Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

@Napló

(#2786) 2015. szeptember 6., vasárnap

Erről azt hiszem elég sokat írtam már és feltehetően fogok is. Elektronikus naplót harmadik éve akarunk az iskolában használni. Elsőre a FOK által fejlesztett F2 elektronikus naplója volt az, amivel próbát tettünk. (Maga az F2 összetettebb dolog volt, e-napló is volt benne). Több ok miatt sem sikerült, ha jól emlékszem leginkább azért, mert a használt órarend automatizált, import szerű átvitele nem volt megoldható. De ez csak az egyik ok volt… A következő évben egy hirtelen – innen annak tűnt – ötlettől vezérelve a Magiszter lett az, amit ingyenesen használhatott egy évre mindenki. Ezzel sem volt szerencsénk, az F2 és a Magiszter közötti adat-migrálás egy tragikomédia volt. Az azt követő, az előző évben az @Napló programot használtuk. Nem akarom egyik rendszert sem minősíteni – nem is lenne helyénvaló mivel elég alaposan egyiket sem ismerem –, de ezzel jártunk eddig a legjobban. Bár ez (sem) nem tökéletes, pontosabban lenne ez, az amit másként lenne benne jó csinálni, de kézre esik, egyszerű a használata, és ami nagyon fontos, egészen kimagaslóan jó (volt) a technikai támogatottsága. Egyszerűbben: nem volt kérdés, amit ha elküldtem e-mail útján, ne kaptam volna aznap, esetleg másod- vagy harmadnap választ rá, volt hogy csak annyit, a levél megékezett, a kérdés megválaszolásán az akinek kell, dolgozik…

Amikor június végén új lett a fenntartó – amikor még inkább elvesztettük az önállóságunkat, hiszen most már OM számunk sincs, most már csak tagintézmény vagyunk ami azért mondjuk ki, nem kicsit fájdalmas –, akkor arról is szó esett, hogy egységes elektronikus naplót kell majd használni. A korrektség megkívánja leírni azt, hogy ez racionális döntés. De azt is mindjárt hozzá kell tenni, hogy ha megint váltani kell elektronikus naplót, az maga a téboly! Azt már hozzá sem teszem, hogy az ilyen váltások nem feltétlen ésszerűségi alapon történnek, amint a Magiszter ingyenessé tétele sem ilyesmi volt. De persze egy dolog az akarat (mármint a fenntartó akarata az egységesítésre) és egy másik az, hogy mi az amit keresztül képes vinni. Az már most látszik, hogy ami informatikai hátteret igényel, azok közül alig valamit, inkább: egészen egyszerűen semmit! (Csak zárójelben: a tantárgyfelosztást még mindig táblázatkezelővel – konkrétan Excel-lel, de végül is nem a programmal van vaj – kell csinálni, pedig a Főváros sok éve képes volt erre egységes informatikai támogató rendszert létrehozni és üzemeltetni, a Szakképzési Centrum erre képtelen.) Szóval volt a hír az volt, hogy egységeset kell – aztán felpuhult a parancs, mondván, használja mindenki azt, amit eddig. (Abba bele sem merek gondolni, mi lenne, ha év közben adják parancsba a váltást!) Pénteken olvastam: az Educatio üzemelteti a következő egy évben az @Napló felhős változatát. Ezt is onnan tudom, hogy többször érdeklődtem az @Napló gazdáinál, a TwinNet Kft-nél, technikai segítséget kérve. Fura volt, hogy a korábbi gyors és alapos válaszok után most semmi sem jött, aztán pénteken kiderült miért: már nem ők látják el a támogatást, hanem az Educatio.

A dologban jó az, hogy nem kell programot váltani, a következő évre ezt a programot használhatjuk. Az is jó hír, hogy fizetni érte nekünk nem kell – persze ingyen ebéd nincs, az hogy a költségvetés finanszírozza, az például olyan, mint az ingyen óvodásebéd, közvetve, az adóforintjaiból az is finanszírozza akinek nincs óvodás korú gyereke. Közvetve az is finanszírozza ennek a rendszernek a használatát aki mást használ. Szóval a tavalyi egy éves ingyenes időszak után ebben az évben meg ezért nem kell érte fizetni. Sajnos eddig tartott csupán az, ami jó hír: amikor az Educationál kérdeztem, – küldtem el ismét azokat a technikai jellegű kérdéseimet amiket korábban a TwinNet-nek –, akor a legteljesebb értetlenség volt a válasz, egy telefonszámot adtak. Hogy is ne! Minek elmondani amit le lehet írni! Sokadik – de tényleg sokadik – levélváltásra a vonal másik végén levő valaki leírta, ez a dolog nekik is új – jó isten, mi lesz ebből – előbb megadták a TwinNet e-mail címét aztán és csak ezután adtak egy Educatio-s személyes címet. Erre elküldtem a kérdéseimet (OK, pénteken délután), de még csak egy mukk sem jött hogy megkapták, hogy dolgoznak rajta. Szóval szumma szummárum, az eddig használt és jó e-napló programot használhatjuk, pénzbe nem fog kerülni de sajnos ettől kezdve azt hiszem annyira megyünk vele amennyire sikerül nekem egyes problémás dolgokat megoldani, ettől kedve azt hiszem szakszerű és hasznos tanácsokban válaszokban nagyon nem lehet reménykedni.

Magiszter again

(#2495) 2014. január 16., csütörtök

Tegnap voltam az új (a nekünk új) iskolaadminisztrációs program egy bemutatóján. Az élmény pozitív is, negatív is.

Pozitív, hogy egyáltalán volt: kár, hogy ezt, hogy ilyet, sőt: hogy ilyeneket nem augusztus elején sőt talán még jobb lett volna ha tavaly májusban, júniusban tartanak. De hát ez egy komolytalan ország, ez Idiotisztán, itt ki lehet jelenteni, hogy az egyetlen iskolafenntartó megveszi a jogokat minden iskolának egy (korszerűnek mondott, nem tudom megítélni) iskolai adminisztrációs program használatára majd -- azt nem teszi kötelezővé, sőt időben nem is bocsájtja rendelkezésre, illetve az addig állami azaz közpénzből finanszírozott egyéb programokról való adatvesztés-mentes átállást a tanév kellős közepén, félévváltás során oldatja meg a technikaiakkal. (Ha semmi más, de kidobott pénz ez, pedig olyan gyalázatos módon kuporgatnak megalázó tételekkel, pl. WC papír beszerzéssel kapcsolatosan a Büntetés-végrehajtást emlegetve és poénhegyek gyártására alkalmas szitut teremtve a sajtónak...)

Röviden ugyanis ez a vergődés tárgya, a tegnapi bemutató inkább csak szépségflastrom volt, csak olyasmi ami alapján ez a tétel is kipipálható majd ha az államtitkár-helyettes, vagy mégi nkább szeretett nagyasszonyunk, a közoktatásért felelős államtitkár majd sajtónak szánt nyilatkozatokat tesz. Pozitív, hogy legalább volt ilyen... Akik tartották, egy Educatio nevű valami (nem pontosan tudom kik, mik ők de ott vannak mindig ahol kell :)) négy képviselője tartott rövid ismertető előadást és a program egyik fejlesztője volt jelen. Mondanom sem kell, előbbi négy előadó elég sok tételes hibával mondta el amit elmondott -- ezt nem én állítom, a programfejlesztő volt kénytelen kiigazítani őket.

Derekasan tették a dolgukat ők négyen, de sem elég idejük nem volt másra sem lehetőségük, hogy amit kell, mindent és elég alaposan végigmondjanak. Mindegy, ez van, ezt nem is rónám fel nekik, igyekeznek, biztosan őket is szorongatja az idő, megkapták a feladatot és egyszerűen csinálni kell, a határidő meg tegnapelőtt... Negatívum, hogy a rendezvény egyszerre akart alapszintű bemutató lenni és haladó ismertető a fogások a technikák bemutatása és ami ilyenkor szerintem még inkább veszélyes: a hallgatóságtól érkező kérdések megválaszolásával. Veszélyes azért, mert a jelenlevők mindegyike elég sokat használta már a programot -- a többségük ténylegesen, nem úgy mint én, a migrációval vergődő felhasználó --, azaz elég konkrét kérdéseik voltak amikre nem a négy Educatio-s kolléga hanem a programfejlesztő tudott megválaszolni (akinek imponáló volt a magabiztossága, fejből emlékezett dolgokra a programmal kapcsolatosan -- vagy ha nem is, de igyekezett magabiztosnak mutatkozni ami egy előadó részéről szerintem alapkövetelmény).

Szóval nem lehet egy ilyen bemutató a két óra alatt egyszerre mind a két véglet, ez megpróbálta. Kár, hogy csak elmélet volt, a gyakorlat minden elméletnél többet ér. Ért volna... Mindegy, erre futotta, ez is valami. Nagyon-nagyon pozitív volt viszont, hogy a végén egyedi kérdésekre tudott és volt hajlandó válaszolni a fejlesztő, aki igen alaposan ismeri a programjukat, és tudtam vele beszélni, ugyanis az általunk használt iskolaadminisztrációs programról nagyon kevesen akarnak átállni, talán pont mert annyira bonyolult. Azt ígérték, pont ennek a számunkra új rendszernek a fejlesztői, hogy mindent megtesznek hogy menjen, egészen annyira hogy a mi adatmigrálásunkkal kapcsolatos tapasztalatokat hasznosítják majd az ilyen programról átállni akaró kevesek segítésére. Azaz ez egyfajta minta lesz... Ez is jó -- bár bizarr, hogy a annak a tanévnek a közepén zajlik mindez, melyre megvették az új programot, a kellős közepén, nem legalább az elején vagy még inkább annak előtte...)

Szóval elment a nap kellős közepe ezzel a bemutatóval, hasznos volt, bár az elejét kissé untam a vége azonban nagyon hasznos volt: egészében jó, hogy ott voltam...

Migráció

(#2485) 2013. december 20., péntek

Azt sejtettem, hogy nyögvenyelős lesz...

Úgy látszik, nem tévedtem... Az F2 support, help-desk (bár amilyen kicsi cég, talán túlzás talán a név – de helyénvaló is, mivel mindig nagyon készségesek voltak!) aggódó noszogató érdeklődésemre a migrálás kezdetén azt mondta: ne aggódjak, meglesz a lehetőség egyhamar (mármint az F2-ben), és lesz időm, hiszen az adatok áttétele csak egy másodperc...

Lassan két napja csak ezzel foglalkozom és még nem látom a végét. Azt sejtettem, hogy az egy másodperces munkák nagyon sokáig eltartanak... És még nem tudom, mennyire megy át minden, mennyire kell nekem is, a kollégáknak is újra bevinni adatot.

kiarsupport_offline

Csütörtökön (!) délután (!) így lehet hibajegyet feltenni... Azaz nem lehet... Lehúzták a rolót? Mi a csudát ér így az online hibabejelentő felület, ha nyitvatartási ideje van...?

Miért is...? Összefoglalva – és természetesen csakis: ahogy innen a béka feneke alól ezer kilométerről látszik, még mielőtt így-úgy olvasnák érintetek és leszólnának hitelrontásért (volt hasonló régen, azt hiszem akkor a Sulinet idiótaságait tettem szóvá, Kóka, igen ez az a Kóka, akkor az akkor helyzetbe hozott ISP vezetője volt, tette szóvá az akkori főnökömnél, hogy ne rontsam a hitelüket) – szóval összefoglalva: mert az állami fenntartó óriás nem hajlandó átvenni az ország addigi legnagyobb iskolafenntartójától azt ami működött, mert egyetlen IAR készítő cégnek kellett helyzetbe jönnie (micsoda üzlet lehet ez nekik – bőven megvan a haboskakaóra valója sokaknak ezzel kapcsolatban, azt hiszem), mert a két IAR fejlesztői olyanok mint annak idején a Marx téri (nem, nem Nyugati tér, akkor még bőven Marx tér volt) felüljáró építői akik innen is, onnan is építve olyan fél méter szintkülönbséggel értek össze, mert a két IAR fejlesztői érdekellentét miatt – az egyik ügyfelet veszít, a másik meg helyzetben van, dafke miért lenne túlságosan készséges – nem egyeztetnek alaposan és itt a mélyben szívja meg az ember, mert az újabb IAR monopolhelyzetbe év közben kell kerüljön (mi a rákot csináltak nyáron?), mert a kutyát nem érdekli hogyan megy a valóságban a dolog, a Magiszter GyÍK például groteszk módon emlegeti azt, hogy megfelelő időben kezdődtek a migráció előkészületei.

Egy fenét!

kiarsupport_offline_kod

Nem érdekel, ha rosszmájúság, de megnéztem az oldal forráskódját... Hát aki csinálta, nem túlozta el :(:(

Az F2 export két XLS-t (XLSX de mindegy), és féltucat XML-t eredményez. Az XLS-ek importja sem ment magától a Magiszter-be, a hibajelzés csak annyi hogy pirossal kiemeli a hibás sorokat, cellákat, na most derítsem ki mi a csuda a baja...? OK, ahol egyszerű elírás (a házszám szöveges pl.), ott ez könnyű (a fenének izomkodik a Magiszter, ha az F2-ben jó volt így miért nem felel meg neki így), azt azonban nem értem, miért utasítja vissza minden tanuló esetén (több, mint hétszáz rekord!) azt, hogy anyanyelve: magyar...? Jó, utasítsa: kitöröltem a mező tartalmat, beolvasta hibamentesen... Persze csak feltételezem hogy hibamentes, mert mivel a tanárok is diákok is csak egyetlen nézetben látszanak a Magiszterben, sok más esetben azt mondja a drága, hogy se tanár se diák, de ez lehet annak a következménye, hogy nem tudom a Magisztert kezelni... Persze hogy nem tudom, tegnapig nem is láttam... Nem tudom kezelni, de az meg annak is a következménye, hogy rendes leírás helyett csak videók vannak fenn a megfelelő helyen, amik roppant mélyértelműen elmondják a menüpontok és az amúgy is csak 0.9-es szintű leírás nyomtatott szövegét szóban is, tehát annyit ér, Váncsa úr szófordulatát kölcsönözve, mint jégeső ellen a rigófütty. Szóval e két adatcsomag importja feltehetően rendben, valahol ott vannak az adatok a Magiszter éjfekete feneketlen gyomrában (majd aggódom később azon, hogy milént csalogassam azokat elő)...

Az e-Napló migrálása azonban igazi, hamisítatlan szopás! Erősen nosztalgikus érzés, informatikával ekkorát mostanában régen kellett szívnom...

Nem az az igazán bosszantó, hogy az XLS-ek egyenként tölthetők fel a Magiszter átmeneti adattábláiba – ez miként lenne másként...:? –, nem is az hogy ezt mint egy hülye júzer kattintgatnom kell (nem lehetett volna ezt automatizálni és rendes LOG állomány lenne a hibakimenet), de az igen, hogy programhiba miatt, szinte biztos vagyok benne, hogy programhiba miatt nem jó az F2 kimenete teljesen a Magiszter bemenetének. Egyes diákokra vonatkozó XML szekciókat visszautasít, OK, ezeket törlöm, ez lehet rögzítési hiba (bár nem értem, hogy ha az F2-ben nem hiba akkor a Magiszter-ben miért az), de mi a fütyülős fekete fene miatt van, hogy magatartás és szorgalom egyáltalán nem egy át (kipróbáltam, bevittem jegyet félévre is. Évvégére is, migráltam, az F2 export nyomokban sem tartalmaz semmit, üres bár szabályos XML-t eredményez), ez nem stratégiai kérdés, molyolok vele majd ha márnagyobb gondom nem lesz. Azt viszont nem értem, hogy miért ad -1 értéket óraazonosítónak a hiányzásokat leíró XML amikor ez nyilvánvaló hiba, az F2-ben NEM lehet hiányzást bevinni úgy hogy ne órához történne (ha meg perc késéseket összegez így – ez még amit feltételezni tudok, amikor nem lehet órához rendelni a kapott hiányzást), ezt miért nem kezeli értelmesebben a Magiszter? Azt sem értem, a hiányzást rögzítő pedagógus ID miért hiányzik, igen: mind a több mint ötezer tételből hiányzik, tehát nem lehet a kollégák adatfelviteli hibája. Mondjuk egy copy/paste segít (az XML remek ötlet, sima szöveg, semmi gányolás, elrejtés). Igaz: ettől kezdve én vagyok minden eddigi hiányzás rögzítője de ez miatt fáj most legkevésbé a fejem...

kiarsupport

A kép ma hajnalban készült, tegnap ennyi sirámom volt. A reakció? Mail útján megkérdezek valamit és mail útján kérték a migrációs XML-eket elküldeni... Ez is valami – semmit jobban nem szeretnék mint azt hogy ez a kezdeti lendület kezdete legyen, és nem akarom én hogy sok bajom legyen, ám ha mégis, akkor arra legyen válasz, ha lehet hamar, ha lehet érdemi, ha lehet kimerítő...

A híd a két oldalról attól tartok, hogy soha sem fog összeérni: az F2-ben az órarend például egy szeptember elejétől tartó június végén véget érő folyamatos szalag, ebben lehetnek periodicitiások de nem feltétlen – a Magiszter-ben viszont heti dolog, azt persze nem tudom a váltózó órarendet miként kezelem majd mert órarend pont ezért XML alakban nem is migrálható! Ami az e-Napló kapcsán elég baj :(

A melléklet magáért beszél, mi várható... A Magiszter hibabejelentője profi felület – persze ezt feltehetően nem a Magiszter programozói készítették... A hibajegyeimre majdnem 24 óra után sikerült reagálni, ennek nem örülök, de hát biztosan nagyon elfoglaltak. A reagálás színvonala már más kérdés, egy nyilván programhiba. A tanév rendje bevitele során minden második lépésben üres a listarovat ahol az esemény jellege bevihető ami mivel kötelező mező, némileg lelassítja a bevitelt de ez legyen a legnagyobb baj, ezt egyszer kell megcsinálni, ha lassú hát lassú. Mindegy, nem ez a legfontosabb... Ma reggel láttam egy e-Mail-t, amiben az e-Napló migrálása közbeni hibát okozó migrációs XML-eket kérik, na ez pozitív, habár mire kérik, már nagyjából én is tudom, mi a hiba helye és talán azt is, mi az oka (azaz ha foglalkoztak volna vele hamarabb is meglett volna), azt azonban nem tudom, születik-e majd megoldás, akár a Magiszter oldalon akár az F2 oldalon...

Tartok tőle, a híd kajla marad, ha át akarok menni, ugranom nekem kell :(