(#2803) 2015. november 25., szerda

Hétfőn dél tájt áttoltam a biciklimet a Ferenc térre. A bicikliszerelő valami kerék-páros Kft., voltam már ott. Elsőre az ukrán bringa, Lev Nyikolajevics kontráját javította meg, úgy hogy kicserélte az egész kereket, hát az nem volt olcsó. Másodszorra megint a kontra volt rossz, csak fékezni lehetett, hajtani nem. (Erősen gyanítom, hogy vagy rossz kontrája volt a kapott keréknek vagy a szerelést bökte el, elmondás szerint egy lánckerék agy belső fogazása nyíródott el; de nem értem, akkor hogy lehet, hogy hátrafelé fogott mert fékezni azt lehetett, de előre szabadon pörgött, hajtani nem lehetett? Persze másodszorra is kért pénzt.) Harmadszor most voltam ott (ezt a bringát amikor október közepén egy első defektje volt, a Mester elején levő kávézó és szerelő helyre vittem, ott az elsőt külsőt belsőt cserélték és akkor a két pedált is, együtt az sem volt olcsó). Most inkább a Ferenc tériben volt bizodalmam, utóbb kiderült, megérte…

A pali mindig azzal fogadott eddig, hogy csak napokra tudja vállalni annyi a melója. Amikor most beszuszakoltam az üzletbe a bringámat, nem kis megelégedéssel láttam, hogy a szerelőállvány üres és a pali az asztalnál körmöl valamit. (Azért rosszat nem akarok neki főleg mert most azt hiszem korrekt és jó árú munkát végzett – lehet, hogy az átlag kerekező ilyenkor már nem teker és ezért kevesebb a munkája?) Elmondtam mi a baj, ő amint egy igazi szerelőhöz illik, elmondta, hogy milyen nagyobbnál nagyobb bajok okozhatják a hibatüneteket. Mondjuk nem voltak kétségeim, nem gondoltam, hogy egy sima kerékpumpálás elegendő lesz, hiszen recsegett-ropogott a hátsó kerék amikor ment, aztán november negyedikén szerdán kifelé tekerve megállt mint a szeg, előre nem ment. Érdekes, hogy hátra igen, de hát bajos egy bringát hátrafelé tolni. Vagy szerencsémre amikor szombaton volt egy hete, betoltam a bringát Óbudáról ide a Ferenc térre, pár pillanatot leszámítva legalább forgott a hátsó kerék, ráadásul rendesen, előre felé. Szóval a pali szavai értő fülekre találtak amikor egyik rémesebb hibaokot sorolta a másik után, csak hát ha igaza lett volna, akkor még egy darabig várnom kellett volna a javítással amíg megfelelő mennyiségű lelkesedésem összegyűlik! Ezt neki is elmondtam: ha szétszedte mondja meg mennyi az annyi, mert fizetés előtt, hó végén nem biztos hogy tudom állni. Szerencsére egy kerékpár szerviz nem luxusautók garázsa, szervize, feltehetően mérsékelt számú multimilliomos hordja ide a kétkerekűjét, a pofának nem kellett nagyon részleteznem a dolgot, megértette szépen elsőre. Elsorolta mi mennyibe kerül – ezt lehet, mindig érdemes lesz előre megkérdeni, legutóbb a két gumival és a két pedállal szerintem vastagon lehúztak a másik szervizben. Szép összeget, kedvezően kicsit mondott, mosolygósat, olyat amire még ilyenkor is futja, gondoltam belevágok.

Alig másfél óra múlva hívott. Szétszedte: valami perem egészen benyomódott a kerékagyig (ez úgy volt ahogyan elsőre tippelte), a tengely pedig annyira sérült hogy törésközeli helyzetben van (ebben is jól tippelt). Viszont van egy használt kereke, azt át tudja tenni, mondta, hogy úgy mennyi, de még mindig az elfogadható sávban volt. Ráadásul – nem tudom miért, jó napja volt vagy nekem volt szerencse napom – de azt is hozzátette, most megcsinálja, zárásra mehetek is érte.

Úgy is lett. Az üzlet most is üres volt – a tél ezek szerint nekik holtszezon – talán ezért is, de mutatta a kiszerelt alkatrészeket. Ez a másik. Előtte elkérdezni, hogy mennyibe fog kerülni, utána meg elkérni a kiszerelt alkatrészeket, azt hiszem a szerelővel való egyezkedés három alapszabálya közül ez kettő… A harmadik – inkább a legelső – az, hogy olyat válasszon az ember aki jól olcsón és gyorsan dolgozik (tudom, a vicc szerint e háromból csak kettő választható egyszerre). A pasas most mutatta a tengelyt, amin valóban komoly berágódás nyoma volt, egészen begyengült a keresztmetszet, az valóban törött volna egyhamar. A régi kerékben az a perem, belül, amire a golyóskoszorú felfekszik – ha jól értem – egészen be volt nyomódva. Szóval most megmutatta a kiszerelt darabokat (remélem az enyémből szerelte ki ezeket – bár ebben kételkedni talán már tényleg paranoia.). Az már csak hab a tortán, hogy a régi keréken még egy küllő is törött volt. A régi kerék belsőjét átette – az egy nemgagyi darab, meg is volt az ára a második hátsó defekt javíttatásakor –, a külsőt ideadta mert a kapott keréken levő külső jobb volt.

Egészében megcsinálta, jól megcsinálta, gyorsan megcsinálta és olcsón megcsinálta – nagyon elégedett vagyok vele. Hétfő este óta megint kerekezhetek, majd' három hét kihagyás után, kimondottan jólesett. Akkor is, ha reggelente már masszívan fagy, akkor is ha az útegyenetlenségek nem lettek kisebbek és kevesebben (rugózás még mindig nincs a bringán) és akkor is, ha a sebváltó még nem jó – majd két hét múlva arra is sor kerül. (Most egy ideig nem kell hatalmasakat gyalogolnom!)