Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Ballagás 2015

(#2770) 2015. május 1., péntek

67294

12.A osztály, osztályfőnök: Márton Péter

67293

12.B osztály, osztályfőnök: Kaszás Judit

67296

12.C osztály, osztályfőnök: Ludvik Csaba

67299

13.E osztály, osztályfőnök: Hegedűs Judit

67303

dr. Zántó Edina igazgatónő ünnepi beszéde

Karácsony

(#2486) 2013. december 20., péntek

Ennek a naptári évnek az utolsó napján is sor került a tanári énekkar műsorára, ez a nagyszünetben volt most is.

63550

A tanári kórus, balról jobbra: Parti Gáborné (ülve, gitárral; angol), Lovas Andrea (angol), Géczy János (hátsó sor; matematika-fizika), dr. Zántó Edina (magyar-történelem), Parti Gábor (hátsó sor; magyar-történelem), Tóth Károly (gitárral; testnevelés), Susuk Istváné (angol), Béres Ágnes Edit (hátsó sor; angol), dr. Hegedűs Andrea (könyvtáros), Ludvik Csaba (hátsó sor; magyar-történelem-angol), Hegedűs Judit (magyar) és Orbán Kamilla (angol)

Toyota-nap

(#2475) 2013. november 30., szombat

Réges-régen – nem, nem egy távoli galaxisban bár olyan régen volt időben, hogy lehetne akár térben is messze – szóval sok évvel ezelőtt az Iskolában András napon mindenféle diákprogramok voltak, nem tanítás hanem versenyek, vetélkedők. Ennek a megszervezése és főlek a lebonyolítása, ennyi fiatal kordában tartása és értelmes valamit egyszerre szórakoztató elfoglalása nagyon nem egyszerű feladat...

Már sok éve nem András nap ez a nap, hanem Toyota-nap...

Ezévben nagyon problémás volt a megszervezése, természetesen amiatt, ami mindenütt van pontosabban amire igaz hogy sehol senkinek sincs elegendő: a pénz miatt. Végül is megvolt, nem is rosszul, de feltehetően ezévtől kezdve nem évente hanem kétévente kerül majd lebonyolításra...

Korábban az is hagyomány volt, hogy évente más volt a program: egyik évben előadások, a másikban verseny, a szakmai tanulmányi verseny házi döntőjére ekkor került sor.

Ebben az évben előadásos alkalom volt.

Az egész Dísztermet székekkel előadóteremnek alakítottuk ki. A jelenlevők sajnos mint a hátsó sorokban foglaltak helyet, így a kép amit ide is teszek, ami az előadóra koncentrál, az a képzetet kelti, hogy üres széksoroknak tartotta aki tartott, előadást, pedig majdnem százan voltunk a rendezvényen...

Tóth Laci nyitotta meg, majd Edina tartott beszédet. Világosat, egyszerűt, letisztultat, nem is hosszút. Ezt követte a Toyota Motor Hungary igazgatóhelyettesének, Dimitris Tripospitis úrnak a beszéde követte, ő még rövidebb volt. Angolul beszélt természetesen, tolmács fordította... Ezt Gál Zoli előadása követte a szakmai kerettantervről. Addekvát volt, hogy ő beszéljen erről, hiszen részt vett a kialakításában, megalkotásában. Az ő előadása is nagyon tartalmas volt, talán kicsit hosszabb, mint ami a hallgató figyelmét leköti, de hát ez egy ilyen téma, kevés benne az izgalom.

63349

Edina köszötő beszéde

Ezután az események három szálra váltottak. A 31-esben Kőfalusi Pál, ő címzetes egyetemi docens tartott egy előadást a Genfi Autószalonra, saját szavaival a Toyota típusainak és újdonságainak az előtérbe helyezésével – a valóságban a japán autóiparról mind szó esett (Huszti Tibi szerint nem is mindig pontosan, a Honda felmagasztalása például teljesen megalapozatlan volt). Ezen voltam végül is ott. A 34-esben Kasuba Gyuri a szoftveres lopásgátlásról tartott előadást, ennek sajnos feléje sem tudtam menni, a Diesel laborban pedig Bükkfejes Gyuri beszélt az uj Diesel próbapadunkról – ezt sem tudtam meghallgatni de az előadás előtt lementem, csináltam képeket.

Több vendégünk mellett itt volt a Fenntartótól, a KIK (vagy KLIK, így is, úgy is szokás emlegetni) Szakképzés-szervezési Főosztálya Budapesti Szakképzési Osztályáról (irgalmatlan körülményes meghatározás!) Mérei Rita, ő a referensünk. Még soha sem találkoztam vele, bár telefonon és e-Mail útján a munka kapcsán sokszor kellett már kommunikálni. Vele beszélgetem, előbb kettesben majd az ebédnél Edina is csatlakozott hozzánk.

Kettőre oszlott szét a vendégsereg és csendesedett el az épület: a kollégák java része hazament az esti szalagavató előtt, nagyon kevesen maradtunk bent. Az e-Naplóval akartam a délutáni csendben foglalkozni, de az órarenden kellett alakítani (Ildikónak egyik nap egyben hét órája van, ezt kérte egy lyukas órával megszakítani), aztán meg a délelőtti programról tettem fel egy hírt a suli WEB lapjára.

Egészében tartalmas jó rendezvény volt, egészen komoly erőfeszítést igényelt Edinától, Erzsikétől, Lacitól és Tibitől (azt hiszem senkit sem hagytam ki) a megszervezése hiszen a körülmények és a külső feltételek évről évre rosszabbak lesznek. Nem tudom, meddig romolhatnak még...

Ballagás, 2013

(#2360) 2013. május 3., péntek

2013. Május harmadikán pénteken délután öttől volt Iskolánkban a ballagás. Valaha régen szombatonként tartottuk. Annak is megvolt a maga előnye, ám sokéve át lett téve pénteken délutánra. Ezen a napon a végzősök már nem is jöttek iskolába. A tanítás rövidebb volt, aztán fél háromtól kezdték az alsóbb évesek a díszítést. Ez nagy herce-hurcával jár. Ffél ötre megvolt minden, akkro kezdtek el gyülekezni a vendégek. Jó sokan vannak mindig, pedig ebben az évben csak három végzős osztályunk van. Az más kérdés, hogy mennyire az ünnepi alkalomhoz illően öltöznek és viselkednek a rokonok, ismerősök – de hát az iskola a diákokat még csak-csak nevelheti (olykor sikerrel :)), a rokonokat nem. Az ünnepély olyan másfél órát tartott, búcsúzó beszédek, összegzések, végül a jutalomkönyvek átadása. Ezután szétszéledt az ünneplő közönség és az osztályfőnökön is elmondták az utolsó osztályfőnöki órán amit elmondani szükségesnek tartottak. A következő hétre maradt az – érettségi!

61560

13.E osztály, osztályfőnök Dr. Zántó Edina

61563

12.B osztály, osztályfőnök Kaszás Judit

60567

12.A osztály, osztályfőnök Honti Gáborné

61570A végzős osztályok az ünnepélyen, balról jobbra: 12.A, osztályfőnök Honti Gáborné, mellette 13.E, osztályfőnök Dr. Zántó Edina és a túlsó szélén a 12.B, osztályfőnök Kaszás Judit

 

Az év utolsó tanítási napja

(#2298) 2012. december

Nemsokára karácsony... Egy ideig most nincs iskola...

Az utolsó nap péntek volt, nem szokványos nap... Soha sem szokványos persze az ilyen utolsó nap. Pénteken az enyéimek műhelyben vannak azaz csak kétharmada jön reggelre. Igaz, kora reggelre, negyed nyolckor kezdődik nekik a műhelyfoglalkozás. A nagyteremben – díszteremben nevezzük, bár nem valami díszes – tartottuk ebben az évben is az évzáró ebédet ahova nyugdíjas kollégáinkat is meghívjuk mindig.

A terem azonban sok minden másra is szolgál, reggel át kellett rendezni – ehhez négy legény jött fel a műhelyből. A délelőtt kapkodással szaladgálással telt el, közben próbáltam a szombati két foglalkozásra készülni. Konkrétan a HTML, XML foglalkozásra, mérsékelt sikerrel... Két nagyobb szünet volt, az elsőben a tantestület kapta meg a karácsonyi ajándékát, a másodikban pedig a tantestület tagjai kis műsort adtak a tanulóknak, na ez is évek óta hagyomány.

Ezután jött az osztálykarácsony. Előtte három srácot elküldtem vásárolni. Hát lehet, hogy nem jól választottam ki őket, mert hülyéskedésre használták ki az alkalmat, persze végül is megvették amit meg kell. Az osztálykarácsony elég hangos volt, nem tudom mi okosságot lehetne tenni velük, de rettentő hangosak és rendetlenek. Egy ilyen alkalom nem az az alkalom amikor le lehetne teremteni őket de azért mégis elég zavaró ez a viselkedés. Megvolt, az osztálykarácsony is megvolt, Ezután következett a tantestületi karácsony.

Sok éve hagyomány már, hogy a valaha nálunk dolgozott, már nyugdíjas kollégákat is meghívjuk. Sajnos többen is lemondták: erre vagy arra hivatkozva kimentették magukat. Így is szép számmal jöttünk össze. Előbb kis műsor volt, ebben mint már jó pár éve, betlehemes játék, kollégák szerepeltek énekkel, majd Edina beszéde következett és utána pedig a karácsonyi ebéd. Régebben a kollégák főztek, most a szomszéd iskolából hozta át Erzsike és segítői.

Ebéd után csevegés, aztán egyik kolléga köszönt el a másik után, és szép lassan kiürült az épület. Lassan: az ebédnek kettő körül lett vége és hat óra körül lett teljesen üres az épület. Akkor jöttem el én is.

60162

A Díszteremben az első nagyszünetben kapta meg a tantestület a karácsonyi ajándékát: az étkezési utalványok második felét...

60173

A tanári kórus a mostanra hagyománnyá vált karácsonyi műsorával (ezt az utolsó nap egyik szünetében tartjuk)

60197

Osztálykarácsony a 10.E osztályban, 2012-2013 tanév...

60200

Osztálykarácsony a 10.E osztályban, 2012-2013 tanév...

60203

Osztálykarácsony a 10.E osztályban, 2012-2013 tanév...

60208

A Fáy Díszterme, kész, teljes a berendezés. A kép közvetlen az ünnepi ebéd előtt készült

60230

A karácsonyi ünnepi műsort annak szerkesztője, szervezője nyitja meg, Parti Gábor (magyar-történelem) tanár úr.

60266

A betlehemes játék szereplői

60268

Részlet az ünnepi műsorból (balról jobbra): Parti Gáborné (angol), Dr. Zántó Edina (magyar, történelem), Tóth Károly (testnevelés)

60280

Dr. Zántó Edina igazgatónő ünnepi beszédet mond

Hurbanovo, Ógyalla

(#2268) 2012. október 23. hétfő, 04 óra 31 perc

Huszonharmadikán kedden pár órára vendégül láthattuk a Hurbanovo-i (Ógyalla) Középfokú Mezőgazdasági Szaktanintézet három osztályát és két tanárnőjét. Sok hete E-mail útján kerestek meg minket – és gondolom még több iskolát, habár lehet nem is, mert a mi profilunk hasonlít leginkább az övékhez – szóval megkerestek, hogy a Rákóczi szövetség finanszírozná az útjukat, amihez azt hiszem a kapcsolat a mi iskolánkkal is kellett. Elég nehéz volt velük kommunikálni, nem siettek az E-mailjeinkre válaszolni de végül is csak összejött... Reggel hétre mentünk, előkészülni, ennek a java a szendvicsek megcsinálása, a díszterem berendezése volt. Kilencre ígérték, de a köd miatt késtek, fél tíz is elmúlt mire megjöttek. Két tanárnővel (egyikök német-magyar, a másikuk szlovák szakos) jött három osztályra való fiatal, ami, érdekes módon, nálunk negyven főt jelent. Az egész iskola nincs 160 főnél több jelenleg, ahogyan a körséta után a szendvicsezés közben a tanárnők elmesélték (valaha 400 fős is volt a intézmény), tizenhat fő a teljes tanári kar, szóval egészében kisebb mint a mi iskolánk. Hároméves képzésben szakmunkásokat képeznek, ha jól értettem autószerelőket és mezőgazdasági gépszerelőket, illetve van egy kétéves ráépülés szerűség ami érettségire készít fel. Érdekes volt azt is hallani, hogy náluk érettségi magyar, szlovák és egy idegen nyelvből van, szakmai elméletből és gyakorlatból, de a nálunk alapvetőnek tekintett két tárgy, a matematika mint reál és a történelem mint humán tárgy náluk nem kötelező! Tóth Laci beszélt nekik a műhelyekben, Zántó Edina a könyvtárban, aztán kaja, aztán mentek tovább: az Országházat nézték meg de háromra már jött is a busz értük és indultak vissza, mert náluk ez munkanap (huszonharmadika), és sok a Hurbanovo környékéről bejáró akik nem érnek haza, ha a koradélutáni utolsó buszt lekésik. (A tanárnők nemkicsit voltak tanácstalanok, hogy az iskolánkból miként jussanak el a parlamentig, a kettes villamos a jegy, a séta viszont a szűkre szabott idő miatt volt problémás). Miután elmentek, még a rendrakás maradt, olyan fél tizenkettőkor jöttem el...

59489

Előkészületek: a dísztermet rendeztük be...

59492

Előkészületek: készítjük a szendvicseket, vagy hát kiló kenyérből...

59532

... és elkészült, megterítve a Díszteremben!

59553

Tóth Laci a Csarnok1-ben tart bemutatót az ógyallai diákoknak...

59555

Az ógyallai csoport tanárnője, mellette Csókásné Gémesi Ildikó és jobb szélen dr. Zántó Edina igazgatónő

59594

A körséta utolsó állomása, a könyvtár

59599

Szendvicsezés a Díszteremben

59602

Az ógyallai csoport két tanárnője. Sajnos a nevüket nem tudom (a lapjukon sincs tanári névsor sajnos). Balra a szlovák, jobbra a német-magyar szakos kollegina...

Bográcsparti

(#2258) 2012. október 7., vasárnap, 08:52

Pénteken délután volt az iskolacsoportunk (TISzK) ez évi ilyen rendezvénye. (Keresgéltem: itt találtam meg azt a post-ot, amit arról írtam amin legutóbb voltam. Nem ez volt a legutóbbi, egyszer volt a mi sulinkban is, de akkor nekem valami tájékoztatóra vagy mire kellett mennem, azon nem voltam ott.) Ezt korábban főzőversenynek nevezték, most lazábban csak bográcspartinak titulálták. Az iskolánkból elsőre csak négyen jelentkeztünk, Edina, Gábor, Mónika meg én (nekem Mónika szólt), de aztán csak lettünk többen is. Persze akinek későig volt órája az legfeljebb csatlakozni tudott hozzánk – ha már valaki ilyen lüke órarendet csinált! :)

Előtte Gábor és Mónika bevásároltak (azt hiszem csütörtökön), én meg csütörtökön este Ürömről hoztam paradicsomot, paprikát – mint kiderült majdnem háromszor annyi lett a paradicsom mint kellett. Gábor ugyanis borsőpörköltet tervezett főzni. Pénteken délelőtt a raktárban fenn megpucoltunk és összeaprítottunk mindent amit kellett: hagymát, fokhagymát, paradicsomot és paprikát. Mónikáék megfőzték a rizst, bepakolták a púpost és fél három tájt indultak ki. Én Ildikót vittem, rá várni kellett, így csak kicsit később mehettünk. El is tévedtem rendesen, jó ideig kellett keresgélni a csepeli Kossuth tanhangárját.

Gáborék már főzték a kaját, amikor kiértünk (amire odataláltam :)) a tanhangárhoz. Az az igazság, hogy odakint semmit sem csináltam, a reggeli előkészítésben még csak-csak, de kint Gábor és Mónika tették a dolgukat, bár igyekeztem, de nem volt mit segíteni. Elbóklásztunk: Feri bácsi és Attila is ott volt, ők is kocsival jöttek ki. Később megérkezett Petra is a férjével és a kicsivel, Kornéllal. A Kossuth-ból egy kolléga körbevezetett minket a tanhangárban, nagyon lelkesen mesélt, mutogatott, sok érdekeset láttunk. Addigra azonban elkészült a kaja, nekiálltunk enni. Igazán finom lett, ahogyan a társiskoláké is.

Nagyon szép napos idő volt, meleg is – de ahogy alkonyodott, kezdett hűvös lenni. Ekkor ért ki Edina és Bandi, ők a pályaválasztási kiállításról jöttek. Még olyan egy órát maradtunk – Petrák korábban elmentek a kicsivel – aztán ahogy bealkonyodott, összepakoltunk és eljöttünk.

Jó volt, jó hogy évente van ilyen. (Talán ez az egyetlen pozitív hozadéka annak, hogy – TISzK-hez kell tartoznunk...)

59226

A nyitócsapat, balról jobbra: Bujtás Attila, Csókásné GémesiIldikó, én, Ratkovics Mónika és aki dolgozik: Hangya Gábor. A képet Pusztai Feri bácsi készítette

59237

Készül a kaja, balról jobbra: Hangya Gábor, Ratkovics Mónika, Fábry Béla (az Öveges csapatának erőssége), Csókásné Gémesi Ildikó (háttal) és Pusztai Ferenc

59249

Távlati kép az egybegyűltekről, az iskolánk csapata a kép bal szélén

59272

Körbevezettek bennünket a tanhangáron, a képen éppen egy MIG-et szemlélünk

59311

A vacsora vége felé... Balról jobbra: Szőcs Anikó (félig takarásban), dr. Zántó Edina, Ratkovics Mónika, Hangya Gábor, Bakó András (háttal), Csókásné Gémesi Ildikó (részben takarva), Pusztai Ferenc és Bujtás Attila