Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Redmenta

(#2791) 2015. október 31., szombat

2791--redmenta

A Redmenta alkalmazás nyitólapja

Fcebook-on találtam egy cikket róla. Egy – saját leírása szerint – felhő alapú kérdőív, űrlap, feladatlap készítő alkalmazás. Az Iskola szerverén (azt hiszem, Sulix), azon meg fut Moodle. Ezzel tettem próbát október elején, vittem fel tesztkérdéseket, próbából csináltan kurzusokat… Tetszik, bár sokkal-sokkal bonyolultabb, mint ami nekem elsőre kellene. Mire is? A tanított tárgyhoz csinálnék online feladatlapokat, ennek a kitöltetése a diákokkal jó lehetne gyakorlásnak, meg esetleg számonkérés félének is (bár amit odahaza kell kitöltenie ahoz mindent használhat, akár egyik diák kitölti a másikak – de hát az előbbi még mindig azt jelenti, hogy valami kicsit foglalkozik vele az iskolán kívül, az utóbbival nem tudom mit is lehetne kezdeni). Mondom, akartam ezzel foglalatoskodni de nem lett belőle semmi. A címbeli Redmenta alkalmazásra most bukkantam – ezt érdemes lenne kipróbálni, használtatni. Egyszerűbbnek látszik, és tetszetősebb is – előbbi azmiatt lehet jó mert hamarabb használatba tudom venni, utóbbi meg a diákok oldaláról teszi szívesebbé a használatát. Meglátjuk… (Hja, csak zárójeben: nem értem, a lap, az alkalmazás üzemeltetőinek mi az üzlet abban, hogy ennek a használata – ingyenes... Talán az elkészített és feltöltött feladatlapok miatt?)

Érettségi

(#2582) 2014. május 20., kedd

64640

A Lenhossék utcai iskolaépület, ennek keleti szárnya földszintjén van a kerületi kormányhivatal, itt vettem át már tavaly is és ebben az esztendőben is az érettségi írásbeli vizsgák napján az aznapi feladatlapokat...

Ma van a fizika érettségi írásbeli része – nálunk ez az utolsó nap, amikor írásbeli vizsga van. A fizika választható tárgy – nem biztos, hogy annak kellene lennie, bár egy humán beállítottságú diáktól talán nem lehet elvárni, hogy ebből kötelezően vizsgát tegyen. Nálunk ahol műszakiakat képzünk, sokkal több vizsgázónak kellene lennie! Amióta én csinálom a vizsga szervezést, egyetlen év volt, amikor elég sokan voltak, egy teljes osztály, több is talán: amikor Szalai Laci osztály érettségizett. Pontosabban akkor, amikor előrehozott érettségi vizsga formájában majdnem az egész osztálya letette, nem is rossz eredménnyel (Laci remekül fel tudta készíteni őket). Most nem ez a helyzet: alig egy tucatnyian választottál a több mint száz rendes érettségit tevő közül, előrehozott is alig... Ez van... Egyetlen teremben elférnek. Mondjuk a feladat kitűzőinek is érdekes a koncepciója – biztosan így kell ennek lenni bár az én időmben a fizika nem egészen így volt elővezetve –, szóval az is érdekes hogy magyarból négy, matematika, történekem, idegen nyelv az három-három órás vizsga, fizikából azonban csupán kettő... Így vagy úgy, kora reggel elhoztam a feladatlapokat, megvolt minden ami előkészület ekkor kell, most már csak a fél nyolcat várom, jönnek a kollégák az eligazításra azután kezdődik ennek a tanévnek (nálunk) utolsó írásbeli érettségi vizsgája...

Reggeli expressz

(#2571) 2014. május 7., szerda

A hétfői napot elkezdtem lejegyzetelni de mert olyan terjengősen sikerül mindig, nem lett belőle egész napos feljegyzés. Ez van... Most sem lesz a keddről, egészen egyszerűen mert bő negyed óra múlva indulnom kell.

Tegnap is – ahogyan nemsoká' ma is – 4:45-kor indultam, gyalog megyek a Lenhossék utcai iskoláig ahol a kerületi Kormányhivatalban 5:30-tól át lehet venni az aznapi vizsgatárgy feladatlapjait. Utána a dobozzal a suli. Ott a vizsgatermekben szellőztetek, kiragasztom az egy teremben vizsgázók listáját, kiteszem a listát a zöld táblára is, eltorlaszolom a feljáratot egy paddal és kiteszem a feliratot, hogy vizsgázóknak csak háromnegyed nyolctól, aztán átnézem még egyszer a listát, amit a reggeli eligazításon a tanároknak el kell mondanom, kinyomtatom ezt is, amit aláírnak azt is meg egy vizsgaáztató, felügyelő beosztást. Végül a bontási jegyzőkönyv készítése, nyomtatása, aláírása marad. Ha kell, a vizsgatermekbe még kiteszem ami engedélyezett segédeszköz – hétfőn is, ma is helyesírási szótár – de utána tényleg nem marad már más mint a díszterembe átvinni a dossziékat és várni az eligazításra érkező kollégákat...

Ez lesz a mai menetrend is... Mindjárt...!

Kormányhivatal

(#2372) 2013. május 17., péntek

61646

A Lenhossék utcai iskola bejárata, itt székel a Budapesti Kormányhivatal kirendeltsége, ahol ebben az évben átvettük az érettségi feladatlapokat

Ebben a tanévben nem az önkormányzat, hanem a Kormányhivatal volt az, „aki” az érettségi anyagokat eljuttatta az iskoláknak. Egészen pontosan „akihez” menni kellett a cuccért. Amióta én csinálom, azóta ez a harmadik hely, és bár az önkormányzatnál is nagyon készségesek voltak, nagyon jól lehetett velük együttműködni, kétség kívül ez az eddigi legjobb hely.

Előbb a Közraktár utcai címre kellett menni, ez valójában egy sarokház volt a Petőfi híd pesti lábánál. Nem is volt közel, parkolni is elég macerás volt – csak tilosban lehetett – és az OKSI (valami ilyen rövidítése volt, azt hiszem oktatási, kulturális és sportiroda a betűszó feloldása) egy régi lakóház második emeletén egy lakásban üzemelt. Sötét, szűk hely... Aztán átkerültek a Bakáts térre. Ez még messzebb volt – ha gyalog kellett volna elhozni a dobozokat – de itt legalább reggelente lehetett parkolni. Azt hiszem a hely itt nagyobb volt, már nem nagyon emlékszem erre.

Ebben az évben pedig átvette e feladatot a kormányhivatal. (Csak zárójelben jegyzem meg, fel nem foghatom mi a fenének kell állandóan variálni és alakítgatni, de hát hülyeségben azt hiszem azt a mélységet átlagember el nem éri, amit a döntéshozók olykor produkálnak, mindegy, ez van.) A hely egészen remek, a Lenhossék utca egy régen épített, hatalmas iskolája. Ez azt hiszem akkor épülhetett, amikor nem hülye stadionokat és magamutogató plázákat építve pazarolták a pénzt, amikor a legegyszerűbb népek nevelésére szánta a pénzt az a gróf, akinek a nevét ma mamutintézmény címkéjeként használják (bitorolják?). Szép nagy, belül tágas épület, fel is újíthatták mostanában.

A bejárattól sok lépcső visz a (nagyon) magas földszintre, itt a portás előtt kell elmenni – majd' mindennap megkérdezte, mi járatban vagyok; igaz hogy majd' mindennap más volt – egy rövid folyosón egy: majdnem teljesen üres kis terembe! Az első egy-két napban hárman voltak, egy nagyon magas vékony, kopaszodó férfi olyan velem egykorú, egy hasonló korú hölgy és egy fiatalabb, azt hiszem ő a főnök: a tőle kapott levélen Dr.-i jelzettel szerepel a neve... Semmi berendezés a teremben, csak középütt egy asztal, két szék és papírdobozokban, számokkal és iskolanevekkel az aznapi érettségi feladatok. Ahogy teltek a napok, a dobozok egyre kevesebben lettek a fal mellet... Még kedden megyek az informatikáért, aztán még egyszer, a nálunk ez évben első alkalommal sorra kerülő „Közlekedési alapismeretek (közlekedéstechnika)” c. tárgy egyetlen vizsgázója számára elhozni – a dobozt (mert a „kis” tárgyak feladatlapjai maradnak a dobozzal, csak az utolsóval adják oda).

Érettségi. 2013...