(#2310) 2013.január 13., vasárnap

429595_1

Részlet a filmből
(A kép kivételesen nem az enyém, a port.hu lapról származik; a fimről részletesebben (angolul) itt: http://www.imdb.com/title/tt2431022/

Csinálom az osztálystatisztikákat, közben megy a TV... Valami csoda folytán az enyéimek nem kapcsoltak át… A History-n „Az emberiség: Mindannyiunk története” c, film megy. Igen nagyon tetszik, sajnos ezen a csatornán elég kevés ilyesmi van (amíg a másik szolgáltatónál, a ma már nem is létező Fibernet-nél voltunk, annak a csatornakínálatában szerepet a Viasat History: az inkább játszik történelemről szóló filmeket mint emez, az ürömi előfizetés nem UPC mert ott kábel nincs hanem UPC Direct, na annak a csatornacsomagjában a Viasat History is benne van).

Szóval tetszik, leginkább az hogy nem egy-egy tájegység vagy összetartózónak tekintett kulturkőr történelmét dolgozza fel hanem párhuzamosan a civilizációk fejlődését, és persze a cím szerint súlyt fektetve a civilizációk kapcsolatára. Érdekes – de sajnos mert nem vagyok történész, azt nem tudom megmondani mennyire hiteles... A kétség akkor merült fel bennem, mikor az arab kultúrát dicsérve – amivel semmi baj nincsen, ami teljesen rendben is lenne – sorolja az arab kultúra vívmányai között, miszerint ők alkották meg azon számjegyeket és számábrázolási módot, ami ma használunk és ennek megfelelően arab számoknak nevezünk.

Azt hiszem ez tévedés: nem megalkották „csak” átvették és „csak” elterjesztették a hindu számábrázolási módot! Ha a film ebben téved, mennyi tévedés lehet egyik vagy másik történés súlyának megítélésében...?

Persze a történettudomány akár mennyire is a történések lejegyzése (lenne?) a feladata azt hiszem soha sem objektív, akármiként is fogalmaz és csoportosít tényeket, mindig benne van a lejegyzettekben nem csak az, amiről a jegyzetek szólnak de nagyon is az is, aki a jegyzeteket összefoglalja és rendszerezve papírra veti (vagy mint itt, képernyőre szervezi.)