Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Igazolás?

(#2553) 2014. április 2., szerda

Úgy intéztem, hogy amikor csak lehet első órám legyen a csapatommal... Gyakran késnek, így legalább első kézből tudom ki és mennyit. A hiányzás igazolására a Házirend ad laufot, a késés igazolásáról semmi szó nincs benne, azt tehát azonnal kell igazolni. Már ha a delikvens tudja, a legtöbb esetben nem tudja... Tegnap is, első óra elektrotechnika, a váltakozó kőröket vesszük. Most éppen azt, hogy az induktivitáson 90 fok eltérés van a feszültség és az áram vektor között. (nem tudom, hogy ebből mennyit értenek a srácok...) Éppen mondom, hogy a feszültség az áramhoz képest késik – mire hátulról valamelyik nagyeszű közbeszól: hja, és igazolása sincs...

Szerda

(#2262) 012. október 11., csütörtök, 04:32

A szerdai is (írásbeli) vizsganap volt, de egyszerűbb: egyetlen dolgozatot kellett megírniuk, egy feladatlapot kellett kiosztani reggel nyolckor az autószerelőknek (a technikusoknak csak a keddi napon volt írásbelijük). A teremcseréket is, a felügyeletet is megcsináltam előző nap, ezzel sem volt gond a vizsga simán elindult és lement délelőtt...

Kedden volt határidős annak leadása, hogy milyen új osztályokat akarunk indítani, pontosabban hogy milyen belépő osztályaink lesznek (nem újak hiszen évről évre indítjuk ezeket). Változott a OKJ, de elég későn tették közzé, SzVK-t pl. nem találtunk hozzá. A közismeretis osztályokkal nem volt gond, de a szakmaisokkal igen, mivel a leadott táblázatban én minden szakmai osztályt az új OKJ-vel adtam le. Hát, ezt viszont új szakmaként kellett volna megjelölni (a szakma nem új, „csak” a száma – mindegy, a parancs az parancs.) Szerdán délelőtt még nagy lóhalálában ezt módosítani kellett.

Egy órám volt a kicsikkel. A baj az, hogy a hétfői óra a Degemben van ahol már alig van működő gép, a fél osztálynak is csak a fele tud dolgozni – igyekszem, hogy mindig más, de ez azért nem jó megoldás – így a szerdai órára, amikor mindenki a kettesben gép előtt van, meg kell azzal is küzdeni a tanár oldalról, hogy a hétfői munkát hogyan folytassa az, aki érdemben nem is tudott a gépen dolgozni hétfőn... A dolgot nehezíti, hogy a gyerekek nem szokták meg a lényegre törő kommunikációt! Nagyon trendi, amikor kijelenti, hogy nem igazán akar nála működni a rendszer – de mi a füttyentős fenét is jelent ez? Bejelentkezéskor a sokszoros tiltás, szájbarágás ellenére ékezetet használt az azonosítójában? Elfelejtette a jelszavát? A gépén nincs hálózat? Vagy nem megy a gépén a WEB lap szerkesztő? Mind olyan hiba ami miatt érdemben nem tud dolgozni, de egyik része a hibának ott helyben orvosolható a másik nem. Sok-sok idő ment el ilyenre, alig valamit tudtunk az órán haladni. Nem tudom mi lesz, ilyen tempóban sehova sem jutunk el ez még akkor sem jó, ha – sajnos – az informatikát kihalásra kárhoztatta a mostani oktatásirányítás (hiszen a csángó gyerekek is... Nem tudom ez igaz-e, ha igen akkor nagy a baj!) szóval egészen súlytalan tárgy lett, de ha már csináljuk akkor kellene valami eredménye legyen, kellene, hogy valamit megismerjenek és begyakoroljanak a srácok ami tananyag is, más is mint amit ismernek (a Facebook kezelése az megy!). Majd meglátjuk...

Az óra után kicsit a statisztikával tudtam foglalkozni – nem eleget – aztán Mónikának kellett segítség, a vizsga dokumentálásához egy agyonmakrózott, sok helyütt lezárt Excel alkalmazást használ (4V talán a neve, a NIVE vagy hogy a csudába hívják most) készítette és nem rossz – csak éppen nem mindenütt jó! Pl. a vizsgázó sorszámát valami olyan cellából veszi ahol a szám karakteresen van, emiatt a szám helyett hibaüzenet jelenik meg, na ezt kellett átírni... Aztán gyorsan kaja, éppen visszaértem, amikorra véget ért a hatodik óra és indulhattam az osztályommal a Közlekedési múzeumba.

Jó volt, bár a csapattal nem könnyű – erről egy külön cikkben bővebben...

Visszafelé már magam jöttem, a srácok egy része is a villamoson volt de persze nem kerestek... :) R.D. viszont feltűnt: egyfelől azért mert a lükéje egy szál pólóban jött el (a hatodik óráról elkértem, hazament a koleszbe hogy meg tudjon ebédelni: várni is kellett rá amikor indultunk) másfelől meg a saját szavai szerint fél hatig tanulószobán kell legyen és nagyon nem akart visszamenni. De hát mi a csudát kezdene itt egy siófoki ha van pár órája, de senki sem megy lógni vele? Ráadásul az ütődött el sem kérezkedett a koleszból... Az 51-es megállójáig vele mentem, el ne tekeregjen másfelé, ott írtam neki egy cetlit, nehogy most meg ezért fenyítsék meg (volt baja a koleszben, igaz nem ilyennel: engedély nélkül felkolbászolt a lányok emeletére :):):)) remélem minden rendben lesz. (Csütörtökön reggel kiderül.)

Visszamentem a sulisba, két helyettesítést még ki kellett írni – az egyikkel még lesz gond, mivel a kolléga fizetett szabit kért ami tanárként absztrakció [matektanár :)], de ezt majd csütörtökön kell rendezni. Az osztályommal is akadnak gondok, erre az a megoldás született, hogy tartsunk csak az itt dolgozó kollégáknak értekezletet. Ehhez kerestem időpontot, sajnos hetedik óra nincs, csak nyolcadik, ahhoz azonban van, akinek három tanórát is kell várnia. Mindegy, jobb megoldás nincs, cserébe nem most hanem egy hát múlva csütörtökön lesz. A legnehezebb azt lesz keresztülvinni, hogy: kötelező!

A hatos busszal jöttem haza, itthon még kicsit statisztika de kevesebb mint kéne – és a határidő erősen szorongat. Aztán leszedtem a gépről a képeket, aztán napzárta... :)