Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Diplomaosztó

(#2610) 2014. július 5., szombat

65007

 

A bajai Eötvös József Főiskola alapos átalakuláson megy keresztül. Lassan egy éve érzékelhetjük, hogy a képzés nem folytatódik. Szeptemberben már nem voltak elsőévesek. Ezt nagyon sajnáltam és sajnálom is: az első éveseknek volt a legtöbb foglalkozásom, az idén ilyen már nem volt... A másodévesek a tanév közben átkerültek a bajai Főiskolától a pécsi Egyetemre. A képzést ez nem nagyon módosította, de másként kell, kellett adminisztrálni, sokkal több papírmunkával járt. A harmadévesek a bajai Főiskolánál maradtak, ez azt jelentette, hogy a képzésükkel kapcsolatos munkát még Bajával lehetett elszámolni, Bajáról jött az államvizsgára képviselő, vizsgabizottsági elnök. Ugyanaz, aki a diplomaosztóra is, Dr. Sztanáné dr. Babics Edit. Ő volt június 30-ig a kar dékánja. Már sem kar nincs, sem ő nem dékán sőt, nem is főiskolai oktató mert nyugdíjba ment – ezeket ő maga mesélte a diplomaosztón. Július 5.-én volt a diplomaosztó, ezzel ennek a csoportnak mindenestül befejeződött a főiskolai képzése. Vele, velük együtt a Főiskola a képzést is befejezte

Pénteken este már Ürömön voltam. Szombaton nem keltem nagyon korán, a 9:17-essel mentem be a Fáy-ba. Meleg napnak ígérkezett, egy szál rövidújjúban, rövidnadrágban és papucsban mentem, ebben az évben első alkalommal ilyen lazán a suliba... Nem én voltam az első, Edit és Meszlényi-Mali Beáta már ott voltak. János, a portás kérésre kulcsokat is adott Editéknek, ez tehát rendben volt.

Babics Edit nem sokkal ezután érkezett, azután a hallgatók is folyamatosan... Nem sokan, hiszen nagyon kicsik mostanra az évfolyamok, tizenegyen voltak jelen, ketten csak tanúsítványt vagy mit kaptak, mert nincs nyelvvizsgájuk, a többiek oklevelet. Szépet, díszeset, magyar és angol nyelvűt. Nagyon praktikus, hogy egy diplomakiegészítőt is kapnak, ez sok oldalas és minden, de tételesen minden tárgyuk minden érdemjegye benne szerepel. A hallgatók egy-egy címeres, a főiskola címerével díszített sálat kaptak, aztán tizenegy után nem sokkal elkezdtük.

Roppant családias volt... Korábban egészen más volt a hangulata az ilyen rendezvénynek. Úgy emlékszem a Széchenyi Könyvtár dísztermében volt ez a rendezvény. Nagyon szép helyszín. Akkor harmincas, negyvenes évfolyam létszámok voltak. Sok családtag is volt jelen (más értelemben tehát az volt családias), szóval egészen ünnepélyes volt a hangulat. Aztán legalább egyszer volt a Vakok és Gyengénlátók Intézete Dísztermében. Ez legalább annyira díszes környezet, igaz sokkal kisebb de hát akkor már ez is elegendő volt, akkor már elindult az a folyamat, hogy egyre kevesebb volt a hallgató... Ez a folyamat ebben a tanévben érte el a mélypontját, egyszer's mind a végét is. A Főiskola átalakul, a karok megszűntek, ezt a képzés, az állami (költségvetési?) segítségért cserébe egészen egyszerűen meg kellett szüntetniük. Ez volt tehát az utolsó eset, amikor a bajai Főiskola adta át az oklevelet...

Családtagok egyáltalán nem voltak, „csak” a majd' tucat hallgató. Edit kiosztotta a sálakat, majd megnyitotta a diplomaosztót. Előbb Babics Edit beszélt. Szépen, érthetően, világosan és sajnos eléggé pesszimistán... Kicsit beszélt a Főiskola régmúltjáról is, szép időkről is meg a hullámvölgyekről is. Három ilyet említett: a '45-öst, az '56-os és – a mostanit... Nem is tudok mit mondani erre hogy az első kettő harcokhoz, társadalmi kataklizmákhoz kötődik – és most? Hát tényleg ekkora nagy bajban lennénk? Ekkor mesélte el Babics Edit, hogy tavaly a tanév elején kellett megállapodást kötni a fenntartóval (többször említette „fenntartó”, de soha sem nevezte néven, hogy ki és mi is ez), ami megállapodás a karok megszüntetését, helyett intézetek létrehozatalát jelentette, sok képzés megszüntetését – például az informatikus-könyvtáros szakét is. Sokat és elgondolkodtatóan beszélt – de mondom, nagyon nem volt vidám.

Megvolt a hallgatók fogadalomtétele is, ezt Székely Géza Endre mondta. Azután a hallgatók elköszönő beszéde következett, ezt Szabó Tilda mondta. Szépen, tagoltan beszélt, nem volt nagyon fellengzős de nagyon értelmesen, szépen beszélt. Azt követte a diplomák átadása – lehet, hogy a sorrend nem ez volt – amikor is mindenki kézhez kapta a diplomáját, Ezután Edit beszélt, az ő szavai zárták az ünnepséget.

EJF

(#2511) 2014. február 24., hétfő

… bár már inkább PTE... Az eddigi EJF-es másodéves képzést átveszi a Pécsi Tudományegyetem. Már kértek adatokat, hogy az ottani ETR-hez azonosítót csináljanak, tegnap kaptam Edittől e-mailt amiben le kell adatokat, dokumentum-másolatokat adni. Szóval ez az átvétel egészen komolynak tűnik. Nem tudom, a PTE milyen gazda lesz, az EJF sokáig jó gazda volt aztán nem, bár lehet erről nem ők tehettek, de hát ettől még a fizetési késedelem nem változik meg.

Akár EJF akár PTE: tegnap volt egy fél napos foglalkozásom a másodévesekkel. Hálózatok II, egy – szerintem – feleslegesen beillesztett tárgy. Sok dologra több időt adnak mint kéne, másra meg kevesebbet vagy semmit. Hálózatokra van egy tárgy a másodév őszi félévében, az ebben a képzésben teljesen elegendő (ezt az időt inkább HTML/CSS/XML elméletre és kezelésre kellene fordítani). Egyébként is: miért kellene alhálózati maszkokkal vagy routing protokoll-lal foglalkozni akkor, amikor akadt a csoportban akinek a mappa készítése, a fájl másolása (másodéven!) probléma, és természetesnek veszi mert ugyan minek az neki, soha sem használ ilyet. Informatikus-könyvtáros lesz... Mindegy – pontosabban: dehogy, is mindegy, de hát nem lehet mit tenni –, szóval így vagy úgy, ez volt a foglalkozás tárgya. Fél napos csupán, a tavalyi anyag ismétlésével és új tananyag-elemkkel való kibővítésére azért szépen felhasználtuk. A végén még kis idő maradt is egy prezentációkezelő feladatra, ez a szigorlati beugró miatt is, de meg mert egy év múlva ilyenkor már a szakdolgozatukat készítik ahhoz (pontosabban majd annak a védéséhez) jól jön ez...