Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Office365

(#2801) 2015. november 24., kedd

2801--office365-0

Nosza, ha már ilyen kedvesen üdvözöl...

2801--office365-1

Akkor rajta – bár ha jólemlékszem ezen képernyő után még molyolt egy sort...

2801--office365-2

Nos, a megszemélyesítéssel még vannak gondok bár az legyen a legnagyobb baj...

Még pénteken volt… Olvastam róla egy levlistán, arról hogy tanároknak ingyenes. Ugyan nem használok Microsot Office-t, a LibreOffice nekem teljesen és tökéletesen megfelel (sőt!), de soha sem lehet tudni: hátha egyszer kell, azonnalra kell, akkor biztosan nem lesz idő letölteni, telepíteni.

Egy megadott WEB lapon kellett regisztrálni, nevet e-mail címet és azt hiszem oktatási azonosítót megadni. Erre egy levélben kapott azonosítóval (ami inkább e-mail címnek néz ki) meg jelszóval feljelentkezni és már mehetett is az Office365 letöltése, telepítése.

Ahogy az egy korszerű (és Microsoft! ;)) programnál kell, a megfogalmazás homályos, nem derül ki hogy desktop vagy felhős alkalmazás lesz. A letöltésből és főleg a telepítésből inkább az valószínűsíthető a folyamat során, hogy az egész desktop aklkakmazás leköltözik a gépre. Fogalmam sincs, milyen sávszélességre tervezték, a suliban csináltam az ottani asztali gépemre, az ottani sávszélesség eléggé meglehetős – iskolai viszonyokat tekintve legalábbis – de mégis azt írta folyton ki, hogy tovább tart és hogy kicsi a sávszélesség.

Nem baj, időm volt rá, háttérben elvolt… Kicsit azért zavaró volt, hogy egy ODS-t nyitva (természetesen fájl kezelőből, TotalCommanderből), máris az Office365 (vagy az Office2013?) táblázatkezelője szólalt meg, máris magához vette a kezdeményezést, bár hogy minek üti az orrát a program a nagyon dolgába és mi a csudát akar az ODS-sel azt nem értem. Tény, hogy a település után vissza kellett adjam rendes program, a LibreOffice megfelelő elemei számára mint végrehajtó programnak a megfelelő kiterjesztéseket, típusokat.

Nagyon sokáig tartott a település (pedig, hála a rendszergazdának az asztali gépem elég gyors!) de volt ideje. Miután lenyugodott, kipróbáltam, azzal a modullal ami a legrosszabb a LibreOfficeban (talán nem is nevezném komponensnek, ugyan használni nem használtam, de nem hallottam a Base-ról jókat) szóval az Access-szel próbáltam ki. Elindul, korrektnek látszik – de egyelőre ennyi, csak feltelepítettem „jó lesz még valamire” alapon, ha dolgozni kell akkor rendes programot használok ;-)

Redmenta

(#2791) 2015. október 31., szombat

2791--redmenta

A Redmenta alkalmazás nyitólapja

Fcebook-on találtam egy cikket róla. Egy – saját leírása szerint – felhő alapú kérdőív, űrlap, feladatlap készítő alkalmazás. Az Iskola szerverén (azt hiszem, Sulix), azon meg fut Moodle. Ezzel tettem próbát október elején, vittem fel tesztkérdéseket, próbából csináltan kurzusokat… Tetszik, bár sokkal-sokkal bonyolultabb, mint ami nekem elsőre kellene. Mire is? A tanított tárgyhoz csinálnék online feladatlapokat, ennek a kitöltetése a diákokkal jó lehetne gyakorlásnak, meg esetleg számonkérés félének is (bár amit odahaza kell kitöltenie ahoz mindent használhat, akár egyik diák kitölti a másikak – de hát az előbbi még mindig azt jelenti, hogy valami kicsit foglalkozik vele az iskolán kívül, az utóbbival nem tudom mit is lehetne kezdeni). Mondom, akartam ezzel foglalatoskodni de nem lett belőle semmi. A címbeli Redmenta alkalmazásra most bukkantam – ezt érdemes lenne kipróbálni, használtatni. Egyszerűbbnek látszik, és tetszetősebb is – előbbi azmiatt lehet jó mert hamarabb használatba tudom venni, utóbbi meg a diákok oldaláról teszi szívesebbé a használatát. Meglátjuk… (Hja, csak zárójeben: nem értem, a lap, az alkalmazás üzemeltetőinek mi az üzlet abban, hogy ennek a használata – ingyenes... Talán az elkészített és feltöltött feladatlapok miatt?)