(#2288) 2012. december 05., szerda reggel 4 óra 57 perc

Akármi dolgokat is csináltam meg, nem tudtam tovább halogatni a szerdára határidő normatíva adatszolgáltatást. A hátam borsózik tőle, mert a korábban leadott statisztika adatait kell reprodukálni ami olykor elvileg is lehetetlen az eltérő szempont- és feltételrendszer miatt, de hát ez van ezt kell szeretni (és csinálni)

Egy táblázatot Edina kapott, továbbküldött: nekiveselkedtem és pusztán 10 perc alatt készen is volt :) Háváj, dizsi és talán egy kis napfény is, gondoltam, nem is olyan nagy dolog ez. PDF-fé alakítom, aláírom digitálisan az XLSX-et is a PDF-et is, adom át Mónikának (hja, tegnap szólt, hogy nem is Mónika hanem Monika :)) aki kedvesen megkérdi, hogy a másik négy táblázat készen van? Az ilyen pillanatokban különösen tudom kedvelni őt! :) Megnéztem a FOK lapon és hogy a fene egye meg de tényleg ott a másik négy táblázat amit meg kell csinálni. Így lett a 10...15 percesre saccolt melósból egészen este hátig tartó bogarászás...

A nemmagyarok adatlapját átadtam neki, csinálja meg. Meg is tette – a felét, a munkafüzet másik felét elfelejtette kitölteni, -4 (!) tanulót meg mégsem adhatok le! A KIR-STAT megfelelő adatlapját kellett ide másolni és mellékelni, azt hittem az első megy majd a második nem. Szerencsére az egész KIR-STAT-ot amikor a véglege nyomtatás volt, lementettem PDF-be és abból ki tudtam nyomtatni a megfelelő adatlapot (ha közvetlen a WEB-es felületről teszem, akkro a lapon rajta a szöveg, hogy adatszolgáltatásra nem alkalmas!:(). Hanem a létszám...! Öt fő ilyenünk van, Mónika, bocs: Monika :) szépen be is írta amit kell az egyes személyek itt-tartózkodására vonatkozó okmánya azonosításával kapcsolatban, a másik lapra meg én a létszámokat. 2+1+1+1 az csak 4. Komolyan...! Innen-onnan próbálom, de a vége az lett: mivel az utolsó személy 1/13-as, ha oda irom nem adja hozzá... Keresem a FOK lapon megadott technikai kérdésekben illetékes kontaktszemélyt telefonon: a FOK telefonközpont kedves, meleg hangú kolléganője az automatából elmondja mind a hat vagy hát számot amit mellékként kapcsolni tud, egyik sem jó nekem de a második körben választok egyet: ere, csak erre közli, hogy mert munkaidőn túl vagyok – hja, nekem este hat óta innen nem pedig túl! - ezért majd holnap hívjam őket. Komolyan próbára teszik az ilyenek a jólneveltségemet :( Erre E-mail-t írtam a kontaktszemélynek semmi jóban nem bízva, de hát nem lehet az ember egyfolytában vesztő szériában: alig negyed óra és a kontaktszemély válaszolt! Ez jó, amit válaszolt az nem: asszondja, nincs azzal semmi baj, elmondja azt amit én is tudom, - amit a hülye is ért ha elolvassa amit kell. Köszönöm szépen! Erre heveny udvarias hangnemben válaszoltam, hogy de nem és hirtelen felindulásból csatoltam magát a munkafüzetet is. Már csak idehaza, nyolc tájt láttam a válaszát – ahogyan gondoltam is – a munkafüzet hibás! Kijavította (nem azt amit én írtam hanem a képletet) és visszaküldte. Nem tudom a többi százvalahány iskolával mit fog tenni de nem is érdekel...

SNI-sünk nincs, az a munkafüzet ugrott, gyakorlati helyen levő tanulókról szóló lap megvolt mert azzal kezdtem (egy ideig azt hittem annyi a feladat), hanem a bejárókkal meggyúlt a bajom. Monogramot (komolyan! Hogy aki ezt kitalálta, vajon hol tartja az eszét nem vasár- és ünnepnapokon, nem tudom) kérnek, tartózkodási helyet, iskolatípust, azt hogy tan- vagy térítési díjas-e, ezek eddig OK, meg évfolyamot. Az F2 meg nem ad ilyet: a bejárós táblázatban nincs évfolyam, a tanuló táblában nincs bejárós. Hurrá! Azt nem tudom, nem bonyolítottam-e túl, de megoldás sok elegáns kőr lett. Előbb az említett két táblázatot (Excel) lecsupaszítva felesleges soraitól és oszlopaitól megfosztva CSV-vé elmentettem. (OK, nem szabályos CSV mert tabulátorral és nem pontosvesszővel tagolt): az egyikben az összes tanuló oktatási azonosítója és évfolyama, a másikban a bejárók oktatási azonosítója, vezeték- és keresztneve, valamint lakhelye. A szövegállományt egy Access adatbázis tábláiba beimportáltam. Első probléma: az oktatási azonosító nem lehet szám mert akkor kerekít és akkor azonos értékek bukkannak fel és nem lehet kulcs – szövegként igen. Második probléma, hogy az évfolyam jelzés kusza, a 9, 10, stb. rendes szám, az 1/13, 2/14 stb. nem, hát ez is szöveg lett. A kapcsolat az oktatási azonosítón keresztül OK. Na most jön a táblakészítő lekérdezés, lehetőleg olyan szerkezetű tábla jöjjön létre ami nekem kell. Két oszlop tartalma mindig ugyanaz a szöveg, ezt kellemes meglepetésként tapasztaltam, hogy karakterlánc-állandóként be lehet a lekérdezésbe írni. A monogram érdekesebb kérdés. A dupla, sőt – pl. sch – a tripla jeleket elvetettem (pedig szép feladat lenne :)) de a vezetéknév és a keresztnév első karaktere levágására sem ad tippet az a francos Access, a súgója semmit sem mond erről. Szerencsére az MS SQL szerver súgója igen. Persze hogy van Left() karakterlánc függvény, Concat() nincs az összefűzésre de a mezei + megteszi, ez nagyon az MS igénytelenségére jellemző. Ez megvolt, a megfelelő tábla XLS-be kiexportálása már szót sem érdemel. Az inkább, hogy aki tervezte ezt a leadandó táblázatot, nem rendelkezett annyi ésszel, hogy felmérje, lehet 100-nál több ilyen egy akár a mienkhez hasonlóan közepes iskolában is (444 ilyen diákunk van!), a munkalap nem bővíthető, csak 100 tétel fér el, hát öt munkalapot kellett használni. Igazán azonban az bosszantó, hogy mert az egyik oszlop kettő összevonása (de mi a fenének:) nem is tudom egyben átkopizni, így a munka javát ésszel és kevés manuáalitással sikerült ugyan megcsinálni, a végét meg más eszetlensége miatt rabszolgamunkával :( Mindegy, megvolt.

Maradt a csoportok és létszámok a 9–10 (és a NEO-s 11-es) osztályban. Ez 24 csoport, ez nem volt már komoly kihívás, az azonban komolyan elgondolkodtató, hogy a táblázat – ami valószínűleg a törvény betűje szerinti – a 8 fő alatti csoportot nem szankcionálja, a 12 fő felettit azonban nem számolja normatíva létszámnak!

Megvolt. Későre de megvolt, maradt még az XLSX-ek aláírása (a fenéba, a 2007-es az aláírt táblázatot írásvédettnek veszi, a 2003-as egy figyelmeztető üzenet után megnyitja, a 2007es körülményesebb), PDF-fé alakítás és ott is aláírás, mert azokat nyomtattam le – és megvolt. Monika – most jól írtam :) - asztalára tettem a paksamétát, ez megy holnap ezt viszi Mónika (ezt is jól írtam :))