Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Esettanulmány

(#2549) 2014. március 26., szerda

Tegnap végre megkaptam a kolléga levelét, választ a szombaton írt kérdésemre. Ő tanítja azon hallgatók másik felét, akik az „Esettanulmány WEB oldal fejlesztésére” c, órasorozatot kapják. Ő állítja össze a vizsgafeladatokat is. Ilyen tárgy, mint megtudtam most van először és mert a kifutó OKJ-s képzésben szerepel, egyben utoljára is, ez a magyarázat arra hogy a tematika nem olyan fix, kidolgozott, mint eddig minden más tárgyból, amit tanítani szerencsém lehetett. A kolléga nem túlozta el a leírást, persze a lényeg benne van. Szerencsére ez már összhangban van azzal, amit az igazgatóhelyettes is írt, tehát ha erre tréningezem a hallgatókat, remélhetőleg jó eredményt érnek el a vizsgán, és csak ez számít. Mondjuk ha korábban megvan ennyi, ha megvan ez korábban, mindjárt így kezdhettük volna, mindegy: olyan sok idő talán nem veszett kárba... Azt továbbra sem tudom, helyben miként fogunk egyszerre WEB szervert használni, PHP értelmező számára kódot írni ami egy MySQL szerverből kér le adatokat, de talán nem is kell: egy korábbi kérdésemre kapott válaszban az is szerepelt, hogy elég esetleges az, a gépeken mennyire maradnak meg a beállítások. Az volt erre a javaslat, hogy külső ingyenes tárhelyszolgáltatóknál abszolváljuk a feladatot. OK, ez működhet – csak azt nem értem meg, miért nem üzemeltet ilyen helyet maga az iskola, ami kifelé nem, csak a hallgatók számára, csak ilyen feladatok számára lenne elérhető... Mindegy – külsős vagyok, csak arra szól a mandátumom, hogy a tananyagot feldolgozzam velük hogy a sikeres vizsgára felkészítsem őket.

Esettanulmány

(#2543) 2014. március 24., hétfő

Szombaton kezdődött egy órasorozatom, másodéveseknek tartom, a címe körülbelül: „Esettanulmány weboldal fejlesztésére”. A tematikát csak sokadik kérésre kaptam meg, ami az alakját illeti látszik, hogy nem ugyanolyan mint a korábbiak. Ebből arra következtetek, hogy a tárgy alakulóban van. Pedig a másodévesek – ha a SzÁMALK, illetve és pontosabban most már egy ideje: SzÁMALK-Szalézi – szakközépiskola is felmenő rendszerben vezeti be az uj OKJ-t, szóval a másodévesek még a régi OKJ szerint tanulnak, tehát ilyen óraszerkezet volt már korábban is, sokszor...

Többször kértem, végül csak megkaptam annak a leírását hogy ebben a tárgyban mit is kell tanítani. Meglepő volt: alapvetően és szinte kizárólag csak gyakorlat (új anyag nem is hangzik el), HTML, CSS, DHTML (ez azt hiszem JavaScript akar lenni), PHP és SQL. Teljesen korrekt, a valóságot modellezi. A hallgatók nagyon nemsoká' vizsgáznak, ilyesmi lesz a vizsgán is, egy okkal több hogy aggódtam nagyon, mi is kerüljön feldolgozásra – a tematikától vártam a segítséget.

Hát, kaptam is meg nem is...

A leírás korrekt. Gyakorlat a 10 blokk (egy blokk másfél óra), két fős csoportokat kell alkotni és mindenki más feladatot választ, ennek a kidolgozása az órasorozat tartalma, majd az utolsó alkalommal beadják ami elkészült és egy prezentációt használva be is mutatják a teljes feladatból alaposabban kidolgozott részt – mert kell ilyen is.

Ez eddig rendben is lenne. Szombaton reggel megkeresett egy ott tanító kolléga – Zsolt jelezte, hogy keresni fog – aki elmondta, nem jó az ami a tematikában le van írva, nem így kellene. Több legyen (egyáltalán: legyen!) a feldolgozandókban részletes előírás mentén elvégzendő feladat, a kolléga konkrétan az érettségi feladatokra utalt, ami kissé mókás, hiszen itt szakmai informatikát tanítunk, és ebből az irányból bizony gyakorta le szokás nézni a közismereti informatikát... Szóval legyen részletes leírás mentén konkrétan megvalósítandó feladatrész is, ne csak ilyen mintakövetéses... OK, úgy lesz ahogy akarják ezzel semmi baj, nekem nincs kifogásom sem ez sem az ellen, de azért nem lenne rossz pontosan tudni, most akkor mi is legyen, mi az aminek az elvégeztetésével a hallgatók a sikeres vizsgára fel lesznek készítve? Megkerestem ezzel kapcsolatban levélben azt a kollégát, aki a hasonló tanulókőrt, pont erre a tantárgyra tanítsa, mert jó lenne ha egységesülnénk, majd meglátjuk mi lesz. (Jó lett volna korábban, nem az órasorozat megkezdésekor, de hát ez van...)