Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Érettségik

(#2881) 2016. május 23., hétfő

Csütörtökön érettségik miatt futkoztam. Előtte levő napon írták az (szakmai) alapismeretek tárgyakból az érettségiket. A korábbi jelentkezéseim alapján kaptam az OH által szervezett középszintű gépészeti és közlekedési alapismeretekből és ugyanebből emelt szinten is. Na most egy kettő mindegyikből jutott! (Mondjuk én a közlekedési alapismeretek közlekedéstechnika tárgyból jelentkeztem és persze hogy közlekedés-üzemvitelt kaptam, de hát ez apróság...)

Először a Pest megyei Kormányhivatal szervezte vizsgák javítását intéztem el. Ehhez a Pest megyei városházára kellett menni, erősen bent a belvárosban. Biciklivel persze nem probléma. Kocsival horror lett volna, de hát kerekezni mindenütt lehet! Hanem az épületben eltalálni oda, ahova kell, na az komoly kihívás volt! Egy ódon épület, valami Jókai regényt idéző városháza, magas fehérre meszelt falak (nem túl tiszták, de hát az idő vasfoga ami elrepült felette…), rendkívül tekervényes folyosók, átjárók…

Három vizsgázó jelentkezett, egy el sem jött, kettő emelt szintű gépészeti alapismeretek dolgozatot javíthattam. Az egyik még csak-csak, hanem a másik, aki a 100 pontból elért vagy 12-t… Miért kell annak, aki ennyire felkészületlen, emelt szinten ezt a tárgyat választania? Nem tudom jelent-e valamit: egy kolléga javított velem egy időben: társadalmi alapismeretek tárgyat. Amíg gépészeti alapismeretekből két vékonyka dolgozat volt, addig neki több tucat. Az a tárgy ennyivel fontosabb? Azzal a tárggyal ennyire többre lehet menni? Azt hiszem alapvetően nagy a baj, ha a humán dolgok ennyire előbbre valók a reáliáknál!

Délelőtt azután átkerekeztem a Schuleck-be. Ez a Keletinél van, bringával ez sem egy nagy távolság. Ott egy közép gépészet és egy közép közlekedési alapismeretek várt rám (persze üzemvitel, de mindegy), ezeket azonban el lehet hozni, mivel középszint, hát el is hoztam (amúgy sem lett volna lehetőség ott helyben kijavítani).

Hazafelé jövet pedig a Batthyány tér felé jövök, attól nem messze van a Hunfaly: ott is volt közlekedési vizsga, emelt szint, bár ezt nem a Pest megyei hanem a fővárosi ilyen-olyan hivatal szervezte (nagyon bonyolult a nevük). Az emelt szint, azt nem lehet elhozni… A suli a várhegy oldalában van, szép ódon épület. A Kacsa utcán mentem fel, bár pontosabb lenne az, hogy fellihegtem, baromi meredek utca, fel sem merült hogy kerekezzek felfelé. A portás kicsit értetlenkedett, kereste telefonon akit kell (kicsit késtem), én meg türelmesen elüldögéltem addig a bejáratnál, minden kifelé menő diák és diáklány megbámult. Pedig nem is a rongyos farmeromban voltam! Egy dolgozat volt, nem is sikerült rosszul – elég hamar végeztem vele.

Ezek voltak az írásbelik (nem egészen múlt idő, a két közép szintűt még le kell adjam), aztán a jövő héten jönnek a szóbelik…

Alapismeretek

(#2378) 2013. május 29., szerda

61827

 

Ez volt sorban az utolsó írásbeli tantárgy ebben a tanévben, ebben a tavaszi vizsgaidőszakban... A szakmai képzésünkhöz kapcsolódó alapismeretek tárgy, ami nagyon kacifántos nevet kapott: „Közlekedési alapismeretek (közlekedéstechnika)”. Pár éve még a zárójeles utótag nem volt, aztán szétvált közlekedés-üzemvitelre vagy röviden csak üzemvitelre és erre, a közlekedéstechnikára ami döntően gépészeti-műszaki ismeretekre kérdez rá, de akad benne elég számottevő arányban olyan tudáselem, olyan tudás-részekre vonatkozó kérdés, amit ezután kell az oktatásba bevonnunk (sínnyomtávok, a közúti meg a vízi közlekedés fogalmainak magyarázata például).

Ebben az évben egyetlen fő jelentkezett hozzánk ezen tárgyból vizsgára, egy régebben volt diákunk. Ami miatt a dolog érdekes az az, hogy amennyiben a mostani szabályozás marad, akkor 2016-tól ez a ma még zsenge, jelentéktelen hajtás terebélyes fává fog fejlődni, a tárgy amiből most egyetlen vizsgáz volt, abból 2016-tól mindenkinek kell vizsgázni.

A közismereti alaptárgyak mellé sorakozik majd fel ez a tárgy, mivel az ötödik tantárgy pozíciójába szakközépiskolában kötelezően a megfelelő alapismeretet kell válassza a diák. Rendjén van ez így, az hogy egy tárgy érettségivel zárul, súlyt és komolyságot ad a tárgynak még akkor is ha – informatika és nyelv ilyen – az előrehozott vizsga gyakorisága miatt a szaktanárok ezt olykor kimondottan utálják, mivel az sima kenyérféltés: aki hamarabb levizsgázik, mentesíttetheti magát az óralátogatás alól azaz elfogynak a tanórák. Ez tényleges veszély, de ez benne van a mostani rendszerben.

Ebből a tárgyból soha sem fognak előrehozottat tenni, olyan ez mint a magyar, a matematika vagy a történelem, a tantárgy feldolgozásához amazokban és a tantárgyak feldolgozására itt kell a négy év...

Ma még csak egyetlen, 2016-tól remélhetően száz feletti lesz a vizsgázószám ebből a tárgyból...