Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Palánta

(#2875) 2016. április 26., kedd

Csütörtökön egy szórólapot találtam a postaládámban. Ebben nincs semmi különleges, majdnem minden nap van benne ilyesmi, a többségét olvasatlanul szoktam összegyűrni és kidobni. Ez azonban nem ilyen volt: nagyon egyszerű és a lényeg volt rajta kiemelve: „palántavásár”. Ez kapóra jött: ebben az esztendőben lusta voltam – más mentségem nincs – és nem tettem el magvakat tejfölös poharakban, hogy saját palántáim legyenek. Így, mivel igencsak itt az idő erre, a palántázásra nem soká', hát készen vettem… A Coop előtt volt az árus, egy harmincas pasi. Rengeteg mindenféle virágja volt – ez hidegen hagyott – és palántái is. Paprika sokféle, paradicsom kétféle, és azt hiszem káposzta, karfiol és zeller. Érdekes, rajtam kívül csupa öreglány vásárolt, ami eléggé időigényessé tette a dolgot, mert a mamókák szükségesnek tartották megosztani a pasassal meg egymással is sok olyasmit, ami persze nekik lehet, fontos, de viszi az időt. Mert ugye fontos hoyg hova fogja elültetni, hogy a családja mit szeret és mit nem meg még mit tudom én mi minden (nem is nagyon figyeltem, csak vártam a soromra – elég sokat kellett). Öt paradicsom palántát vettem: szép méretesek, ami nem lenne baj, de kérdésre a pasi körülírta (nem mondta ki), hogy ezek nem determináltak azaz baromi nagyra meg fognak nőni. Hát, ez van! Vettem három paprika palántát is, és öt zeller palántát, utóbbira a pasi letette a nagyesküt hogy gumós zeller. Remélem is, tavaly szárzeller sikerült, akkora gumókkal mint egy galambtojás… Igaz, zöldjük az rengeteg volt, az most mint a fagyasztóban figyel. A palántákat sem aznap sem másnap nem tettem földbe – ha a zellert ez komolyan megviselte. Hátfőn viszont már nem mertem este, mert mára, holnapra és holnaputánra is talajmenti fagyokat ígérnek. Erkélyládákba kerültek és a szoba abak párkányára tettem őket. Itt a nap éri, itt nincs hideg, locsolgatom is. Sokat nem akarom itt tartani, de azt sem, hoyg a fagy lealázza őket (mint két éve a már majdnem készre érett kanadai sütőtököt).

patópál

(#2840) 2016. január 26., kedd

Tegnap majdnem havat sepertem. Eshetett napközben és úgy látszik, itt nem olvadt olyan gyorsan mint bent a városban. Este hulla fáradt voltam, mire kiértem, gondoltam időt hagyok a hónak. Ha pechem van, lefagy, de hátha nem… És bejött! Amit tegnap este el kellett volna seperni az ma reggelre egészen egyszerűen elolvadt! Szeretem, ha a probléma megoldja magát. (Ennél értelmesebb post-ot már régen írtam :))

Hideg

(#2733) 2014. december 29., hétfő

66328

 

A kép szombaton készült a Vörösvári út – Bécsi út elágazásánál. Szép tiszta napos idő volt, de hideg, az ot levő óra olykor a hőmérsékletet is mutatja. Amint látszik, nem csak éreztem, hogy fázom, tényleg volt is miért (a szél, ami ráadásul bringán mindig szembe fúj, a szép pedig még inkább fokozta a hideg érzetét)

Mátyás

(#2514) 2014. február 24., hétfő

Már a suliban nézem az asztali naptárat: Mátyás (és Jázmin, bár az annyira nem fontos) napja... Ha jól emlékszem – most lusta vagyok megkérdezni Barátunkat – akkor ehhez a naphoz az a népi vélekedés kapcsolódik, miszerint ha talál megtöri, ha nem talál csinál, jeget Mátyás. Nos, ha ez idén beválik, akkor a tegnap elvetett borsónak még sokat kell a földben várakoznia, tegnap is és azt megelőzően is inkább kora tavaszi, semmint késő téli volt az idő. Konkrétan jégnek nyoma sem volt, ha a nápi vélekedés igaznak bizonyul akkor még ropogós fagyok várnak ránk, mielőtt idén végleg és visszavonhatatlanul – kitavaszodik...

Tél és nyár

(#2376) 2013. május 26. vasárnap

Az első kép tavaly szenteste napján, 2012. december 24-én délelőtt készült. (A fájl dátumbejegyzése szerint – remélem nem tévedek) A második pedig pontosan ugyanazt mutatja, igyekeztem pontosan ugyanonnan is fotózni. Ez viszont 2013 pünkösd hétfőn készült, öt hónappal és két évszakkal később. (A kép inkább már nyári mint tavaszi, de hát idén alig volt tavasz, a későig elhúzódó telet hamar jó idő, koranyár váltotta fel.) Persze ennyi idő alatt akadnak változások, a legfontosabb hogy a decemberi képen még ott vannak a kerítés mellett a tulyák, ezeket a tél végével kivettem, a mostani képen már egyben van a kert.

60336

A kert télen...

61823

A kert későtavasszal, koranyáron...