Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Statisztika

(#2695) 2014. október 21., kedd

Megvan, hibamentesen lefutott az utolsó ellenőrzés, megvolt az adatátadás, a lapokon ott a zárolás – remélem ezzel egy esztendeig megint nem lesz bajom...

Ebben az évben elcsúszott egy hetet – később nyitották meg de egy héttel később is volt a határidő, ma, huszonegyedikén (máskor mindig tizenötödikén).

Ezévben is sok dolog volt vele, idén nehezítette a dolgot az, hogy a fenntartó éppen ebben az időszakban kérte, végül is kérte a tantárgyfelosztást, azt amit már az elmúlt tanév végén kért egy WEB-es rendszerben rögzíteni, ami rendszernek ezer volt a hibája és ezek szerint fel is adták, hogy megcsinálják, mert ismét csak Excel táblákban kellett tantárgyfelosztást készíteni, adatot szolgáltatni.

xxxx

 

A korábbi évek tapasztalata nagyon sokat segített. Utóbb belegondolva amikor ide kerülve elsőre kellett megcsináljam, elég macerás lehetett, hiszen kérdezni nem volt akkor már kitől... Az adatlapstruktúra elkészítése után végigmentem az adatlapokon és kinyomtattam azokat, amiket oda tudtam adni a kollégáknak kitöltésre. Melinda és Mónika segítsége alig túlbecsülhető – a táblázatok zömét pontosan és hamar megcsinálták, „csak” a bevitel maradt. És persze pár olyan táblázat ami a korábbi iskolastatisztika alapján készíthető el, az meg nálam van...

És persze maradt a hibajavítás. Nem arról van szó, hogy akiket segítségre kértem volna, nem tudnak számokat rublikákba beírni, sokkal inkább arról hogy nem vagy nem egyszerűen érthetően fogalmaz egyik-másik tábla és bizony ostobaságok is vannak szép számmal benne. Mindegy – nem kritizálni kell hanem megcsinálni, a kritikát megfogalmazni is felesleges mert nincs hova továbbadni, a statisztika mindig ilyen marad. (Azért hozzá kell tenni, talán az egyik legkiforrottabb, leggördülékenyebb adatszolgáltatás.)

Pénteken késő este jutottam el oda, hogy majdnem minden bent volt (egy SNI-s tábla hiányzott, bár mint kiderült csak ennek a rögzítése legalább négy-öt másik táblában is módosításokat igényelt), szóval pénteken estére jutottam el oda hogy vizsgálatot lehetett elindítani rá. Elsőre húsz (!) kritikus hibával, ez azért nem gyenge. Szerencsére a hibák csoportba rendeződnek, más szavakkal egy-egy elírt szám két-három hibaüzenet forrása. Elég hamar sikerült két-három hibára leszorítani, akkor viszont belefutottam a tanári létszámmal kapcsolatban olyasmiben ami szerintem a táblázatok hibája (nem értelmezi jól a teljes- és félállást és a távollevést, pl. GyES, GyED), amikor is vagy négy táblának a számösszegei, részösszegei kell hogy összhangban legyenek egymással. Nem nagyon dobja fel az embert, amikor szépen lecsökkennek a kritikus hibák, majd amikor ezt javítani tesz kísérletet az ember, elkezdenek a hibák megint növekedni :( Ahogy mondani szokás: a feladat 90%-ának megoldására kellett a rendelkezésre álló idő 10%-a, majd a feladat utolsó 10%-ának megoldása emésztette fel a felhasznált idő 90%-át. OK, az arányok talán nem ennyire szélsőségesek, de jellemzően ez volt itt is a helyzet.

Így vagy úgy – tegnap délután ráengedhettem az átadást, az egy generál ellenőrzést végez, és ha kritikus hiba nincs – nem volt! - akkor kész: akkor zárnak a táblák és ez a feladat befejezve... Határidő előtt!

KIR-STAT

(#2667) 2014. október 7., kedd

Október elsejei keltezéssel kell évről évre adatot szolgáltatni, statisztikát. Hosszadalmas munka, sok vele a bíbelődés, sok az adatfelvitel során a hibalehetőség és amíg a program nem tekinti hibátlannak, nem zárható le, nem adható fel. Korábban az itt megadott adatok alapján végeztek ellenőrzéseket (főleg ami a finanszírozást illette), azaz nagyon kell figyelni olyasmire, mennyi a bejáró, mennyi a nem magyar állampolgár, SNI-s, valamilyen H-s, és még tudom is én milyen szempontok szerint kell statisztikát csinálni.

Ebben az évben kicsit csúszott a dolog. Hatodikára ígérték a program megnyitását, reggel még csak az látszott, hogy megnyitható – a 2013-as adatgyűjtési modul. A levél ami tegnap jött, viszont azt jelezte, hogy megnyitották az ezévit.

Ez meg mi a csoda?

Trükközöm vele kicsit, a címsorban a2013-at átírom 2014-re és láss csodát, megjelenik az ez évi. Hm, még egyszer: ez meg mi a csuda... Ahogy nézegetem a képernyőt – egy izgalmas továbbképzésen erre van idő – látom, neheztel rám a WEB hely. Kijelenti, Google Chrome-t használok (amiben igaza van), de azt is hozzáteszi, hogy ez nem támogatott (ha ő mondja), használjak Firefoxot vagy IE-t (hát nem szívesen).

A manóba...

Viszont bogarat tettek a fülembe, megnéztem, hogy mit mutat ez a Tűzrókával.

Na ez a meglepő: amíg Chrome-mal csak a tavalyit mutatja (OK, a cím átírásával lehetséges az ideit de ez azért nem teljesen okés), addig Firefox-szal azonnal és korrektül az ideit is.

Nem tudom, hogy ez egyszerűen programhiba, vagy a kódolók szántszándékkal tettek bele böngésző detektálást és a kapott eredmény ettől függ? Aki nem támogatott böngészővel nézi az kapásból ne is lássa? Vajon ezzel akarják a hely gazdái, a feladat kiadói annak megoldóit terelgetni a két emlegetett böngésző felé? Lehetséges...

Klikstat

(#2461) 2013. november 15., péntek

klikstat

Pontosan ez a képernyő nem sokáig volt fenn, de körülbelül ugyanez van most is kint: körmondatok arról, hogy hát lassú és nehéz használni (még az összeomlás is idézőjelben van), emlegetése egy táblázatnak ami sehol sincs, és egy főigazgatói levél ami technikailag semmit sem mond, és még a sortördelése is csúnya!

klikstat2

Ha be sem lehet lépni, akkor nincs gond, nincs túlterhelés: pénteken délelőtt már hiányzik a képernyő felső részén levő három naracsszínű csik jobboldali eleme. A középső a FAQ (semmitmondó, ráadásul elmosódott betűkkel olvashatatlan is), a jobb oldali a kitöltési útmutató... De kitöltést nem lehet kezdeményezni :(

Tulajdonképpen várható volt, nem is az az érdekes hogy most feladat lett hanem az, miért csak most...

A KLIK is elkészítette a maga statisztikai adatgyűjtő programját. Nem számít, hogy létezik hivatalos, törvény (nem rendelet, nem főigazgatói utasítás hanem törvény) által elrendelt adatszolgáltatás, a KLIK csinált sajátot. Az sem számít, hogy az egyik, ha nem a legnagyobb korábbi iskolafenntartó, a Főváros évek óta fejleszt adatkezelő rendszert ami most is üzemel, az intézmények egy körére nézve feltöltött – akár annak a kiterjesztése is lehetőség lett volna... Nem nem, mindenképpen újat kell csinálni! Persze hogy a Microsoft alkalmazását használja – régen volt az a december legvége, amikor rajtaütés szerűen kellett kommunikálni arról, mennyire nem egészséges ha a közszféra egyetlen piaci szereplőtől függ. Persze hogy WEB-es form kitöltése a feladat, persze hogy táblázatos dolog. És persze, hogy senki sem számolt, amikor a feladathoz eszközt terveztek. Nem pár falusi kis iskola adatkezelését kell megoldani hanem a KLIK összes iskoláját. Hogy még rosszabb legyen a helyzet, persze hogy napokat hagytak határidőnek, had kelljen az amúgy is nagyon nagy, több ezres bejelentkezésnek egy vagy kettő napra koncentrálódni, ha a net sávszélessége bírná, majd a szervere fogják visszautasítani a nagyon nagy mennyiségű kiszolgálási kérelmet.

Maga a feladat nem lenne komplikált, sima kétdimenziós dolgok, meg kell adni osztályonként a képzés jellemzőjét és specialitásait oszt ennyi. Menne az, ha lehetne vele dolgozni, de most már hajnali négykor is csak jojózik itten. OK, a szerdai feladatelrendelés ami csütörtök (!) délután négyre rendelte kitölteni, felesleges pattogós katonáskodásnak bizonyult és mivel tudjuk egy ideje, hogy bizony a tények makacs dolgok és egy fránya szerver 5900 kérést egyszerre nem fog kiszolgálni, a határidő hétfő délutánra módosult. Hja, ha ma is meg hétvégén is csak a körpepörgőforgó izé lesz és munka nem lehetséges, akkor ez is csak halottnak a csók... Nem tudom, miért nem lehet a hibákból tanulni, a KELLÓ-féle kudarc nem volt intő példa? Nem tudom azt sem, hogy kik lehetnek a másik oldalon az informatikusok, mindenesetre fura, hogy ezév januárjának első napján amikor friss volt a KLIK honlapja, hát az is elég érdekes volt...