Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Biciklitároló

(#2718) 2014. december 3., szerda

66103

Lev Nyikolajevics az ürömi Egészségház előtti kerékpártárolóban Elég hülye egy megoldás, itt aztán semmi de semmi sincs, amihez a bringát oda lehetne láncolni...

Pénteken mentem ki legutóbb Ürömre. Nem nagyon későn, négykor ér véget az órám, ha jól emlékszem negyed öt után pár perccel már indultam is, de ebben az évszakban akkor már sötét van. Az egész utat sötétben kerekeztem le. Hideg volt, fáztam rendesen (de akkor még legalább az eső nem esett). Ilyenkor, ha nincs fény, majdnem esélytelen a kis géppel fényképezni, de az ürömi kaptatónál csak nem tudtam megállni (főleg mert ott úgysem tekerek soha, na az is esélytelen hogy a Kálváriánál én Len Nyikolajeviccsel feltekerjek, lehet egy váltós bringával menne bár kétlem).

Már korábban észrevettem az ürömi Egészségház előtt a kerékpár tárolót. Mos, hogy kerékpárral járok a városban, jobban figyelek erre, a bringát olykor le kell tenni, leláncolni és nem mindegy, hogy mihez. (Egyszer facebook-on láttam olyat, hogy valaki egy Demszky-karóhoz láncolta, ami elég vicces hiszen csak meg kell emelni, a bő egy méter magas karó semmire se jó ez ügyben.)

Na ez a biciklitároló pont ezmiatt elég érdekes. Az aki döntött, hogy ide ilyen kerüljön, nem jár kerékpárral, soha ilyesmire neki kerékpártárolót használnia nem kell. Ez csak megtámasztja a bringát, kikötni, leláncolni ehhez nem lehet. Akkor meg minek? Ha türelmetlen és szélsőséges akarnék lenni, még le is írnám ami elsőre eszembe jutott róla: jó nagy hülye lehetett aki ezt kitalálta – habár lehet, volt rá oka de fogalmam sincs, mi. Egy biztos, én nem hagynám itt Lev Nyikolajevicset még akkor sem ha egyfelől Lev nem az a kívánatos darab egy kerékpártolvaj számára (bár ki tudja), másfelől Üröm az öt leggadagabb település (ezt komolyan olvastam valahol), így nem valószínű hogy pont egy Lev kiállítású és korú bringát akarna valaki megfújni. De, mondom, az ördög soha sem alszik!

Egészségház

(#2674) 2014. október 10., péntek

Korábban írtam arról, hogy Ürömön a Mészégetőnél, a CBA mellett elkezdtek a nyáron egy egészségházat építeni. Az ellenzéki (a kormánypárti polgármester-jelölt lapjában vagy a „civilek” szóróanyagában?) olvastam, hogy irgum-burgum, magas a négyzetméterár, a falu a tartaléka felét ebbe öli és hogy nem a falu központjában van. Persze, ezek feltehetően mind helyénvalóak (a csuda tudja), másfelől a mostani (eddigi, hiszen vasárnap választások) polgármester facebook profilján megjelenő képek alatti komment sorozatban mások meg elismerőleg üdvözlik, hogy végre kellett ez mert a régit kinőtte a fali – tényleg brutálisan megnőtt a falu mérete is, pl. a CBA parkolóban a kocsikat elnézve a lakosok összetétele is – azaz tudja csuda, helyénvaló beruházás-e, és hogy így helyénvaló-e. Ezt azt hiszem senki eldönteni nem fogja, a véleményeket alapvetően nem a tények hanem a pártpreferenciák határozzák meg. Az biztos, hogy lett valami új dolog. Az is, hogy a transzparensre nyáron még augusztus 31 volt írva ami az átadás dátuma lett volna, de erre most már ki emlékezne, mindegy is, a választások előtt átadták. Pont előtte, tegnap délután. Azt nem tudom, itt mennyire működik vajon a Várkert-bazár szindróma, azaz mindegy mit, mindegy milyen készültségen, csak adjunk át ha jön az idő – azt viszont igen hogy fantasztikus véghajrát nyomhattak le a munkások. Persze, a szívás mindig nekik jut... Vasárnap még az épület környéke egy szántóföld volt. A képeket szerdán csináltam délután: egyfelől rendesen dolgoztak rajta – akkor már alig 24 óra maradt a gondolom szép vastag nemzetiszín szalag átvágására (biztosan lesz kép, érdekes még egyet sem láttam róla a polgármester facebook profilján) - és amint látszik, Dózsa György utca felől a tereprendezés is késznek mondható. Fogalmam sincs, hogy a gyepszőnyeg mit fog kibírni, mennyire lesz tartós, azt sem hogy az épület mögötti még mindig külszíni fejtésre hasonlító terep (a második képen látszik valami belőle) mikor lesz olyan mint a homlokzat felőli, de biztosan olyan lesz. Akár hogyan is, az biztos, hogy valami megint lett a falunak... Persze, mint mindig, az ördög ezesetben is a részletekben lakozik. Amit aztán vagy megtudunk, vagy nem...

65748

 

65749

 

Járda

(#2663) 2014. szeptember 24., szerda

Pár naponta vagyok Ürömön – nyáron hosszabban is ott voltam – ezért a napi változások is feltűnnek. A kisebb változások is. Ez pedig nem is kicsi: korábban elkezdték építeni az egészségházat a CBA mellett. Ez nem a falu közepe – ezt az eddig nem regnáló, ellenzéki és civil vagy talán csak „civil” (itt, Abszurdisztánban soha sem lehet tudni, melyik civil szervezet a Trójai Ló), szóval ezt szórólapon észrevételezték is hogy miért a falu szélén építik fel.

Mindegy, most nem erről akarok írni, arról sem hogy sokáig kint volt a tábla, hogy augusztus 31 az átadás időpontja – amikor kitették már akkor látható volt, ez nem tartható – és még most is készül, arról sem, hogy az eddigi polgármester facebook profilján persze ott a látványterv és persze ott sorakoznak az elismerő, dicsérő kommentek. Nem fotó, látványterv, és a kommentből nagyon sok és a legtöbb elragadtatott. Nincs ezzel semmi gond, véleménye mindenkinek van és a túlnyomó többsége, többségünk ennek hangot is ad. Ez alapjog. Szóval nem erről akarok írni...

Bringával járok mostanában, de mert a bringa egy őskövület: sem váltója nincs, sem nem könnyű és magam sem vagyok egy friss kiadás, az ürömi kálvária domb több mint kihívás. Egészen egyszerűen feltolom a biciklit (asszem egyetlen egyszer sikerült keréken a CBA-tól az Ady utcáig egy lendületből, azaz inkább csak „lendületből”” feljutni.

Így aztán nagyon is észrevettem, hogy az egészségház építésével párhuzamosan egyéb terepmunkákat is csináltak, például a Kálvária domb oldalán fitó szépen kikövezett gyalogjárdát szétszedték. Azt hittem elsőre, hogy valami közművezetéket tesznek alá, de ennek nincs nyoma. Felszedték a régi kövezést, szépen bestócolták, majd – egy újabbat tettek le, bár ez még nem múlt idő, még sok helyütt csak a marsbéli hepe-hupa van meg és ahol az új kövezet a helyén, ott is az illesztések még kialakításra várnak.

Fogalmam sincs az okokról – okok mindig vannak akár ismerjük akár nem – és azok biztosan megalapozottak. Ezzel együtt nem értem, mi volt a régi kövezet felszedésének az oka. Nem voltak a kövek töröttek, nem volt hepe-hupás, nem volt felázott vagy gyomos, semmi baj nem látszott vele, úgy tűn sőt évig, évtizedig el lesz az ott. Annyi változás látszik csak hogy más a kövek alakja.

Fogalmam sincs, miért kellett ezt felbontani, feltúrni és megint lerakni. (Az eddigi polgármester facebook profilján kérdeztem – majd jól megkapom a gyalázkodást a rajongóktól, jártam már hasonlóan egy „újságíró”-t dicsőitő bejegyzés kapcsán tett kétkedő megjegyzésemmel – úgy kell nekem, minek írogatok ilyeneket... Pláne hogy október 12-én önkormányzati választások, és az ürömi polgármesteri szék annyira értékes lett, hogy az egyik párt, eszem ágában sincs a neve megemlítésével reklámozni azt, hogy melyik, a Bécsi úton óriásplakáton – gondolom rengeteg pénzért – nem átallja a jelöltjét reklámozni...)

65628

Ilyen volt a régi burkolat, a kép a sportpálya melletti résztől, lefelé a CBA felé nézve készült...

65633

Ilyen lesz az új burkolat, ha elkészül. Haladnak vele, persze gondolom az egészségház építése is elég sok kapacitást leköt... Így az alsóbb szakasz elég redesen fel van túrva (a kép az elmúlt hétvégén készült)

Egészségház, választások

(#2649) 2014. szeptember 6., szombat

Facebook-on láttam először a hírt arról, hogy a Mészégetőnél egy üres telken, valaha búza- és kukoricaföld volt, egészségházat építenek. A kommentek persze erősen pozitívak voltak – mindig azok, kicsit mosolyogtató hogy kétsége, kritikai észrevétele senkinek sincs? –, biztosan kell az és biztosan oda kell.

Az építkezés el is kezdődött. Egy szép nagy tábla is ki volt téve: hirdetve azt, hogy itten most akkor mi épül. Nincs ezzel semmi baj, nem elég okosságot csinálni, tudatosítani is kell azt.

Főleg akkor, ha közeleg az önkormányzati választás.

A tábla, amiben tudtára adták mindenkinek mi és mikorra készül itten el, augusztus 31-ét mutatott. Elég sokszor láttam: nem csak a táblát, hanem azt is ahogyan az építkezés halad. Ilyet ilyen rövid időre elkészíteni nagyon komoly kihívás, hát: az építők (inkább az építtetők) ennek nem feleltek meg. Most szeptember van, a képet amit ott csináltam, szeptember elején fotóztam és mókás, hogy rajta az átadás augusztus 31. Messze még az átadás...

Egészében nem tudom, mi a csudának futott bele a falu vezetése ebbe. (Augusztusban átkerekeztem a szomszéd faluba, Pilisborosjenőre, ott nagyon szép egészségház van – lehet, hogy azt irigyelték meg?) Emlékszem a falura amikor gyerek voltam (itt éltem), és látom milyen most, ég és föld. Ez már nem falu, ez egy tiszta rendes, tip-top kisváros. Nem értem, ezt az egészségház dolgot miért erőlteti a polgármester (hiszen eddig is tett eleget), de biztosan van értelme. Az viszont mókás malőr, olyan ziccer amit a tudomisénki kormánypárti csinibaba aki polgármester akar lenni, hülye lesz nem kihasználni, hogy belevágott ilyesmibe aztán a vállalt határidőt sem tudta tartani. Tele a falu az „új vezetés biztos jövő” szlogenű plakátokkal, sőt – ez nagyon meglepett! – a Bécsi úton egy óriásplakáton is hirdeti magát ez a nő és pártja. Ennyit ér egy ürömi polgármesterség?

65598