Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Szalagavató

(#2805) 2015. november 28., szombat

00069457

A tanári kórus...

Tegnap ez is megvolt. Mint tavaly is, csupán annyi volt a dolgom, hogy felolvassam/elmondjam Szalai Jóska beszédét a Féner díj kapcsán (évről évre pontosan ugyanazt mondom, jó az, nem akarok azon szemernyit sem változtatni), átadjam a díjakat, és persze hogy ott legyek.

Ez megvolt idén is, maradéktalanul.

Fél négykor indultam az iskolából. Nem voltam benne biztos, hogy sikerül: Hegedűs Judit kért meg segítségre, ő is portfóliót csinál. Gondja volt a PDF készítéssel, és gondja volt azzal is, hogy a (diákok által készített) prezentációt (PPT és PPTX) hogyan tegye bele az óratervbe. A mostani konfiguráció szerint ugyanis nem lehet külön ilyen anyagokat (még PDF-fé alakítva sem) feltölteni – állítólag az előző időszakban még lehetett.

Egyik sem volt nehéz feladat. LibreOffice szépen olvassa a DOC, DOCX állományokat. OK, ha agyonformázottak lennének, lehet, lenne velük gond, de hát a portfólió az nem műszaki anyag: sehol egy képlet, egy diagram, egy metszeti rajz, egy robbantott szerkezeti ábra (mondjuk a CAD program saját formátumában [nem, nem AutoCAD, rendesebb program formátuma]), szóval az ilyen szövegben már az is összetett formázás, ha egy beillesztett kép úszó keretben van és bal vagy jobb margó tartozik hozzá. :) Judit dokumentumaiba oldalszámot kellett tenni, aztán mehetett PDF-fé. A PPT/PPTX átalakítása JPGvé és képként beillesztése is inkább volt időigényes, semmint technikailag kihívást jelentő feladat.

Negyed négyre meglettem, átöltöztem, összepakoltam – lehet, egy öltönynek nem ideális egy hátizsákban kuksolnia, de hát szerencsére ez nem Armani, mondjuk ha az lenne lehet, az Audi A8-as hátsó ülésén figyelne :) – szóval bemálháztam és indultam. Az udvarról úgy gurultam ki hogy Zsilka Pista éppen csak megelőzött: legalább 10 perccel hamarabb ott voltam a Kertészeti Egyetem (ma Corvinus Egyetem Kertészettudományi kar, már persze ha még megvannak, a sajtóban mintha hallottam, olvastam volna rumliról körülöttük) parkolójában kerékpárral, mint ő a Suzuval. Ekkora volt a csúcsforgalom tegnap, péntek délután.

Szokás szerint az emeleten egy kisteremben (tárgyaló vagy kiselőadó) van a tanári terem, most azonban valami védés volt ott. Háromnegyed négy sem volt, mire odaértem, voltunk már páran - de a helységben valami védés volt, várni kellett arra, hogy birtokba vehessük, elég sokat. Még így is időben elfoglalhattuk, közben a földszinten – a küzdőtéren – Edina vezényletével a tizenegyedikesek már rendezték be a helyet, székek sorát állították fel.

Negyed öt is elmúlt, amikor a tanári kórus próbálni kezdett, ezt négyre tervezték. A szülőket és hozzátartozókat fél öt magasságában, talán kicsit később kezdték beengedni. Öt után pár perccel kezdődött a buli. A műsor? Mint eddig mindig: elég hosszú és (szerintem) sok olyan elem volt benne ami a jelen levő végzősöket, szülőket rokonokat (barátokat barátnőket) nagyon nem érdekelte. A korábbi évekhez képest most viszont talán kicsit rövidebb volt, ez erőssége volt mindenképpen. Persze voltak beszédek is… Mindegyik a lehető legjobb szándékkal íródott és hangzott el, azt persze, hogy mennyire talált nyitott fülekre és megértő lelkekre az a sok-sok veretes okosság, ami ilyenkor verbalizálódik, na az már más kérdés... (Én, azaz Szalai Jóska tartózkodott ettől, ezért is ragaszkodom ahhoz a beszédhez, abban semmi léleknemesítő útravaló nincs!) A szalagtűzés most nem a négy osztálynak párhuzamosan volt, hanem egyenként. Ez sokat lassított rajta (még akkor is ha a bések és az esek nagyon kevesen vannak), de azt hiszem megérte, mivel ez (a táncok után talán) ez az, ami a jelenlevőket leginkább érdekli, így megfelelő figyelmet, súlyt kap. A táncokról nem tudok sokat: a szalagtűzés után felmentem a tanáriba és ott beszélgettünk kollégákkal, persze leginkább sorstársakkal, olyanokkal, akik nemrégen csinálták meg, vagy mint én, éppen most készülnek befejezni, lezárni és véglegesíteni a portfóliójukat.

Hamarabb lett vége, mint mondták, már fél kilenckor erősen ritkult a tömeg. Mire átöltöztem, mire az öltöny megint vissza szuszakolódott a hátizsákba, mire elindultam, megint olyan üres lett a küzdőtér, mint amilyen akkor volt, amikor megérkeztem.

Ez is megvolt. Egy esztendő megint letelt...

Ballagás 2015

(#2770) 2015. május 1., péntek

67294

12.A osztály, osztályfőnök: Márton Péter

67293

12.B osztály, osztályfőnök: Kaszás Judit

67296

12.C osztály, osztályfőnök: Ludvik Csaba

67299

13.E osztály, osztályfőnök: Hegedűs Judit

67303

dr. Zántó Edina igazgatónő ünnepi beszéde

Karácsony

(#2486) 2013. december 20., péntek

Ennek a naptári évnek az utolsó napján is sor került a tanári énekkar műsorára, ez a nagyszünetben volt most is.

63550

A tanári kórus, balról jobbra: Parti Gáborné (ülve, gitárral; angol), Lovas Andrea (angol), Géczy János (hátsó sor; matematika-fizika), dr. Zántó Edina (magyar-történelem), Parti Gábor (hátsó sor; magyar-történelem), Tóth Károly (gitárral; testnevelés), Susuk Istváné (angol), Béres Ágnes Edit (hátsó sor; angol), dr. Hegedűs Andrea (könyvtáros), Ludvik Csaba (hátsó sor; magyar-történelem-angol), Hegedűs Judit (magyar) és Orbán Kamilla (angol)

Az év utolsó tanítási napja

(#2298) 2012. december

Nemsokára karácsony... Egy ideig most nincs iskola...

Az utolsó nap péntek volt, nem szokványos nap... Soha sem szokványos persze az ilyen utolsó nap. Pénteken az enyéimek műhelyben vannak azaz csak kétharmada jön reggelre. Igaz, kora reggelre, negyed nyolckor kezdődik nekik a műhelyfoglalkozás. A nagyteremben – díszteremben nevezzük, bár nem valami díszes – tartottuk ebben az évben is az évzáró ebédet ahova nyugdíjas kollégáinkat is meghívjuk mindig.

A terem azonban sok minden másra is szolgál, reggel át kellett rendezni – ehhez négy legény jött fel a műhelyből. A délelőtt kapkodással szaladgálással telt el, közben próbáltam a szombati két foglalkozásra készülni. Konkrétan a HTML, XML foglalkozásra, mérsékelt sikerrel... Két nagyobb szünet volt, az elsőben a tantestület kapta meg a karácsonyi ajándékát, a másodikban pedig a tantestület tagjai kis műsort adtak a tanulóknak, na ez is évek óta hagyomány.

Ezután jött az osztálykarácsony. Előtte három srácot elküldtem vásárolni. Hát lehet, hogy nem jól választottam ki őket, mert hülyéskedésre használták ki az alkalmat, persze végül is megvették amit meg kell. Az osztálykarácsony elég hangos volt, nem tudom mi okosságot lehetne tenni velük, de rettentő hangosak és rendetlenek. Egy ilyen alkalom nem az az alkalom amikor le lehetne teremteni őket de azért mégis elég zavaró ez a viselkedés. Megvolt, az osztálykarácsony is megvolt, Ezután következett a tantestületi karácsony.

Sok éve hagyomány már, hogy a valaha nálunk dolgozott, már nyugdíjas kollégákat is meghívjuk. Sajnos többen is lemondták: erre vagy arra hivatkozva kimentették magukat. Így is szép számmal jöttünk össze. Előbb kis műsor volt, ebben mint már jó pár éve, betlehemes játék, kollégák szerepeltek énekkel, majd Edina beszéde következett és utána pedig a karácsonyi ebéd. Régebben a kollégák főztek, most a szomszéd iskolából hozta át Erzsike és segítői.

Ebéd után csevegés, aztán egyik kolléga köszönt el a másik után, és szép lassan kiürült az épület. Lassan: az ebédnek kettő körül lett vége és hat óra körül lett teljesen üres az épület. Akkor jöttem el én is.

60162

A Díszteremben az első nagyszünetben kapta meg a tantestület a karácsonyi ajándékát: az étkezési utalványok második felét...

60173

A tanári kórus a mostanra hagyománnyá vált karácsonyi műsorával (ezt az utolsó nap egyik szünetében tartjuk)

60197

Osztálykarácsony a 10.E osztályban, 2012-2013 tanév...

60200

Osztálykarácsony a 10.E osztályban, 2012-2013 tanév...

60203

Osztálykarácsony a 10.E osztályban, 2012-2013 tanév...

60208

A Fáy Díszterme, kész, teljes a berendezés. A kép közvetlen az ünnepi ebéd előtt készült

60230

A karácsonyi ünnepi műsort annak szerkesztője, szervezője nyitja meg, Parti Gábor (magyar-történelem) tanár úr.

60266

A betlehemes játék szereplői

60268

Részlet az ünnepi műsorból (balról jobbra): Parti Gáborné (angol), Dr. Zántó Edina (magyar, történelem), Tóth Károly (testnevelés)

60280

Dr. Zántó Edina igazgatónő ünnepi beszédet mond