Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Sportnap, 2014

(#2561) 2014. április 16., szerda

Április 16-án került sor ebben a tanévben a suliban a sportnapra. Volt már korábban is, volt később is – most elég mogorva időjárásnak ígérkezett, sőt pár percre még az eső is szemerkélt, de végül is nem kergetett minket haza az időjárás. Nagyjából olyan volt mint az előző években. Talán csak a tanuló lelkesedés kevesebb évről évre (lehet, őszre át kellene tenni akkor még a nyári szünet lendületéből több a diákban és akkor még talán a végzősök sem a tételek magolását tartják a legfontosabbnak [fontos az de miért az utolsó pillanatban?]), illetve ebben az évben, hála az ott strázsáló két kollégának, a gumifüstölős idétlen autóversenyzés maradt el (de hát pandúrkodás nélkül ez nem megy)? Alább néhány kép... Természetesen a legtöbben a saját osztályom, bár ők semmi versenyszámban rajthoz állni nem voltak hajlandóak. Hja, és lustaságból meg nem rendeznek versenyt...

64292

Reggeli eligazítás...
Balról jobbra: Tóth Károly (testnevelés; részben takarva), Lippai József (szakmai gyakorlat, alapgyakorlat; háttal), Krizbai György (testnevelés), Kasuba György (szakmai elmélet és gyakorlat, autóvillamosságtan; részben takarva), Juhász Gábor (szakmai gyakorlat, autóvillamosságtan; háttérben), Márton Péter (testnevelés), dr. Hegedás Andrea (könyvtár), Zsilka István (oktatástechnikus, részben takarva), Halász Gábor (szakmai elméleti alaptárgyak; takarva), Szuhánszky István (elektronika, elektoretechnika; háttal)

64295

Eligazítás a srácoknak, indul a nap...

64300

Négyen az osztályomból, a cikk írásakor 11.E osztályból.
Balról jobbra: Wolf Dominik, Dinnyés Bence, Török István és Farkas László

64303

Szkander

64309

Ez is egy (jellemző) csoportkép a cikk írásakor 11.E osztályról, az enyémekről:
Balról jobbra: Czibula Mátyás, Keresztes László (részben takarva), Zátrok Dániel, Wolf Dominik (takarva), Sponga Dániel, Dinnyés Bence (részben takarva), Török István, Farkas László, Aranyos Balázs (takarva), Takács Imre (részben takarva), Bajnok Péter (háttal)

64325

Ők is ez a csapat, a cikk írásakor 11.E
Balról jobbra: Simó Szabolcs, Farkas László és Dinnyés Bence

64337

A jelenlevők egy nagy részének sajnos csupán ennyi a sportnap...

64341

Kötélhúzás

64341

Az eredményhirdetés egy része: Rácz Alex (ebben a tenévben végzős, 13.E osztályos) átveszi talán harmadszor a Fáy Legerősebb Embere címet...

Osztályfestés

(#2479) 2013. december 7., szombat

Csütörtökön, pénteken és szombat délelőtt kötelező szabadon választott program az osztályom osztálytermének (részleges) kifestése.

Csütörtökön, az utolsó elektrotechnika órát erre használtuk – cserébe kedden a páros óra második órája nem lelkizés vot, nem osztályfőnöki hanem elektrotechnika. Amikor még az egsz csapat itt volt, összerakattam velük asztalokat, székeket, táblát a terem közepére. Aztán az aznapra munkára rendelt négy srác maradt, a többiek elhúztak. (Hihetetlen, egyesek mennyire lusták, hátizsákban nagykabátban csak azt várták, engedjem el őket! Aztán volt amelyik még megsértődött, ha sepréssel, ezzel-azzal parancs szerűen meg lett kínálva. Ha saját maga nem aktivizálja magát...?)

Csütörtökön, négyen maradtak itt: Murin Sándor, Radványi Dávid, Keresztes László és Sponga Dániel. Aznapra a ragasztás volt elsődleges feladat, azután alapozóval kellett a falat lekenni. Valahogy úgy jött össze az aznapi csapat, hogy mindegyik roppant beszédes volt, annyi de annyi hülyeséget fecsegtek össze... Persze, a munka ettől nem haladt gyorsabban, sőt... Mindegy, végül is meglettek vele, az alapozó szépen felkerült a falra..

63464

Osztályfestés, az első nap. Murin Sándor (a látrán), Sponga Dániel (sapkában) és Keresztes László

63465

Osztályfestés, az első nap. Murin Sándor (háttal) és Keresztes László

Pénteken sokkal lelkesebbek voltak a legények, a gyakorlat alatt festettünk. Pénteken is hárman voltak: Czibula Mátyás, Podámer Gergő és Ruszó Erik. Akkor már festettünk is, nem csak az alapozóval való lekenés volt a feladat, szépen megcsinálták. Kevés beszéd és haladós munka – elég hamar végeztek is vele...

63474

Osztályfestés, a második nap. Czibula Mátyás (háttal), Ruszó Erik (részben takarva) és Podámer Gergő

Szombaton kilencre kértem a srácokat, nagyon pontosan voltak. Csapó Bence, Farkas László és Tóth Richáer, aznapra ők hárman jöttek dolgozni. A második réteg festés, az utolsó réteg maradt szombatra. Ment is a munka, bár többet poénkodtak, mint a péntekiek, ezzel együtt szépen meglettek vele. Leszedtük a ragasztószalagokat, kimostuk a hengereket és tizenegy előtt jóval már végeztek is.

63482

Osztályfestés, a harmadik nap nap. Csapó Bence, Farkas László és Tóth Richárd (háttal)

Iroda

(#2351) Iroda

Már pár hónapja szóba került a helyettesi iroda festése. Most jutott a dolog odáig, hogy nem lehetett halogatni... Nagyon nem fűlött a fogam hozzá – kollégámnak sem – de hát az utasítás az utasítás...

Pénteken reggel kipakoltuk: messzire nem kellett, csak a szomszédba a nagyterembe, a valaha egységes tanáriként, de már sok éve díszteremként szolgáló nagyterembe... Nem sokat rendezgetve, hiszen nem sokáig kellett itt maradni.

A karbantartók lealapozták még pénteken, azután hétfőn és kedden lefestették. A rózsaszín eltűnt, most sárga. Az rendben van, hogy ez talán jobb szín, de a rózsaszínt még Éva választotta a legutóbbi festéskor, évtizede is, talán régebben is. Igaz, mostanra senki sem maradt az irodán aki vele dolgozott volna...

60959

Ilyen volt az iroda, miután kipakoltuk, az iroda délnyugati sarka.

61071

Ilyen lett az iroda, miután kifestették, ez is az iroda délnyugati sarka.

61015

Ilyen volt az iroda keleti sarka a festés előtt

61077

Ilyen lett az iroda keleti sarka a festés után

60964

Átmeneti munkahely :)

61082

Átmeneti munkahely :)

61083

A „nagy csapat”, a négy diák aki segített az iroda cuccait átpakolni a nagyterembe majd visszacipelték a szekrényeket meg a nagy dolgokat. Lelkesek voltak és köszönet nekik a segítségért, amit még az sem haloványít számottevően, hogy matek- meg történelem óra helyett segédkeztek! Balról jobbra: Zátrok Dániel, Keresztes László, Sponga Dániel és Murin Sándor (előtérben, a könyves dobozban buherál valamit)

OTP Fáy alapítvány

(#2332) 2013. február 14. csütörtök

Az órarend megváltoztatása – egy kollegina tartósan beteg, a magyaros óráit mások vették át időlegesen de ehhez kicsit rendezgetni kellett az órarendet – miatt csütörtökre az enyéimekkel három óra is lett... Ma egy sem: mára kaptunk időpontot az OTP Fáy Alapítvány által működtetett „O. K. Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontjá”-tól valami tréningre... A diákjaimat két csoportra kellett osztani, ezt kérték előre... Meg is tettem, kihasználva hogy ha ezt órán tesszük, látom – és látják ők is – ki kivel van, ki kit választ és kit nem! A csapat egy részével negyed kilenckor a suliból indultam, a másik része azt mondta, inkább oda jön. Velem 10 fő jött, ott 8 várt – hát ez messze, még a hiányzókat beszámítva sem a teljes osztály!

Az Alapítvány nagyon jó helyen van, a Benczúr utcában, az Andrássy úttól nem messze és a Hősök terétől is csak pár kisföldalatti megálló. Elit környék. Az épület előtt összeállítottam a csapatot egy fényképre, és igen jól tettem: az Alapítvány épületében már tilos volt a fotózás!

60811

Az osztályom azon része akik nem késték el a reggel kilenc órára megbeszélt találkozót. Balról jobbra: Szabó Dávid, Keresztes László, Tóth Richárd (mögötte szinte teljes takarásban Murin Sándor), Csapó Bence, Zátrok Dávid, Farkas László, Bajnok Péter, Czibula Mátyás (részben takarva), Simó Szabolcs, Takács Imre, Podámer Gergő, Török István (részben takarva), Aranyos Balázs, Wolf Dominik, Sponga Dániel, Németh Bendegúz és Radványi Dávid

A névsorolvasásnál derült ki hogy négyen még úton vannak, ők vagy negyedóra késéssel értek ide. Dr. Ács Katalin az oktatóközpont vezetője – vele egyszer találkoztam, amikor a régi igazgatóm engem küldött el, egy vagy kát nappal a tavaszi szünet előtt a Budai Középiskolába egy, a TISzK-ünk igazgatóit érintő megbeszélésre. Ott én voltam a legalacsonyabb rangú, a többi iskolákat azok igazgatói képviselték, a vendéglátó iskolát éppen ő, mivel akkortájt még annak az intézménynek volt a vezetője – szóval Ács Kati meg is jegyezte nem egyszer hogy pontosan érkeztünk így pontosan tudnak kezdeni. Persze, a csapat egy része pontos volt, négyen meg állítólag azért késtek mert a Blahán szóváltásba keveredtek valakikkel... Na mindegy...

Az osztályt két csoportra osztották, na ennek a felosztásnak köze nem volt ahhoz, amit én leadtam! Akkor meg minek kérték? Mindegy, ez is... A hely egy régi villaépület, belülről gyönyörűen felújítva, praktikus, új és nemolcsó a belső kialakítás. A köszöntő szavak után két, olyan 25 és 30 közötti fiatal nő, a két csoport trénere névsort olvasott és elvitte a srácokat. Mint kiderült, ennyi volt a dolgom: aláírni papírokat (ezek ahhoz kellettek, hogy az Alapítvány el tudjon számolni a tevékenységére megpályázott és megnyert pénzekkel), aztán kicsit elcseverésztünk Ács Katival. Nem hiszem, hogy rám lett volna kíváncsi vany tényleg érdekelte volna, mi van a TISzK-ek, milyen az állami kézbe vételt követően a mindennapi tevékenység – ezt vagy tudja nélkülem is vagy egyáltalán nem érdekli. Kölcsönös, alapvetően udvarias érdeklődés után elköszöntem és visszamentem a suliba.

A tréningről nem tudtam meg sokat, talán majd a következő héten, amikor a srácaimmal beszélek....

10.E

(#2274) 2012. november 07., szerda, du. három

Minden évben sor kerül erre az osztályfényképezésre. Ebben az évben szerdán az utolsó órában volt ez: eredetileg osztályfőnöki az óra de ezen a háten megcseréltem magammal, a pénteki hatodik órával és szakrajzoltunk. Már amit sikerült, a fényképezés elvett időt az órából.

59878

10.E, a 2012-2013-as tanév őszén...
Az osztály balról jobbra:
Felső sor: Czibula Mátyás, Filutás Viktor (szokása szerint pózol :)), Tóth Richárd (csak azért is sapkában :(), Takács Imre, Recskó Krisztián, Hoffmann Roland, Podámer Gergő, Ruszó Erik.
Középső sor: Murin Sándor (oldalvást), Keresztes László, Zátrok Dániel, Bajnok Péter, Simó Szabolcs, Wolf Dominik, Aranyos Balázs, Ligetvári Márk és Radványi Dávid (mint mindig, most is fecseg :))
Alsó sor: Dinnyés Bence, Csapó Bence, Szabó Dávid, Víg Roland, Török István és Sponga Dániel.

Közlekedési Múzeum

(#2261) 2012. október 11., csütörtök, 04:09

Az osztályommal, ebben az évben már 10.E :) szerdán a Közlekedési Múzeumban voltunk. (Sajnos ebben az évben elég sok volt már eddig is a bajság az osztállyal: mindennek oka van hátha ilyen programokkal elég élménydús környezetet tud az iskola teremteni számukra és kissé lehiggadhatnak...)

Az osztályfőnöki órák szerda hetedikben vannak, nincs utána foglalkozás. Semmi akadálya ezen elvinnem őket – és előtte kettő héten az osztályfőnöki az igazolások kezeléséből állt, egyfajta tömbösítésként más nem is volt. Szerdán a magyaróra után indultunk. Jellemző, hogy pár srác egyből alkudozni kezdett, hogy mikor végzünk, mikor mehetnek haza meg ilyesmi. Ezt soha nem fogom megérteni: annak még csak van értelme, hogy nem szeretnek órán lenni, bár az iskolában igen, de hogy ilyen programokkal kapcsolatosan miért kell ezt csinálni, nem tudom. Z.D. az edzését emlegette, hogy amiatt nem tud menni, kértem hogy ha havi egy alkalommal megyünk és neki heti (!) négy edzése van, akkor csak össze lehet igazítani a kettőt! T.R. Viszont biztosra ment, felhívta anyját és elkérette vele magát! Hát... Nem tudok erre mit mondani, azon kívül, hogy ezeknek a legényeknek semmi sem jó?

Az 51-es villamossal mentünk a Hungáriáig onnan az 1-essel... Persze hogy útközben nem lehetett kibírniuk, azoknak akik dohányoznak (vagy azt szeretnék ha úgy tűnne, hogy dohányoznak) a rágyújtást, ezzel nehéz mit kezdeni pedig iskolai programokon elvileg akkor is tilos ha nem az iskolában tartjuk. Csak éppen ennek a szabálynak nem egyszerű érvényt szerezni.

Eggyel később szállt le a villamosról a társaság egyik része, persze az sem rossz mivel onnan is meg lehet a múzeumot közelíteni. A bejáratnál névsort olvastunk, mivel nem szerettem volna ha meglógnak: ez a program végül is az osztályfőnökik helyett volt, nem fakultatív, legyenek hát itt!

A múzeum bejáratánál csináltunk egy csoportképet aztán megvettem a jegyeket meg a fényképezésre az engedélyt, és megbeszéltem velük (inkább csak kihirdettem), hogy záráskor – az előzetessel ellentétben nem ötkor hanem szerdán valamiért négykor – a csomagok letételére biztosított, zárható szekrénynél találkozunk, egyébként ki-ki saját tempójában mehet megnézni azt, ami a legjobban tetszik. A csapat kisebbik felével az autós-motoros rész felé mentünk (itt csináltam az első képeket is), ami jó ötlet volt, mert valami előadás számára már akkor kezdték berendezni a termet, és mint az osztály másik fele, azok akik az ellenkező irányban kezdték és itt akarták folytatni elmondták, ide később már látogatókat nem is engedtek be.

Érdekes látnivaló a több évtizede még hétköznapi járművek: a faros Ikarusz busz, amiből nagyon sok közlekedett a Főváros környéki települések bejáróit szállítva, a Pannónia motorkerékpárok vagy az egészen rossz emlékezettel elhíresült ZISz luxus személyautók. A másik helységben vasúttörténeti kiállítást nézhettünk meg, illetve a még nyitva tartó Titanic emlékkiállítást vagy egy szinttel lejjebb azokat a régi villamosokat, a szó legszorosabb értelmében fapados, huzatos kocsikat, amik közül a most már 51-esnek nevezett, 30..35 éve még 30-asnak számozott járaton Iskolánk előtt a Mester utcán is jártak. Ha magam vagyok, tovább elbóklászom mert sok a nézni való, a srácok azonban képtelenek olyan fél másodpercnél tovább bármire is koncentrálni – kevés kivétellel ez mindenkire igaz. (Feltehetően minden iskolai probléma oka ez lehet...) Egy kisebb csoport szűk egy óra után elkérezkedett, elengedtem őket – bár akkor sem értem, ilyen programokkal mi a bajuk – a többiekkel pár perccel négy előtt a kijáratnál, a ruhatár-szekrénynél találkoztunk és engedtem őket el.

Egészében, minden (nem nagyon fontos) negatívum ellenére is jó program volt, legközelebb azt hiszem az elektrotechnikai múzeumot nézzük majd meg, hasonlóan szerda délutáni program gyanánt.

58333

Csoportkép a Közlekedési Múzeum előtt, balról jobbra: alsó sor: Sponga Dániel, Keresztes László (részben takarva), Wolf Dominik, Czibula Mátyás, Takács Imre, Radványi Dávid, Németh Bendegúz, Simó Szabolcs, Ligetvári Márk, Víg Roland. Felső sor: Szabó Dávid, Farkas László, Podámer Gergő, Bajnok Péter, Ruszó Erik (legfelül), Zátrok Dániel, Recskó Krisztián, Török István, Aranyos Balázs

58335

Egy 1999-es Auti TT Roadster előtt, balról jobbra: Török István, Recskó Krisztián, Podámer Gerg, Farkas László, Ruszó Erik és Wolf Dominik

58354

Egy lóvontatta vasút makettje. Balról jobbra: Ligetvári Márk, Sponga Dániel és Murin Sándor valamint a teremfelügyelő hölgy.

58357

Ők nem az enyéimek: a múzeumban találkoztunk egy egészen kicsikből álló csoporttal: egy hosszanti kötélhez oldalt jobbra és balra egy egy rödidebb kötéldarabkát szorongattak a kicsik... :)

58367

A hajózási kiállításon, balról jobbra: Radványi Gergő, Simó Szabolcs és Német Bendegúz.

58368

A pózolás nagymesterei, balról jobbra: Víg Roland, Czibula Mátyás, Filutás Viktor és Zátrok Dániel

58370

Egy korabeli megmunkálógép mellett mókázik, balról jobbra: Murin Sándor, Keresztes László és Csapó Bence

58378

A Farkas Bertalan -féle első (és mindeddig utolsó) magyar az űrben kiállításrész mellett, balról jobbra: Ligetvári Márk, Csapó Bence (részben takarva), Keresztes László, Murin Sándor és Sponga Dániel

58379

A Szent Jupat mellett, balról jobbra: Szabó Dávid, Keresztes László (lehajol), Murin Sándor, Csaó Bence (lehajol), Ligetvári Márk és Sponga Dániel