Dorozs blogja 2.0

Személyes, napló...

Kulcsszavak
Feedek
Megosztás

Magiszter

(#2575) 2014. május 14., szerda

Tegnap jutottam el oda, hogy ezt a fonalat is ismét fel kell venni. Azt hiszem... Egy biztos, valami IAR és valami elektronikus napló kell: amíg működött az F2 elektronikus naplója, a szülők legalább fele szerette, használta. (A másik fele azt hiszem semmi ilyesmit nem használna, akármi is lenne az.)

Az F2-ért pénzt kérnek, ezt a fenntartó, mert már nem az aki az F2-t létrehozta és üzemelteti, nem finanszírozza, ez érthető. Az már kevésbé, sőt az kimondottan cinikusnak tűnik, hogy a a mostani fenntartó javasolta, mondjuk alapítványi pénzből fizessük a nem Magiszter IAR költségeit. A Magiszter nem ingyenes, azt a költségvetés megvette: pont amikor minden máson fogcsikorgatva spórolnak és spórolni kell, pont ilyenkor lehetsége iyen pazarlás? Mindegy: eszünk ágában sincs az alapítványba is vészesen apadó forrásokat erre áldozni. Marad tehát a Magiszter. Ha marad... Érdekes, hogy pont annak a Taninform-nak (vagy az ahhoz kapcsolható cégnek) kell az IAR továbbfejlesztésével kapcsolatban tanulmányt készíteni akit a Magiszter, a most (versennyek, de azt hiszem inkább anélkül) helyzetbe hozott Magiszter kiszorított a piacról. A fene érti ezt... A sajtó cikkeit erről végigolvasom, de meg kell mondjam, nem mindig tudom követni, ki mindenki tulajdonos, résztulajdonos, vagy csak stróman abban a cégben ami birtokolja azt a céget ami... Szóval a fene tudja, ki kivel van – és szinte biztosan ezen kuszaságoknak pont ez a célja, hogy el lehessen a fürkész tekintetek elől rejteni a lényeget. Azt a lényeget, amiről a haverom roppant találóan szokta volt megállapítani, ha két korsó sör között szóba kerül ilyesmi, hogy: „Korrupció az, amiből minket kihagynak!”.

Visszatérve arra, ahonnan elindultam: megint csak fel kell vegyem ezt a fonalat, mert ha más nem lesz, Magiszter kell legyen ősztől és kell legyen és teljes elánnal kell hogy legyen. Ezt azonban elő kell készíteni. Most például azzal, hogy létrehozzam a következő tanévet, a tanterveket, az óraterveket, az osztályokat, esetleg a leendő kilencedikeseket már ezen osztályokba elhelyezve, aktualizáljam a tanári névsort, azt hogy ki mit taníthat, azt hogy a jelenlegi – sajnos és majdnem biztosan messze nem végleges – tantárgyfelosztás szerint ki kinek mit taníthat. Ezzel sok a munka, nincs ezzel baj, szeretem csinálni és kell is ahhoz, hogy szeptember elején legyen működőképes IAR és e-napló. Csakhogy baj van... A leírás szemérmesen hallgat arról, miként kell új tanévet nyitni. Az F2-ben azt hiszem ez világos volt, bár annak a programnak a kézreállhatósága (ha van ilyen fogalom egy programmal kapcsolatban) szerintem erősen kritikus, de hát persze meg lehet szokni mondjuk jobbkormányozást is (a világ nagy részén van ilyen), ezt is meg lehetett szokni. A Magiszter-ben, a leírásban is, a programban is csak homályos utalások vannak arra, miként is kell ilyet csinálni, inkább csak a veszélyei kapcsán kerül közvetve említésre.

Tegnap elvacakoltam vele egy sort, semmi... Persze, mint minden sikertelen próbálkozásnak, ennek is az lett a vége, hogy írtam hibajegyet (lehet, ez nem is hiba csak én nem látok a szememtől), majd válaszolnak rá remélem. Nem azt amit elsőre a közösségi szolgálatra, hogy nincs benne, vagy azt amit ugyanerre másodjára hogy már benne van és remélem nem azt amit harmadjára, miszerint fel lehet vinni, de semmi áttekintés, semmi összegzés nem lehetséges.

Szóval lehet, hogy világszínvonalú IAR-t kaptunk, de hogy csikorog, nyikorog az tuti – és kész rémálom lesz, ha bedolgozunk bele mindenféléket szeptemberre, és majd akkor derül ki hogy: váltani kell, ismét, megint csak gázlón kell lovat váltani...

Szeretlek is meg nem is...

(#2527) 2014. február 25., kedd

Ez a bugyuta Szikora-opusz jutott eszembe a képen is látható Magiszter hibaüzenet láttán. Írt már ki ostobaságokat (végképp nem értem, a programozók miért olyan figyelmetlenek, hogy a piros miért nem mindig a hiba, a zöld mindig a helyeslés színe, ha már színesek a hibaüzenetek, miért nem konzekvensen azok, de hát ez egy sokszázmillós programtól miért lenne elvárható). Ez azonban visz minden eddigit! A Magiszter szeret is meg nem is (tudom, így van ez :)), azaz sikerült is meg nem is. Kár hogy nem opció, hogy a használatáért fizetett pénzt oda is adjuk, meg nem is...

magiszter

Na most akkor széna vagy szalma?