Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Túlzás

(#2891) 2016. július 21., csütörtök

A Szabadság hídon szoktam a suliba menet is, jövet is átmenni. Reggelente üres, délutánonként tele van turistával, persze a késő őszi esőket, a téli havazásokat, a későtéli zimankókat leszámítva...

A dél budai építkezés miatt lezárták a hidat, se kocsi se villamos nem megy át rajta jó ideje. Eddig is, most is sok délutánonként aki felül a híd szegecselt acélvázára. Egész kis társaságok jönnek össze, borral sörrel, jól elvannak.

Egyszer láttam amint felkapaszkodik egy fiatal lány, hát nem lehet egyszerű. De hát nem ártanak vele senkinek… Amit azonban tegnap láttam az – szerintem horror. Az ilyen hülyékkel mit lehet kezdeni? A kép nem jó, nem igazán látszik: ez a két nő egészen a pillér tetejéig felmászott! Az egy dolog, hogy nem tériszonyosak (ha nem azok), de ha mégis, akkor persze meg kell őket menteni?

Ilyen hülyéket!

71066

Parkolás

(#2889) 2016. július 21., csütörtök

Net-en sokszor láttam képeket bunkó autósról aki úgy parkol, hogy két, három helyet is elfoglal. (Persze lehet, nem is bunkó csak ügyetlen habár ami a végeredményt illeti nem sokat számít.)

A kép a napokban, reggel tájt készült az ürömi, a Mészégetőnél levő CBA előtt. (Prímának nevezi magát, a CBA úgy látszik nem annyira menő márkanév?) A bejárat előtt van egy bicikli tároló, a környékbeliek nem tipikusan kerekeznek, nem szokott itt kerékpár lenni.

Most volt. Meg egy motor is. Ami nem baj, oda teszi ahova akarja de miért kell ilyen istenverte bénán letenni a gépét? Alig tudtam beszuszakolni a bringát mellé, egyszerűen nem hiszem, hogy ügyetlenségből állt meg így, inkább csak nemtörődömség – szóval nettó tahóság!

71027

patópál

(#2840) 2016. január 26., kedd

Tegnap majdnem havat sepertem. Eshetett napközben és úgy látszik, itt nem olvadt olyan gyorsan mint bent a városban. Este hulla fáradt voltam, mire kiértem, gondoltam időt hagyok a hónak. Ha pechem van, lefagy, de hátha nem… És bejött! Amit tegnap este el kellett volna seperni az ma reggelre egészen egyszerűen elolvadt! Szeretem, ha a probléma megoldja magát. (Ennél értelmesebb post-ot már régen írtam :))

Karamellás tej és rádió

(#2836) 2016. January 15., Friday

Tegnap hallgattam a rádiót kifelé jövet, bringázás közben. Mindig hallgatom, a Slágerrádió tetszik, de sajnos kicsi rádió, feltehetőleg szegények (vagy igénytelenek?), csak Budapesten és ott sem mindenhol vehető. Úgy a Kolossy-tól délre elfogadható a minőség, onnan északabbra már nem, ott a Class FM-et szoktam halgatni. A zenéjük nem tetszik, a reggeli három agyhalott droidot sem tartom sokra, bár amit művelnek az tényleg hallgatható és mulatságos is (természetesen olykor eléggé alpári, de úgy látszik az ember már csak így van megszerkesztve.) Délután, kifelé Óbudán már csak azt tudom fogni. Akkor már sok duma nincs csak zene (vagy inkább „zene” - én annyira nem kedvelem). Tegnap egy nő volt műsorvezető, mit mondjak, nem fenyegeti az, hogy irodalmi (vagy matematikai) Nóbel díjat kap! A hideget emlegette meg azt, milyen jól jön a meleg ital ilyenkor, na gondoltam most jön valami orbitális ökörség a forralt borról. Nem, a karamellás tejről jött! Elmondta az az asszonyállat, hogy a cukrot pirulás közben nem szabad kavargatni (nem igaz!) meg azt, hogy csakis meleg tejjel lehet felönteni (ami szintén színes, szélesvásznú marhaság). Amíg a lányaim kicsik voltak, sokat csináltam ilyet, tételesen reggelente 99%-ban az az én dolgom volt. A cukrot nem hogy nem szabad de egyenesen kötelező kevergetni! Különben az alja szénné ég (ezek szerint a cukor nem jó hővezető és/vagy az olvadó cukorban nem nagyon működik a konvekció). Abban a műsorvezetőnek igaza volt, hogy borostyán sárgára kell pirítani. Azt nem tette hozzá, hogy mentül több a cukor (minél nagyobb adag készül), annál egyszerűbb elkapni a megfelelő pillanatot, mivel a kevés cukor gyorsan alakul át, a sok lassabban, bár ez attól is függ, milyen „erős” a gáz (a Főgáz ilyen szempontból konyha barát, olyan gyenge vacakot szolgáltat mint a hajnali gyermeksóhaj). Az viszont nettó marhaság, hogy a tejet melegíteni kellene előtte, ugyan minek… Én hidegen öntöttem rá, mondom sok ezerszer (!) csináltam, semmi gond nem lett belőle, szépen ki kell várni amíg a karamellizálódott cukor feloldódik, folytonosan kell ekkor is (mint a cukor pirulása közben is) kevergetni, amikor elkezd futni akkor huss – lehet a gázt lezárni. Sajnos, az arányokra nem emlékszem (pedig az legalább olyan fontos mint a technológia), a lányaim felnőttek, unoka még nincs úgyhogy ezt az okosságot momentán sok éve nem gyakorlom. De emlékszem a fontosabb dolgokra. Talán a műsorvezetőnek sem kellene olyasmit mondania amiről fogalma sincs, bár feltehetően a kereskedelmi média nem ilyesmit tart a legfontosabbnak...

Észkombájn

(#2677) 2014. október 14., kedd

„A piramisok olyan régen épültek, hogy szerintem nem érdekelnek már senkit.” - powered by Berki Krisztinán, elővezette a TV2, Édes élet...

Manapság...

(#2471) 2013. november 24., vasárnap

”Manapság az fontos, hogy egy énekesnek legyen énekhangja!” Hát hja...

Március idusa

(#2344) 2013. március 15. péntek

Már a hát elején emlegette a meteorológia, hogy a hosszú hétvégére elromlik az idő. Elég hihetetlen dolgokat mondtak, aztán a valóság még meglepőbb lett.

Csütörtökön hajnalban még nem esett itt semmi, a föld vizes volt, a sötétben a kilencedikről lenézve csillogtak a lámpafényben a tócsák, de akkor nem esett... Aztán amikor indultam már szemerkélt az eső és el sem állt egész nap. Aznap volt a suliban a március 15. kapcsán való ünnepély: ez szokás szerint az udvaron lett volna, de vigasztalanul esett az eső. Aztán délutánra havas eső lett belőle amiből estére hóesés lett és elég rendesen meg is maradt, bár akkor még nem fagyott. Net-en, TV-ben már lehetett sokkal durvább dogokat is látni, hordta a szél a havat, hófalakat rakott az utakra, ottragadtak járművek, utasok...

Pénteken korán mentem ki Ürömre. Korán, hátha a fanyűvéssel tudok valamit a kertben csinálni Vettem valamit az aluljáróban: az árus szemfüles volt és nem fogadta el a csorba szélű kétezrest (amit mellesleg ATM automata adott ki, a fene essen bele), aztán – <i>mea culpa</i> – a Volán pénztáros simán elvette, elfogadta... A busz annyira üres volt, hogy nem is voltam biztos abban, jó irányba szálltam-e fel. (OK, adott kocsiállásról mindig csak adott viszonylat megy, de hát a csuda tudja: lehet, hogy átrendezik? A vezető meg nem nézte meg figyelmesen a jegyet? OK, felesleges aggódás volt). Amikor leszálltam az alsónál, a szél már rendesen fújt, a porhavat hordta, egészében inkább volt télközepei mint koratavaszi idő.

60917

Pöttyös utca...

60920

Üröm, Csókavár utca a falu felé...

60922

Üröm, Csókavár utca: a buszmegállóban készült ez a kép

60923

Üröm, Csókavár utca: ekkora hó esett

60924

Üröm, Ady utca

60928

Üröm, Ady utca

60929

Üröm, Ady utca

A favágás szóba sem jött. Kora reggel, nemsokkal azután hogy kiértem elsepertem, eltoltam a havat, de ennél többet odakint nem csináltam. Ugyan olvadt napközben, de estére, fél kilencre amikor jöttem megint hideg lett, hidegebb mint reggel és csontkeményre fagyott minden.

Felmérés

(#2239) 2012. szeptember 19., szerda, 04:33

2239--felmeres

Ennél hülyébb felmérést eddig még nem láttam...

Pár napja jött, mail meg papír alakban is... Felmérés arról, mennyit használunk Tisztaszoftver keretében kapott illetve nyílt forráskódú programokat. Tipikusan az az eset amikor literrel akarják megmérni a centimétert!

2012. december végén kavart valamit a média – pontosabban kavart valaki akinek lehetősége volt rá, a média csak közzétette – miszerint kivezetik a közoktatásból a Tisztaszoftvert, egyszerűbben szólva megszűnik az ingyenebéd azaz csak az használhatja oktatásra, érettségiztetésre a Microsoft programjait aki meg is vette. (Eddig az állam vette meg az adóforintjainkból és így használhattuk) A bizonytalanság maximális volt, aztán érettségi előtt közölték: nyugi, tárgyalnak, használjuk csak. Azt nem tudom most hogyan állnak, nagyon nem is érdekel mert amíg lehet Linux-ot és LibreOffice-t használni, addig csak a hétfőbűnök legnagyobbika, az eredendő lustaság és a tanulásra való hajlam teljes hiánya tarthat a Windows és az Office mellett, szóval annyira nem izgi a dolog, de hát nem nyugszik akinek munka helyett hülyeségek kitalálása a feladata...

Tegnap jött emez... Felmérés... Statisztika... (Elég trágár szó, a speller mégsem reklamál :)) Töltsük ki... OK, bár a fene érti hogy itt mi mit jelent pontosan, pontatlanul meg mi a fenére lesz jó? Bár a kutyát érdekli mire is lesz jó. Beírtam számokat, szépen összeadta, hogy 57 pedagógus használ operációs rendszert és 57 irodai szoftverterméket (ha mókás lettem volna, utóbbit néggyel szorzom hiszen ugye más a Word, más az Excel, más a PowerPoint és más a Access), na ez az isentebarma meg szépen összeadta. Slussz!

Kész ennyi, ezzel máris többet foglalkoztam mint amit ez a hülyeség érdemel!