(#2919) 2017. március 17., péntek

Jó pár hete érkezett a megkeresés – rendes, feladatelrendelő e-mail formájában – miszerint nyilatkozzunk: akarunk-e a szakmai alapozó tárgyunk emelt szintű érettségi vizsgaközpontja lenni. Nekem tetszett az ötlet, a főnökömnek nem, a kérdésemre az volt a válasz, megkonzultálja a szakmai helyettes kollégával. Rendben, gondoltam, ettől kezdve ez a feladat nem az én feladatom. Mostanában mindenre kevés időt adnak: a feladatelrendelő levél pénteken érkezett, hétfő délig kellett volna írásban nyilatkozni. Mivel már nem az én dolgom, gondoltam nem kell ezzel foglalkoznom.

Eltelt a hétfő, tudtommal válasz nem ment… Olyan egy hét múlva hallottam, hogy a Centrum (szóban, ha jól emlékszem egy igazgatói értekezleten) a kérdést úgy tette fel hogy az már nem kérdés hanem utasítás volt. Azaz mi lettünk a januártól (!) „közlekedésgépészeti alapismeretek” című vizsgatárgy (egyik) emelt szintű vizsgaközpontja.

Az operett következő felvonása szintén telefonbeszélgetésre épült. Az OH-tól megkereste az illetékes a főnökömet azzal a kéréssel, kérdéssel, hogy ha már egy tárgyból emelet szintű vizsgát bonyolítunk, nem tudnánk-e helyet adni néhány (!) közismereti tárgyból néhány (!) vizsgázónak? Az ötlet nekem továbbra is tetszett, most már a főnököm sem ellenkezett, persze gondolkodási időt kért majd annak letelte után (telefonon) beleegyező választ adott.

Úgy tudom, ezzel együtt átadásra kerültek az elérhetőségeim, mert hogy mivel az érettségi szervezése úgyis az én dolgom (középszint), ezt is én fogom csinálni. Persze, ez rendben is levőnek látszott… Nemsoká' jött is a levél az OH valamely alkalmazottjától, ez hivatalosan is közölte, hogy emelt szintű vizsgaközpont leszünk, én meg kormánymegbízott (vagy valami hasonló). És egy lista is arról, milyen vizsgákat bonyolítanának nálunk! Egy nagyon hosszú lista! Nem erről volt szó: egészen egyszerűen ennyire helyünk sincs!

Az utolsó előtti felvonás az volt, hogy a főnököm ismét egyeztetett (azt hiszem) telefonon az OH-val, hogy addig rendben, emelt szintű vizsgákat lebonyolítunk, de ennyit egészen egyszerűen nem tudunk elhelyezni. Pontosan nem tudom mi volt az egyeztetés tárgya, azt igen hogy semmiféle információm március 10-éig, a következő adatszolgáltatásig nem volt (az OH felé kellett volna teremszámokat, felügyelő tanárokat meg miegymást leadni – az erről szóló levél is kicsit kócos volt), így csendben nem tettem semmit.

Az operett fináléja következik: megint csak telefonon keresték meg a főnökömet az OH, és azt hiszem arról volt szó: a nekünk szánt vizsgázókat más helyszínekre osztják be, azaz ebben az évben ránk mint vizsgaközpontra nem számítanak. Lehet, jövőre...