(#2287) 2012. december 05., szerda reggel 4 óra 09 perc

59995

A nézőtér az Úttörőházban a GyIÖK ünnepélyes megalakulására hirdetett összejövetelen

59997

Dr. Bácskai János, Budapest IX kerülete, Ferencváros polgármestere, országgyűlési képviselő megnyitja az ünnepséget

60011

Németh Imre Dávid, Iskolánk 13.E tanulója, a Ferencvárosi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat Polgármestere beköszöntő beszédét tartja

A Ferencvárosi Önkormányzat hetekkel ezelőtt meghirdette, hogy Gyerek és Ifjúsági Önkormányzatot (GyIÖK) hoz létre, komolyan vették magukat és aprólékosan végig is vitték a feladatot. Minden kerületi iskolában volt képviselőjelölt, voltak választások.

Attila, aki pár éve Zsil helyett a diákönkormányzatos segítő tanár, baromira be is rágott, hogy dolgoznia kellett vele! Utóbb láttam, Edinának CC-zte vagy FW-olta? a levelet amit írt ennek kapcsán a kerületi önkormányzat ügyintézőjének. Na ezt nagyon nem kellett volna! Ebben elpanaszolja, hogy az órái meg nem tartása miatt még anyagi veszteség is érte ami egészen egyszerűen nem igaz mert beírta azokat! Szóval megfeküdte a gyomrát rendesen – OK, volt vele dolga de hát ez a dolga...

Volt tehát választás, volt a megválasztott képviselőknek – iskolánként egy-egy, ahol általános- és középiskola is működik ott kettő – és azok saját körükből megválasztottak egy polgármestert és egy általános iskolai meg egy középiskolai alpolgármestert... A mi iskolánkból lett a polgármester, Németh Imre Dávid.

Tegnap ennek a folyamatnak a zárása volt az Úttörőházban, még maga Bácskai János polgármester (és országgyűlési képviselő is?) is ott volt, beszédet is mondott. Erre invitáltak minket levélben, mentem én és Edina azaz Edina csak később mert akkor szedte ráncba Robi valamelyik, sok tíz órát hiányzó diákját.

Én egy után öt perccel értem oda (villamossal egy perc), szerencsére mert késve kezdték nem késtem el. Elől a szélen ültem le: elől hogy fotózhassak és szélen, hogy eljöhessek hamarabb mint a kultúrműsor vége. Az ünnepély olyan volt amilyen: szabályos, meglepetésektől ment, kissé unalma és magasröptű...

A Polgármester úr tartotta az első beszédet. Nem olvasta a beszédét, bár a papír a kezében volt: szépen tisztán és érthetően beszél, az már persze más kérdés, hogy amit mond, mennyire helyénvaló... Elmondta, hogy másutt is van ilyen hát itt is, elmondta, hogy mennyire fontos hogy a fiatalok tanulják a demokráciát – ez disszonáns volt egy olyan párt színeiben regnáló politikustól amely erővel kormányoz, amely a többsége birtokában esélyt sem hagy semmi más elképzelésnek ami nem az övé de hát talán éppen ez a duplagondol: ezt tesszük és amazt hirdetjük – szóval elmondta, milyen fontos hogy egy szabad és demokratikus, csak a törvények és a jogelvek által irányított ország fiataljai egészen fiatal kortól ezt a politikai környezetet szokták majd minden jót kívánt a megválasztottaknak.

Ezután az aljegyző asszony (annyira nem volt az esemény fontos, hogy a jegyző legyen itt?) sorra felszólította a színpadra a 10 általános iskolai és a 16 középiskolai képviselőt, a két alpolgármestert és a polgármestert (az ifjúságit), majd az eskütétel következett. Ez mókásan komoly lett, Magyarország Alaptörvényre tettek esküt (arra amibe a sajtó és a média szerint állítólag folyamatosan hegeszt bele mindenféléket a legfelsőbb törvényhozás nyilván, mert ennek ez a rendje módja, lassan a BKV jegyek ára is Alaptörvényben szabályozott lesz [a csudának kellett ezt másként nevezni mint alkotmány]).

Aztán az alpolgármesterekkel és a polgármesterrel majd' ugyanezt az esküszöveget elmondatták, ez fokozott sutaság volt a rendezvény szervezői részéről. Azután a Polgármester úr átadta a képviselőknek és az alpolgármestereknek a megbízólevelüket, ez volt a második fokozott sutaság, hiszen egyszer a színpadra szólításkor elsorolták a nevüket aztán megint itt, még egyszer. A polgármester az esti, az Iparművészeti Múzeumbeli ünnepélyen kapja meg, hangzott el, ez volt a következő sutaság.

Ezt Németh Imre Dávid beszéde követte. Ő remek srác, azonban a beszéd felolvasása nem ment egyszerűen: szerintem egy sokkal egyszerűbb, életszerűbb beszéd helyénvalóbb lett volna, de végül is mindegy! A posztot, akármi is jár vele, a lehető legjobb személy kapta!

Ezt a kultúrműsor követte, egy hegedűszámot meg egy rap mutatványt még megvártam aztán a sötét nézőtéren kiodalogtam,. Kifelé a hátsó sor egy szélső székén megláttam Edinát, megegyeztünk, hogy ő még marad. Visszafelé gyalog mentem, ennyi mozgás kell, meg a BKV ellenőröket sem kell folyton megkísérteni :)