Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Az érzés...

(#2849) 2016. február 23., kedd

Az érzés, amikor diplomás kolléga képtelen „Új levél” funkciót használni a levelezőbe, amikor csak egy meglevő thread-be, a tárgy változatlanul hagyásával tudnak teljesen off topic írást listára kitenni – az érzés megfizethetetlen!

HIX

(#2723) 2014. december 10., szerda

Meglepett... Reggel pottyant be a postaládábma a HIX MOBIL mai digest-je... Valaha sokat olvastam ilyeneket (bár nem a MOBIL-t hanem a GURU-t és a MÓKA-t, egy ideig a VITA-t is, bár az szinte mindig csak flame volt), de már nagyon régóta nem láttam ilyen levelet. Ez a net hőskora – nekem legalábbis az – amikor nem WEB-et használtunk mindenre, amikor a program nem a WEB böngésző volt, hanem az e-mail, és a levelező. Hja, és levelező program, nem WEB-es levelező, természetesen... A mostani HIX digest (ez csak digest-ben terjedt) alig olvasható a Chrome-ben futó Gmail-ben, apró courier, new betűkkel íródott... MI a csuda lehetne az ellenszere annak hogy ami ma korszerű és ami egészen elképesztően gyorsan avul el, az azzal csinált dolgok holnap is értelmezhetőek, olvashatóak legyenek?

Ezmegmiez?

(#2582) 2014. május 21., szerda

2585--ezmegmiez

Egy roppant furcsa e-mail; az iskolának jött...

Ez meg mi a csuda? Sok furcsaságot találni az iskola postaládájában, abban az e-mail fiókban, ahova az iskolának szánt küldeményeket várjuk. Amióta nem spam ha nem magánszemélynek megy a kereskedelmi reklám, azóta számolatlanul érkeznek, a Gmail spam szűrője persze sokat megfog, az is számít hogy külön lapra lehet tenni az úgynevezett promóciókat (na ez ellen remekül védekeznek a változó user name beszerkesztésével az e-mail címbe egyes hírlevélküldő site-ok). A legfurcsább azonban itt van, valaki nagyon félre küldte ezt.

Jogi korlátozás

(#2572) 2014. május 8., csütörtök

Nem tudom pontosan, mi a szakszerű megnevezése az e-mail legalján, rendszerint angolul is feltüntetett figyelmeztetésnek, miszerint a kérdéses levél csak a címzettnek szól és bizalmas információkat tartalmaz és bla-bla-bla... Nem nagyon szoktam elolvasni. Most csak azért tűnt fel, mert egy nyilvánvalóan... Hogy is mondjam, spam-nak talán nem illik nevezni, inkább promóció: egy termék (ez esetben egy kulturális program) ajánlása, felhívás, invitáció annak a megtekintésére, nos a kérdéses levél erről szól. És ezen levél alján ott a szabvány szöveg – na ennek aztán mi az értelme? Pedig hát ha promóció, akkor annak éppen az a lényege (szerintem), hogy csak ketten olvassák: boldog és boldogtalan...

UPC

(#2478) 2013. december 6., péntek

xxxx

 

Valamikor régen, amikor még én voltam a suliban a rendszergazda, amikor Sulinet lett, amikor belső hálózat lett és amikor szerettem volna ha a belső kommunikáció levelezéssel rutinná válik a kollégák körében, volt egy egészen kiválló könyvtárosunk. Most is nagyon remek a könyvtáros, de ha a legjobbat lehet fokozni, na akkor Katika ilyen könyvtáros volt, a legjobbnál is jobb: agilis, munkaszerető alapos... (Most már nyugdíjas...)

Katika egy tündér volt – az e-Mail pedig akkoriban még nem volt bevett szokás, gyakorlat. Rendszergazdaként kértem, hogy ha gond van jelezzék, amennyire lehet pontosan: ne csak azt mi rossz hanem ha lehet akkor is, hogy miként nem jó...

Soha sem feledem Katika levelét: leírta e-Mailban, hogy: nem megy nála a hálózat... (OK, az Internet elérésre gondolt, és a levél korrekt is volt, mert a levelezésünk akkoriban olyan volt, hogy a LAN/WAN átjárón telepítettem levelező szervert, azaz valóban: ha nem ment a WAN elérés, a LAN-on a levelezés, ha a feladó is és a címzett is belső volt, ment...)

Ez jutott eszembe most, ahogy nézegetem az UPC Facebook-os oldalát...

Rájár a rúd az UPC-re, persze lehet hogy maguk húzták magukra ezt. Tolják ezerrel a reklámot a mega- giga meg a frász tudja milyen széles internetről (hja, had töltse le a lúzer a még több illegális filmet aztán mint a lengyeleknél, itt is megkapja a szerzői jogokat képviselő ügyvédi irodától a felszólítást büntetés befizetésére), szóval hirdetik a széles net-et, aztán a régi, nemszéles is egyre keskenyebb...

Tegnap este meg semmilyen :( Na ma reggel olvasom a Facebook oldalon, hogy akinek nem megy az internet, az mit tegyen. Éppen csak nem kérik hogy e-Mail útján jelentse be. Katikától ezúton elnézést, ha megmosolyogtam: az UPC ilyetén kommunikációja alulmúlja azt! (Mondjuk ha lenne net, nem kéne ilyen üzenetekkel bénázni – most utóbb azzal próbálkoznak hogy nem technikai bajságnak hanem DdoS támadásnak állítják be.)