Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Kert

(#2372) 2013. május 17., péntek

Szerda este kimentem Ürömre – a kert több gondoskodást igényel, mint ami a hétvégekbe belefér. Későn tudtam indulni, majdnem hét óra volt, mire kiértem, de szerencsére most már későn sötétedik.

61692

A paradicsom palánták; a háttérben látható, felkarózott két nagyot leszámítva valamennyi magról lett nevelve. Kicsik, de remélem csak azért mert ilyen fajta, remélem ebben az évben is annyira fog a paradicsom teremni mint tavaly...

61693

Ezen a helyen tavaly még tulyák terpeszkedte, ekezet februárban kivettem. Nem volt könnyű, de méegérte, a tulyág csak árnyékot adtak, fű meg gaz volt alattuk. A kép hátterében látható ágyásba még február végén került be egy korai – ez a nagyobb – és egy kései – ez van legelseghátul – érésű fajta, úgy látom ezeknek nagyon jó a hely is, a föld is. A középütt levő hagyma és az előtérben levő borsó pár hete került a földbe, a borsó azt hiszem a korai érésű fajta, biztos azonban nem vagyok benne mert a vetőmag a konyhaszekrényen volt egy teljes évig, nem tudom pontosan a fajtáját... Az előtérben látszik az, ami a fentebbi képen is, a paradicsomágyás szegélye, ami itt látszik az a magról nevelt alacsony fajta két töve.

61695

Ez tavaly még nem volt: krumpli a kertben! Harminc tő lett, nagyon szépen fejlődnek, remélem termés is pont ilyen szép és nagy mennyiségű lesz alattuk. Szerda este megkapáltam ezt az ágyást: kellett, mert száraz és kemény volt a föld teteje és gyom is kezdte felütni a fejét, és ha már csináltam, fel is töltögettem. Aztán locoslás: a kannával szaprátlan, de a slaggal rendesen meg tudtam locsolni. Most mrá csak remélem, hogy a kártevők nem teszik tönkre és hogy a föld jó neki, a locsolás elegendő, a meleg megfelelő – és rengeteg-rengeteg krumpli terem majd alatta!

Bográcsparti

(#2258) 2012. október 7., vasárnap, 08:52

Pénteken délután volt az iskolacsoportunk (TISzK) ez évi ilyen rendezvénye. (Keresgéltem: itt találtam meg azt a post-ot, amit arról írtam amin legutóbb voltam. Nem ez volt a legutóbbi, egyszer volt a mi sulinkban is, de akkor nekem valami tájékoztatóra vagy mire kellett mennem, azon nem voltam ott.) Ezt korábban főzőversenynek nevezték, most lazábban csak bográcspartinak titulálták. Az iskolánkból elsőre csak négyen jelentkeztünk, Edina, Gábor, Mónika meg én (nekem Mónika szólt), de aztán csak lettünk többen is. Persze akinek későig volt órája az legfeljebb csatlakozni tudott hozzánk – ha már valaki ilyen lüke órarendet csinált! :)

Előtte Gábor és Mónika bevásároltak (azt hiszem csütörtökön), én meg csütörtökön este Ürömről hoztam paradicsomot, paprikát – mint kiderült majdnem háromszor annyi lett a paradicsom mint kellett. Gábor ugyanis borsőpörköltet tervezett főzni. Pénteken délelőtt a raktárban fenn megpucoltunk és összeaprítottunk mindent amit kellett: hagymát, fokhagymát, paradicsomot és paprikát. Mónikáék megfőzték a rizst, bepakolták a púpost és fél három tájt indultak ki. Én Ildikót vittem, rá várni kellett, így csak kicsit később mehettünk. El is tévedtem rendesen, jó ideig kellett keresgélni a csepeli Kossuth tanhangárját.

Gáborék már főzték a kaját, amikor kiértünk (amire odataláltam :)) a tanhangárhoz. Az az igazság, hogy odakint semmit sem csináltam, a reggeli előkészítésben még csak-csak, de kint Gábor és Mónika tették a dolgukat, bár igyekeztem, de nem volt mit segíteni. Elbóklásztunk: Feri bácsi és Attila is ott volt, ők is kocsival jöttek ki. Később megérkezett Petra is a férjével és a kicsivel, Kornéllal. A Kossuth-ból egy kolléga körbevezetett minket a tanhangárban, nagyon lelkesen mesélt, mutogatott, sok érdekeset láttunk. Addigra azonban elkészült a kaja, nekiálltunk enni. Igazán finom lett, ahogyan a társiskoláké is.

Nagyon szép napos idő volt, meleg is – de ahogy alkonyodott, kezdett hűvös lenni. Ekkor ért ki Edina és Bandi, ők a pályaválasztási kiállításról jöttek. Még olyan egy órát maradtunk – Petrák korábban elmentek a kicsivel – aztán ahogy bealkonyodott, összepakoltunk és eljöttünk.

Jó volt, jó hogy évente van ilyen. (Talán ez az egyetlen pozitív hozadéka annak, hogy – TISzK-hez kell tartoznunk...)

59226

A nyitócsapat, balról jobbra: Bujtás Attila, Csókásné GémesiIldikó, én, Ratkovics Mónika és aki dolgozik: Hangya Gábor. A képet Pusztai Feri bácsi készítette

59237

Készül a kaja, balról jobbra: Hangya Gábor, Ratkovics Mónika, Fábry Béla (az Öveges csapatának erőssége), Csókásné Gémesi Ildikó (háttal) és Pusztai Ferenc

59249

Távlati kép az egybegyűltekről, az iskolánk csapata a kép bal szélén

59272

Körbevezettek bennünket a tanhangáron, a képen éppen egy MIG-et szemlélünk

59311

A vacsora vége felé... Balról jobbra: Szőcs Anikó (félig takarásban), dr. Zántó Edina, Ratkovics Mónika, Hangya Gábor, Bakó András (háttal), Csókásné Gémesi Ildikó (részben takarva), Pusztai Ferenc és Bujtás Attila