Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Volánbusz

(#2898) 2017. február 28., kedd

Tegnap este az Árpád hínál jegyet vettem (volna, aztán mégis) a sárga buszra. Végállomás épület már jó rég óta nincs, letarolták az egész telket amin állt, jól körülkerítették, az egyik ott levő fát is kitörték. Aztán jól elkerítették, azóta semmi… A Volánbusz busz járatai most egy utcai megállóból indulnak, a váróterem messzebb van és kicsi. (Azt hiszem, csak véletlenül vettem észre). A végállomáson sokáig tilos volt a buszon venni jegyet. Nem tudom miért. (Tippem van, talán mert a buszvezetők szeretik elcsalni, hogy jegyet adjanak? De hát az összes további állomáson ők adnak jegyet? Szóval nem értem).

Egy darabig csak kártyás automata volt. Akkor kiírták egy cetlire, hogy visszavonásig – mi a Volánbusz, hatóság? - lehet a buszvezetőnél is jegyet venni. Most megint négy automata van, kettő kártyás és pénzbedobós, a másik kettő csak kártyás. A cetli miszerint visszavonásig… már nincs kiragasztva (de láttam, volt aki a vezetőnél vett, szóval nem tudom). Mindenesetre – időm volt – tegnap este a z egyik automatánál vettem jegyet.

Azaz csak majdnem. A fizetésig rendben volt, de utána az automata le sem szart engem! Jegyet, na azt nem nyomtatott. Az automatán – ezt a Volánbusz javára kell írni, ez azon levesek egyike amit a javukra lehet írni – ott z automata száma és egy telefonszám (sima harmincas, semmi kék vagy zöld) amin hibát lehet bejelenteni. 310 forintom ugrott, de nagyon bosszantott a dolog, mi van ha az utolsó járatjoz az utolsó pillanatban érkezem, a másik automatánál való újabb jegyvásárlással lekésem és gyalogolhatok bő két órát? Szóval nagyon bosszantott, hát felhívtam!

Felvették! Ismét egy (elég halovány) piros pont a Volánbusznak. A pasi a vonal másik végén elkérdezte hol milyen számú az automata. Eddig korrekt. Elkérdezte, készpénzes vagy kártyás a vásárlás. Mondtam, kártyás. Elkérdezett még adatokat, aztán a szokásos szöveg: utánanéznek, kivizsgálják, jelentkeznek…

Őszintén kötve hiszem, hogy a dologról hallok még. Azt nem tudom, én voltam-e az első bejelentő, azt nem tudom, mióta nem működik azon az automatán a jegynyomtatás. Azt viszont igen, hogy az utánam következő – nem, nem tudtam neki szólni mert a szomszéd automatával küzdöttem – is megjárta, neki készpénzt nyelt le és nem nyomtatott semmit! (Ő nem jelentette be, inkább a másik automatát használta volna, de azzal akkor én küzdöttem). A szomszéd automata (az is pénze vagy kártyás) képernyője hibás, nehezen, aztán meg sehogyan sem lehet a soron következő lépést az érintőképernyőn kiválasztani. A harmadik próbálkozásom – akkor legalább nem nyelt le pénzt – volt csak sikeres, kaptam jegyet.

Jó arány! A két pénzérmés automata hibás, csak a két kártyás működik (az egyik biztosan ahol megvettem a jegyet). Azt végül is nem tudom, hogy kötelező-e az elővétel (már semmi sincs kiírva), azt viszont igen, hogy elég piszok dolog egy ekkora cégtől az, hogy egy ilyen komoly végállomáson – sok járat indul innen és érkezik ide – a négyből két automata rossz!

x

Impress

(#2755) 2015. március 4., szerda

Ott kezdem, hogy nem fikázni akarom ezt a programot. Nagyon régóta használok Microsoft Word-öt és Excelt-t (PowerPoint-ot nem olyan régóta és Access-t sem), amikor a Word-del elkezdtem foglalkozni még Windows 3.1 volt (még nem is 3.11), akkor még DOS-os programok voltak és a Word sem volt wyswyg… Régen volt… A Word-del sok mindent csináltam, azt hiszem kicsit többet megismertem belőle, mint egy átlagos felhasználó – habár a funkciók többségét azt hiszem sem nem ismerem, sem nem használtam soha, egészen egyszerűen egy ilyen bonyolultságú programnál nem lehet mindent ismerni. Hogy ismerem valamennyire, azt tehát mondhatom hogy igen, hogy szeretem-e, hát ez már nem olyan egyértelmű… Volt amikor nagy dokumentumokat kellett vele szerkeszteni és megmagyarázhatatlan hibákkal okozott nemegyszer adatveszteséget, na akkor kimondottan gyűlöltem.

Jó ideje viszont – nem ezért – amit lehet, LibreOffice-szal csinálok meg. Semmivel sem rosszabb, sőt... (Egy infó tanári levlistán valaki kimondottan vacaknak jellemezte – nem semmi azért, hogy aki ennyire szűklátókörű, na az az tanítja a gyerekeket), szóval nagyon tetszik, nem több program konglomerátuma mint a Microsoft Office hanem tényleg egyetlen program, irodai program. Jobban kézre esnek egyes funkciók, bár a megszokott billentyűkombinációk itt-ott hiányoznak (Shift-Ctrl+P és lehet betűméretet állítani, na itt nem mert itt ez felső indexet csinál – de hát ez megszokás kérdése). A frissítéseket letöltöm a Libreoffice-hez és telepítem is és használom is egyre többet, komoly gond nem volt vele. (Csak zárójelben: tegnap egy fenntartói adatszolgáltatást xlsx kitöltésével kellett teljesíteni, persze hogy Calc-ban nyitottam, lementettem ODS-sé és így töltöttem ki, de mivel a másik oldal feltehetően ezzel nem tud mit kezdeni, mentéskor xls-t kértem tőle. Itt jött a meglepetés, figyelmeztetett arra, hogy a munkalapon jelszóval zárolt dolgok vannak, ennek a mentése problémás, akarom-e megváltoztatni a jelszót. A kérdés meghökkentett de miért ne, persze hogy akartam, a semmi lett a jelszó, szépen elmentette xls-sé, amit aztán az Excel már úgy nyitott meg hogy híre hamva jelszónak vagy zárolásnak nem volt. Ennyit az Excel lapvédelméről…)

Szóval a LibreOffice, konkrétan pedig az Impress… A múlt nap a 4.4-es sorozatról olvastam, ahogy már írtam is, letöltöttem és telepítettem – majd jól pofára estem vele, konkrétan az Impress-szel. A tárgyaimhoz már egy jó ideje nem PowerPoint-tal csinálom a prezentációt hanem Impress-szel, egyetlen bajom a lassúsága, de ez felteszem azmiatt hogy jó tízéves elöregedett, a világ boldogabbik helyén már selejt gépen kell futtassam (és még örülhetek, hogy van gép! Tényleg jól teljesítünk!) Az Impress 4.3-as csomagbeli változatán remekül futó prezentáció borzalmas a 4.4-esen, meg sem jelennek egyes tételek. Kipróbáltam tegnap este, miután türelemmel kivártam, hogy az asztali gépre települt a 4.4-es, kipróbáltam egy szűz ODP-vel, pár szövegdobozzal. Pocsék: a szövegdobozok egy része nem jelenik meg, más része nem akkor, amikor kéne, ha nincs animáció akkor meg sem jelenik. Sajnálom, sokkal többre tartom a LibreOffice-t, mint ami, aki ilyen programot stabilnak titulálva kitehetne a lapjára, ezt legfeljebb bétának kellene nevezni. Hja, a hiba három hete még megvolt, tegnap is, szóval lehet, csak nekem gond ez, senki másnak…? Nálam hibás, nem frissítek. nem tudom, mikor frissítek...

Kerékpárszerviz

(#2631) 2014. augusztus 25., hétfő

Hát ma nem kerékpárral megyek haza, az tuti. Dél tájt kimentem, a Mester utca legelején van egy kerékpáros bolt és szerviz. Nem nagy, a pincébe kell lemenni, de korrekt, itt vettem július elején a fékpofákat és a zárat-láncot is. Most viszont sajnos a szerelő szabadságon van, csak a jövő héten lesz. Bosszantott, hogy hiába mentem, és hogy ha másként nem alakul akkor addig a suli udvaron kell a bringát parkoltatni. Már majdnem eljöttem amikor támadt egy ötletem, visszafordultam és megkérdeztem, nem tud-e a környéken olyan boltot, szervizt ahova mehetnék. Nem reméltem hogy segít a pasi, de hát nem lehetett volna csodálni ha nem teszi, hiszen a konkurenciát kell ajánlja. De láss csodát, segített, a Bokréta utcában, nem messze a Ferenc tértől van egy kis bolt, mondta, ott is foglalkoznak ilyesmivel. Eltoltam odáig a kerékpárt, na az még kisebb műhelyecske, alig fértem be a bringámmal. Egy idősebb pasi fogadott, ám amikor elmondtam neki, mi a bajom sőt amikor meglátta, milyen ősöreg orosz (pontosabban: szovjet) bringa, hát sok jóval nem tudott kecsegtetni. Azt mondta, ehhez alkatrész nincs, nem szabványos tehát máshonnan való nem jó bele. Egyet lehet, kicserélni a hátsó kereket. Azért megígérte, hogy szétszedi, hátha egy tisztítás és kenés elegendő neki, amennyiben nem akkor kerék csere. Két napra ígérte, szerda este (hétig nyitva vannak) vagy csütörtökön kell érdeklődni. Majd meglátjuk...

Kontra

(#2630) 2014. augusztus 25., hétfő

Tegnap Ürömről befelé jövet már nagyon csúnya hangokat adott a bringám, azt hittem előszőr, hogy a láncburok, a sárvédő vagy valami ami lemez, lelazult. Sajnos nem, sajnos a kontrával van baj, menet közben is érzem, hogy surlódik (hallhatóan), olykor-olykor már a fékező hatása is érezhető, ha meg hátrafelé tolom a bringát kicsit, egy-kettőre befog. Kár, mert ezt nem tudom én szétszerelni, nem tudom, meg tudom-e javítani, azaz ez mindenképpen kiadás lesz... (Most néztem net-en milyen is a kontra szerkezete – restellem, de erről eddig fogalmam sem volt – hát nem tudom, elgondolkodtat, hogy lehetséges, ezt talán én is meg tudnám bütykölni. Majd meglátom...)

Biztonság?

(#2219) 2012. augusztus 16., csütörtök, 04 óra 45 perc

58042

Windows XP egy pénzkiadó automatán...

Windows XP – szinte mindenütt, ahol dolgom van géppel, még ilyen van. Elterjedt, elég jól használható (nem vagyok ebben biztos mert kellene sok mást is ismernem ahhoz, hogy megalapozott legyen ez a véleményem) de kiismerhető, az biztos. Sok mindent fel lehet a javára hozni (meg ellene is, de most nem erről akarok írni), azt azonban úgy gondolom nagyon nem hogy ultra stabil lenne, meg biztonságos. Persze ez egy irodai gépen nem annyira fontos, bármikor újra lehet indítani. (Olykor kell is)

Tegnap egy szupermarket előtt – hogy ne legyen belőle gáz, nem írom le milyen bolt és hol – levő pénzkiadó automatát éppen szervizelték. Nem pénzt töltöttek bele, hanem javítgattak valamit rajta. Onnan tűnt fel, hogy odafelé menet a kijelző furcsán ismerős volt. Egy Windows bejelentkező ablak! Amennyire a rátűző napfény engedte, miután közelebb settenkedtem és lefotóztam, meg is néztem, és igen, az első benyomás helyes volt, ez egy Windows XP. Angol nyelvű de mindegy is, ha a magyar nyelvű nem abszolút stabil, akkor miért lenne az az angol nyelvű? (OK, a teljes igazsághoz tartozik hogy a stabilitási gondok egy, ha nem a jó része a hardver szedett-vetettségére is írható...)

Egészében nekem nagyon fura hogy egy ennyire éles alkalmazáson egy ilyen szoftver fut! És ez az ország egyik legnagyobb bankja által működtetett hálózat... Persze lehet, hogy a csodálkozás csak az én tudatlanságom miatt van...