(#2705) 2014. november 22., szombat

Szép tudomány is mindkettő...

Érettségin, pár napja... Várom, hogy megjöjjön az akit nekem kell vizsgáztatnom (gépészeti alapismeretek), addig nincs dolgom, csak nézek ki a fejemből, hallgatom a feleleteket.

Előbb egy kis hölgy magyar irodalomból maturál. A téma Az ember tragédiája és szerzője, Madách Imre. Szegény Imre bátyánknak aznap kijutott! Nem elég, hogy harcolt a szabadságharcban, de még megkapta azt is, hogy Az ember tragédiáját a börtönben írta. (Gondolom abban, amibe azért került, mert harcolt a szabadságharcban...)

A következő felelő földrajzból felel. A téma Japán, földrajza gazdasága. Az első akadály rendben, megtalálta az atlaszban. Mindet, pedig Japán igyekezett kifognia a felelőn, képes volt sok szigeten lenni... Megy, mendegél a felelet – inkább csak mendegél – és a tanár úr aki kérdez (válasz nem mindig van), kínjában a végén olyat akar kérdezni amire nem lehet nem jól válaszolni. Tévedett, lehet... A kérdés az volt, mik a (főbb) szigetek nevei. Persze hogy leolvasná az ember a térképtől. A vizsgázót keményebb fából faragták, ilyen talmi módszerhez nem folyamodik...! Nézegeti a szigeteket, aztán oszlik a homály, mondhatnám kigyúl a fény: „Japán fő szigetének neve: Toyota”!