(#2858) 2016. március 5., szombat

2858--kepletszerkeszto2

Ezt akartam elérni: egy hosszabb képlet értelmes sorra tördelését...

A négy osztályból kettővel eljutottam a közlekedési alapismeretek tantárgy számolós részéhez. Egyszerű képletekkel menetellenállásokat számolunk (később a belsőégésű motorokkal összefüggő, igencsak egyszerű dolgokat). LibreOffice Impress-szel csinálom az órai prezentációt, nem tökéletes, de megszoktam, így már jobban kézreáll mint a Microsoft Office PowerPoint-ja.

A számolgatós részhez kell a képletszerkesztő. Ennek egy viszonylag egyszerű leíró nyelve van (lehet biztosan a felület kezelőelemeivel is szerkeszteni a képletet, de azt annyira nem kedvelem, nem is használom). A tegnapi órára készített anyaggal kapcsolatban futottam abba bele, hogy kicsi a hely: a dia mérete korlátoz. A képlet hosszabb volt, mint a hely, sorra kellett volna tördelni.

Itt kezdődtek a bajok! A forrás sorra tördelése mit sem ér. Találtam egy egészen jó leírást a képletszerkesztőről (angol, de nem baj, legalább erősen nosztalgikus érzéseim lehettek, amikor a Dos parancsokkal kellett még foglalkozni, még Windows 3.11 sem volt a 3.1-es új volt, amikor a Word is DOS-os volt, amikor a Novell NetWare még nem volt IntraNetWare, az egyébként remek leírása is csupán angolul állt rendelkezésre, stb.) Szóval a leírás remek, ám erről, a képlet sorra tördeléséről elég röviden ír. Használjam a newline parancsot. Ennyi…

Hát nem ennyi, ez csak egy fejreállított rőtvörös kérdőjelet biggyeszt a képletbe, én pedig egyáltalán nem ezt akartam. Próbáltam sokféleképpen, idézőjelek közzé tettem, backslash-sal kezdtem majd kezdtem és fejeztem be, semmi hatás. Megnéztem a LibreOffice online súgóját, az ugyan magyarul, de pont ugyanazt mondta el mint a képletszerkesztő leírása, röviden a nagy semmit. A net-es keresés vezetett végül is eredményre. Egy fórum párbeszédben találtam rá a megoldásra – amennyire értettem, a kérdést felvetőnek pontosan az volt baja, mint nekem és pontosan annyira nem ment semmire a leírás adta tanáccsal.

A megoldás a képeken látható. A newline parancs kell, ez igaz. Ezt azonban kell hogy kövesse az igazításra vonatkozó parancs (itt: alignl, balra igazítás). Azt nem tudom, enélkül mit csinál, azt nem próbáltam. Ezt a parancs párost a none zárójelfélébe kell tenni, ez is úgy néz ki mint a képletszerkesztőben másutt alkalmazható nagy gömbölyű, szögletes meg még tudomisén miféle zárójelek, a left, illetve a right kulcsszavakkal… A teljes szerkezet az ábrán látható kiemelten, a másik kép pedig az eredményt mutatja, pont azt, ami nekem kell. Ráment vagy fél órám – főleg a keresgélésre és azt megelőzően a próbálkozásra – de megvan!

2858--kepletszerkeszto1

Ez a kód eredményezi a fentebb mutatott sorra tördelt képletet; kiemelve a(z egyik) szerkezet, ami a sorratördelést végzi