(#2302) 2012. december 22., szombat késő este

Szombat: az év utolsó tanítási napja, legalábbis ami a SzÁMALK-os képzést illeti. (A SzÁMALK-os tanításról itt, a Fáy-s utolsó napról pedig itt kicsit részletesebben...)

Rita felhívott délelőtt, beszéltünk erről-arról, utána pedig megkérdezte, jövök-e, felkapcsolják-e a kazánt. Örömmel vettem a kérdést, este hatig ha dél előtt beállítja, számottevően melegszik a ház. Említette ugyan, hogy villog valami a kijelzőn, de mondta egy 10-es is van rajta, hát azt hittem 10 fokos a víz. Még rákérdeztem, hogy hallja-e a piezzó kattogását és a gázégő surrogó hangját? A válasz igenlő volt, én meg elkönyveltem, hogy este Ürömön nem lesz olyan farkasordító hideg.

Tévedtem!

Kifelé bolt, aztán mert gondoltam még aznap este kimegyek a temetőbe, nem álltam be csak a szatyrokat cipeltem be. Az előszobában ért a kellemetlen meglepetés: a kazán kijelzőjén az E10 jel villog. A fűtőtestek hidegek. A szobában négy fok van.

Pánik! Vagy inkább ne...? Azt, hogy Rita miért tévedett ekkorát, ráérek később latolgatni, a legeslegfontosabb az volt, hogy megtaláljam az okot és ha lehet, elhárítsam, hogy mihamarabb elinduljon a fűtés. A komfort csak egy dolog – hisz ha nincs fűtés, el is jöhetek – de hosszabb távon nem maradhat a ház fűtetlen.

Első kérdés, gáz van-e. A gáztűzhely üzemel a konyhában, a gázbojlerben meleg a víz és ég az őrláng. Akkor meg miért nem indul el a kazán? A nyomógombjaival semmire sem mentem, a másutt máskor jól bevált dologgal, az áramtalanítással és újra bekapcsolással is alig. Annyira azért nem volt az áramtalanítás és visszakapcsolás hiába, hogy a hangokból arra következtethettem: az automatika megpróbál üzembe helyeződni, a piezzó be is indul de gázt már nem ad rá... A gázcsapot kinyitva és elzárva (dugulás?) sem változott semmi.

A legmagátólértődöbb információforrásra csak ezután figyeltem, a villogó jelre. Mi a csuda lehet az az E? E mint error? Előkerestem a kazán leírását, szerencsére megtaláltam. Csak lapozni kellett benne, az E10 kód a túl kicsi bemeneti nyomás (ekkor megint a gázra gyanakodtam), konkrétan a víznyomás kicsi értékére utal. És tényleg: a kazán előlapján megnézve az ottani nyomásmérő majdnem nullán volt.

Ezek után a következő kérdés, hogy mi hat a fűtésrendszerbeli víz nyomására. Egy hidroakkumulátor szerű nagy piros tartályt találtam, de ennek semmi szabad csonkja nincs... Bekötve a rendszerbe... Aztán ahogy a csöveket nézegettem, a régi, valaha volt vegyes tüzelésű kazán beömlő csatlakozójából egy dupla csappal lezárt hajlákony cső köti össze a fürdőszobai nagy, vízszintes csövekből álló fűtőelem alsó pontját. Ha ez nem lefolyó – és nem az – akkor a csapok talán a fűtésrendszer vízpótlására való, talán ezzel lehet a nyomást szabályozni?

Ez az! Kettő a csap: mindkettőt megynitva a vízvezetékből víz folyt ne a fűtésrendszerbe és a hidroakku melletti nyomásérő máris mutatta ahogyan a fűtővíz nyomása egyre emelkedett. Jó magasra, a mellette levő rugós biztonsági szelep meg is szólalt, elkezdett csepegni a víz. És láss csodát, a kazán egyből elindult ahogyan a víznyomás rendben lett.

Tanulság? Talán az hogy ezt majd Ritáéknak is meg kell mutassam, az hogy erre a két nyomásmérő órára figyelni kell, az hogy ezek szerint a nyomás valahol szivárog a fűtőrendszerből (ezt lehet majd csak a fűtésszezon után tudom megcsináltatni) és hogy erősen figyelni kell erre. Most az évszakhoz képest enyhe az idő, de ha kemény fagyok lennének (és lesznek is még idén télen), akkor rendszeresen kell majd erre figyeljek.

(Hja, négy fokban aludni nem is egyszerű :) Tisztára túlélőgyakorlat...)