Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Ezmegmiez?

(#2582) 2014. május 21., szerda

2585--ezmegmiez

Egy roppant furcsa e-mail; az iskolának jött...

Ez meg mi a csuda? Sok furcsaságot találni az iskola postaládájában, abban az e-mail fiókban, ahova az iskolának szánt küldeményeket várjuk. Amióta nem spam ha nem magánszemélynek megy a kereskedelmi reklám, azóta számolatlanul érkeznek, a Gmail spam szűrője persze sokat megfog, az is számít hogy külön lapra lehet tenni az úgynevezett promóciókat (na ez ellen remekül védekeznek a változó user name beszerkesztésével az e-mail címbe egyes hírlevélküldő site-ok). A legfurcsább azonban itt van, valaki nagyon félre küldte ezt.

Kapu

(#2529) 2013. augusztus 16., péntek

62375

 

Budapest, IX. kerület, József Attiala lakótelep. A Napfény utcában, átellenben szemben a régi Pest-Buda mozival a járdán állt ez -- a Spar postájában voltam, akkor láttam ezt a furcsaságot, akkor még fogalmam sem volt, mi a csudára is való. Amikor visszafelé jöttem, alig negyed óra múlva, akkor már a vizet is rákapcsolták. Fentről finom vízpermettel hűsíti azt, aki keresztül megy rajta. Ez 2013 augusztus ötödikén volt, akkoriban még tartott az a trópusi kánikula, amikor a napközbeni csúcshőmérséklet több alkalommal is egészen közel került a negyven fokhoz! (A kép a Napfény utcai Spar felé nézve készült)

Vespa

(#2403) 2013. július 12., péntek

Tegnap fotóztam le ezt az apró furaságot: a kocsival kicsit messzebb álltam be a tőlem balra parkolótól – vagy az tőlem, nem emlékszem, hogy ott volt-e amikor én beálltam – és a térközt kihasználva ott parkolta le a gazdája. Semmi lelakatolás, semmi kikötés, de hát ő tudja. Egy biztos, nem szokványos darab, igaz: nem ie egészen autentikus azt hiszem, mert a net-en nem nagyon találtam pontosan ilyen kialakítású Vespa-t. Persze nem a rengeteg tükörre meg a kiegészítőkre gondolok, de mintha az első sárvédő nem eredetileg ehhez a típushoz tartozna, meg ilyesmi... Persze, lehet hogy csak egy ritka sorozatot spécizett fel a gazdája...

62468
A járgány jobb oldala, itt még jobb a fény, a motor mögött Mira...

62469
A motor bal oldala, ez már kicsit árnyékosabb lett...

 

62470
A csodajárgány műszerfala és az az egy két,
igazán csak mutatóba felszerelt – tükör!

62470
Fényszóróból is rendesen el van látva a motor...

IT

(#2357) 2013. április 17., szerda

Késő este kaptam, már nem tudtam kedden megcsinálni csak elolvasni: a tizenötödikén a Parlament (na most hezitáltam ér-e nagybetűt...) által jóváhagyott információbiztonsági törvény kapcsán a régi fenntartó a Főváros adatokat kér az informatikai rendszerről.

Az adatkérés formája Excel táblázat... Nem tűnik nagyon profi megoldásnak... (Amíg a Főváros volt a Gazda és a FOK végezte ezen adatgyűjtés technikai hátterének kezelését, sokkal profibban ment ez, nem szeretem munka volt ahogyan ma is hogy meg kell csinálni de a tény az tény: ez amatőr megközelítés, amaz sokkal profibb megoldás volt! Amúgy a KLIK pont ennyire szakmaian végzi az adatgyűjtést, ott is Excel táblázatokat kell buzerálni, ők még az XLSX helyett XLS-t sem képesek közreadni mint most a régi Gazda...)

Szóval adatszolgáltatás, de elég fura... Például milyen a hálózat? Vezetékes vagy vezeték nélküli? Vagy! Dehogy vagy, és... De hát a táblázatba vagy ezt, vagy azt kell beírni... Megkérdik, hogy van-e saját hálózat (miért, van olyan ahol nincs?), megkérdik, hogy van-e Internet kapcsolat (miért, van ahol nincs? Hja van, a SzERSA volt ilyen ahol tavasszal voltam minőségbiztosítási ellenőrként a kompetenciamérésen, de hát azok nagy varázslók! :)), megkérdik azt, hogy használ-e nyílt forráskódú programot (na ezt ki is tweet-eltem, annyira meghökkentett), megkérdik az operációs rendszer típusát... Az viszont nem derül ki, minek az operációs rendszere érdekli őket (a választási lehetőségek utalnak arra hogy a munkaállomásoké), azt például viszont nem kérdezik, hogy hány saját szerver van-e és milyen célra (habár ma már feltehetően mindenütt van), nem kérdik, hogy milyen ezek védelme illegális behatolással szemben – pedig a tizenötödikei törvény pont ennek a kezelésére született – továbbá nem kérdik azt sem, hogy alkalmaz-e az intézmény saját proxy-t, DNS-t, milyen vírusirtót használ amit honnan szerzett be mennyiért és miként frissíti az egyes gépeken azt. Nem kérdez rá az adatszolgáltatás arra sem, hogy az adatmentés miként történik és mi a periódusa, nem kérdez rá az archivált digitális adatok tárolásának módjára, nem kérdez rá arra sem, hogy akadályoztatás esetén a rendszergazdai tevékenységek lefedettségét miként oldják meg.

Szóval szerintem sok minden hiányzik ebből... Ennyi... Kedden este ezzel már nem kezdtem semmit, félretettem csemegének szerdára :)