Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

eLEMÉR

(#2748) 2015. február 20., péntek

2748--elemer

Az eLEMÉR nyitólapja

A betűkép ilyen, nem én írtam el… Évente megkeres az OFI minket, gondolom sok vagy talán minden iskolát, hogy vegyünk részt – na ezt ki kellett a honlapról másolnom, hogy szabatos legyen – szóval hogy vegyünk részt abban a felmérésben, amely az információs kommunikációs technológia, az IKT iskolafejlesztésben való alkalmazásának állapotát hivatott felmérni.

Hirtelen felindulásból csak nagyon erős, nem szalonképes szavakkal tudnám leírni azt, ami erről eszembe jut. A gépeink folyamatosan öregednek el. Új gép beszerzése tilos. Pénz erre nincs (kisebb dolgokra, fontosabb dolgokra sincs). Amink van, folyamatosan amortizálódik – ez természetes – és még a szinten tartás sem lehetséges, nem hogy fejlesztés, nem hogy lépéstartás azzal ami korszerű, nem hogy a mai átlagos és a nálunk meglevő közötti már nem is rés de szakadás méretének csökkentésére sincs semmi forrás. Ez egy közoktatási intézmény esetében finoman szólva is, nem természetes.

Abnormális!

Azt nem tudom, természetes-e, hogy ilyen körülmények között hosszas vizsgálatok tárgya legyen, hogy az elöregedő, lassan a használhatóság határára kerülő eszközparkot miként mire mikor és kik használják… Nem tudok nem arra gondolni erre fel, hogy biztosan jó az ilyen felmérés, monitoring, a csuda tudja mi a trendi kifejezés erre, biztosan jó mert lehet erre projektet szervezni, lehet ezt mint egy résztevékenységet, valami intézmény portfliójában szerepeltetni (és akkor az intézmény ezzel is fontosabb lehet), és ami talán a leglényegesebb, pénzeket lehet lehívni, megszerezni ennek a „feladatnak” az elvégzésére…

(Eddig sikeresen elsumákoltam a feladatot és minden erőmmel azon leszek, hogy ez így is maradjon, már csak egy hetet kell kibekkelnem...)

eLEMER

(#2507) 2014. február 17., hétfő

2507--eLEMER

Az eLEMÉR (most már: eLEMÉRÉS) nyitólapja... Profi, csak kérdés: minek...

Sok mindennel kell foglalkozni a napi munka során. Nem mi az iskolák, hanem ha jól emlékszem a kórházigazgatók voltak nem is olyan régen részesei egy olyan felmérésnek, amikor a hátaslovak számáról és állományáról kellett számszerű adatszolgáltatást adni. Abszurd...

Olykor ennél kevésbé élesen jelentkezik az, hogy a munka ha kötelező is, eléggé hiábavalónak és értelmetlennek tud tűnni (első felindulásban azt írtam, hogy orbitális baromság tud lenni – de hát lehet ok, szempont, indok amit nem ismerek, és ami az ilyet fontossá és hasznossá teszi, és nem csak azért mert aki feldolgozza, legalább munkával ellátott...)

Ilyen az eLEMÉR is.

Évente kitöltjük mert nem merünk rossz viszonyt megkockáztatni az OFI-val, de annyira, olyan mélységesen értelmetlennek tűnik az egész felhajtás, ami a KTI eszközöknek az oktatásban való használatát illeti. Csak egy, egyetlen egy részlet: az elektronikus naplóval kapcsolatban nyüsszög a tanári kar, hogy miért nincs az épületben wifi, miért nincs minden tanárnak szolgálati laptop-ja. És bár tudom, a felvetés egy marhaság mert csak arra jó hogy ne kelljen valamit elvégezni (most csak arra jó), de azt is tudom, el tudom képzelni, hogy ha lenne ez is, az is, előbb-utóbb csak lehetne úgy órát kezdeni, hogy a tanár gépen adminisztrálhatna. (Persze, enélkül is lehet, de milyen kánaán lenne, ha így lehetne...) Arról nem is beszélve, milyen jól lehetne gépet, kivetítőt használni a szemléltetésben ahogyan szeretnék is a kollégák, többen szeretnék mint ahányuknak lehetséges. Sajnos nem lehetséges. Egyre kevesebb teremben lehet, mert ahol volt is projektor, ha kiég, ha meghibásodik kész, vége. Javíttatni nem lehet, cserélni nem lehet, pénzt rá a fenntartó nem ad. Hiába az OFI csoda klassz kérdőíve, hiába a szépen fogalmazott körmondat-gazdag célkitűzés, hiába hogy (olvasom valaki reagálását a thread-ben) ennek a pompás felmérésnek helye van az országértékelésben (ugyan mi minden kerülhet még oda, ami ennyire a mai magyar rögvalóságot tükrözi?), a tény ettől tény marad: meredek lejtőn vagyunk, források semmi, pénz semmi, nem hogy fejleszteni nem lehet – de rég óta nem lehet! –, de ami megvan, azt szinten tartani sem, egészen egyszerűen semmire sincs pénz!

Nincs pénz, csak a szép szavak. Azokkal azonban tele a padlás :(