Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

KRÉTA

(#2909) 2017. május 15., hétfő

Úgy látszik, most jött el annak az ideje ami szerintem minden központosítás másnapján, ha nem még aznap időszerű lett volna (és amit a Főváros, amíg ő volt a Gazda, meg is valósított bizonyos szinten).

Egységes IAR-t, iskolaadminisztrációs rendszer kíván az NGM a Centrumos iskoláknak.

Volt persze erre már kísérlet, a Magiszter ilyen akart lenni de az inkább rémes volt, mint hasznos… A @Napló vagy hogy átkereszteltél, Neptun-Napló amit mi használunk, szerencsére kiköpött mása a KRÉTA-nak. OK, nem ismerem a hátteret, nem akarok gonoszkodni, de nekem úgy tűnik ez egy nagyon hasznos váltás lehetett a fejlesztőnek, mivel hogy feltehetően leporoltak, fazonigazítottak és ismét eladtak egy rendszer. Jól tették, főleg mert mivel nekünk azzal a váltással, hogy a KRÉTA rendszert kell használni szeptembertől, nem sok újdonság adódik majd. OK, biztosan tesznek új dolgokat bele a fejlesztők, de nincs adatmigrálás (de borzasztó volt is az az F2 vs. Magiszter koordinátarendszerben), nem kell megszokni azt, hogy a hétköznapi tennivalókat egészen másként kell majd vele csinálni.

Tavaly a KLIK-es iskoláknak az előzetes TTF kapcsán volt egy eligazítás, valami rejtélyes oknál fogva ott kellett legyünk (teljesen feleslegesen, nekünk akkor már közvetve az NGM, közvetlenül az NSzFI volt a gazdánk). Ma is volt egy hasonló, ma a Petrikben. Biztosan nagyon hasznos volt azoknak akik más rendszert használnak, de én sok újdonságot nem hallottam. Na jó, a felét végigszunyókáltam (ha úgysem mondanak újat, akkor miért ne), de a másik felén sem… :)) Szeretem az olyan tájékoztatókat, amin elmondják, mi lesz… Legyen – aztán majd meglátom, ha csinálni kell majd kérdezek… De így előzetesbe…? Sok értelmét nem láttam.

Mindegy, a parancs az parancs. Oda kerekeztem, ahogyan fentebb említettem volt, az előadásnak a felét végigbóbiskoltam, aztán vissza kerekeztem. Nagyjából ennyit a tájékoztatóról.

Biciklivel mentem, jöttem. Most nem mentem járdán, mivel az tilos. Mit mondjak, az Orczy úton vagy a Thököly úton tekerni a péntek délutáni csúcsforgalomban erősen adrenalintermelő élmény! Viszont szabályos. Viszont nem unalmas! De végül is baj nem lett, még el sem áztam pedig borult az idő, kicsit odafelé szemerkélt is, visszafelé nem. Sajnos viszont – hűl megint az idő…

KRÉTA? Majd meglátjuk, ha kell használjuk… Előre nem tűnik veszélyesnek, szenvedésnek, macerásnak a váltás. A többi meg menet közben kiderül.

Klikstat

(#2461) 2013. november 15., péntek

klikstat

Pontosan ez a képernyő nem sokáig volt fenn, de körülbelül ugyanez van most is kint: körmondatok arról, hogy hát lassú és nehéz használni (még az összeomlás is idézőjelben van), emlegetése egy táblázatnak ami sehol sincs, és egy főigazgatói levél ami technikailag semmit sem mond, és még a sortördelése is csúnya!

klikstat2

Ha be sem lehet lépni, akkor nincs gond, nincs túlterhelés: pénteken délelőtt már hiányzik a képernyő felső részén levő három naracsszínű csik jobboldali eleme. A középső a FAQ (semmitmondó, ráadásul elmosódott betűkkel olvashatatlan is), a jobb oldali a kitöltési útmutató... De kitöltést nem lehet kezdeményezni :(

Tulajdonképpen várható volt, nem is az az érdekes hogy most feladat lett hanem az, miért csak most...

A KLIK is elkészítette a maga statisztikai adatgyűjtő programját. Nem számít, hogy létezik hivatalos, törvény (nem rendelet, nem főigazgatói utasítás hanem törvény) által elrendelt adatszolgáltatás, a KLIK csinált sajátot. Az sem számít, hogy az egyik, ha nem a legnagyobb korábbi iskolafenntartó, a Főváros évek óta fejleszt adatkezelő rendszert ami most is üzemel, az intézmények egy körére nézve feltöltött – akár annak a kiterjesztése is lehetőség lett volna... Nem nem, mindenképpen újat kell csinálni! Persze hogy a Microsoft alkalmazását használja – régen volt az a december legvége, amikor rajtaütés szerűen kellett kommunikálni arról, mennyire nem egészséges ha a közszféra egyetlen piaci szereplőtől függ. Persze hogy WEB-es form kitöltése a feladat, persze hogy táblázatos dolog. És persze, hogy senki sem számolt, amikor a feladathoz eszközt terveztek. Nem pár falusi kis iskola adatkezelését kell megoldani hanem a KLIK összes iskoláját. Hogy még rosszabb legyen a helyzet, persze hogy napokat hagytak határidőnek, had kelljen az amúgy is nagyon nagy, több ezres bejelentkezésnek egy vagy kettő napra koncentrálódni, ha a net sávszélessége bírná, majd a szervere fogják visszautasítani a nagyon nagy mennyiségű kiszolgálási kérelmet.

Maga a feladat nem lenne komplikált, sima kétdimenziós dolgok, meg kell adni osztályonként a képzés jellemzőjét és specialitásait oszt ennyi. Menne az, ha lehetne vele dolgozni, de most már hajnali négykor is csak jojózik itten. OK, a szerdai feladatelrendelés ami csütörtök (!) délután négyre rendelte kitölteni, felesleges pattogós katonáskodásnak bizonyult és mivel tudjuk egy ideje, hogy bizony a tények makacs dolgok és egy fránya szerver 5900 kérést egyszerre nem fog kiszolgálni, a határidő hétfő délutánra módosult. Hja, ha ma is meg hétvégén is csak a körpepörgőforgó izé lesz és munka nem lehetséges, akkor ez is csak halottnak a csók... Nem tudom, miért nem lehet a hibákból tanulni, a KELLÓ-féle kudarc nem volt intő példa? Nem tudom azt sem, hogy kik lehetnek a másik oldalon az informatikusok, mindenesetre fura, hogy ezév januárjának első napján amikor friss volt a KLIK honlapja, hát az is elég érdekes volt...

IT

(#2357) 2013. április 17., szerda

Késő este kaptam, már nem tudtam kedden megcsinálni csak elolvasni: a tizenötödikén a Parlament (na most hezitáltam ér-e nagybetűt...) által jóváhagyott információbiztonsági törvény kapcsán a régi fenntartó a Főváros adatokat kér az informatikai rendszerről.

Az adatkérés formája Excel táblázat... Nem tűnik nagyon profi megoldásnak... (Amíg a Főváros volt a Gazda és a FOK végezte ezen adatgyűjtés technikai hátterének kezelését, sokkal profibban ment ez, nem szeretem munka volt ahogyan ma is hogy meg kell csinálni de a tény az tény: ez amatőr megközelítés, amaz sokkal profibb megoldás volt! Amúgy a KLIK pont ennyire szakmaian végzi az adatgyűjtést, ott is Excel táblázatokat kell buzerálni, ők még az XLSX helyett XLS-t sem képesek közreadni mint most a régi Gazda...)

Szóval adatszolgáltatás, de elég fura... Például milyen a hálózat? Vezetékes vagy vezeték nélküli? Vagy! Dehogy vagy, és... De hát a táblázatba vagy ezt, vagy azt kell beírni... Megkérdik, hogy van-e saját hálózat (miért, van olyan ahol nincs?), megkérdik, hogy van-e Internet kapcsolat (miért, van ahol nincs? Hja van, a SzERSA volt ilyen ahol tavasszal voltam minőségbiztosítási ellenőrként a kompetenciamérésen, de hát azok nagy varázslók! :)), megkérdik azt, hogy használ-e nyílt forráskódú programot (na ezt ki is tweet-eltem, annyira meghökkentett), megkérdik az operációs rendszer típusát... Az viszont nem derül ki, minek az operációs rendszere érdekli őket (a választási lehetőségek utalnak arra hogy a munkaállomásoké), azt például viszont nem kérdezik, hogy hány saját szerver van-e és milyen célra (habár ma már feltehetően mindenütt van), nem kérdik, hogy milyen ezek védelme illegális behatolással szemben – pedig a tizenötödikei törvény pont ennek a kezelésére született – továbbá nem kérdik azt sem, hogy alkalmaz-e az intézmény saját proxy-t, DNS-t, milyen vírusirtót használ amit honnan szerzett be mennyiért és miként frissíti az egyes gépeken azt. Nem kérdez rá az adatszolgáltatás arra sem, hogy az adatmentés miként történik és mi a periódusa, nem kérdez rá az archivált digitális adatok tárolásának módjára, nem kérdez rá arra sem, hogy akadályoztatás esetén a rendszergazdai tevékenységek lefedettségét miként oldják meg.

Szóval szerintem sok minden hiányzik ebből... Ennyi... Kedden este ezzel már nem kezdtem semmit, félretettem csemegének szerdára :)