Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Támlázás

(#2752) 2015. február 28., szombat

A katonaságnál így hívták azt az őrt, aki az őrszoba előtt állt. Valamiért (talán mert jobban szem előtt volt?), a támlázás ha jól emlékszem csak 30 percig tartott, más őrhelyeken ennél hosszabb ideig tartott az őrszolgálat.

Na, ez jutott most eszembe, a mostani tennivalóm is ilyen támlázás. A főiskolásoknak van itt foglalkozás, az utolsó év a könyvtár-informatikus képzésben. Nincs folytatás… Azt nem tudom, miért kell ennek vége lennie, biztosan már túl sok a könyvtáros is az informatikus is, pláne nekik egyszerre a kettőt csinálják. Azt se tudom, hogy miért nincs informatikai képzés a könyvtár-informatikusoknak, de hát ezt nekem nem kell értenem, én csak egy támlás vagyok, itt vagyok ha kellek. Egy laptopot beüzemeltem reggel a kivetítőhöz és ha vége a foglalkozásnak akkor majd szépen kikapcsolom és elteszem, ennyi maradt (nekem legalábbis) ebből a képzésből.

Amikor volt, jó volt. Ennyi...

Vasárnap a szombatról...

(#2565) 2014. április 27., vasárnap

Vasárnap reggel van, nem korán.

Megvolt a szombat, ebben a tanévben – de lehetséges, hogy egy jó időre – az utolsó munkás szombat... Tanítottam egész nap. Most sokáig nem lesz ilyen, azt sem tudom biztosan, lesz-e még... (Lesz majd egy szigorlatozós szombat meg egy államvizsgáztatós szombat, de tanítós ebben a tanévben már biztosan nem.)

Este nagyon ki voltam fulladva: nem hittem, hogy egy egész napos tanítás ennyire kiveszi az erőmet. Igaz, a délelőtti azért nem volt könnyű mert nemszeretem tárgy volt amiről beszélni kellett -- nem szeretem, mert én nem értek hozzá, a hallgatók, egyesek bizonnyal viszont nálamnál is jobban, az meg elég blama... Könyvtárgépesítés a tantárgy neve és a tartalma pedig az integrált könyvtári rendszerek: lehet, hogy csak az én mániám a gyakorlat, de ezt a tárgyat is úgy tudnám elképzelni, hogy gépteremben történik a foglalkozás, és egy-egy minta rendszeren ki is lehetne az egyes rendszereket próbálni. Ez most ezzel szemben színtiszta elmélet... Ez volt a délelőtti foglalkozás, igaz nem az egész: az utolsó órára levittem a hallgatókat a gépterembe, és a Word egyes, szerintem érdekesebb és megint csak: szerintem majd a szakdolgozat készítése során számukra hasznos szolgáltatását mutattam meg és be nekik. Jó csapat, érdeklődőek voltak, kérdeztek...

A délutáni foglalkozás a harmadévesekkel való ezen tanévbeli egyetlen foglalkozásom volt, ez olyasmiről szólt, mint ami a SzÁMALK egyik órasorozata volt, az ahol egy foglalkozáson négy- de inkább ötféle korábbi órasorozat ismeretanyagát kellett velük gyakoroltatni. A feladatot húsvéthétfőn csináltam, a nagyszombati SzÁMALK-os foglalkozáson jelen nem levőknek házi feladatul, na ez most pont jól jött. A tantárgy neve valami olyasmi, hogy WEB lap készítés. Az első egy órában azt hiszem újat nem mondtam nekik de aztán igen. A HTML alapszekezet nem volt ismeretlen számukra, a CSS nyomokban már igen. A végén szépen belehúztunk, akkor már PHP is előkerült, ez mindhármuknak – ilyen kevesen voltak – újdonság volt. Sok volt mindez, de azt hiszem élvezték, bármi furán is hangzik (mármint az, hogyan lehet mondjuk a programozást élvezni :)), ez szabadon választott foglalkozás volt, a kredit (pontok) miatt vették fel. Nemsoká' államvizsgáznak és ehhez 180 ilyen kreditet kellett megszerezniük a három év alatt, lehetséges, hogy a három jelenlevőnek csak ezzel volt meg? Nincs ezzel baj, ott voltak és érdeklődőek voltak, én meg kifulladtam, hogy még... Fél ötig kellett volna tartani de a szívem szakadt volna meg, ha működő PHP kódot nem tudunk csinálni (az SQL alkalmazása így is kimaradt), szóval ráhúztunk, de nem türelmetlenkedtek a hallgatók.

Mire szedelőzködtünk és mentünk, már kiürült a suli. Napközben ugyanis nagyon nem volt csendes: valami rendezvény volt, sokan voltak jelen, megtelt a díszterem aztán délután szekciókban ültek össze, ehhez is kellett féltucat tanterem. Amikor szüneteket tartottak, igen csak hangosak voltak, de estére, amikor mentünk, már csak mi voltunk, én mentem utolsónak el az iskolából (ahogyan reggel meg én voltam az első, a nagykapu még nyitva sem volt).

Szóval éppen elértem az öt ötvenötös buszt. Kicsit kellett csak várni, na annak soárn meg élvezhettem milyen a nemtudommi-akcentus németből, vagy holland vag német volt az a négy velemegykorú valaki, három nő és egy férfi akik három egészen kis testű kutyával mókáztak a megállóba, és akik szintén az ürömi buszra szálltak (a kiskutyákkal, természetesen). A CBA-nál szálltam le, mert nem mertem a Halleron vásárolni (akkor elkésem a buszt), a CBA-nál leszálltam, vettem csilisbabhoz valókat, aztán felballagtam Ady utcába.

A szombati nap szemerkélő esővel, egészen masszívan beborult éggel nyitott, de olyan dél tájt, kora délután elállt az eső, kiderült az ég és a nap is kisütött (hideg egész nap nem volt). A Kálvária dombnál valami móka volt, rendezvény, vagy egyszerűen csak meccs a focipályán, sok kocsi állt ott meg hangosak is voltak. Ahogy kiértem, beraktam a mosógépet mosni, aztán este csináltam egy nagyon nagy adag csilisbabot, a felét megettem, leküldtem még utána lekváros kenyeret is hogy a csilis bab komolyan vegye, nem akárki ette meg :) utána meg roppant erőfeszítés kellet ahhoz, hogy a mosógépet kipakoljam, hogy kiteregessek. Nem mertem az udvarra, pedig szeretem ha ott szárad – egészen más az illata –, nem mertem az udvarra mert féltem, úgy járok mint húsvéthétfőn és -kedden, amikor is (kedden) a reggeli eső eláztatta a száradó ruhát. Szóval este kaja után kellett lelkierő hogy a teregetést ne hagyjam másnapra, hogy még aznap megcsináljam. De megvolt, a cucc (már vasárnap, a ragyogó napsütésben és az enyhe szélben) kiszáradt, lehet majd vasalni... (Vasárnap délután le is vasaltam.) Szóval ennyi volt... Most azon gondolkodom, kicsit melózzak-e vagy reggelizzek, meg azon mit csináljak meg elsőre... :):)

Szóval itt csend van és nyugi: vasárnap reggel...

Három bűvös betű

(#2505) 2014. február 9., vasárnap

„EJF-a három bűvös betű, amely egy intézmény, egy közösség, egy család nevét képviseli” - olvasom az EJF honlapján. A másodévesek jegyeit szeretném beírni. Ezért kerestem fel az Eötvös József Főiskola, egy kicsi bajai főiskola WEB lapját. Ott találtam ezeket...

Sok éve van lehetőségem ennek a főiskolának a budapesti kihelyezett tagozatán tanítani, Az elsőévesekét nem akarom beírni mivel nem írhatom be, mivel: első évesek nem voltak ebben az évben. Nem tudom, hogy könyvtár-informatikus szakra miért nem vettek fel első éveseket, az okok ismerete nélkül igazságtalan lehet a véleményalkotás. A tény az, hogy sok év után megint nincs első évfolyam (egyszer volt már ilyen), és tény az is, hogy a harmadévesek még a bajai főiskola szervezésében végzik utolsó évüket és tesznek államvizsgát, a másodéveseket azonban a pécsi tudományegyetem veszi át.

Bizonnyal bűvösek ezek a betűk, de ezek szerint van akiknek hamarosan múltidő lesz. Bizonnyal egy család nevét képviselik, de ellentétben a cikk írójával (a főiskola lapja a cikk PDF alakját idézi, az eredeti megjelenésre nincs link), számomra elég ambivalens arra gondolni, hogy az iskola, vagy inkább: az Iskola leadja, átadja a képzéseit... Én nagyon sajnálom, hogy akármi is az ok, de a tény az tény, hogy valami véget érni látszik...

Nagyon régóta taníthatok ezen a képzésen, réges-régen volt, hogy a Várban az OSzK-ban lehetett alapszintű számítógép-használatot tanítani könyvtári asszisztenseknek, majd utána sokáig a Fáy-ban különféle informatikai tárgyakat tanítani informatikus-könyvtárosoknak (vagy könyvtár-informatikusoknak, nem tudom mi a kanonikis megnevezés). Igen sokféle tárgyat: az alapokat azaz informatika történelmet, alapfogalmakat, matematikai logikát, programozás alapjait, irodai alkalmazásokat is, PHP is volt egy vagy két évben, VRML is lehetett, HTML, XML is szerepelt egy tárgyban...

Ezek mind véget érni látszanak...

Az okokat nem tudom, tehát megítélni sem lenne helyes, a tény: a bajai főiskola ezt a képzést átadja a pécsi egyetemnek. Azt hiszem, a bajai főiskola ezzel kevesebb lesz. Biztosan felelősen döntöttek, biztosan nem volt más megoldás, bár a részletek ismerete nélkül ez olybá' tűnik, mintha a bajai főiskola megcsonkította volna magát. Ha ezt teszi, akkor biztosan jó ez neki.

Február nyolcadikán, szombaton, amikor ezeket írom akkor tegnap volt a másodévesekkel adatbázisos foglalkozásom. Remélem jó volt, sokkal többet készültem mint eddig hogy jó legyen, és azt is tudom, hogy sokat dolgoztunk, keményen dolgoztunk, a hallgatók a nap végére erősen elfáradtak ám remélem, családiasság ide, bűvös betűk oda, az SQL alkalmazásával kapcsolatban nem csak elmondhattam amit el kellett mondani de be is gyakoroltathattuk amit lehet. Persze hogy családias volt, hiszen csak heten voltak jelen, persze hogy családias, ha a korábbi majd' negyvenes évfolyam létszám helyett mostanra még egy tucatnyian sincsenek a hallgatók és ők sincsenek mind jelen. Nem tudom mi lesz ezután, nem vagyok abban biztos hogy a pécsi egyetemnek kell a pesti kihelyezett tagozat. Nem vagyok abban biztos, hogy nem utolsó alkalommal lehetett ilyen foglalkozásom. Nem tudom, családias volt-e, reményeim szerint azzal foglalkoztunk ami a tananyag és azzal nagyon, remélem akik ott voltak (nem mindenki akinek kellett volna), azok valami újat kaptak, azok ezután tudják mi az az SQL és hogyan kell használni. Lehet, hogy ez a vége. Hosszú folyamat volt és jó volt. Egyszer mindennek véget kell érnie, ami elkezdődött, ez független attól hogy tetszik-e vagy nem. Ez lehet, most itt ért véget.

Remélem akik átkerülnek a pécsi egyetemhez, ők is úgy gondolják úgy érezhetik majd, ahogyan az eredeti cikk írója... Nem ő írta, de ezt is a főiskola lapján találtam: „Az Eötvös József Főiskola hallgatójának lenni végtelen sok lehetőséget jelent.”. Néhány hallgatónak ezek szerint ez csak annyi, hogy – átteszik őket máshova... (Legalább ne írnák ki a lapjukra!)

JavaScript

(#2470) 2013. november 24., vasárnap

Szombaton megvolt ezen félév (nekem) utolsó főiskolás foglalkozása. Nagyon öszsement ez a képzés: a csoportok nagyon kicsik és a bajai főiskola erre a képzésre ebben a tanévben nem is iskolázott be első évfolyamosokat. (Azt nem tudom, hogy nem volt jelentkező vagy azért, mert a képzés felszámolása van éppen folyamatban...)

Sok évig a Várban volt a képzés (a számítógépesek a Fáy-ban), ezévtől minden óra a Fáy-ban van. Így volt ez tegnap is, a másodéveseknek én tarthattam foglalkozást. Nem egész naposdat, egy másfél órás foglalkozás után jöttem én, aztán volt az enyém után is egy másfél órás más foglalkozás.

A tárgy Információs rendszerek, a tartalma a programozással kapcsolatos: mi az az algoritmus, milyen algoritmusleíró eszközök vannak, ilyesfélék. Az elmélettel most nem vacakoltam: közreadtam a prezentációt ami sokkal bővebb mint egy bemutató. Csak gyakorlat volt, ami a korábbi évekkel ellentétben nem Pascal hanem – JavaScript. Mellette is, ellene is sok minden szólt. Ellene, hogy nem az a klasszikus programozási környezet, ellene hogy ha mindent meg akar az ember magyarázni, az objektumosság miatt rengeteg mindenre kell (kellett volna) sort keríteni. Mellette szólt viszont, hogy korszerű dologról van szó, hogy ezt azonnal tudja használni az, akinek kell ilyen és mellette, talán legfontosabbként – lehet, nem lenne szabad ezt fontos szempontként sorolni, szerintem az –, szóval talán legfontosabb az hogy látványos, eredményorientált és nem öncélú...

Nyolc feladatot válogattam össze, ebből négyet szép lassan lépésről lépésre megcsináltunk, az ötödiket már kutyafuttában, hiszen másik foglalkozás is volt az enyém után, percre pontosan be kellett (be illett) tehát fejeznem.

A csoport kicsi, de még így is nagyon nagyok a különbségek. Egy fő nagyon szépen haladt, vele sokkal többet is el lehetett volna végezni. Sajnos, akadt akinek az e-Mail csatolat kezelése is gond – nagyon igyekeztem nem felfortyanni, de lehet nem sikerült a bosszúságomat leplezni (a hallgatók szavaiból erre vonatkozó utalás hallatszott ki). Soha, soha sem fogom megérteni, hogyan lehet könyvtár-informatikus, akinek gond a fájl kezelés, gond az e-Mail csatolat kezelése vagy akinek nincs e-Mail címe (legalább is olyan, amit akárhol elér).

Persze ez csak szubjektív vélemény – a képzés sajnos elhalni látszik, ezek a kérdések hamarosan teljesen okafogyottak lesznek...