Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Emelt szintű érettségi

(#2919) 2017. március 17., péntek

Jó pár hete érkezett a megkeresés – rendes, feladatelrendelő e-mail formájában – miszerint nyilatkozzunk: akarunk-e a szakmai alapozó tárgyunk emelt szintű érettségi vizsgaközpontja lenni. Nekem tetszett az ötlet, a főnökömnek nem, a kérdésemre az volt a válasz, megkonzultálja a szakmai helyettes kollégával. Rendben, gondoltam, ettől kezdve ez a feladat nem az én feladatom. Mostanában mindenre kevés időt adnak: a feladatelrendelő levél pénteken érkezett, hétfő délig kellett volna írásban nyilatkozni. Mivel már nem az én dolgom, gondoltam nem kell ezzel foglalkoznom.

Eltelt a hétfő, tudtommal válasz nem ment… Olyan egy hét múlva hallottam, hogy a Centrum (szóban, ha jól emlékszem egy igazgatói értekezleten) a kérdést úgy tette fel hogy az már nem kérdés hanem utasítás volt. Azaz mi lettünk a januártól (!) „közlekedésgépészeti alapismeretek” című vizsgatárgy (egyik) emelt szintű vizsgaközpontja.

Az operett következő felvonása szintén telefonbeszélgetésre épült. Az OH-tól megkereste az illetékes a főnökömet azzal a kéréssel, kérdéssel, hogy ha már egy tárgyból emelet szintű vizsgát bonyolítunk, nem tudnánk-e helyet adni néhány (!) közismereti tárgyból néhány (!) vizsgázónak? Az ötlet nekem továbbra is tetszett, most már a főnököm sem ellenkezett, persze gondolkodási időt kért majd annak letelte után (telefonon) beleegyező választ adott.

Úgy tudom, ezzel együtt átadásra kerültek az elérhetőségeim, mert hogy mivel az érettségi szervezése úgyis az én dolgom (középszint), ezt is én fogom csinálni. Persze, ez rendben is levőnek látszott… Nemsoká' jött is a levél az OH valamely alkalmazottjától, ez hivatalosan is közölte, hogy emelt szintű vizsgaközpont leszünk, én meg kormánymegbízott (vagy valami hasonló). És egy lista is arról, milyen vizsgákat bonyolítanának nálunk! Egy nagyon hosszú lista! Nem erről volt szó: egészen egyszerűen ennyire helyünk sincs!

Az utolsó előtti felvonás az volt, hogy a főnököm ismét egyeztetett (azt hiszem) telefonon az OH-val, hogy addig rendben, emelt szintű vizsgákat lebonyolítunk, de ennyit egészen egyszerűen nem tudunk elhelyezni. Pontosan nem tudom mi volt az egyeztetés tárgya, azt igen hogy semmiféle információm március 10-éig, a következő adatszolgáltatásig nem volt (az OH felé kellett volna teremszámokat, felügyelő tanárokat meg miegymást leadni – az erről szóló levél is kicsit kócos volt), így csendben nem tettem semmit.

Az operett fináléja következik: megint csak telefonon keresték meg a főnökömet az OH, és azt hiszem arról volt szó: a nekünk szánt vizsgázókat más helyszínekre osztják be, azaz ebben az évben ránk mint vizsgaközpontra nem számítanak. Lehet, jövőre...

Az érzés...

(#2918) 2017. május 26., péntek

… amikor közlekedésgépész alapismeretek tárgy írásbeli dolgozatait javítom, és egy jó osztály tanulója dolgozatában olvasom: 357 mA az egyenlő 3,57 A… Nos ez az érzés egészen egyszerűen megfizethetetlen!

Update: Lenz törvénye a kérdés: a diák szépen leírja – Newton I. törvényét. Törvény, törvény – minek elaprózni!

Közlekedésgépész ismeretek

(#2910) 2017. május 17., szerda

Közlekedésgépész ismeretek dolgozatok, még sértetlenül...

Közlekedésgépész ismeretek dolgozatok, még sértetlenül...

Ez a nap is elérkezett. Ma lesz a közlekedésgépész ismeretek tantárgy írásbeli érettségi vizsgája. Ez az ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyak közzé tartozik és minden szakgimnazistának (egy éve még: szakközépiskolásnak) ez a kötelezően választandó ötödik tárgya.

Elég nagy volt a kavarodás körülötte. Kezdődött azzal, hogy öt (!) éve kijött, lesz ez, lesz ilyen: emelt szinten kell mindenkinek aki szakközepes, ebből érettségizni. Hagymázos álom, aki ezt kitalálta, iskolát régen láthatott belülről. Szerencsére ezt visszavették. Úgy tudom – több mint pletyka – hogy eredetileg sem egy emelt szintű erősségű érettségit terveztek, na amikor visszavették és közép szinten lett kötelező, ezt csökkentették. (Bő egy óra és kiderül, valóban így van-e). Folytatódott azzal, hogy a tárgy neve is megváltozott, legalábbis nálunk. E tárgy leánykori neve: közlekedési alapismeretek (közlekedéstechnika). Erre mondta egy egyetemi oktatóm, hogy nem lovagregény ez hogy a címében a tartalom is benne kell legyen. A hercehurca folytatódott azzal, hogy a vizsgakövetelményekbe is belepiszkáltak, ráadásul nem is olyan régen. És akkor még azt az aranyos oxymoront nem is említettem, hogy: kötelezően választható tárgy. Vagy kötelező, vagy választható.

Sok a kérdés, de egy válasz már biztos: minden végzősünk, mindenki aki érettségizik, cirka egy óra múlva nekikezd e tárgy (ezen a néven bizonnyal) első írásbeli vizsgájának. Hogy pontosan minek, arról csak egy után írhatok, az OH felszólított minket, hogy a reggel nyolcas vizsgatárgyakról aznap egyig semmi infót nem szabad adni (az elektronikus sajtó persze azt írhat amit akar).