Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

@Napló

(#2786) 2015. szeptember 6., vasárnap

Erről azt hiszem elég sokat írtam már és feltehetően fogok is. Elektronikus naplót harmadik éve akarunk az iskolában használni. Elsőre a FOK által fejlesztett F2 elektronikus naplója volt az, amivel próbát tettünk. (Maga az F2 összetettebb dolog volt, e-napló is volt benne). Több ok miatt sem sikerült, ha jól emlékszem leginkább azért, mert a használt órarend automatizált, import szerű átvitele nem volt megoldható. De ez csak az egyik ok volt… A következő évben egy hirtelen – innen annak tűnt – ötlettől vezérelve a Magiszter lett az, amit ingyenesen használhatott egy évre mindenki. Ezzel sem volt szerencsénk, az F2 és a Magiszter közötti adat-migrálás egy tragikomédia volt. Az azt követő, az előző évben az @Napló programot használtuk. Nem akarom egyik rendszert sem minősíteni – nem is lenne helyénvaló mivel elég alaposan egyiket sem ismerem –, de ezzel jártunk eddig a legjobban. Bár ez (sem) nem tökéletes, pontosabban lenne ez, az amit másként lenne benne jó csinálni, de kézre esik, egyszerű a használata, és ami nagyon fontos, egészen kimagaslóan jó (volt) a technikai támogatottsága. Egyszerűbben: nem volt kérdés, amit ha elküldtem e-mail útján, ne kaptam volna aznap, esetleg másod- vagy harmadnap választ rá, volt hogy csak annyit, a levél megékezett, a kérdés megválaszolásán az akinek kell, dolgozik…

Amikor június végén új lett a fenntartó – amikor még inkább elvesztettük az önállóságunkat, hiszen most már OM számunk sincs, most már csak tagintézmény vagyunk ami azért mondjuk ki, nem kicsit fájdalmas –, akkor arról is szó esett, hogy egységes elektronikus naplót kell majd használni. A korrektség megkívánja leírni azt, hogy ez racionális döntés. De azt is mindjárt hozzá kell tenni, hogy ha megint váltani kell elektronikus naplót, az maga a téboly! Azt már hozzá sem teszem, hogy az ilyen váltások nem feltétlen ésszerűségi alapon történnek, amint a Magiszter ingyenessé tétele sem ilyesmi volt. De persze egy dolog az akarat (mármint a fenntartó akarata az egységesítésre) és egy másik az, hogy mi az amit keresztül képes vinni. Az már most látszik, hogy ami informatikai hátteret igényel, azok közül alig valamit, inkább: egészen egyszerűen semmit! (Csak zárójelben: a tantárgyfelosztást még mindig táblázatkezelővel – konkrétan Excel-lel, de végül is nem a programmal van vaj – kell csinálni, pedig a Főváros sok éve képes volt erre egységes informatikai támogató rendszert létrehozni és üzemeltetni, a Szakképzési Centrum erre képtelen.) Szóval volt a hír az volt, hogy egységeset kell – aztán felpuhult a parancs, mondván, használja mindenki azt, amit eddig. (Abba bele sem merek gondolni, mi lenne, ha év közben adják parancsba a váltást!) Pénteken olvastam: az Educatio üzemelteti a következő egy évben az @Napló felhős változatát. Ezt is onnan tudom, hogy többször érdeklődtem az @Napló gazdáinál, a TwinNet Kft-nél, technikai segítséget kérve. Fura volt, hogy a korábbi gyors és alapos válaszok után most semmi sem jött, aztán pénteken kiderült miért: már nem ők látják el a támogatást, hanem az Educatio.

A dologban jó az, hogy nem kell programot váltani, a következő évre ezt a programot használhatjuk. Az is jó hír, hogy fizetni érte nekünk nem kell – persze ingyen ebéd nincs, az hogy a költségvetés finanszírozza, az például olyan, mint az ingyen óvodásebéd, közvetve, az adóforintjaiból az is finanszírozza akinek nincs óvodás korú gyereke. Közvetve az is finanszírozza ennek a rendszernek a használatát aki mást használ. Szóval a tavalyi egy éves ingyenes időszak után ebben az évben meg ezért nem kell érte fizetni. Sajnos eddig tartott csupán az, ami jó hír: amikor az Educationál kérdeztem, – küldtem el ismét azokat a technikai jellegű kérdéseimet amiket korábban a TwinNet-nek –, akor a legteljesebb értetlenség volt a válasz, egy telefonszámot adtak. Hogy is ne! Minek elmondani amit le lehet írni! Sokadik – de tényleg sokadik – levélváltásra a vonal másik végén levő valaki leírta, ez a dolog nekik is új – jó isten, mi lesz ebből – előbb megadták a TwinNet e-mail címét aztán és csak ezután adtak egy Educatio-s személyes címet. Erre elküldtem a kérdéseimet (OK, pénteken délután), de még csak egy mukk sem jött hogy megkapták, hogy dolgoznak rajta. Szóval szumma szummárum, az eddig használt és jó e-napló programot használhatjuk, pénzbe nem fog kerülni de sajnos ettől kezdve azt hiszem annyira megyünk vele amennyire sikerül nekem egyes problémás dolgokat megoldani, ettől kedve azt hiszem szakszerű és hasznos tanácsokban válaszokban nagyon nem lehet reménykedni.

IAR, még mindig

(#2655) 2014. szeptember 17., szerda

Ez lassan olyan, mint egy végtelen történet bár lehet, a bohózat jobb szó rá. Bohózat abban az értelemben, hogy mennyire nem tudja a főhatóság, a fenntartó, a Gazda, hogy mit is akar, vagy ha tudja ma, most, mennyire mást akar holnap sőt pillanatokon belül. A koncentrálás egyik előnye az egységesítés a másik a határozottság lenne, na ennek a nyoma nem látszik.

Korábban volt az F2, aztán a Magiszter amit tetszik vagy nem, egyetlen IAR-ként ajánlottak (a teljes igazsághoz tartozik, hogy nem erőltették). Aztán a Magiszter-t augusztus 27-re virradó hajnalban lekapcsolták, hát ez nem valami barátságos gesztus. Aztán – ez már új fejlemény – levélben értesítettek, hogy visszakapcsolják (remek, tanév indítás után két héttel!), de csak két hónap próbaidőre, és ha az üzleti tárgyalások addig nem vezetnek sikerre, megint lekapcsolják. Pontosan a levelet a levél alján levő disclaimer miatt, nem idézhetem karakterhelyesen, de elég rideg volt a levél vége. Ha nem lesz siker a tárgyalásokon, mentsen mindenki vagy jön a sötétség...

Mindegy, ahogy egy másik cikkben írtam, igen jól elvagyunk az @Napló nevű programmal... Erre tegnap jön pár levél ami megint változást jelez. (Döntenék már el, mi a csudát is akarnak...) Az egyik a Magiszter-ről, gyakorlatilag megismétlik amit korábban, de most már nem a végleges lekapcsolással a sötétséggel és a nihillel és nem azzal fenyegetőznek a két hónapos próbaidőszak végére, hogy aki nem menti az adatait annak elvész, hogy mindenki maga köteles az adatait lementeni (mondjuk az F2-sök simán megsemmisítették, pedig oda kötelező volt korábban felvinni, na mindegy), most már nem nyersen a végleges lekapcsolást emlegetik hanem hogy kettő hónap próbaidő után meg lehet vásárolni.

Hja a pénz szaga egyeseket barátságossá tesz. (Mások barátságosak anélkül is...)

Szóval megneszelték a derék Magiszteresek, hogy lehetőség van a lyukas zsebű KLIK-nek, annak a KLIK-nek aki már a köz-sajtó szerint is a csőd szélén áll, finanszírozni, kifizetni az iskolák IAR-ja fenntartási költségeit. (Ezt sem értem, egy rohadt projektor ízzóért kanosszát kell járni, ezt meg kérés nélkül is adják legalábbis ígéret szinten?). Hja, mondom, van akit a pénz szaga is barátságossá tesz. És tényleg: szinte percre pontosan érkezett a fenntartói levél is, miszerint van lehetőség a fizetős IAR-ok finanszírozására, csak kérvényezzük.

Na most nem értem. Persze hogy nem, azért lakom itt a béka segge alatt ezer kilométerre lent a mélyben, odafenn ragyog az ész! Akkor sem értem: az a KLIK, aki kérdésre válaszul nem átallotta kijelenteni, hogy tessék az iskoláknak az IAR költségeit alapítványi pénzeikből fizetni (OK, személy szerint nem azok, akik a mostani levelet írták, de hát ennyire más egy intézmény állásfoglalása, ha adott helyen már más van?) Az a KLIK most lehetővé teszi legalábbis ígéret szinten a központ pénzből való finanszírozást? OK, és mennyire lehet ebben bízni? Nem azt mondták, ennyi van erre, utaljuk – hanem azt, ha van költség, lehet kérni annak kifizetését. És mi van ha az adott IAR beüzemelése után megint elzárják a pénzcsapot, és nem fizetnek, az IAR gazdája meg mint a Magiszter augusztus végén, lecsapja a főkapcsolót?

Nem a széljárással van baj, hanem ennek gyakori változásával. Semmit sem lehet csinálni, ha nem hogy hosszú, de egészen rövid távra sem biztos semmi. Hír ide, engedély oda – jól megvagyunk a @Naplóval, a support egészen kiváló, a kérdésre válaszok születnek, ha hibát találunk (egy apróságra már rábukkantam), akkor egyfelől ígéret van a javításra de ami fontosabb, hogy konkrét tanácsot is kaptam annak megkerülésére azaz ami számunkra a legfontosabb, hogy így vagy úgy a feladat elvégezhető, illetve – ez sem tipikus –, ígéret van olyan funkció kiépítésére (közösségi szolgálat), ami éppen csak van meg a rendszerben, számszaki kezelés nélkül, de kérésre (persze hogy nem csak a mienkre, de legalább meghallgatott kérésre) a fejlesztők ezt előrevették.

Nem tudom mi jön még, nem jó hogy a dolgok ennyire bizonytalanok...

@Napló - mézeshetek

(#2654) 2014. szeptember 13., szombat

2654--atNaplo-mezeshetek

 

Lehet, IAR jobb cím lett volna ennek a cikknek. Vagy az, hogy e-napló... Igen sokat írtam már ilyesmiről, sokszor (sajnos) nem valami pozitívan.

Régóta cél, hogy legyen ilyenünk, de sokáig csak kerülgettem a feladatot. Igazából tavaly, kicsivel kevesebb mint egy esztendeje vágtam bele. Az iskolánk sokáig Fővárosi fenntartású volt, a Főváros régóta üzemeltette a Fővárosi Oktatástechnikai Központ nevű intézményt, „ő” kapta feladatul annak a támogató informatikai háttérnek a kialakítását, ami azt hiszem ez a tévedés komoly kockázata nélkül kijelenthető, elsősorban azt célozta meg hogy minnél teljesebb körűen és minnél naprakészebben legyen a fenntartó a fenntartott intézmények minél szélesebb körű információiról tájékozott.

A programra – szerintem – ez alapvetően rányomta a bélyegét. Már akkor volt vele dolgom, igaz akkor nem napi gyakorlat szinten és nem a pontos, határidőre teljesítés kényszerével, amikor még Éva használta: a technikai támogatás volt (rendszergazdaként) a feladatom.

Éva halála és azután, hogy a munkája az én munkám lett, már nem csak a FŐKIR – akkoriban ez volt a neve – működtetése, de az adatfeltöltés, pontos határidőre (ez nem mindig ment) és korrekt naprakész tartalommal (ennek is volt olykor hijja) is a feladatom lett.

Azt nem mondom, hogy a FŐKIR volt a kedvencem: csak itt lehetett használni bent a suliban mert egy saját hálózaton ment (ami az adatvédelmet illeti, ez korrekt), elég lassú is volt. Az F2, ami leváltotta, erős javulás volt ehhez képest. .NET keretrendszer kellett hozzá, ez nem kis darab. A sebességével nem volt gond, viszont hihetetlenül bonyolult volt felvinni ebben az adatokat: a tanév legelején a tantárgyfelosztást, aztán a normatívát és mindig azt, amit éppen kértek. (A fejlesztők biztosan nem értenének egyet azzal, hogy ez bonyolult volt, de nekem annak tűnt. Nagyon is!) Egészében és mindenestül igen korrekt csapat fejlesztette. Volt, hogy a program hibás volt, igaz a fejlesztők javára legyen mondva, nem akarták bemesélni a döglött egérről, hogy csak alszik: amikor egyértelmű volt, hogy a megfelelő adatok bevitele esetén is fals eredményt hoz, javították. (Mondjuk ez a szívjóság annyira akkor és ott nem hatott meg: akkor, amikor az őszi szünetben utaztam volna a családdal pont ezért csak később tudtam elindulni, de belátom, ez egyéni szociális probléma).

Mindezt azt hiszem már leírtam párszor...

Tavaly ősszel aztán végre nekiveselkedtem és az F2 e-naplójának használatát készítettem elő. Az kimondhatatlanul nagy dolog, hogy a program minden alapadatot tartalmaz. Az órarend bevitele és még számtalan más azonban elég nagy meló, de ezzel együtt is használatba vettük. Szerencsére sem a kollégáknak sem a szülőknek sem a diákoknak nem kellett a .NET, nekik egy WEB-es felületen való elérés teljesen megfelelt.

A tavalyi tanévben indult, akkor találta ki valami főokos, hogy ha már minden központi – még nem, de erre felé haladnak a dolgok – akkor legyen egyetlen e-napló. Bár sokszor sokan elmondták, leírták, hogy ez mekkora hülyeség, én ebben nem vagyok biztos. (Hihetetlen, de olykor a főokosok i smondhatnak okosságot. Lehet, tévedésből? :)) A Főváros annak idején ha jól emlékszem vagy 160 intézményt üzemeltetett, de az egyetlen F2 megfelelt erre a célra, mivel azt, a programot elég univerzalitással ruházták ehhez fel. Pedig a Főváros nem országos szerv mint a KLIK: fel nem tudom fogni, a KLIK előkészítése során miért nem erre: az informatikai alapok megteremtésére helyezték a hangsúlyt, miért mondjuk a kiadmányozási szabályozás meg az iktatószámok struktúrálása volt az, amire a figyelmet fordították. Egy ekkora intézményben, intézményhez, ezt nem tudom elképzelni, hogy ne lehetett volna egy erős informatikai csapatot verbuválálni és akár a korábbi ilyen, hasonló rendszerek (pl. éppen az F2) tapasztalatai alapján kifejleszteni egy IAR-t, egy e-naplót. Egyet.

De nem – egyet akartak de a Magiszter lett az az egy. A csuda tudja miért pont az – ezen persze lehet kőröket futni, de nem érdemes, ezt innen a béka feneke alól pár ezer kilométer mélységből megítélni soha sem fogja tudni az ember. Mi a mélyek mélyében csak azt láttuk, hogy valamikor későősszel (!) elérhető lett a Magiszter. Persze, mikor máskor, az természetes, hogy aki dönt ilyenben, annak fogalma sincs, mi a csuda is történik egy iskolában szeptember elsején. Meg jó esetben előtte. Na mindegy. Szóval ősz közepe táján, de lehet, csak a tél elején használhatóvá vált a Magiszter. Akkor már használtuk az F2 e-naplóját...

Persze a kérdés ekkor az, az F2 adatai hogyan kerülnek át a Magiszter-be. Migrálással – ez volt a válasz, de azt nem tették hozzá, hogy az F2 gazdáinak nem érdeke ez (hiszen amely intézményt migrálják azt mint ügyfelet elvesztik), a Magiszter meg nem nagyon foglalkozott ezzel, hiszen neki a hatalmi parancsszóban bízva (felteszem ezt gondolták) úgyis lesz ügyfele, meg aztán ha az adatokat kezelő F2 gazdái nem akarják, akkor a fogadó Magiszter úgysem fog tudni hozzájutni megfelelő adatokhoz. És akkor még egy szó sem esett arról hogy mindenféle heveny kooperatív készség ha lett is volna (nem volt), egészen egyszerűen az eltérő felfogások, filozófiák mentén az adatmigrálás teljes kőrűen megoldhatatlan...

Az F2-t – amint az várható volt – a KLIK számára a Főváros fenntartásában akkor még üzemelő FOK fizetőssé tette. Ezzel nincs semmi baj, azzal inkább, hogy amikor lyukas a zsebünk, erre biztosan nem tudunk költeni meg az is elég bornírt ötlet – és akkor finoman úrinőiesen fogalmaztam – miszerint tessék alapítványi pénzből finanszírozni. Nem én pikírtkedek, elhangzott! Persze – krétát meg a tanárok hozzanak be, ha a táblára akarnak írni. :(

Nem tettük, nem használtunk egy ideig semmit.

Nyáron töltöttük a Magiszter-t én meg gyűjtöttem a munkakedvemet és a lelkesedésemet, miszerint augusztus végén nekiesek, hogy a tanévet mér e-naplóval kezdjük.

Közben a környezet is változott. Más lett a választások után a vezetés a minisztériumban, más lett a struktúra is – nem dolgom minősíteni, hogy jobb vagy rosszabb, szerintem ezt nem is lehet előre eldönteni – de az tény, hogy megváltozott a koncepció. Most már nem akartak egyetlen IAR-t használtatni, most már azt kommunikálták, hogy az iskolarendszer sokféle, egyetlen IAR ezt nem tudja kihszolgálni. Mondom, a jószándékot ebben a hozzáállásban nem kétségbe vonva sem hiszem azt, hogy így lenne. Miért ne tudná kiszolgálni egyetlen IAR ha azt okos emberek, odafigyelő emberek, olyanok akinek időt hagynak erre és olyanok – akik láttak már iskolát belülről (nem, nem gyerekkorukban!) tervezik meg. Na mindegy... Az biztos: rövidtávon előremutatóbb hozzáállás ez, mint a másik (pláne hogy ráböktek egyre, fiam, te, te vagy a győztes. Állítólag verseny sem volt...

Ahhoz, hogy az iskolák számára az egyes IAR-ok használati jogát megvegyék, közbeszerzést kellett kiírnia az Educatio-nak. Ezt sem tették jobban, mint korábban az egyetlen IAR bevezetésére irányuló kísérletet. Elcseszték, a hazai politikai szlogenben Feltó nyomán szabadon: nemkicsit, nagyon! (Ez is jelzi, nem egy adott szín privilégiuma a hülyeség!) Az eredmény az lett, hogy a közbeszerzési döntőbizottság elkaszálta a dolgot, azaz maradt a nagy semmi.

Azaz maradt az, hogy használ mindenki azt, amit használ, ha kell (mert nem ingyenes), akkor finanszírozza ahogyan tudja. A Magiszter ekkor igencsak barátságtalan húzást tett: augusztus 26-a után, másnap hajnalban egészen egyszerűen lekapcsoltak! Ott vannak az F2-ből véres verítékkel migrált adataink, ott vannak a nyáron felvitt adataink, ők meg egyszerűen lekapcsolják a rendszert. Egy udvarias, de semmi jót nem ígérő szöveg virít csak ott... (Nem tudom, mi a fenét akarnak, mert e cikk megírása után mail útján tették közzé, miszerint hamarosan – azt nem írták mikor – kettő hónap próbaüzemre visszanyitják. Ezalatt aki akarja/tudja, mentse, ha addig nem lesz eredménye a tárgyalásoknak, megint lekapcsolnak. Azt hiszem, ezek után Magiszter akkor sem kéne, ha hozzám vágnák!)

Levlistán olvastam, hogy a @Napló ingyenes. (Valaki emlegette hogy vannak ingyenes, ere rákérdeztem, sorolja – én csak a MaYoR-t ismertem addig annak, na ekkor lett a válasz az, hogy pl. a @Napló is az) Ezt nagyon furcsállottam Mind a kettő igaz... A @Napló készítői az adott helyzetre hivatkozva a következő tanévre (később pontosan is megtudtam hogy 2015 szeptember 31-ig) a rendszerük használatát ingyenessé tették.

Igen ügyes dolog. A közbeszerzési döntőbizottság egyik, ha nem a legfontosabb ellenvetése a közbeszerzési eljárással kapcsolatosan éppen az volt, hogy az egyes rendszerek forgalmazóinak bemondása alapján döntötték el, melyik rendszert hányan használják. Azzal, hogy a Magiszter, pont az ahova az előző tanévben átterelni akarták az iskolákat, ilyen módon tűnt el, lépett ki, lehetőség nyílt a @Napló jogtulajdonosai előtt. Persze semmi sincs ingyen. Az ingyenes hozzáféréssel szereztek sok új ügyfelet, ám ők hasznot nem hoznak. Most még nem. Ha a koncepció marad, ha központi forrásból finanszírozzák majd az e-napló használatát és ha nem az első közelítésben megvalósítani szándékozott egyetlen szereplő helyzetbe hozása lesz ennek a módja, akkor jó eséllyel ezek az ügyfelek jövőre már fizetős ügyfelek lesznek, aki pedig egy évig használt egy rendszert, elég kis valószínűséggel fog a saját akaratából IAR-t váltani.

Augusztus 29-én olvastam a hírt, hogy a @Napló ingyen hozzáférhető – természetesen igényelni, regisztrálni kell, ezt megtettem a következő hétfőn és még aznap este meg is kaptam a levelet a hozzáférésről. Másnap hajnalban próbáltam, nem ment: mint kiderült azért, mert ilyenkor futnak az automata karbantartó funkciók.

A program kezelhető, barátságos! Sok minden van benne, de szerencsére nem kell ezen teljes funkcionalitást használni és szerencsére az, amit használni kell, kézreesik. (Az F2-vel szemben éppen ez volt a, nagyjából pedig az egyetlen értelmes ellenvetésem, hogy semmi de semmi felhasználóbarátság nem volt benne az adminisztrátori felületen.) A Magiszter felületével nekem nem volt gondom – egy fórumon azt olvastam, hogy a felület elavult, a kései kilencvenes éveket idézi; lehet, de ez szerintem nem negatívum, mindegy, ízlések és pofonok... A @Napló felülete – ezt a fejlesztő mondta – a legtöbb esetben tabletre otptimalizált, elavultnak tehát nem nevezhető.

Egy komoly baj volt vele: teljesen üresen kaptuk. Ez persze nem a fejlesztő, nem a forgalmazó hibája... Az adataink az F2 megsemmisülésével (ha jól tudom, a FOK közeli, jogutód nélküli megszűnésével a programfejlesztő cégé lesznek megint a jogai, ha a program nem is, a benne levő adataink megsemmisültek) és a Magiszter barátságtalan bezárásával semmink sem maradt. Csupán az adatátvétel a KIR-ből, na ez működik és a legnagyobb adattömeg, a diákok adatainak átvételében nagy segítség. A tanárokéban is, bér ez már nem teljes körű, nem mindenki jön át. És semmi más: mindent de mindent be kell vinni, osztályokat és csoportokat, tanulókat besorolni, tanterveket felvinni, tantárgyakat (és termeket) felvinni, tantárgyfelosztást csinálni, órarendet felvinni. Lenne XML export az aSc-ből de ez semmiben nem segít minket, mert az aSc-hez nincs ilyen modulunk (venni kéne, nincs erre pénz)

Ez van. Most @Napló lesz -. még tartanak a mézeshetek, a programbemutató során csak egy kollegina berzenkedett, hogy miért kell ilyet használni (ő mindig berzenkedik ha gépet kell használni – lükék minden csapatban vannak), a bemutató egyszerű volt és érhető, a konfigurálást meg úgy csinálom, hogy mihamarabb mindenki tudja a programot használni. A support remek, a levélben feltett kérdésekre gyors és alapos válasz érkezik, egészében egyelőre nagyon nagyon elégedett lehetek, lehetünk. Amit tudni lehet a programról – olyanoktól, akik nálunknál régebb óta ügyfelek, ezt használják – az jó eséllyel azt valószínüsíti, hogy ez később sem lesz rosszabb...

Irgalmatlan sok munka lesz még vele, de ez az én munkám (az F2-ve is volt, a Magiszterrel is bár azzal teljesen és totálisan hiába), ha viszont ezért cserébe egy jó IAR és egy panaszmentesen használható e-naplónk lesz, akkor azt mondom, pompás üzletet csináltunk! :)

TTF

(#2602) 2014. június 25., szerda

Valaha szeptember első hetének a vége volt a határidő... Valaha nem utolsósorban ennek az adatszolgáltatásnak az egységesítésére készítette az akkori fenntartó előbb a FŐKIR-t utána az F2-t. Később a határidő egyre korábbra tolódott, szeptember eleje volt egy ideig, akkor augusztus végén volt vele dolog, habár az F2-s időkben szerencsére nem kellett miden adat bevitelét évről évre elölről kezdeni.

A KIK-es időkben a határidő előbbre tolódott, nyáron kellett egy előzetest, augusztus közepére pedig egy végelest leadni. A forma, a technika brutális visszalépés volt, Excel táblában kérték.

Most minden tekinteben fokozódik a helyzet. A határidő június 30 – ez nem csak azért rossz, mert éppen egybeesik a tanévzárással, érettségiztetéssel, érettségi elszámolások készítésével, nem csak azért rossz, mert még igen csak van mozgás, igen csak vannak olyan pozíciók amikhez egyelőre nem tudunk neveket rendelni (és melyeket reméljük a nyár folyamán így vagy úgy sikerül nevesíteni, feltölteni), hanem mert a mód, ahogyan adatot kell szolgáltatni, még messze nem kiforrott.

Megkaptuk az azonosítót jelszót... A technológia a ma szokásos WEB-es form-ok sokasága, a lassúságra nem lehet panasz (habár a FŐKIR mélységeit nem éri el és szerencsére ehhez csupán egy böngésző kell, nem kell .NET, mint az F2-höz). A legrosszabb, hogy semmi, de egyáltalán semmi hasznos nincs benne, pedig ezeket az adatokat mi egyszer már felvittük, évente karbantartottuk... Most pedig, a szűk határidő, a még itt-ott hibázó felület, a nem gyors elérés, az olykor visszaköszönő leállások mellett, ellenére mindent fel kell vinni egészen az alapoktól..

Nagy menet lesz...

2602--ttf-a

Amikor működik...

2602--ttf-b

... és amikor nem!

2602--ttf-c

Ezt ma lőttem, öt perccel a tiltott időszak után nem enged be...

Update a nap vége felé: egész nap ezzel dolgoztam, de ez a program – borzalom. Nem tudom, volt-e már ennyire összerakatlan, megíratlan program, amivel dolgozni kellett. Majd rendszerezem (talán), most csak ötletelve... Létrehozom a csoportot, megadva, hogy mondjuk tanórai (gyakorlati). Aztán ha a csoporthoz osztály rendelek, akkor tantárgyat már nem lehet rendelni hozzá. Ha előbb tantárgyat rendelek hozzá az megy, ezután lehet osztályt is. De ha már van hozzá osztály rendelve csak akkor lehet tantárgyat is, ha a hozzárendelt osztályt előbb törlöm, tantárgyat kapcsolok hozzá majd ezután osztály (osztályokat) is. És ez sehol sincs leírva a "leírásban" – ami majdnem a kétharmada adatszótár, ami ugye kell nekünk ilyenkor, amikor agyon szűk határidőre kell megcsinálni ezzel a tákolmánnyal fontos határidős feladatot, kell mint a farkunkra a köröm... Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy ezért a vacakért fizettek valakinek! Talán nem hiba re roppant ügyetlen megoldás, főleg mert egy 23 osztályos iskolában 2*23 csoport van egyrészt, 3*23 másrészt, ez 5*23, azaz 115 csoport, ez több lapon fér csak el a megjelenítés során. Ha az első lap betelt, új csoport csinálása során visszaugrik az első lapra, lapozni kell az utolsóra és akkor lehet a csoport jellemzőit kezelni...

Magiszter

(#2575) 2014. május 14., szerda

Tegnap jutottam el oda, hogy ezt a fonalat is ismét fel kell venni. Azt hiszem... Egy biztos, valami IAR és valami elektronikus napló kell: amíg működött az F2 elektronikus naplója, a szülők legalább fele szerette, használta. (A másik fele azt hiszem semmi ilyesmit nem használna, akármi is lenne az.)

Az F2-ért pénzt kérnek, ezt a fenntartó, mert már nem az aki az F2-t létrehozta és üzemelteti, nem finanszírozza, ez érthető. Az már kevésbé, sőt az kimondottan cinikusnak tűnik, hogy a a mostani fenntartó javasolta, mondjuk alapítványi pénzből fizessük a nem Magiszter IAR költségeit. A Magiszter nem ingyenes, azt a költségvetés megvette: pont amikor minden máson fogcsikorgatva spórolnak és spórolni kell, pont ilyenkor lehetsége iyen pazarlás? Mindegy: eszünk ágában sincs az alapítványba is vészesen apadó forrásokat erre áldozni. Marad tehát a Magiszter. Ha marad... Érdekes, hogy pont annak a Taninform-nak (vagy az ahhoz kapcsolható cégnek) kell az IAR továbbfejlesztésével kapcsolatban tanulmányt készíteni akit a Magiszter, a most (versennyek, de azt hiszem inkább anélkül) helyzetbe hozott Magiszter kiszorított a piacról. A fene érti ezt... A sajtó cikkeit erről végigolvasom, de meg kell mondjam, nem mindig tudom követni, ki mindenki tulajdonos, résztulajdonos, vagy csak stróman abban a cégben ami birtokolja azt a céget ami... Szóval a fene tudja, ki kivel van – és szinte biztosan ezen kuszaságoknak pont ez a célja, hogy el lehessen a fürkész tekintetek elől rejteni a lényeget. Azt a lényeget, amiről a haverom roppant találóan szokta volt megállapítani, ha két korsó sör között szóba kerül ilyesmi, hogy: „Korrupció az, amiből minket kihagynak!”.

Visszatérve arra, ahonnan elindultam: megint csak fel kell vegyem ezt a fonalat, mert ha más nem lesz, Magiszter kell legyen ősztől és kell legyen és teljes elánnal kell hogy legyen. Ezt azonban elő kell készíteni. Most például azzal, hogy létrehozzam a következő tanévet, a tanterveket, az óraterveket, az osztályokat, esetleg a leendő kilencedikeseket már ezen osztályokba elhelyezve, aktualizáljam a tanári névsort, azt hogy ki mit taníthat, azt hogy a jelenlegi – sajnos és majdnem biztosan messze nem végleges – tantárgyfelosztás szerint ki kinek mit taníthat. Ezzel sok a munka, nincs ezzel baj, szeretem csinálni és kell is ahhoz, hogy szeptember elején legyen működőképes IAR és e-napló. Csakhogy baj van... A leírás szemérmesen hallgat arról, miként kell új tanévet nyitni. Az F2-ben azt hiszem ez világos volt, bár annak a programnak a kézreállhatósága (ha van ilyen fogalom egy programmal kapcsolatban) szerintem erősen kritikus, de hát persze meg lehet szokni mondjuk jobbkormányozást is (a világ nagy részén van ilyen), ezt is meg lehetett szokni. A Magiszter-ben, a leírásban is, a programban is csak homályos utalások vannak arra, miként is kell ilyet csinálni, inkább csak a veszélyei kapcsán kerül közvetve említésre.

Tegnap elvacakoltam vele egy sort, semmi... Persze, mint minden sikertelen próbálkozásnak, ennek is az lett a vége, hogy írtam hibajegyet (lehet, ez nem is hiba csak én nem látok a szememtől), majd válaszolnak rá remélem. Nem azt amit elsőre a közösségi szolgálatra, hogy nincs benne, vagy azt amit ugyanerre másodjára hogy már benne van és remélem nem azt amit harmadjára, miszerint fel lehet vinni, de semmi áttekintés, semmi összegzés nem lehetséges.

Szóval lehet, hogy világszínvonalú IAR-t kaptunk, de hogy csikorog, nyikorog az tuti – és kész rémálom lesz, ha bedolgozunk bele mindenféléket szeptemberre, és majd akkor derül ki hogy: váltani kell, ismét, megint csak gázlón kell lovat váltani...

e-Napló

(#2550) 2014. március 26., szerda

Azt hiszem sokszor, meglepőbb baromság már nem jöhet – és szinte mindig csalatkozni kell. Most olvasom ezt: http://hvg.hu/itthon/20140325_Commitment_20_millio_tanulmany. Remélem, csak a választások előtti felfokozott hangulat, kardcsörtetés, az íratta a cikket, hogy a másik félre kígyót-békát kell kiabálni. Remélem színtiszta hülyeség, remélem kiderül, hogy nem fosztogtnak hanem fosztogatnak akarom mmondani osztogatnak ahogy a jereváni rádióról szóló viccben is.

Ha nem, akkor a kardomba dőlök.

OK, a cikk közöl olyat, amiről tételesen tudom, hogy nem igaz. „Az Educatio minden magyarországi – állami, alapítványi, egyházi – iskola számára ingyenesen tette elérhetővé a rendszert, igaz, leszögezte azt is, ha maradnak a régi szoftverüknél, akkor állami támogatásra nem számíthatnak, a fenntartás költségeit nekik kell előteremteni.” - írja a cikk. Nos, igaz csak magánban, de olvastam olyan levelet, amiben valaki arról számolt be, maga is egy iskolaadminisztrációs program (lehet, „csak” e-Napló) szerzője, hogy bizony a tankerület utalja nekik kisebb-nagyobb rimánkodás után a programja fenntartásáért korábban kialkudott pénzt. Nem egészen ellentmond ezzel, de: a mi tankerületi vezetőnk is azt mondta, maradhatunk az F2-nél igaz, akkor mondjuk alapítványi pénzből fizessük a díját. (Bornírt vicc ez szerintem, de mindegy.)

Borzasztó, ha a cikk igaz.

Ez egy bohózat, aminek a horribilis díját mi fizetjük! Előbb több mint félmilliárdot költenek egy programra amit fél év késéssel tesznek elérhetővé és amibe nem tehetők át a régi rendszer adatai, aztán az ezzel a rendszerrel leváltott egyik rendszer gazdái kapnak sok pénzt, hogy valamit mérjenek fel, ami arra utal, a fél milliárd lehet kidobott pénz, mégis a vesztes lesz megint a győztes? Hát mi a hülyeség ha nem ez?

Migráció

(#2430) 2014. február 25., kedd

Itt a vége... Ez már jobb nem lesz... Szombattól megszűnik minden F2-es elérhetőség, a Magiszter lesz az iskolaadminisztrációs program. Nincs vele baj, nem tudnám azt mondani jobb vagy rosszabb... A kezelőfelülete sokkal szimpatikusabb, de hát ez nem objektív dolog. Lomha, de Internet-en elérhető, WEB-es alkalmazás, ettől azt hiszem több nem várható (sőt sokkal rosszabb is lesz amikor minden felhasználó egyszerre akarja majd hasznlni). Vannak benne – ennyit már az eddig, messze nem alapos megismerés után is látok – ügyes dolgok, a fejlesztése egészében is sokkal iskola központúbbnak tűnik mint az F2-enek. Most úgy tűnik: az F2 fejlesztése során a cél az adatigénylés, a fenntartó kiszolgálása volt, a Magiszter fejlesztése során a cél a tanárok, diákok szülők kiszolgálása volt...

Katasztrófa viszont a migráció. Az amit annak nevezünk – inkább csak részleges adatátadás... Jó dolog, hogy minden diák adata átjött, jó hogy látszik az, hogy ki mikor lépett ki. Jó, hogy a tanárok adatai átjöttek (olyanok is akik évek óta nem nálunk dolgoznak, sőt – ez egészen elrettentő volt – Éva adatrekordja is megjelent!) Jó, hogy a termek adatai átjöttek, jó hogy a tantárgyak adatai is átjöttek, bár nem jött át semmi ami rövid név (ezeket kézzel kellett állítgatni), nem jött át a tanárok kapcsán semmi ami e-mail cím és azonosító (miért?) és a diákok esetében is kézzel kell majd beírni naplószámot, törzskönyvi számot, beírási napló számot (OK, ilyen az F2-ben nincs, de miért nincs?) Jó hogy átjött a diákok kapcsán a gondviselő elérhetősége (e-mail, azonosító), de miért kell ezt külön bekapcsolgatni? Átjöttek a leadminisztrált foglalkozások, de abban egetverő a kuszaság, még nem tudom milyen logika mentén de pl, a saját óráim össze-vissza vannak (szombaton hatodik órában osztályfőnöki!) Sok minden azonban a sok vajjúdás (programfejlesztés?) ellenére sem jött át, ezeket újra kézzel rögzíteni kell...

És ez már jobb nem lesz... Semmi sem ment át az órarendből... Ez is nagy baj, magyarázatnak persze ott van az, hogy nagyon eltér a két rendszer felfogása arról, ami az órarend – de ez nem vigasz, ha ismételten el kell valami feltöltést végezni... Két roppant fontos dolog ezen kívül nem ment át, ebben ma lehettem egészen biztos hogy belevetettem magam, hogy végre használható legyen a mindennapjainkban. Az egyik a csoportbontás. Az elméleti órákon is akad, de a gyakorlat csak csoportbontásban van... Csak az javít valamit a dolgon, hogy a forgásos foglalkozások kapcsán – és minden gyakorlat ilyen a kicsiket leszámítva – az F2-ben sem használtam ezt utóbb ki (követhetetlen, melyik harmad melyik héten melyik műhelyben van – azzal együtt ez a forgás nagyon jó ötlet és nem kéne megváltoztatni), azt tehát egészen egyszerűen nem kell megcsinálni. A nyelvi az informatikai és a 12-ben a matekos bontást igen – ez ősszel elég sok munka volt F2-ben is, és a a migráció ennyit ért: ez nem jött át... Elkeserítő...

Legalább ekkora pofon, hogy a nem osztályszintű foglalkozások eddigi lekönyvelése sem jöttek át. Ha azok nem, akkor az azokon kiosztott osztályzatok sem? Persze ha a csoportokat nem hozta át, akkor az ezeknek rendelt (adminisztrált) foglalkozásokat sem lenne értelme hova tenni... Így azonban eleve esélytelen záros határidőn belül a Magiszter teljes körű használatba vétele, ha ezer százalékkal azon vagyunk is hogy használjuk, mire ennek a „migrálásnak” a sebeit begyógyítjuk, letelik a tanév. Az a tanév, amire megvették ennek a használatát, sok száz millióért azzal, hogy a régi IAR-okról megoldják a migrálás. Lehet, másokról igen, erről egyszerűen – nem!

Ez van. Ez már nem lesz jobb...

F2

(#2508) 2014. február 17., hétfő

f2

Az F2 csak olvasható – az írást igénylő műveletek hibaüzenete...

Ez a nap is elkövetkezett... Valaha kötelező volt használnunk, a tantárgyfelosztás elkészítését ebben, illetve elődjében a FŐKIR-ben kellett megcsinálni, azután a normatívához az adatszolgáltatásnak is ez, az ebben rögzített adatok képezték. Volt néhány év, amikor a KIR-STAT adatszolgáltatást is megkönnyítette azon lekrédezések eredménye, amit ebből lehetett kinyerni (ez az utóbbi évben már nem készült el). Kialakítása egészen sajátos, szerintem semmi más programhoz nem volt hasonlatos... Most búcsúzunk tőle, még két hétig olvasható, de beíráskor ez az üzenet fogad. Március elsejével elsötétedik, de az üzemeltető korrektségét jelzi: az adatokat archiválva átadják.

Migráció, még mindig...

(#2500) 2014. január 28., kedd

(Igyekszem a konkrét rendszerek megjelölése nélkül írni – amikor erről megfeledkezve publikáltam itt valamit, e-Mail útján megkaptam, hogy miért itt teszem, miért nem direkt kapcsolatfelvétel útján jelzem. Jeleztem, nem változik sok minden... Azzal együtt sem akarok sértődést, mert úgy látom, még az sem éri el hogy változzon valami jó irányban – akkor meg minek?)

Na, újabb roham, újabb csúcstámadás. Most kaptam a régi iskolaadminisztrációs programunk fejlesztő csapatáa vezetőjének a levelét, hogy frissítettek valamit a programban, most lehet megint próbálkozni a migrációval. Írt a másik, a használatba venni szándékozott rendszer fejlesztői vezetőjének is, ő pedig meg nekem hogy küldjem el az export során keletkezett állományokat.

Sajnos ez még messze nem az utolsó menet lesz, attól tartok. Ha jól látom, a megtartott órákat kódoló XML-ben most is csak 1. óra szerepel, semmi más sorszám (sem a napon belül,sem az órasorozatban). Benne van ugyan hogy mettől meddig volt az óra megtartva, nem tudom ez elegendő lesz-e. Az export most a személyes adatokból többet ad vissza, bár nem tudom, miért csak most vetődött fel mondjuk a TB szám átadása... Ez nem valami különleges adat, hogy ennek az átadása kérdéses lenne?

Azt sem értem, miért hogy kérésre sem sikerült a magatartás és a szorgalom jegyeket exportálni és fogalmam sincs, a félévzárással kapcsolatos zárójegyek hol vannak, átadásra kerülnek-e.

Én mindent megértek, csak azt nem, miért most, miért egy hónappal a hozzáférés megadása és öt (!) hónappal a tanévkezdés után merül fel annak a szükségessége, hogy az adott, a konkrét rendszerrel próbálják ki a migrációt, egy igazi, egy valóságos rendszerből exportált adatokkal az importálást. Tesztelte ezt a migrációt valaha is valaki? Igen: most, velünk!

Sikertörténet, megírom...

Magiszter again

(#2495) 2014. január 16., csütörtök

Tegnap voltam az új (a nekünk új) iskolaadminisztrációs program egy bemutatóján. Az élmény pozitív is, negatív is.

Pozitív, hogy egyáltalán volt: kár, hogy ezt, hogy ilyet, sőt: hogy ilyeneket nem augusztus elején sőt talán még jobb lett volna ha tavaly májusban, júniusban tartanak. De hát ez egy komolytalan ország, ez Idiotisztán, itt ki lehet jelenteni, hogy az egyetlen iskolafenntartó megveszi a jogokat minden iskolának egy (korszerűnek mondott, nem tudom megítélni) iskolai adminisztrációs program használatára majd -- azt nem teszi kötelezővé, sőt időben nem is bocsájtja rendelkezésre, illetve az addig állami azaz közpénzből finanszírozott egyéb programokról való adatvesztés-mentes átállást a tanév kellős közepén, félévváltás során oldatja meg a technikaiakkal. (Ha semmi más, de kidobott pénz ez, pedig olyan gyalázatos módon kuporgatnak megalázó tételekkel, pl. WC papír beszerzéssel kapcsolatosan a Büntetés-végrehajtást emlegetve és poénhegyek gyártására alkalmas szitut teremtve a sajtónak...)

Röviden ugyanis ez a vergődés tárgya, a tegnapi bemutató inkább csak szépségflastrom volt, csak olyasmi ami alapján ez a tétel is kipipálható majd ha az államtitkár-helyettes, vagy mégi nkább szeretett nagyasszonyunk, a közoktatásért felelős államtitkár majd sajtónak szánt nyilatkozatokat tesz. Pozitív, hogy legalább volt ilyen... Akik tartották, egy Educatio nevű valami (nem pontosan tudom kik, mik ők de ott vannak mindig ahol kell :)) négy képviselője tartott rövid ismertető előadást és a program egyik fejlesztője volt jelen. Mondanom sem kell, előbbi négy előadó elég sok tételes hibával mondta el amit elmondott -- ezt nem én állítom, a programfejlesztő volt kénytelen kiigazítani őket.

Derekasan tették a dolgukat ők négyen, de sem elég idejük nem volt másra sem lehetőségük, hogy amit kell, mindent és elég alaposan végigmondjanak. Mindegy, ez van, ezt nem is rónám fel nekik, igyekeznek, biztosan őket is szorongatja az idő, megkapták a feladatot és egyszerűen csinálni kell, a határidő meg tegnapelőtt... Negatívum, hogy a rendezvény egyszerre akart alapszintű bemutató lenni és haladó ismertető a fogások a technikák bemutatása és ami ilyenkor szerintem még inkább veszélyes: a hallgatóságtól érkező kérdések megválaszolásával. Veszélyes azért, mert a jelenlevők mindegyike elég sokat használta már a programot -- a többségük ténylegesen, nem úgy mint én, a migrációval vergődő felhasználó --, azaz elég konkrét kérdéseik voltak amikre nem a négy Educatio-s kolléga hanem a programfejlesztő tudott megválaszolni (akinek imponáló volt a magabiztossága, fejből emlékezett dolgokra a programmal kapcsolatosan -- vagy ha nem is, de igyekezett magabiztosnak mutatkozni ami egy előadó részéről szerintem alapkövetelmény).

Szóval nem lehet egy ilyen bemutató a két óra alatt egyszerre mind a két véglet, ez megpróbálta. Kár, hogy csak elmélet volt, a gyakorlat minden elméletnél többet ér. Ért volna... Mindegy, erre futotta, ez is valami. Nagyon-nagyon pozitív volt viszont, hogy a végén egyedi kérdésekre tudott és volt hajlandó válaszolni a fejlesztő, aki igen alaposan ismeri a programjukat, és tudtam vele beszélni, ugyanis az általunk használt iskolaadminisztrációs programról nagyon kevesen akarnak átállni, talán pont mert annyira bonyolult. Azt ígérték, pont ennek a számunkra új rendszernek a fejlesztői, hogy mindent megtesznek hogy menjen, egészen annyira hogy a mi adatmigrálásunkkal kapcsolatos tapasztalatokat hasznosítják majd az ilyen programról átállni akaró kevesek segítésére. Azaz ez egyfajta minta lesz... Ez is jó -- bár bizarr, hogy a annak a tanévnek a közepén zajlik mindez, melyre megvették az új programot, a kellős közepén, nem legalább az elején vagy még inkább annak előtte...)

Szóval elment a nap kellős közepe ezzel a bemutatóval, hasznos volt, bár az elejét kissé untam a vége azonban nagyon hasznos volt: egészében jó, hogy ott voltam...