Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Szóbeli beosztás

(#2588) 2014. május 28., szerda

A célegyenes: tegnap azaz kedden elkezdtem az érettségi szóbeli beosztást csinálni. Mondjuk még korai, túl korai de kell, mert mind a négy bizottság elnöke – ki-ki másként – jelezte, hogy a dokumentáció áttekintése során szeretné látni a szóbeli beosztást is. Korai, tehát lesz benne felesleges többszörözés, el kell ugyanazt végezni többször is (amit igen utálok), mivel még nincs berögzítve minden tárgy minden dolgozata eredménye és ez befolyásolhatja a beosztást. Nem sokat, ez igaz, de az a kevés éppen elég fejtörést okozhat majd. Egyfelől akad majd aki ebből vagy abból a tárgyból nem is szóbelizhet, másfelől lesz akinek a matek éppen annyira sikerült hogy a vizsgát folytathatja, de szóbeliznie kell.

Szóval vizsgabeosztás, most már a szóbeli... A kétszintű sajnos ebben nem ad elég támogatást. Fontos segítség ugyan, hogy szépen szerepel benne kinek mi a vizsgafeladata, ha majd beírta Melinda az eredményeket akkor az is, ki bukta vagy ki akinek dupla szóbeli kell. De sajnos nincs benne időlépték, pedig lehetne... Nem tudom, a fejlesztőknek ez miért nem jutott eszébe? Persze a fejlesztők nem felhasználók és lehet, nagyon nem is kommunikálnak olyannal, aki a programot használja. Ez nem kereskedelmi program, hogy piaci versenyben kellene helytálljon és folyamatosan fejlődjön és nem is szabadszoftver, amit a jól végzett munka öröméért és a remek program dicsőségéért (meg még tudjisten miért :)) fejleszt aki fejleszt, ezt megrendelte a hatóság oszt jól van. Persze a teljes igazság az hogy: jó hogy van, enélkül adminisztrálni vizsgát nehezebb (mint például a szakmai vizsgákat). A szóbeli feleleteket egy adott időtartamra (15 perc) beállítva, a feleletek folyamatossága mentén, figyelve arra hogy a felkészülés 30 perc legalább legyen, talán nem lenne leprogramozhatatlan feladat.

Jó a kétszintű, mert segít abban, hogy ne maradjon beosztatlan diák, de az időlépték miatt Excel táblázatba teszem át, ez elég babra munka, ott még formázni is szoktam – az így elkészült beosztást mindig értékelik az elnökök (van aki arra, hogy javasolja az átalakítását, olykor elég alaposan – de hát ez van!)

Érettségi

(#2535) 2014. március 13., csütörtök

2535--erettsegi

A kétszintű nyitóképernyője, július elejéig elég sokat kell majd ezen dolgozni

Megint eljött ennek is az ideje.

Pontosan nem most kezdődött, csak most jön az a fázis amit döntően én csinálok – bár Melinda szorgalma, alapossága és fáradhatatlansága párját ritkító, elmondani nem lehet mennyi terhet levesz a vállamról. Gyakorlatilag ő csinálta a jelentkeztetést, nekem „csak” a csoportokat kellett megcsinálni és a diákokat oda besorolni. A határidő a jelentkeztetésre február közepe volt (tavaly valami miatt március elejére kitolták de hagyományosan ez is mint a felvételi, február közepén határidős). Aztán pauza, egy ideig semmit sem kellett, lehetett vele csinálni, na jó annyit március elejéig meg kellett tenni – és ez elég fontos döntés – hogy milyen vizsgacsoportok legyenek és azok mikor szóbelizzenek. Az elsőre a kérdés azért kérdés, mivel ha sok az előrehozott érettségiző, j ötlet lehet ezeket egyetlen csoportba szervezni. A vizsgaelnöknek ez különösen jó: az idióta (miért meglepő ez Magyarországon?) törvény nem feleletszámra hanem főre finanszírozza az érettségi elnököt. Ha ugyanannyi feleletszámra egy osztálynyi van, vagy ha az előrehozott vizsga miatt majdnem hogy egy felelet egy fő, akkor előáll, amint előállt tavaly is, tavaly előtt is az a helyzet, hogy az előrehozottasok vizsgacsoportjához rendelt vizsgaelnök majdnem a háromszorosát kapja azon társaiénak, akik „rendes” csoporthoz kerülnek beosztásra. Mondjuk ez nekünk olyan sokat nem számít – de a szabályozás akkor is hülye.

Ebben az évben, másmilyen szabályozás változás miatt sokkal kevesebb lesz az előrehozott érettségi. (Nem lehet ilyet tenni csak nyelvből és informatikából – ez viszont értelmes dolog, egy leendő autószerelő például már ne hogy biológiából tegyen érettségit csak hogy az öt tárgya meglegyen!). Most négy osztály érettségizik, az előrehozottasokat szétosztottam arányosan, a vizsgáztatókat is figyelembe véve, így meglett a négy csoport, kialakultak az időpontok is és ezt még februárban rögzítettük. Aztán csend – nem volt sem lehetőség sem szükség egy ideig semmit tenni a vizsgaszervezéssel. Az idő azonban halad, tegnap ettől függetlenül elkezdtem az írásbeli beosztást. Sokan, 110 fő körül lesznek – a betlizősök még nem ismertek, ennél csak kevesebb lehet – a vizsgázók, ehhez a tavalyi második emelet a hét termével nem elég, az elsőn is kellenek termek. Tíz terembe viszont szépen el lehet őket rendezni, a három „nagy” tárgy (ez az amiből mindenki egyformán tesz és amiből elvileg lehetetlen az előrehozott) írásbeli beosztása meg is van.

Tegnap este jött az ADAFOR üzenet, hogy lehet a kétszintűben is beosztani – mondjuk akkor már vagy fél napja ezzel bíbelődtem, azon ritka eset volt hogy hamarabb vettem észre a program funkcionális bővítését mint hogy a hivatalos értesítés megjött róla. A programban azonban sok minden kell még előtte... A vizsgáztatók névsora ebben az évben sokat változott: többen mentek el, mint korábban és többen is érkeztek. Ennek a bevezetése a kétszintűbe nem különösebben nehéz feladat. Nehéznek az sem nehéz, hogy beállítsam, ki mikor ér rá – mindenki mindig, kevés kivételtől eltekintve – azonban totál unalmas favágó munka majd' ötven fő kapcsán az a majd” fél tucat kattintgatás, ami ehhez kell. Hát ez van – a kétszintű sem tökéletes, bár kiforrott és jó program, amikor a szakmai vizsgát kellett adminisztrálnom akkor érződött, hogy ott mennyire hiányzik egy ilyen vagy hasonló program. Szóval következő szakaszba ért a vizsgaszervezés, lehet a programban a vizsgáztatók meghatározása után beállítani azt, ki mikor hol mit felügyel, ki melyik vizsgabizottsághoz tartozik, mert ezek mint kellene majd ahhoz hogy a megbízóleveleket ki lehessen nyomtatni márpedig azokat időben kell, a program ráteszi a dátumot...