Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

aSc Órarend

(#2894) 2016. október 7., péntek

Az aSc Órarend program nagyon korai szakaszában a HTML publkálás tényleg HTML volt, plain text jött létre amit el kellett helyezni a WEB szerver megfelelő könyvtárában. Előny az egyszerűség, hátrány az igénytelen megjelenés (igénytelen, mert olyanra csinálták, lehetett volna az jobb is). Azután a fejlesztők váltottak, SWF állományokat generáltattak WEB-es export címén. Ennek persze sokkal jobb a kinézete. Sokáig ezt használtuk, bár a flash-sel vannak bajok (nem minden platformon használható, sebezhető, illetve a WEB böngésző nem frissíti elég gyorsan – lehet van több is, én ennyiről tudok).

A dolog viszont az én oldalamról elég egyszerű volt, csak le kellett ezen állományokat a programmal generáltatni, aztán feltölteni a WEB szerverre, ha a kolléga vagy diák a saját eszköze böngészője gyorstárolóját kipucolta, akkor biztosan láthatta a friss verziót.

A pofára esés egy hete történt. A program olykor frissíteni ajánlja magát (a magyarítás elég pösze, egy kijelentő mondatban kérdi meg, frissítsen-e). Erre – a forgalmazó javaslata alapján – igenlő a válasz. A WEB publikációnál éri az embert meglepetés a 2017.12.3 változatot használva: nem megy! Nem végzi el, csak ajánlgatja az edupage.org lapot, ajánlgat a (magyarított program) egy angol nyelvű help-et, amin leírják, tessék feltölteni az órarendet az edupage.org helyre.

De én nem oda akarom tölteni! Ne má', hogy a nyúl viszi a puskát!

Megkerestem a forgalmazót, neki persze a dologról fogalma sem volt (miért lenne, kizárólagos forgalmazó), de javára legyen mondva, ő meg megkereste a szlovákokat, a fejlesztőket. A válasz angol, hosszú és majdnem pontos másolata az angol help-nek, amiben leírják, igen ugyanazt: publikáljam WEB-re az edupage.org lapon.

Csináltam oda acc-ot, feltöltöttem majd ott HTML exportot kértem. Ez megy, ez tényleg HTML, SWF egy gramm nincs benne. Ezt le lehet tölteni, bár az önálló HTML file-ok publikálása igényel(ne) még rendesen szerkesztési munkát. De minek: a kinézete (finoman szólva is), viszont messze elmarad a flash-estől…

Most tehát ott tartok, hogy a program is szívat: vagy az egyetlen asztali gépemen maradt régi változattal csinálok SWF-eket és azt publikálom a saját szerverünkre (ezt teszem), vagy a frissített programmal az edupage.org lapra teszem fel. Ezt egyelőre csak próbából tettem. Nem lenne ezzel baj, de ki kellene ismerni mert ez nem egyszerű, ami viszont ezzel ellentétben akkor sem lesz jobb ha foglalkozom vele: az edupage.org egy elég vacakul magyarított lap: a magyar és angol szövegdarabok virgonc összevisszaságban fordulnak elő rajta. Ez viszont elég snassz az iskola anyagainak közzététele kapcsán… Hogy miért ilyen erőszakosan váltottak, hogy az SWF generálás legalább alternatívaként miért nem maradt meg, azt nem értem.

Office365

(#2879) 2016. május 6., péntek

2879--Office365

Hm, „...pillanatokon belül.” Nem lassú gépen, széles sávon is eltartott vagy negyed órát...

Munkahelyi feladathoz kell az Office365 – saját célra teljesen megfelel a Libreoffice, többet tud mint amit ki tudok használni és ráadásul ingyenes – szóval van amikor kell hogy ne Calc, hanem Excel legyen... Ma ahogy indítom, jelzi: van frissítás. Remek! Úgysem használom sokat, hát frissítsen... Amiért mindezt leírom, egyfelől mert mást nem tudok tenni most, a frissítás megy, a mások a mellékelt kép. "...pillanatokon belül." Hát ennyire optimista feliratot sem láttam mostanában! (Update: nem lesz a kedvencem: a frissítás után minden alkalmazást elindít és pl. az Outlook konfigurálására akar rávenni. Hát még csak majd pont azt! Ami még rosszabb, telerondította nekem a tálcát programindító ikonokkal! Ott enné a fene!)

Frissítés

(#2576) 2014. május 14., szerda

2576--frissites

A hibajavító csomag létére figyelmeztető ikon a system tray-enn...

A csuda érti ezt... Azt mondták, tele volt a sajtó vele, hogy a Microsoft nem ad több hibajavítást ki az XP-hez. Ez valamikor áprilisban volt. Az is rendesen kapott publicitást, hogy menyire felelőtlenség ezek után a jaj de veszélyes XP-vel dolgozni mert hogy hibajavítás nélkül nem lesz biztonságos. (Nem tudom, hogy patch-ekkel sokkal biztonságosabb volt-e, avagy csak annak hittük?). Ehhez képest ma hajnalban egy XP-s gépen restartolva a képen látható érdekességgel fogad: van frissítés, mondja és hogy ő ezt most letölti. Izibe'! És persze telepíti is. Ezt persze tett követte, és potom negyedóra, húsz perc :( után kisimult homlokráncokkal és felszabaduló sóhajjal nyugtázhattam, hogy ímé, ez a frissítés is települt. Most akkor mi is szűnt meg áprilisban? (Update: most olvasom itt, hogy és de tényleg...)

XP (frissítés) vége

(#2554) 2014. április 3., csütörtök

2554--xpvege

 

Megint csak egy nem gyakori ablak... Jövő héten kedden érkezik el ez a dátum, amikortól fogva nem lesz frissítés az XP-hez. Egy darabig egy digitális aláírás megigénylése miatt le volt a gépemen tiltva a frissítés, most kapcsoltam vissza. Elképesztően belassult, rengeteget molyolt a gépecske, utána dobta fel ezt az ablakot. OK, tudni tudom, hogy kell az a frissítés, ámbár ha mint majdnem (OK, csak majdnem) mindig, router mögött privát IP-vel van, ha valami címfordítással megy ki a netre, akkor védettebb, de hát ettől a tény tény marad, ezek a frissítések az átlagember számára csak brutál belassulást jelentenek időnként. Meg ijedelmet most, hogy több nem lesz... Majd meglátjuk, seven erre a gépre nem kerül...

(Update, április 8.) Na, ma bekapcsolva az asztali gépet, a lentebbi képernyőképpel frissített, ez az utolsó. Az asztalin XP prof vagy, a kicsin XP Home, ezek szerint utóbbin ilyen nincs, vagy nem így van... Mindegy, többet szerencsére a frissítésekkel nem kell bajlódni. Az meg majd kialakul, hogy hoygan tovább...

2554--winxp-end