdés előtte utána térközöket állítottam át, ugyanaz a program ugyanabban a dokumentumban az egyik gépen szabályosan mutatta (a laptopon amin csináltam), a másikon a beállított szabályos térközök helyett megint a csúf enterek mutatkoztak (az asztali gépen). Hát ha az érettségin valaki ODT-be dolgozik, és a tanár nem azona gépen javít (ami tipikus, ugyanazon az operációs rendszeren illik és ugyanazon a programon kell, de nem ugyanazon a gépen) és ilyen előfordul, akkor zt hiszem a diák semmiképpen meg nem magyarázza, hogy ő ezt meg azt jól beállított, csak a program űz vele csúfot. Remélem, az egész kavarcnak csupán az az oka, hogy Word DOC-ből lett az anyag ODT, remélem nem a LibreOffice olyan kófic, hogy a predefinit stílussal formázott bekezdéseknél a „kézi” formázást felülbírálja...

1984

(#2700) 2014. november 11., kedd

Tegnap este, kaja közben megkaparintva a távost, addig kapcsolgattam amíg egy nekem eddig nem ismerős csatornán az 1984-et láttam menni. Aztán végig is néztem... Orsi a telóján csetelt – állítása szerint egyszerre vagy öt emberrel – azaz nem nagyon figyelt oda az elején, de aztán igen, kérdezett... A könyvet nem olvasta el... Én többször is, de – erre amikor válaszolni akartam neki, kellett rájöjjek, hogy nem, pontosabban nem megfelelően tudtam csak válaszolni. Vagy esetlen és ügyetlen vagyok amikor ilyesmiről kell/lehet mesélni, vagy – remélem inkább ez –, egészen egyszerűen ezt a könyvet nem lehet egy-egy mondatban elmesélni. A történést persze igen, de a lényeget, azt ami az alatt van és főleg mindazt a rémisztően reális párhuzamot ami a valósággal van, szerencsére hic et nut csupán: lehet, azt nem.

Szóval majdnem az elejétől sikerült megnézni a filmet is, ezt még soha sem láttam. Nem ugyanolyan jó, mint a könyv (már ha a „jó” nem kissé fura jelző egy ennyire brutálisan komor témához), sok minden ami a szövegben le van írva, ami szerintem a regény ijesztő, rideg nyomasztó "realitásához" nagyon is hozzátartozik, na az hiányzik a filmből és szerintem a látvány ezt nem pótolja. Azt hiszem viszont, hogy soha sem lehet ugyanaz egy könyv és egy film. A film végéről hiányzik a brutális befejezés, ez is a film fogyatékossága, mindegy -- a film már csak ilyen...

Orsinak felkeltette az érdeklődését: elkérte az e-book readert (a táskámban van, hordom magammal, de nem olvasom mostanában, mivel biciklivel járok azon nem lehet, idehaza semmire sincs már erőm a sulisban meg melós van), a memóriakártyájára a MEK-ről leszedett Word-ös változatot áttettem PDF-be és felmásoltam.

Nem tudom, elolvassa-e... Szerintem minden fiatalnak el kellene. Nem vagyok történész, még csak bölcsész sem: lehet, nem pontos és nem helyénvaló, de azt hiszem, hogy a 20. század sok mindent adott a történelemnek. Ez, az ilyen, totalitáriusnak nevezett rendszerek az egyik legmarkánsabb, legijesztőbb dolog amit adott, olyan dolog ez, amit akár hogyan is, de el kellene kerülni. Pedig a történelem, ha nem is ismétli önmagát, hasonló dolgok sajnos sokszor újra és újra felbukkannak. Az 1984 zavarba ejtően aktuális...

AbiWord

(#2252) 2012. október 7., vasárnap, 07:03

abw-doc

A Word DOC formátumot így olvassa be... Fura módon bekezdés behúzások nem érvényesülnek, a térközök, a sorkizárás, a betűtípus és -stílus igen. (A dátum formátuma a mező utasításban majdnem jó...)

abw-odt

Az ODT formátumot pedig így olvassa be. Nem tudom, hogy az első két bekezdéssel miért bánik így, ami a behúzásokat illeti, a többi formázás korrektnek tűnik. (A szürke hátterű szöveg az mező utasítás, ott a dátum formátum itt nem jött át rendesen)

Soha sem hittem volna, hogy összeakadok vele...

Valamikor régen hallottam róla, de soha sem használtam (lehet most sem fogom), de érdekes... AbiWord, egy ingyenes kis szövegkezelő, talán illik rá hogy: szövegszerkesztő. Valaki abw típusú állományt küldött be. Fogalmam sem volt elsőre arról, hogy ez milyen kiterjesztés, aztán a Net-en megtaláltam. Megtaláltam utána a programot magát is, tetszetősen kicsi a mérete, magyar a felülete, ingyenes program. Remek kimenetet generál, szép tiszta XML-t.

Beolvassa más szerkesztők formátumát is, szóval ha valaki nem kell hogy ragaszkodjon ahhoz ami Microsoft vagy nem kell neki annyi szolgáltatás, mint a LibreOffice-ban (sok száz MByte-os programméretért cserébe), ha „csak” alapszinten kell formázni a szöveget akkor ez egészen jó választás lehet.